Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

VIDEO Caz ȘOCANT în Alba: ”Casa groazei” într-un oraș din județ, unde peste 50 de câini erau ținuți în condiții greu de imaginat, maltratați și exploatați. Proprietara înmulțea câinii pentru a vinde puii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Caz ȘOCANT în Alba: ”Casa groazei” într-un oraș din județ, unde peste 50 de câini erau ținuți în condiții greu de imaginat, maltratați și exploatați. Proprietara înmulțea câinii pentru a vinde puii

Cazul a 61 de câini din Teiuș, Alba, a fost semnalat unui ONG din România, Partidul NOA ”Natură, Oameni, Animale”, în data de 15 februarie 2024. Animalele erau ținute în condiții greu de imaginat, maltratate, exploatate și lăsate fără hrană zile întregi.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

”De atunci ducem o muncă de lămurire cu Biroul de Protecție al Animalelor Alba, care avea toate instrumentele legale ca până acum să fie scoși toți câinii din locație, să poată fi cazați în spații adecvate, să primească îngrijiri medicale, apă și hrană”, au scris reprezentanții ONG-ului pe Facebook.

În data de 15 februarie, după multe insistențe, s-a permis accesul în locație unei asociații din Alba pentru a ridica un număr de 15 căței într-o stare gravă de sănătate: ”Între timp, apelului nostru a mai răspuns o asociație din Sibiu, care mai putea prelua o parte din căței, însă BPA Alba a refuzat să mai intre în incinta locației în lipsa proprietarei. Câinii nu știm în îngrijirea cui au rămas în aceste zile, dacă au primit apă și hrană”.

În data de 19 februarie, frustrați de refuzul celor de la BPA Alba de a-și face datoria, reprezentanții NOA au luat, din nou, legătura cu IPJ Alba, și au discutat cu adjunctul Inspectorului Șef, un domn de dialog și nu numai, chiar de fapte. La scurt timp aceștia au fost informați că se vor forma echipe din cadrul BPA Alba, Garda de Mediu, DSVSA Alba și Primăria Teiuș care o să ajungă la locație. Li s-a comunicat o oră și s-a luat luat legătura cu asociațiile care mai puteau prelua câinii din casa groazei.

”Din teren, voluntarii noștri ne informau asupra acțiunii. Ore întregi au stat în fața unui lacăt pus pe poartă acestei autorități, rugându-se telefonic de proprietară să le permită accesul. Acces pe care îl aveau oricum garantat de lege, având în vedere gravitatea stării în care se aflau acei câini.

Ceea ce ne îngrijorează cel mai mult este modul în care BPA Alba va instrumenta acest caz și dosarul penal deschis deja împotriva proprietarei. Cadavrul cățelului găsit în ziua de 15 februarie nu a fost sigilat și preluat de către DSVSA, pentru necropsie, așa cum le-au comunicat voluntarilor din teren. Asta înseamnă oare ascunderea de dovezi? Oare doar pentru ca stăpâna bietelor animale este o fostă polițistă?

Am fost nevoiți să facem plângere penală polițiștilor deși scopul nostru nu era acesta. În acest sens, avem probe. Polițiștii nu au fost văzuți făcând poze, filmări, prelevând probe. Domnul de la Garda de Mediu, îmbrăcat la costum, cocoțat pe o moviliță de pământ, în afara locației, făcea niște poze. A refuzat să intre în locație atunci când a fost rugat de reprezentanții ONG-urilor prezente. Și toate astea pe lângă faptul că doamnele de la asociație s-au luptat singure să preia cățeii, sărind gardurile țarcurilor improvizate, cărând cuștile cu cățeii. Singura lor grijă a fost să inventarieze câinii ieșiți din locație, nu cei rămași.

Nici în prezent nu au știut să spună câți căței au fost sau câți au mai rămas. Comunicarea cu asociațiile, cu noi, cu voluntarii prezenți a fost extrem de rece și neprofesională.

Un astfel de caz de maltratare a unor zeci de animale, exploatate, ținute în condiții improprii, cu munți de fecale pe care mucegaiul era deja de o palmă, semn că nu s-a mai făcut curat de luni de zile, ar trebui să reprezinte un exemplu de acțiune a Poliției Animalelor pentru a nu se mai repeta”, povestesc membrii Partidului NOA ”Natură, Oameni, Animale”.

Legea, pe lângă faptul că permite confiscarea animalelor, un caz bine instrumentat duce și la interzicerea deținerii de animale a unor astfel de persoane, de la 1 la 5 ani.

”Condițiile din casă, unde înțelegem că și proprietara locuiește, în acea mizerie, ridică niște semne de întrebare la care nu știm cine va răspunde și va lua măsuri, având în vedere că acea locație este un focar de infecție.

Toate aceste îngrijorări ale noastre le vom trimite și pe adresa IPJ Alba. Sperăm ca procurorul de caz să aibă mai multă competență și bunăvoință să investigheze și să strângă un probatoriu solid pentru instanță, ca să facă dreptate acestor animale chinuite de ani de zile.

Este încă de neînțeles de ce, după niște ani de la înființarea Poliției Animalelor, nu se găsesc resurse logistice și angajați care să răspundă prompt și competent la astfel de solicitări care au ca obiect protecția animalelor.

Să fie clar: toată munca au facut-o voluntarii din teren si ONG-urile care au preluat cățeii! Noi doar am cerut aplicarea legii și am facut cereri către autoritățile care ar fi trebuit să își facă treaba și fără insistențele noastre!”

Din astfel de locații provin puii care se vând pe internet. În spatele unor poze drăguțe cu pui de vânzare se află astfel de orori. Între vânzarea de animale de companie, în special câini și pisici, și rata mare a abandonului este o legătură directă. De multe ori, animalul cumpărat nu corespunde rasei dorite de cumpărător și acesta îl abandonează. Și acesta este doar un exemplu.

Duritatea imaginilor din casa groazei de la Teiuș arată un adevăr care nu trebuie ascuns, oricât de dur este, cu atât mai mult cu cât cei peste 50 de câini trăiau în condiții de neimaginat. Din spusele martorilor care au sesizat cazul, proprietara înmulțește câinii pentru a putea vinde puii: ”Noi am solicitat deja BPA Alba să verifice dacă pentru toți câinii din locație există carnete de sănătate, dacă sunt microcipați și înregistrați, vaccinați și sterilizați conform legii, dacă declară fătările la Registrul Electronic de Evidență al Cainilor-Recs și dacă plătește taxe în urma vânzării lor.

Despre condiții, este de la sine înțeles că nu au parte de condițiile impuse de lege. Trăiesc în mizerie, într-un spațiu închis, neaerisit, în propriile dejectii. Se poate vedea și din filmări, iar din spusele martorilor, aerul este irespirabil.

Câinii sunt privați de hrană și apă și menționăm că hrana pe care o vedeți în filmare este adusă de cei care au reușit să intre cu poliția în locație. Câinii sunt slabi, murdari, bolnavi și lipsiți de asistența veterinară”.

La locație a fost găsit un pui de cățel mort, din care mâncaseră ceilalți câini, probabil înfometați. Însă la o cercetare mai amănunțită, s-ar putea găsi mult mai multe cadavre.

Pentru toate cele de mai sus, s-au trimis sesizări și plângeri penale către toate autoritățile care sunt în măsură să pedepsească astfel de fapte, dar cel mai urgent să găsească soluții pentru preluarea tuturor câinilor din locație.

Pe lângă plângerea penală făcută împotriva proprietarei, s-au depus și plângeri împotriva polițiștilor care până acum nu au intervenit urgent, așa cum prevede legea.

Retineți! Samsarii au zero compasiune! Adoptați, nu cumpărați!

Potrivit IPJ Alba, începând cu data de 13 februarie 2024, polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba au efectuat demersuri pentru clarificarea situației și luarea măsurilor de protecție a 61 de câini aflați la o locuință din orașul Teiuș.

În urma verificărilor efectuate împreună cu Direcția Sanitar Veterinară, Garda de Mediu, Direcția de Sănătate Publică și Primăria Orașului Teiuș, a fost evaluată starea de sănătate a fiecărui animal, iar cu sprijinul mai multor asociații pentru protecția animalelor, 41 de exemplare au fost plasate în adăposturi din județele Alba și Sibiu.

În legătură cu alte 20 de animale, a căror stare de sănătate este corespunzătoare și a căror hrănire și îngrijire este asigurată de către o persoană din localitate, sunt efectuate, în continuare, demersuri, pentru a fi plasate în adăposturi.

Întrucât, în urma controlului efectuat, au rezultat și aspecte care ar putea întruni elementele constitutive ale unor infracțiuni, polițiștii s-au sesizat din oficiu și au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de uciderea cu intenție, fără drept, a animalelor și intervenții chirurgicale destinate modificării aspectului animalelor.

Totodată, proprietara animalelor a fost sancționată contravențional, cu amendă în valoare totală de 12.000 de lei, pentru că nu a asigurat condiții de viață bunăstare și asistență medicală corespunzătoare și pentru că a omis să sterilizeze și să microcipeze o parte din animale.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Apel umanitar pentru o familie originară din Apuseni, rămasă fără casă în urma unui incendiu

Ziarul Unirea

Publicat

în

Apel umanitar pentru o familie originară din Apuseni, rămasă fără casă în urma unui incendiu Un apel umanitar a fost lansat pentru familia Doncea, originară din Apuseni. Oamenii au rămas fără un acoperiș deasupra capului în urma unui incendiu violent. Citește și: FOTO Ce mai aruncă oamenii din Alba, în Săptămâna Mare: Trei pui de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea