VIDEO Conducerea Kronospan Sebeș: Angajații companiei vor să protesteze în stradă, ONG-uri acționate în judecată

Luni, 2 februarie, la sediul societății Kronospan din Sebeș, a avut loc o întânire la care au participat directori din cadrul companiei, mai mulți reprezentanți ai presei locale și câte un reprezentant din partea Primăriei Sebeș, respectiv a Direcției de Sănătate Publică (DSP) Alba.

directori Kronospan SebesLa întâlnire nu a fost prezent  niciun reprezentant din partea ONG-urilor implicate în campania “Opriți Poluarea în Sebeș”, însă aceștia au anunțat, încă de la momentul lansării invitației de către conducerea Kronospan, că nu vor participa la o întâlnire în condiții impuse de companie, care nu sunt stabilite de comun acord, de către părți.

ELIT

Deși la întrevederea organizată astăzi, au fost “chemați și numiţii Iulius Ovidiu Făgărăşan şi Anişoara Ştefan (n.a reprezentanți ai ONG-urilor PrimaNatura din Sebeș și Inițiativa Civică Regin) în faţa Prefectului de Alba şi a presei locale”, Gheorghe Feneșer nu a fost nici el prezent.

Astfel, pe parcursul întânirii, care a început la ora 10.00 și a durat aproximativ trei ore, reprezentanții Kronospan Sebeș au susținut că populația este dezinformată cu privire la activitatea pe care compania o desfășoară pe platforma industrială din Sebeș, sugerând totodată că în spatele acțiunilor de protest organizate în ultima lună ar sta interese ascunse.

De asemenea, conducerea Kronospa consideră că “protestatarii” nu reprezintă populația din Sebeș, care este de circa 27.000 de locuitori. Potrivit lu Adrian Băcilă, directorul tehnic al companiei, și cei 500 de angajați ai societății doresc să protesteze în stradă în favoarea Kronospan. Iar dacă acest lucru s-ar întâmpla și salariații societății ar ieși în stradă alături de membrii familiilor lor, atunci numărul celor care susțin în stradă activitatea companiei ar fi cel puțin egal cu al celor care protestează împotrivă. Oficialul Kronospan a specificat însă că nu se dorește acest lucru, pentru că astfel ar putea izbucni la Sebeș, un “mic război civil”.

Sinteza explicațiilor prezentate de  către conducerea Kronospan Sebeș – reprezentată de directorii Bastian Konzelmann și Adrian Băcilă

-La nivelul întregii Europe există fabrici de formaldehidă în zone locuite, susține conducerea Kronospan. În acest sens, au oferit exemplul orașului Ludwigshafen din Germania, unde compania BASF, una dintre cele mai mari producătoare de chimicale din Europa produce 470.000 de tone de formaldehidă pe an, în condiții tehnologice cel mult la fel de performante din punct de vedere al protecției mediului ca cele ale Kronospan de la Sebeș.

-Emisiile poluante din municipiul Sebeș sunt monitorizate permanent, iar datele cu privire la acești indicatori pot fi consultate de către oricine pe pagina de internet calitateaer.ro.

Emisiile de formaldehidă nu intră în calculul indicelui afișat pe cele două panouri cu calitatea aerului din Sebeș, acestea fiind colectate manual și fiind stabilită în urma analizelor de laborator o valoare medie la fiecare 24 de ore. În aceste condiții, reprezentanții Kronospan sugerează că aerul este uneori irespirabil din cauza emisiilor provenite de la numărul mare de sobe pe lemne din oraș și de la autoturisme.

-Fumătorii sunt consumatori de formaldehidă, fumul inhalat de la o singură țigară având concentrații de până la 0,2 la sută din această substanță. Un alt exemplu al celor de la Kronospan în acest sens, a fost cel al spitalelor, unde pentru desinfectare este folosit formolul, care este de fapt formaldehidă.

-Kronospan Sebes respecta toate standardele legale de funcționare, iar activitatea sa nu are impact asupra sănătății populației și asupra mediului.

-Compania respectă reglementările Directivei IPPC, respectiv recomandările privind emisiile de substanțe toxice și controlul industrial

-Zona de producție rășini și formaldehidă este obiectiv SEVESO

ONG-uri din Sebeș, acționate în judecată de Kronospan

“Pregătim documentele și sperăm ca săptămâna viitoare să putem să le înaintăm instanței. Este o acțiune împotriva minciunilor lansate de reprezentanții acestor ONG-uri. Dorim astfel, să îi protejăm pe cei care nu au posibilitatea să se informeze corect”, a spus Adrian Băcilă, director la Kronospan Sebes.

Sunt vizate trei ONG-uri și reprezentanții lor, respectiv Grupul de Inițiativă Civică Sebeș, Asociația ProNatura și Asociația Inițiativa Civică Sebeș.

P.B.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

OFICIAL: Starea de alertă, PRELUNGITĂ cu încă 30 de zile: Măsurile și restricțiile care vor trebui respectate

Prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă, începând de miercuri, 13 ianuarie a fost aprobată de către Guvernul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

VIDEO| PERCHEZIȚII în Alba și alte județe din țară într-un dosar cu acuzaţii de fals de monedă: Cum opera gruparea infracţională

Ofițerii BCCO Piteşti au efectuat marţi, 12 ianuarie, mai multe percheziţii domiciliare, în judeţele Alba, Sibiu, Arad şi Bacău, într-un… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL| 3.697 cazuri noi de coronavirus în România. Bilanțul total ajunge la 676.968 de îmbolnăviri

Marți, 12 ianuarie 2021, Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității noul bilanț al pandemiei de COVID-19 în România. Până… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Orașul Abrud SCAPĂ de restricții. Incidența de infectare a scăzut sub 1,5/1000 de locuitori

Datorită scăderii incidenței cazurilor de coronavirus sub 1.5 la mie, orașul Abrud scapă de restricțiile impuse prevenirii răspândirii noului coronavirus,… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Alba Iulia REVINE la SCENARIUL ROȘU. Incidența de infectare a ajuns la 3 cazuri/1000 de locuitori

Deși carantinarea Municipiului Alba Iulia a „dat roade” în ceea ce privește scăderea numărului de persoane infectate, orașul nostru a… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL| 2.878 cazuri noi de coronavirus în România. Bilanțul total ajunge la 703.776 de îmbolnăviri

Joi, 21 ianuarie 2021, Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității noul bilanț al pandemiei de COVID-19 în România. Până… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Comuna Stremț în scenariul ROȘU, Ocna Mureș, Cetatea de Baltă și Sântimbru în scenariul GALBEN. Măsuri pentru următoarele 14 zile stabilite de CJSU Alba

În urma ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, s-a dispus menținerea în scenariul roșu a localității Stremț și în… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

23 Comentarii

m0ie austria 2 februarie 2015 at 20:02

Bai ai grija ca aici nu este Austria si daca amenti lumea poate ajungi in beciurile IPJ Alba impreuna cu sobolanii. Chiar nu iti este rusine ? Cum iti permiti bai nemernicule sa ameninti lumea ?

moie boule 2 februarie 2015 at 23:48

mai boule de moie, chiar esti post! cei de la ONG-uri pot sa ne manipuleze cum vor? poate pe tine si pe muma-ta, da nu pe noi! sa raspunda daca ne mint si dezinformeaza, mai boule de moie!

Bogdan 3 februarie 2015 at 17:58

Acest articol este semnat de bogdan din familia presecan care primea cate 5000 de euro pe luna, de la rosia montana gold corporation dar nu mai are curajul sa semneze cu numele lui!

@bogdan 4 februarie 2015 at 10:12

bogdan e vorba de 5000 de dolari nu euro, pe care ii primea presecan de la gold corporation.

Prometeu 2 februarie 2015 at 20:36

Angajatii Kronospan au inceput sa protesteze. Contra formaldehidei! 😉

ana 2 februarie 2015 at 23:12

daca cei de la Primanatura dezinformeaza, trebuie sa raspunda! chiar si in instanta!

moieciu 2 februarie 2015 at 23:51

prometeu, chiar esti prost sau doar tampit de te manevreaza ong-urile din afara orasului? nu vezi ca ei fac totul pentru bani si noi punem botul!!!!

bono 2 februarie 2015 at 21:05

E mult mai usor sa dezinformezi decat sa informezi … e ca si proverbul cu piatra aruncata de unul in lac, la care se chinuie 10 ca sa o scoata.
Oare cati dintre noi au dorinta de a se documenta (in orice domeniu) inainte de a-si forma o opinie?
E mult mai trendy sa fi green, eco, clean decat sa ai o opinie constructiva, dar nu as vrea sa fiu manipulat nici de unii, nici de altii.
Nu vreau sa tin partea nimanui dar parca lipseste dialogul in aceasta problema. Eu as dori sa aud punctele de vedere ale tuturor (documentate si justificate) inainte de a arunca piatra in lac.
„Be cool” nu inseamna intotdeauna si „be smart”.

Status-Quo 2 februarie 2015 at 22:36

@bono
Ce docomente tarane? Uita-te si tu cum se formeaza norii de fum dimineata. Ce puncte de vedere ma cand astia au ”studii” gata facute de niste SRL-uri? Nu mai bate campii. Iesi sa iei niste aer curat.

jhon 2 februarie 2015 at 22:24

Ar trebui sa mutati fabricile la Aiud, acolo somajul e de ‘peste 190%’ 😛 FELICITARI DOMNULUI PRIMAR JOSAN!!!

Sa vedeti cum vor protesta ong urile ca nu mai au de munca in sebes. Cine nu are chef de munca protesteaza pentru orice motiv!

Vulpea 2 februarie 2015 at 22:43

Toata lumea are dreptul sa se informeze/documenteze si sa isi formeze o parere. Cei care iasa in strada o fac tocmai pentru ca au inceput sa citeasca documentele si nu pentru ca e trendy sa fi in strada. Nu cred ca ar prefera cineva sa citeasca la documente in loc sa stea si sa se relaxeze in timpul liber. E aberant ceea ce sustin acesti reprezentantii ai companiei, adica numai locuitorii Sebesului mananca la fastfood, au sobe si trafic auto intens, cum se explica altfel ca numarul bolnavilor de cancer este in crestere? Sa nu mai zicem de copii care sufera… cum sa vina copii sa te traga de maneca ca nu pot respira… si asta cand se vede mai mult „abur tehnologic”, daca nici asta nu e o legatura directa atunci nu mai am cuvinte.

Status-Quo 2 februarie 2015 at 22:43

Rescriu un mesaj anterior… la care am primit server socket…bla-bla-bla.

Intrebare: se poate reloca fabrica de formaldehida in alta zona?

Bacila: … nici vorba… (asta-i de-al nostru din Sebes… fiu de activist PCR)

In Germania (lasa sa se inteleaga ca acolo nu e lucru slab ca la noi) sunt fabrici de formaldehida cu tehnologie mai veche – probabil din evul mediu – si cu capacitati de 10 ori mai mare decta cea de aici. Credeti ca acolo ar lasa cineva o bomba chimica fara sa fie sigura…

Da. Asta credem. Ca si cei de acolo fac abuz de pozitia lor de autoritati iar oamenii n-au ce face. Inghit ori protesteaza.

Adevarul e ca puluati. Din cand in cand. Stiti voi cand.

Ce ma nedumereste: aia care opereaza poluarea (tot de-ai nostri din Sebes) de ce tac? Ei stiu cel mai bine ce se intampla si pot si proba. De ce nu vorbesc? Au nevoie de o pita pe masa? Cu ce pret? Cu orice pret?

Status-Quo 2 februarie 2015 at 22:45

O completare despre ce spune reprezentantul Kronospan: fabricile alea ale nemtilor sunt in mijlocul oraselor…

Na.. ce argument mai bun vreti?

bono 3 februarie 2015 at 10:44

@Status-Quo: stergeti acum spumele de la gura si incearca sa te comporti civilizat daca vrei sa fi bagat in seama.
Unde locuiesc muncitorii si managerii de la Krono? Ei se supun de bunavoie noxelor cancerigene … just for fun?

Status-Quo 3 februarie 2015 at 18:37

bono monser,

multumesc pentru lectia de sters spume, in fond o lectie de comportament. De cand n-am mai fost pe la scoala am mai uitat. Da uite ca sunt si ”oameni de bine” care trag din orice pozitie cu lectii de buna purtare! Bravo tie, probabil ca dormi bine noaptea.

Din ce ai scis pare ca tii partea Kronospan. E si asta o filozofie de viata. Proasta, ce-i drept, da ce sa-i faci nu toata lumea e perfect. Nu inseamna ca daca stii sa te comporti n-ai carente in alta parte.

Hai noroc!

daniela 3 februarie 2015 at 10:47

nu le este rusine? vin toti aici sa isi bata joc de tara asta!

de ar sta toti la ei in tara sa polueze acolo!

mihai 3 februarie 2015 at 13:02

De unde sunteti asa siguri ca angajatii vor iesi in strada sa protesteze. Vor fi obligati cumva, de sunteti asa siguri?

Se pare ca statutul angajatului la Kronospan este acela de sclav, fara dreptul de a avea proprii pareri.

Dey 3 februarie 2015 at 14:02

Aveti rabdare ca o sa cada guvernul cu tot cu Ponta cel care a semnat pt Kronospan sa se poate deschida instalatia cu formaldehida.

marcel 3 februarie 2015 at 14:35

doamnelor si domnilor romani, daca vreti ca sa aveti nepoti si stranepoti sanatosi, iesiti in strada si spuneti NU Kronospan , nu va ma lasati manipulati si nu va mai vindeti viata si viitorul urmasilor vostri pt. 3 arginti, incercati sa vedeti si dincolo de prezent, vreti sa lasam urmasilor nostri o Romanie otravita ??!!

Mario 3 februarie 2015 at 15:44

Eu chiar ma bucur ca ne dau in judecata.Au pierdut la toate instantele pe unde au fost.Orice complet de judecata va cere monitorizarea legala idependenta a aerului , nu cu papuselela lor de la fabrica.Este creat precedentul , calea este batuta.
Angajatii de la Kronospan , saracii castiga un ban , dar cu ce pret.
Oare este ilegal sa demonstrezi ca nu mai poti respira, pentru dreptul la viata , pentru sanatatea copiilor.
Noi adunam date despre bolnavii de cancer , de la institutele oncologice din Alba , Cluj , Tg. Mures .Vom prezenta o situatie a Sebesului si imprejurimi paralel cu media pe tara.
Amenintarile sa le folositi in tara voastra nu in a noastra.

Roshu 3 februarie 2015 at 17:23

Mars la voi acasa in austria daca va credeti mai marii civilizatori ….ce il f…e grija pe jegul asta de austriac de protestatari ??Atata timp cat tu vi la mine in tara imi respecti legiile tarii…nu esti de acord mars afara!

romanca 4 februarie 2015 at 10:38

Stiu ca Sebesul a pierdut un pic startul cand a fost referendumul pe tema aceasta.Dar,oameni buni, nu vi se pare ca cei 27000 de persoane ,care populeaza Sebesul ,nu putem sa ii sacrificam in detrimentul celor doar 500 care lucreaza in acest lagar al mortii lente?

roco 5 februarie 2015 at 12:11

ca sa vezi ! Marii poluatori in Sebes sunt fumatorii si sobele pe lemne ! Unii spun ce gandesc, dar uita sa gandeasca ce spun.

Comentariile sunt oprite