Ştirea zilei
VIDEO| Cetatea dacică de la Căpâlna va fi preluată de CJ Alba: Se dorește ca monumentul UNESCO să devină un pol turistic
VIDEO| Cetatea dacică de la Căpâlna va fi preluată de CJ Alba: Se dorește ca monumentul UNESCO să devină un pol turistic
În cadrul unei conferințe de presă care a avut loc la Muzeul Național al Unirii, cu ocazia Festivalului Cetăților Dacice din acest weekend, Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba și Dan Mihai Popescu, administratorul public al județului, au vorbit despre trecerea cetății dacice de la Căpâlna în proprietatea CJ Alba și despre cum va fi integrat monumentul UNESCO în circuitul turistic din județ.
Cetatea urmează să fie trecută din proprietatea comunei Săsciori în proprietatea Consiliului Judeţean. Decizia are la bază şi faptul că mai multe licitaţii pentru proiectarea lucrărilor de restaurare şi punere în valoare a monumentului, organizate în ultimii trei ani de Institutul Naţional al Patrimoniului, prin Programul Naţional de Restaurare, au fost anulate, din lipsă de ofertanţi.
”Conform legislaţiei în vigoare privind protejarea monumentelor istorice, Judeţul Alba, prin Consiliul Judeţean Alba, are obligaţia să asigure paza monumentelor istorice, a zonei de protecţie a acestora, să protejeze, să conserve şi să pună în valoare Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei.
Pentru realizarea acestor obligaţii, Situl arheologic Căpâlna, care cuprinde Cetatea de la Căpâlna şi zona primară de protecţie, trebuie să fie cuprins în domeniul public al Judeţului Alba, conform legii nr. 50/1991 privind autorizarea executărilor lucrărilor de construcţie, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”, se arată în documentaţia proiectului.
În prezent, ruinele cetăţii se află într-un stadiu avansat de degradare, fiind acoperite în cea mai mare parte cu vegetaţie, astfel încât aproape că nu mai este posibilă vizualizarea zidurilor rămase din vechea fortăreaţă dacică. Cetatea se află pe Valea Sebeşului, în comuna Săsciori, la circa 2 kilometri de satul cu acelaşi nume.
Aflată pe lista patrimoniului mondial UNESCO, ca fortificaţie inclusă în reţeaua de apărare a Daciei, cetatea de la Căpâlna este cel mai important obiectiv de patrimoniu dacic din judeţul Alba. A fost ridicată, cel mai probabil, din ordinul regelui Burebista, în secolul I î.Hr., cât timp dacii erau încă liberi, fiind un punct strategic în apărarea accesului spre Sarmizegetusa. Avea un perimetru de 280 metri, două centuri de ziduri şi trei turnuri, precum şi şanţuri de apărare cu adâncimi variabile, grupate într-un platou oval.
Cetatea era, totodată, centru tribal, dovadă stând tezaurul de vestigii descoperit – vase ceramice, vase de sticlă, scripeţi, piese metalice de îmbrăcăminte, pinteni, pumnale, vârfuri de suliţe şi săgeţi. În prezent, cetatea de la Căpâlna e o umbră a ceea ce era în antichitate.
„Zona protejată Căpâlna” are o suprafaţă de 490 ha (din care situl Căpâlna – 55 ha) şi se situează în sud-vestul teritoriului administrativ al comunei Săsciori, la circa 2 kilometri de vatra satului Căpâlna. Calea de acces este DN 67 C Transalpina, care leagă oraşele Sebeş (Alba) şi Novaci (Gorj). Situl are un singur acces, prin şaua care leagă Dealul Cetăţii de Dealul Stăunilor. Accesul pe platoul pe care este amplasată Cetatea Dacică Căpâlna se poate face pornind de la şosea pe o potecă de circa 2,3 kilometri, parţial circulată cu mijloace auto 4 x 4.
Ştirea zilei
De-a râsu’-plânsu’: Un pilot de raliu care venea la Alba Iulia, amendat pentru lipsa rovinietei, deși transporta mașina pe platformă
De-a râsu’-plânsu’: Un pilot de raliu care venea la Alba Iulia, amendat pentru lipsa rovinietei, deși transporta mașina pe platformă
Un bărbat din Constanța s-a trezit cu o amendă pentru lipsa rovinietei, în timp ce se deplasa la o cursă în Alba Iulia, deși avea masina tractata pe platformă.
S.T., un șofer pasionat de raliuri, a plecat pe 19 noiembrie, spre Alba Iulia, unde trebuia să concureze. Mașina de raliu a transportat-o pe o platformă, scoțându-i în prealabil plăcuțele de înmatriculare însă doar din spate.
La ora 5:30, parcă bănuind ce avea să se întâmple, a făcut o poză autoturismului, chiar pe platformă, scrie Replica de Constanța.
Șoferul urmează să conteste această amendă în instanță având în vedere că legea este de partea lui, până acum nici o mașină aflată pe platformă netrebuind să plătească rovinietă.
Totodată, acesta nu își explică cum de agentul constatator nu a observat că mașina era pe platformă.
”Amenda nu a fost corect aplicată însă nu poate fi anulată. Persoana amendată poate depune contestație, în termenul legal”, au declarat reprezentanții CNAIR pentru Replica de Constanța
Ştirea zilei
31 martie 1437: În Transilvania a izbucnit Răscoala de la Bobâlna
31 martie 1437: În Transilvania a izbucnit Răscoala de la Bobâlna
Răscoala de la Bobâlna din 1437-1438 a fost cea mai importantă răscoală din Regatul Ungariei înainte de Războiul țărănesc condus de Gheorghe Doja. Răscoala a început atunci când Gheorghe Lépes, episcopul catolic al Transilvaniei, a cerut să se plătească zeciuiala, care nu mai fusese strânsă din 1434, într-o singură tranșă.
Mai mult, micii nobili maghiari și locuitorii români (care înainte erau scutiți de plata zeciuielii, fiind ortodocși) au fost și ei obligați să o plătească. Când țăranii au refuzat să plătească, episcopul i-a excomunicat. Țăranii erau nemulțumiți și de faptul că înca din timpul lui Ludovic I cel Mare, regele Ungariei, fuseseră scoși (în 1365) de sub autoritatea comiților regali și puși sub jurisdicția moșierilor. Treptat, aceștia i-au privat pe țărani de dreptul lor de până atunci la strămutare liberă.
Răscoala a izbucnit în nordul Transilvaniei, dar s-a răspândit cu repeziciune spre comitatele Sătmar și Szabolcs. În iunie, pe dealul Bobâlna s-a adunat o oaste de țărani, și au construit o tabără. Au cerut înființarea și recunoașterea unei stări proprii, care să se numească Universitas Hungarorum et Valachorum (Starea ungurilor și a românilor). Ei erau conduși de un nobil sărac, Antal Nagy de Buda (2) , și de cinci căpitani (trei țărani unguri, un țăran român (pe nume Ioan Oláh din Vireag) și un “bürger” (burghez) din Cluj).
Răsculații au trimis soli la voievodul Ladislau al IV-lea Csaki (3). Acesta i-a executat imediat, dar după ce răsculații au obținut o victorie asupra trupelor voievodului, acesta s-a prefăcut că dorește să negocieze. Pe 6 iulie, la Cluj-Mănăștur a fost semnat un pact între părți, în care se dădea curs multora din cererile răsculaților. Apoi, cele două părți au trimis soli la împăratul Sigismund de Luxemburg, totodată rege al Ungariei, pentru arbitraj.
Cu toate acestea, pe 16 septembrie, nobilimea din Transilvania, fruntașii clerului, sașii și gărzile secuiești au format o alianță de ajutor reciproc împotriva țăranilor, semnând la Căpâlna un tratat intitulat Fraterna Unio (5).
Pe 6 octombrie s-a semnat la Apateu (în maghiară Apáti) un nou tratat, care respingea câteva din aspectele prevăzute în tratatul anterior.
La începutul lui decembrie răsculații au cucerit cetatea Aiudului.
În decembrie a murit împăratul Sigismund. Imediat aliații i-au atacat pe răsculați și i-au înfrânt. Armata nobiliară comandată de Desideriu de Losoncz (6) a asediat orașul Cluj, care se alăturase răsculaților, pe care l-au cucerit la 9 ianuarie 1438.
Conducătorii răscoalei au fost executați la Turda, iar Clujului i s-au retras privilegiile de oraș, locuitorii săi fiind declarați țărani. Pe 2 februarie a fost reînnoită alianța de la Căpâlna, cunoscută ulterior ca alianța celor trei națiuni (Unio Trium Nationum) prin care s-a reglementat situația socială în Transilvania în următoarele secole, în dauna dreptului strămoșesc românesc, care dispare treptat.
Ştirea zilei
Premieră pentru Alba Iulia: A ajuns singura reședință de județ din România fără chioșcuri stradale de difuzare a presei!
Premieră pentru Alba Iulia: A ajuns singura reședință de județ din România fără chioșcuri stradale de difuzare a presei!
De astăzi, Alba Iulia înregistrează o nouă premieră, este singurul municipiu reședință de județ din România care nu va mai avea niciun chioșc stradal de difuzare a presei! ”Performanța” administrației locale este cu adevărat notabilă! Aceasta a stat indolentă, fără să organizeze alte licitații de închiriere sau concesiune, deși poate ar mai fi fost societăți interesate de domeniul respectiv. Cel puțin, în alte reședințe de județ sunt firme care încă mai desfășoară astfel de activități. În schimb, la fel de indolentă, dar de data asta deloc dezinteresată este administrația locală atunci când este vorba de panotajul stradal, unde de ani de zile se stă ”bine mersi” pe domeniul public, fără să se plătească nici măcar o lețcaie la bugetul local!
De astăzi, Ziarul Unirea se vinde și la chioșcurile de bilete STP
Cititorii din Alba Iulia, care nu au abonament, își pot cumpăra de astăzi, porția zilnică de știri, articole, informații utile, adică Ziarul Unirea, și de la chioșcurile Societății de Transport Public Alba. Acestea sunt situate și funcționează astfel: *Gara CFR – deschis 6.00 – 21.00; *Romtelecom (Orașul de jos) – 8.00 – 16.00, *Unirea Sinagogă – 6.00 – 21.00, *Spital – 6.00 – 21.00 și Ampoi 2 (Liceul nr. 1) 8.00 – 16.00. Aceste puncte de vânzare se alătură celor din magazinele Dacia. Vom anunța din timp cititorii cu apariția altor puncte de vânzare.
Facem eforturi pentru a vă fi aproape, pentru că Alba Iulia mai înregistrează o premieră, una nedorită: este singura reședință de județ care a rămas fără chioșcuri de difuzare a presei, odată cu închiderea chioșcurilor!
De asemenea, aveți la dispoziție soluția abonării! Un abonament pe o lună costă 21 de lei cu toate taxele incluse, mai puțin decât un pachet de țigări și infinit mai sănătos!
-
Opinii - Comentariiacum 14 ore
Mesaje de Florii 2023. Idei de SMS-uri, urări și felicitări care pot fi transmise prietenilor, rudelor şi colegilor care îşi sărbătoresc onomastica
-
Opinii - Comentariiacum 12 ore
PĂCĂLELI „de ţinut minte” de 1 APRILIE 2023. Eşti pus pe şotii? Vezi cele mai tari FARSE pe care le poţi face cunoscuţilor
-
Opinii - Comentariiacum 13 ore
MESAJE de 1 Aprilie – Ziua Păcălelilor. Ce SMS-uri şi farse le poţi transmite prietenilor
-
Opinii - Comentariiacum 12 ore
Păcăleli și farse de 1 APRILIE – Ziua Păcălelilor 2022: Idei de farse pe care prietenii le vor ține minte mult și bine
-
Opinii - Comentariiacum 13 ore
MESAJE şi SMS-URI haioase de 1 APRILIE. Păcăleli, glume şi cele mai tari farse pe care le poţi face prietenilor
-
Opinii - Comentariiacum 14 ore
Mesaje de Florii 2023. FELICITĂRI și URĂRI în Duminica Floriilor pentru apropiați, rude și cunoștințe