VIDEO| Exponatul lunii la Muzeul Unirii din Alba Iulia: Un coș de fum (horn) roman, restaurat și reconstituit 3D: Prezentarea oficială a noii piese
Exponatul lunii la Muzeul Unirii din Alba Iulia: Un coș de fum (horn) roman, restaurat și reconstituit 3D: Prezentarea oficială a noii piese
Miercuri, 8 februarie, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia a fost vernisat începând cu ora 11, exponatul lunii februarie, un coș de fum (horn) roman de la Apulum.
”Vă prezentăm exponatul lunii, un coș de fum roman, descoperit în situl Apulum, anul trecut, în cadrul unei cercetări arheologice preventive. Romanii erau mari adepți ale esteticii arhitecturale. Astfel, până și banalele coșuri de fum, ei le înfrumusețau.
Piesa noastră este într-o stare estetică foarte bună.Este sub formă de turn, decorată cu conuri de pin. Prin scanare, am reușit să construim și o replică digitală a unui horn roman complet. Acesta avea o înălțime de circa 70 de centimetri, o lățime de aproximativ 24 și făcea parte dintr-o întreagă rețea de încălzire.
Romanii se încălzeau prin pardoseală, ”hipocaust” se numea acest concept. Este pe același conscept pe care funcționează și actualele sisteme de încălzire. Focul se făcea undeva lângă clădire, aerul cald circula către pardoseala sprijinită special pe mai mulți piloni de cărămidă. Acest aer cald încălzea inclusiv pereții. Sistemul de evacuare a fumului era constituit din tubulețe bogate în pereți, care duceau până la horn.
Această piesă a fost descoperită fragmentar, apoi restaurată în cadrul laboratorului muzeului de către colegii mei: Sorin Șerban, Dan Anghel și Valentin Cădeanu. Aceasta a fost mai apoi scanată, pentru a putea fi reconstituită digital, prin modelare.”, a declarat Anca Timofan, aerheolog.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Gest nobil din partea EDEN Funerare Alba Iulia: Cei trecuți în neființă sunt aduși în amintire prin susținerea urmașilor
Gest nobil din partea EDEN Funerare Alba Iulia: Cei trecuți în neființă sunt aduși în amintire prin susținerea urmașilor „Dorim să ajutăm 5 familii nevoiașe din județul Alba, care nu își permite un trai decent și care a pierdut, la un moment dat, pe cineva drag. Pentru a le aduce un strop de alinare și […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 24 de ore
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
12 decembrie: Sfântul Spiridon, cel ce pleacă din raclă pentru a ajuta credincioșii care îl cheamă prin rugăciune
-
Opinii - Comentariiacum 24 de ore
13 decembrie: Ziua Tipografilor
-
Actualitateacum 5 zile
9 decembrie: Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sfânta Ana
-
Ştirea zileiacum 21 de ore
Marele artist Ioan Bocșa împlinește 77 de ani: S-a născut în vremea colindelor pe care astăzi le cântă. La mulți ani, maestre!
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
10 decembrie: Ziua internațională a drepturilor omului