Rămâi conectat

Ştirea zilei

VIDEO Conducerea Kronospan Sebeș: Angajații companiei vor să protesteze în stradă, ONG-uri acționate în judecată

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Luni, 2 februarie, la sediul societății Kronospan din Sebeș, a avut loc o întânire la care au participat directori din cadrul companiei, mai mulți reprezentanți ai presei locale și câte un reprezentant din partea Primăriei Sebeș, respectiv a Direcției de Sănătate Publică (DSP) Alba.

directori Kronospan SebesLa întâlnire nu a fost prezent  niciun reprezentant din partea ONG-urilor implicate în campania “Opriți Poluarea în Sebeș”, însă aceștia au anunțat, încă de la momentul lansării invitației de către conducerea Kronospan, că nu vor participa la o întâlnire în condiții impuse de companie, care nu sunt stabilite de comun acord, de către părți.

Deși la întrevederea organizată astăzi, au fost “chemați și numiţii Iulius Ovidiu Făgărăşan şi Anişoara Ştefan (n.a reprezentanți ai ONG-urilor PrimaNatura din Sebeș și Inițiativa Civică Regin) în faţa Prefectului de Alba şi a presei locale”, Gheorghe Feneșer nu a fost nici el prezent.

Astfel, pe parcursul întânirii, care a început la ora 10.00 și a durat aproximativ trei ore, reprezentanții Kronospan Sebeș au susținut că populația este dezinformată cu privire la activitatea pe care compania o desfășoară pe platforma industrială din Sebeș, sugerând totodată că în spatele acțiunilor de protest organizate în ultima lună ar sta interese ascunse.

De asemenea, conducerea Kronospa consideră că “protestatarii” nu reprezintă populația din Sebeș, care este de circa 27.000 de locuitori. Potrivit lu Adrian Băcilă, directorul tehnic al companiei, și cei 500 de angajați ai societății doresc să protesteze în stradă în favoarea Kronospan. Iar dacă acest lucru s-ar întâmpla și salariații societății ar ieși în stradă alături de membrii familiilor lor, atunci numărul celor care susțin în stradă activitatea companiei ar fi cel puțin egal cu al celor care protestează împotrivă. Oficialul Kronospan a specificat însă că nu se dorește acest lucru, pentru că astfel ar putea izbucni la Sebeș, un “mic război civil”.

Sinteza explicațiilor prezentate de  către conducerea Kronospan Sebeș – reprezentată de directorii Bastian Konzelmann și Adrian Băcilă

-La nivelul întregii Europe există fabrici de formaldehidă în zone locuite, susține conducerea Kronospan. În acest sens, au oferit exemplul orașului Ludwigshafen din Germania, unde compania BASF, una dintre cele mai mari producătoare de chimicale din Europa produce 470.000 de tone de formaldehidă pe an, în condiții tehnologice cel mult la fel de performante din punct de vedere al protecției mediului ca cele ale Kronospan de la Sebeș.

-Emisiile poluante din municipiul Sebeș sunt monitorizate permanent, iar datele cu privire la acești indicatori pot fi consultate de către oricine pe pagina de internet calitateaer.ro.

Emisiile de formaldehidă nu intră în calculul indicelui afișat pe cele două panouri cu calitatea aerului din Sebeș, acestea fiind colectate manual și fiind stabilită în urma analizelor de laborator o valoare medie la fiecare 24 de ore. În aceste condiții, reprezentanții Kronospan sugerează că aerul este uneori irespirabil din cauza emisiilor provenite de la numărul mare de sobe pe lemne din oraș și de la autoturisme.

-Fumătorii sunt consumatori de formaldehidă, fumul inhalat de la o singură țigară având concentrații de până la 0,2 la sută din această substanță. Un alt exemplu al celor de la Kronospan în acest sens, a fost cel al spitalelor, unde pentru desinfectare este folosit formolul, care este de fapt formaldehidă.

-Kronospan Sebes respecta toate standardele legale de funcționare, iar activitatea sa nu are impact asupra sănătății populației și asupra mediului.

-Compania respectă reglementările Directivei IPPC, respectiv recomandările privind emisiile de substanțe toxice și controlul industrial

-Zona de producție rășini și formaldehidă este obiectiv SEVESO

ONG-uri din Sebeș, acționate în judecată de Kronospan

“Pregătim documentele și sperăm ca săptămâna viitoare să putem să le înaintăm instanței. Este o acțiune împotriva minciunilor lansate de reprezentanții acestor ONG-uri. Dorim astfel, să îi protejăm pe cei care nu au posibilitatea să se informeze corect”, a spus Adrian Băcilă, director la Kronospan Sebes.

Sunt vizate trei ONG-uri și reprezentanții lor, respectiv Grupul de Inițiativă Civică Sebeș, Asociația ProNatura și Asociația Inițiativa Civică Sebeș.

P.B.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România Recent, la Centrul de Afaceri, Transfer Tehnologic și Incubator de Afaceri – CATTIA Brașov, a avut loc ședința Adunării Generale a Asociației Parcurilor Industriale, Tehnologice, Științifice și a Incubatoarelor de Afaceri din România – APITSIAR. Pe agenda de lucru a reuniunii s-a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea