Rămâi conectat

Ştirea zilei

VIDEO| DJ 103E, Gârbova de Jos – Gârbovița – Gârbova de Sus „a văzut” pentru prima dată asfaltul, rezultat al colaborarii dintre Primăria Aiud și CJ Alba

Publicat

în

DJ 103E, Gârbova de Jos – Gârbovița – Gârbova de Sus „a văzut” pentru prima dată asfaltul, rezultat al colaborarii dintre Primăria Aiud și CJ Alba • Ion Dumitrel: ”Am cerut de mult timp să facem acest parteneriat, însă cu doamna Oana Badea am putut”

Drumul Județean care pornește din DN 1, până la Gârbova de Sus, multă vreme uitat, acum este asfaltat pentru prima dată, urmare a unei colaborări dintre Primăria Aiud și Consiliul Județean Alba. Potrivit declarațiilor reprezentanților CJ Alba la finalul lunii august lucrările vor fi finalizate.

Cum s-a ajuns de la drumul de pământ și piatra la asfaltare

Oana Badea,  primarul Aiudului a declarat că „Soluția a fost parteneriatul cu consiliul județean, a fost una din opțiunile mele, aceea de a dezvoltă acest parteneriat în beneficiul aiudenilor. Pentru mine, aiudeni nu înseamnă numai locuitorii orașelor, ci înseamnă și locuitorii satelor și localităților aparținătoare. Gârbova de Sus, Gârbovița și Gârbova de Jos beneficiază de acest drum care le unește și care nu a fost niciodată asafaltat, în baza acestui parteneriat pe care îl dezvoltăm. Nu este singurul domeniu acesta, însă este esențial, este important și aduce gârbovenilor, celor din Gârbova de Sus, Gârbovița și părții de Gârbova de Jos care este pe acest drum, aduce un benficiu major”.

Electrica Furnizare Discount

Aceasta a mai adăugat că „Oamenii erau deja la capătul răbdărilor, fiecare evoluase. Viața i-a făcut mai atenți cu timpul lor, cu siguranță în trafic, au mașini, tinerii au alte mijloace de deplasare, bicicletă, poate chiar scuter și aveau nevoie de acest beneficiu. Eu mă bucur că fondurile europene au putut fi valorificate aici, mă bucur că a fost sensibilizat Consiliul Județean și am putut împreună să dăm acest asfalt pentru prima dată”.

Întrebată dacă va mai asflata și alte drumuri din cele trei Gârbove, primarul a răspuns că „Ieri am avut o întâlnire cu Ministrul Fondurilor Europene, eu de mai mult de un an port o corespondeță cu cu cei responsabili, pentru că din finanțarea următoare să avem eligibile sume pentru drumurile interioare aparținând „ruralului din urban”, așa l-am definit eu. Avem foarte multe localități de tip rural care aparțin de municipiu și care nu au putut beneficia niciodată de finanțare pentru că nu erau eligibile. Repet, o corespondență de mai bine de un an ne-a adus, ieri, un răspuns care m-a bucurat enorm, acela că pe finanțarea din 2021 vor fi eligibile drumurile interioare din Gârbova de Sus, Gârbovița, din Păgida, Ciumbrud, Sâncrai, Măgina, lucruri foarte importante pentru cetățeni. Aș vrea să readuc în atenția dumneavoastră faptul că pentru prima dată Gârbova de Sus și Gârbovița beneficiază de rețeaua de apă, care este un alt proiect major. Ne-am corelat, o parte din întârziere s-a datorat lucrărilor pentru magistrala de apă. Oamenii de aici nu au avut o rețea de apă potabilă. Iată două proiecte majore, rețeaua de apă și asfaltarea, în acești patru ani, într-un parteneriat fiabil pentru cetățeni”.

”Am cerut de mult timp să facem acest parteneriat, însă cu doamna Oana Badea am putut”

Președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel a spus că „Ne dorim de foarte mult timp să aducem această bucurie locuitorilor din această zonă, de pe această vale frumoasă, sunt mulți ani de când am tot încercat să găsim o soluție, iată, o avem. E mare lucru să aduci bucurie oamenilor, ne-am dorit tot timpul să fim langă ei și suntem, iată, și aici. Spunea doamna primar despre drum, despre alimentarea cu apă, până la urmă este o zonă care trebuie să se dezvolte, nu trebuie părăsită, oamenii să vină să își modernizeze locuințele, copiii să vină acasă și în felul acesta să revitalizăm această zonă atât de frumoasă. Este o dorință care devine realitate”.

Întrebat din inițiativa cui a pornit acest proiect, Ion Dumitrel a precizat că investiția este rezultatul unui parteneriat dintre CJ Alba și Primăria Aiud: „Eu mi-am dorit de mult și nu am avut cu cine să fac parteneriatul, și spun fără nicio tentă, spun doar realitatea. Am cerut de mult timp să facem acest parteneriat, însă cu doamna Oana Badea am putut. Acesta este norocul oamenilor din zonă și norocul nostru, celor din Consiliul Județean, că am mai rezolvat o problemă pe care ne-am dorit să o rezolvăm”.

Când va fi finalizată investiția

„În primul rând aș vrea să vă spun că sunt foarte mulțumit de calitatea lucrărilor executate. În momentul de față am ajuns aproape la finalizarea investiției, suntem la faza în care turnăm covorul asfaltic. Investiția este în jur de 6 milioane de lei, deci 60 miliarde de lei vechi și până acum am făcut plăți de aproape 40-45 miliarde. Așa cum vă spuneam suntem în faza finală și sigur în 23 august vom veni la recepția terminării lucrărilor. Am început pe fonduri proprii și apoi am reușit datorită Programul Operațional Regional să îl trecem pe fonduri europene. Contribuția Consiliului Județean este de 10%”, a declarat Marius Hațegan, Vicepreședintele Consiliului Județean Alba”.

Publicitate

Ştirea zilei

Adolescenții între 12 și 17 ani se pot vaccina anti-Covid, cu serul Moderna. Care este procedura

Publicat

în

Adolescenții între 12 și 17 ani se pot vaccina anti-Covid, cu serul Moderna

Începând de astăzi, 2 august, adolescenții cu vârsta între 12 și 17 ani se vor putea vaccina anti-Covid, cu serul produs de Moderna. Este al doilea vaccin care a fost autorizat pentru această grupă e vârstă, după cel produs de Pfizer.

La începutul lunii iunie, România a fost prima țară din Uniunea Europeană care a început vaccinarea copiilor cu vârsta între 12 și 15 ani, cu Pfizer, imediat după autorizarea vaccinului de către Agenția Europeană a Medicamentului, pentru această grupă de vârstă.

Electrica Furnizare Discount

Care este procedura pentru vaccinare

Există 4 modalități pentru vaccinarea cu Moderna:

1. Prin programare prealabilă în platforma de programare pentru vaccinarea împotriva COVID-19 – programarea este posibilă începând de duminică, 1 august.

2. Prin prezentare directă la un centru de vaccinare unde imunizarea se face cu serul Moderna (lista centrelor unde este folosit vaccinul Moderna este vizibilă tot în platformă).

3. De asemenea, poți întreba medicul tău de familie dacă în cabinetul lui a fost distribuit vaccinul Moderna, iar dacă răspunsul este da, te poți vaccina și la cabinetul medicului de familie.

4. La evenimentele de tip maraton sau drive-trough unde este folosit vaccinul Moderna.

Adolescenții trebuie să fie însoțiți de părinte sau tutorele legal

Tinerii din categoria de vârstă 12-17 ani care vor să se vaccineze cu serul Moderna trebuie să aibă la ei cartea de identitate (cei peste 14 ani).

De asemenea, trebuie să fie însoțiți obligatoriu la centrul de vaccinare/cabinetul medicului de familie de un părinte sau de tutorele legal, care trebuie să își dea consimțământul în scris.

Schema de vaccinare cu serul Moderna la adolescenți este aceeași ca la adulți: două doze administrate la interval de 28 de zile

Vaccinul Moderna a fost autorizat pe 24 iulie de către Agenția Europeană a Medicamentului pentru administrarea la grupa de vârstă 12-17 ani.

Este al doilea vaccin autorizat la această categorie de vârstă după vaccinul Pfizer, autorizat la finalul lunii mai și folosit în România, pentru imunizarea adolescenților, de la începutul lunii iunie.

Vaccinul Moderna folosește tehnologia mRNA (ARN mesager), care introduce în corp o secvență mesager ce conține instrucțiuni genetice pentru celulele persoanei vaccinate de a produce un răspuns imunitar.

Una din principalele diferențe dintre cele două vaccinuri este însă modalitatea în care acestea trebuie depozitate. Vaccinul Moderna este mult mai ușor de distribuit comparativ cu cel al Pfizer, care trebuie păstrat la temperaturi mai scăzute, astfel că a ajuns, în România, inclusiv în cabinetele medicilor de familie.

Vaccinul Moderna poate fi păstrat până la 30 de zile în frigidere de uz casnic, timp de 12 ore la temperatura camerei și rămâne stabil până la 6 luni păstrat -20°C.

Protecția oferită de cele două vaccinuri în fața infectării cu coronavirus este însă similară – peste 90%.

Vaccinul Moderna, eficiență de 96% în cazul adolescenților

Vaccinul anti-COVID produs de compania Moderna are o eficiență de 96% în cazul adolescenţilor cu vârsta între 12 şi 17 ani, au arătat rezultatele unor studii clinice, prezentate de companie la începutul lunii mai.

Vaccinul „a fost, în general, bine tolerat, fără a fi identificate până acum probleme serioase de siguranţă”, arătau atunci reprezentanții companiei.

Ce efecte secundare poate avea vaccinul Moderna la adolescenți

Cele mai frecvente efecte secundare în cadrul studiilor clinice pe adolescenți efectuate de companie au fost similare cu cele observate la adulţi:

durere la locul injectării
cefalee, oboseală
dureri musculare
frisoane.

Moderna a început, de asemenea, în luna martie, studii clinice privind administrarea vaccinului său anti-COVID-19 și la copiii cu vârsta cuprinsă între 6 luni şi 11 ani.

Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO| 15 elevi din Alba au dat distracția pe muncă la un ștrand, pentru a testa viața de adult. „E greu, dar învăţăm lucruri”

Publicat

în

15 elevi din Alba au dat disctracția pe muncă la un ștrand, pentru a testa viața de adult. „E greu, dar învăţăm lucruri”

Pentru unii, ştrandul e soluţia salvatoare într-o zi caniculară şi un mod excelent de a te distra alături de prieteni. Pentru 15 elevi din Aiud a devenit, însă, locul de muncă din aceste luni. Până la începutul noului an şcolar, elevii au ocazia să fie bucătari, ospătari sau chiar salvamari şi, bineînţeles, să câştige bani.

Citește și: Structura ANULUI ȘCOLAR 2021-2022. Când începe școala și când au elevii vacanță

Tinerii au acceptat provocarea verii! Și nu e vorba despre vreo competiţie, ci despre a testa viaţa de adult, într-un loc de muncă care, de obicei, servea drept loc de distracţie pentru ei.

Cătălin Găvraş, elev: Supraveghez să nu se creeze incidente. Sunt atent pe bazine ca să nu se întâmple, Doamne Fereşte, ceva…

Electrica Furnizare Discount

Ionuţ Cantar, elev: E greu, dar învăţăm lucruri. E o experiență nouă și ne ajută să ne formăm.

Fie că vorbim despre munca din bucătărie, despre supravegherea piscinelor sau despre îndatoririle unui ospătar, cu toţii îşi fac treaba ca la carte.

Citește și: Rezultate FINALE Titularizare 2021: Notele după contestații, publicate în 3 august, pe site-ul Ministerului Educației

Liviu Dodoc, manager ştrand: Lucrăm bine pentru că sunt harnici, își dau interesul foarte mult. Pentru ei e o experiență, pentru noi… îi ajutăm, că îi formăm, îi educăm, le explicăm cum se fac…

Elevii lucrează la ştrandul din Aiud până la sfârşitul verii

Petru Muntea, elev: E interesant să lucrezi cu persoane de vârsta ta. Mi se pare mai interesant să faci ceva pe timpul verii decât să stai acasă și să nu primești nimic. Aici capăt, pe lângă experiență, răsplată monetară.

Şi nu doar superiorii sunt mulţumiţi de ceea ce fac copiii la ştrand. Şi clienţii care vin zi de zi acolo apreciază efortul copiilor: „Mi se pare un lucru foarte corect. Sunt de treabă. Decât să stea să piardă vremea aiurea pe străzi, cum fac alţii, mai bine stau şi fac un ban cinstit pentru ei”.

Elevii vor lucra la ştrand pana la finalul verii, iar apoi se vor bucura de o bine meritată vacanță în timpul rămas până la începutul noului an şcolar.

Sursa: observatornews.ro

Citește mai mult

Ştirea zilei

Secretarul general al Primăriei Deva RĂMÂNE în AREST preventiv. Decizia Curții de Apel Alba Iulia este definitivă

Publicat

în

Secretarul general al Primăriei Deva RĂMÂNE în AREST preventiv. Decizia Curții de Apel Alba Iulia este definitivă

Marți, 02.08.2021 în dosarul cunoscut opiniei publice ca „Dosarul acuzațiilor de corupție de la Primăria Deva”, Curtea de Apel Alba Iulia a admis contestația formulată de DNA-Serviciul Teritorial Alba Iulia împotriva încheierii penale din 27.07.2021 pronunțată de judecătorul de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Hunedoara în dosar nr.1035/97/2021/a2 și a dispus menținerea măsurii arestării preventive luată față de inculpata Sârbu Laura.

Decizia Curții de Apel Alba Iulia este definitivă iar conținutul public al minutei hotărârii judecătorești este disponibil pe Portalul instantelor de judecată.

Laura Sârbu, Secretarul general al Primăriei Deva, și soțul ei, angajat în aceeași instituție, reținuți de procurorii DNA Alba Iulia pe 1 aprilie şi ulterior arestaţi, au fost trimişi în judecată sub acuzația de comiterea infracțiunii de trafic de influență în formă continuată și complicitate la trafic de influență, potrivit unui comunicat al DNA.

Electrica Furnizare Discount
Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2021 Ziarul Unirea