Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

VIDEO| Arheologi americani cercetează epoca bronzului în judeţul Alba. Descoperiri senzaţionale în Geoagiu de Sus

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Bogatele vestigii istorice dar şi tradiţia arheologică de cercetare de peste un secol existente în Alba  atrag tot mai mulţi cercetători străini. O echipă de arheologi americani a descoperit în zona Alba Iuliei un vast potenţial de identificare a epocii bronzului, ce urmează a fi cercetat în 2014, printr-un proiect româno-american, realizat în urma unei colaborări dintre Muzeul Naţional al Unirii şi Universitatea americană din Michigan. În zona Geoagiu de Sus (comuna Stremţ) au fost făcute deja cercetări şi s-au descoperit informaţii care atestă existenţa în zonă a unor civilizaţii succesive, începând cu perioada neolotică, 2700 Î. Hr.

Proiectul „BATS – Bronze Age Transylvanian Survey” a fost prezentat  miercuri, într-o  conferinţă de presă susţinută de arheologul american Colin Quinn de la Universitatea din Michigan (Statele Unite ale Americii) şi de conferenţiarul universitar şi doctor în istorie Horia Ciugudean, cercetător la Muzeul Naţional al Unirii, alături de directorul muzeului albaiulian, Gabriel Rustoiu.

Este vorba despre un proiect de evaluare, în primă fază, ce vizează studierea fenomenului de evoluţie al inegalităţilor sociale în epoca bronzului la nivelul geografic din zona Alba Iuliei, mai exact în Bărăbanţ şi Oarda. Proiectul se află în fază exploratorie,  se studiază pe de-o parte materialele păstrate în colecţia muzeului albaiulian dar şi a altora din zonă. În principal se urmăreşte aplicarea uneia dintre cele mai moderne metode de datare, cea cu carbon 14 şi selectarea probelor necesare pentru asemenea analize. Cercetările propriu-zise vor începe în anul 2014.

Arheologul american, Colin Quinn a subliniat faptul că Universitatea din Michigan este în premieră în România şi că e sigur că potenţialul identificat aici va fi cercetat şi valorificat la maximum. Quinn consideră că Alba Iulia este o zonă cheie pentru înţelegerea unor fenomene complexe la scară europeană.

Universitatea din Michigan avut proiecte, în perioada precedentă, la început în Ungaria, apoi pe zona Banatului, iar proiectul actual este practic o extindere spre zona Transilvaniei (Munţii Trascăului, Munţii Metaliferi), care oferă cel mai interesant punct de investigaţii. Proiectul pilot se derulează începând de anul trecut, continuă şi anul acesta şi anul viitor. El a oferit deja probe analizate cu metoda Carbon 14 în zona Geoagiu de Sus, care au schimbat în mod substanţial impresia sau teoriile privind vechimea unora dintre manifestările epocii bronzului, cu secole, cu intervale de timp considerabile.

Descoperiri senzaţionale în Geoagiu de Sus

*Semne de civilizaţie umană, încă din perioada neoliticului timpuriu, din anul 2700 Î.Hr.

În cadrul aceluiaşi proiect, au fost făcute deja cercetări în Valea Geoagiului, unde coordonatorul de echipă Colin Quinn, împreună cu echipa de cercetători au descoperit informaţii ale locuirii umane, începând din neoliticul timpuriu până în perioada medievală, ceea ce denotă faptul că există  o hartă arheologică mult mai complexă decât se credea.

Potrivit descoperirilor, în Transilvania, începutul epocii bronzului ar fi undeva în anul 2700 Î.Hr. şi ar continua până spre anul 2000 Î.Hr., când ar începe cultura Gutenberg, perioada mijlocie a epocii bronzului, şi ar putea continua undeva mai târziu decât s-a presupus până acum, undeva chiar către secolul sanctuar, XII. Cercetările făcute în zonă dau informaţii interesante legate de modul în care trăiau aceste comunităţi din perioada epocii bronzului, legat de creşterea animalelor. Cercetătorii au aflat că pe vremea aceea erau crescute cornutele mici, adică oi, capre şi vite.

 De asemenea, cu ajutorul unor instalaţii aflate la Arad, acolo unde lucrează o altă echipă americană, au fost descoperite seminţe de secară care atestă cultivarea secarei într-o aşezare de pe Valea Geoagiului. Pentru cultura mijlocie a bronzului nu s-a găsit proba materială pentru a afla ce tip de plante cultivau în acest spaţiu.

O altă investigaţie prin metoda Carbon 14, la Fântâna Mare, Geoagiu de Sus, în apropierea unei izvor, i-a ajutat pe cercetători să descopere că locuia o comunitate în epoca bronzului, în 2400 Î.Hr, urmând apoi o ocupaţie din faza timpurie, în jur de 1900 Î.Hr., şi apoi  faza evoluată, undeva spre 1400 Î.Hr. Metoda Carbon 14 se face pe resturi de organisme. Orice organism viu cât trăieşte cumulează din atmosferă acest izotop carbon 14, iar când moare rămâne o cantitate fixă care se poate măsura. La ora actuală se cunoaşte variaţia carbonului 14, de acum 100 de mii de ani pâna la perioada actuală.

*Un fragment de vas atestă conexiuni între spaţiul Transilvănean şi zona Banatului

În zona Geogiu de Sus, se presupunea că într-o perioadă au existat relaţii de schimb de conexiuni între zona Banatului şi spaţiul Transilvănean, iar dovezi evidente, concrete  nu au fost prea multe. Acum, acest sit din Geoagiu de Sus a oferit o dovadă clară a unor contacte cu zona Banatului prin descoperirea unui fragment de vas aparţinând culturii din Banat. Ce caută acolo acest fragment şi care sunt implicaţiile este o chestiune care urmează să fie investigată.

*Vestigiile din epoca bronzului se pot atesta doar prin metoda Carbon 14

Epoca bronzului ar fi epoca în care pentru prima dată se construieşte o identitate europeană, o comuniune de idei şi de relaţii care se bazează în principal pe metal. Metalul, bronzul este cel care pune în mişcare aceste relaţii şi conexiuni la nivel european. Spre deosebire de perioada romană sau alte epoci istorice când există izvoare scrise, pentru epoca bronzului ele nu există şi tocmai de aceea metoda Carbon 14 este singura care poate oferi datele exacte, anii, cronologia pe care apoi să se poată construi mai departe cercetarea. Practic, ceea ce se selectează sunt materiale organice, fie că este vorba despre frgamente de os, de seminţe de plante sau cărbune, din acestea se prelevează probe care sunt apoi analizate şi datate în laboratoarele din Statele Unite.

„Privind la descoperirile mai vechi şi luând în considerare ceea ce oferă acestea, zona din jurul oraşului Alba Iulia pare a fi extrem de promiţătoare pentru viitoarele investigaţii”, a spus arheologul american Colin Quinn. În Alba Iulia cercetările propriu-zise vor începe în 2014. „Datele obţinute vor permite corelarea dezvoltării şi descoperirile din epoca bronzului din Transilvania cu restul Europei, unde asemenea datări s-au făcut deja şi se va putea stabili o conexiune”, a precizat Horea Ciugudean.

Cercetările au fost şi sunt făcute pe cheltuiala americanilor, iar primele rezultate obţinute din acest proiect vor fi prezentate săptămâna viitoare, în premieră europeană, la Reuniunea arheologilor  ce va avea loc în Cehia, intrând astfel în circuitul internaţional.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Accident în Alba Iulia, zona Dedeman: Două mașini implicate. Traficul este îngreunat

Bogdan Ilea

Publicat

în

Accident în Alba Iulia, zona Dedeman: Două mașini implicate. Traficul este îngreunat Un accident rutier s-a petrecut în data 25 aprilie, în Alba Iulia, zona Dedeman, între două mașini care s-au tamponat. Pompierii au intervenit pentru asigurarea măsurilor specifice. Pompierii din Alba Iulia intervin cu două autospeciale, 1 ASAS și 1 EPA pentru asigurarea măsurilor […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea