VIDEO| Carte veche de peste 450 de ani, cumpărată de Muzeul Unirii din Alba Iulia, din Noua Zeelandă. Cine a fost autorul său
Achiziție importantă pentru orașul Marii Uniri. O carte extrem de rară din secolul al XVI-lea, din care se mai păstrează în lume doar 16 exemplare, avându-l ca autor pe umanistul transilvănean Johannes Honterus, poate fi admirată, în premieră, în cadrul unei miniexpoziţii găzduite de Muzeul Naţional al Unirii (MNU) Alba Iulia, instituţie care a achiziţionat recent lucrarea din Noua Zeelandă.
„Exponatul lunii aprilie” la MNU Alba Iulia, „Rudimentorum cosmographicorum Ioan. Honteri Coronensis libri III (Zurich, 1564)”, este o lucrare de mici dimensiuni, care reuneşte între coperţile sale o descriere geografică în versuri a lumii, aşa cum era ea cunoscută la mijlocul secolului al XVI-lea, şi o serie de hărţi.
Într-o accepţiune modernă, lucrarea lui Honterus poate fi considerată un atlas de buzunar.
„Cartea a apărut la Zurich, în anul 1564. Este, practic, o reeditare a unei lucrări mai vechi a lui Honterus, care a apărut iniţial la Cracovia, în 1530, dar căreia i s-au adăugat hărţi. În prima ediţie, cea din 1530, apărea o singură hartă. Ediţia expusă la MNU, datată la 1564, ajunge la 14 file duble, care prezintă hărţi ale lumii aşa cum era ea cunoscută la momentul respectiv”, a afirmat, miercuri, cu prilejul vernisajului, muzeograful Florin Bogdan.
El a subliniat că lucrarea este „rezultatul curiozităţii umane, rezultată în special în urma marilor descoperiri geografice de la sfârşitul secolului al XV-lea şi începutul secolului al XVI-lea, când toată lumea voia să ştie cum arată noile continente”.
Exemplarul expus miercuri a fost achiziţionat de MNU Alba Iulia dintr-un anticariat din Noua Zeelandă.
„Este deosebit de rar, în sensul în care, până în momentul achiziţiei de către Muzeul din Alba Iulia, mai erau cunoscute în lume doar 15 exemplare”, a precizat Florin Bogdan.
Muzeograful a arătat că lucrarea expusă are foarte puţine însemnări manuscrise, însă se ştie sigur că, undeva în secolul al XVIII-lea, ea se afla într-un mediu cunoscător de limbă greacă, pentru că are un fragment de notă manuscrisă în limba greacă, „mutilată, din păcate, cu ocazia relegării volumului”, în secolul al XIX-lea.
De asemenea, foarte probabil în secolul al XIX-lea, ea a circulat într-un mediu vorbitor de limbă engleză, pentru că are şi o însemnare în limba engleză care aminteşte de descoperirea Americii de către Cristofor Columb în anul 1492.
Volumul se află într-o stare de conservare :foarte bună” şi este complet, adică are 30 de file nenumerotate cu text, o filă nenumerotată care delimitează cele două părţi ale lucrării şi cele 14 file cu planşe, hărţile propriu-zise.
În afara cărţii achiziţionate de muzeul din Alba Iulia, celelalte exemplare se află în colecţii din Basel, Berlin, Budapesta, Coburg, Dresda, Edinburgh, Uppsala, Zurich, trei dintre ele regăsindu-se în Statele Unite ale Americii.
Johannes Honterus a fost un cunoscut umanist şi reformator, ctitor de şcoală şi bibliotecă, dar şi tipograf.
Sursa: agerpres.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Ştirea zilei
TRAGEDIE în Alba: CADAVRUL unui bărbat de 36 de ani, găsit într-o baltă de pescuit la Aiud. Ce s-a întâmplat
TRAGEDIE în Alba: CADAVRUL unui bărbat de 36 de ani, găsit într-o baltă de pescuit la Aiud. Ce s-a întâmplat CADAVRUL unui aiudean de 36 de ani a fost găsit într-o baltă de pescuit la Aiud. Bărbatul s-ar fi aflat cu un prieten la pescuit și ar consumat băuturi alcoolice, iar familia nu a mai […]
VIDEO | Incident de noaptea minții la Tău-Bistra: Un bărbat a furat un telefon mobil și după ce s-a rătăcit a sunat de pe acesta la 112
Incident de noaptea minții la Tău-Bistra: Un bărbat a furat un telefon mobil și după ce s-a rătăcit a sunat de pe acesta la 112 Un incident de noaptea minții s-a petrecut joi la Tău-Bistra. Un bărbat a furat un telefon mobil și după ce s-a rătăcit a sunat de pe acesta la 112 pentru […]
Cristian Kalanyos, ghid de turism din Alba Iulia, ironic cu privire la protestele bugetarilor: „Mi-e greu să cred că toți ăștia cu hârtiuța pe scări munciți de mama focului și faceți performanță”
Cristian Kalanyos, ghid de turism din Alba Iulia, ironic cu privire la protestele bugetarilor: „Mi-e greu să cred că toți ăștia cu hârtiuța pe scări munciți de mama focului și faceți performanță” Referitor la frecventele proteste ale bugetarilor, care se plâng că nu vor mai putea supraviețui fără sporurile cu care au fost răsfățați ani […]