Societate
Vicepreşedintele CJ Alba, Sorin Bumb, confundă politica ieftină cu administraţia locală
Nu agreez duelurile publice sterile, nici reprezentaţiile de doi lei date în faţa cetăţenilor. Am destule probleme de rezolvat, în calitate de primar, mai ales în condiţiile în care sunt obligat să găsesc soluţii pentru a administra municipiul Aiud în vremea unei conduceri pedeliste care nu face administraţie aşa cum ar trebui, ci politică şi încă una de prost gust. Aşadar, nu i-aş fi atras atenţia în mod public lui Sorin Bumb, vicepreşedinte al CJ Alba pentru cei ce nu ştiau, că, pe lângă faptul că este incompetent, mai e şi un mincinos neruşinat.
Totuşi, din cauză că domnia sa s-a repezit să pară interesant în presă şi, deci, în ochii cetăţenilor alegători, minţind şi acuzându-mă că aş fi pierdut intenţionat finanţarea pentru reabilitarea DC 10 care face legătura între Aiud şi localităţile Ciumbrud, Păgida, Gîmbaş, mă văd nevoit să îi atrag atenţia, tot public, să lase politicianismul ieftin şi să pună osul la treabă, pentru că nu este plătit să aiureze, ci să rezolve, conform atribuţiilor pe care probabil le are la Consiliul Judeţean, problemele locuitorilor judeţului.
Avem, aşadar, un program naţional de reabilitare a 10.000 de km de drumuri în mediul rural. Frumos program, mai ales că nu implică nicio responsabilitate pentru viitorii foşti guvernanţi PDL, întrucât el se desfăşoară prin credit furnizor şi va fi realizat prin intermediul unor firme care vor fi plătite pentru lucrările aferente începând din 2014, an în care Boc, Udrea, Băsescu & Company vor fi istorie.
De acest program şi de posibilitatea accesării acestuia, unii dintre noi, adică cei care nu facem parte din PD-L, am aflat abia în luna decembrie. Am organizat rapid achiziţia publică pentru realizarea studiului de fezabilitate, iar proiectantul declarat câştigător a lucrat pe documentaţie inclusiv de Crăciun şi de Anul Nou, pentru că trebuia să ne încadrăm într-un termen limită foarte scurt. În 18 ianuarie, am organizat şedinţă extraordinară a Consiliului Local, în cadrul căreia, prin HCL 5/2011, a fost aprobat studiul de fezabilitate pentru primul tronson al DC 10, respectiv tronsonul Aiud-Gîmbaş, şi pe care l-am şi predat la CJ Alba, în sensul transmiterii sale la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, pentru includerea în programul naţional. Prin HCL 55/23 februarie 2011, au fost aprobate studiile de fezabilitate pentru tronsonul II al DC 10, Gîmbaş-Păgida, şi tronsonul III, Păgida-Ciumbrud, documente care au urmat acelaşi traseu.
Am realizat şi proiectele tehnice aferente, conform discuţiilor pe care le-am avut cu onor domnul Sorin Bumb, şi cum întrunirea comisiei ministeriale de analiză a proiectelor depuse a avut loc abia în 16 martie, era timp mai mult decât suficient pentru ca documentaţia pentru DC 10 să ajungă la Bucureşti. Ce credeţi că a făcut Consiliul Judeţean Alba? A trimis doar documentaţia pentru primul tronson şi a mai avut şi tupeul să spună că de fapt nu e nevoie de proiecte tehnice, întrucât acestea urmează să fie realizate de către firmele care vor executa lucrările. În aceste condiţii, în loc să îşi prezinte halucinaţiile în presă, îl invit pe domnul Sorin Bumb să le explice aiudenilor cum a fost posibil să îşi bată joc de ei şi de banii lor, pentru că am cheltuit, de la bugetul local, aproape 50.000 lei pentru realizarea unor proiecte tehnice, cerute iniţial, care dintr-odată nu mai sunt necesare.
Joi, 17 martie, l-am căutat personal pe preşedintele Ion Dumitrel, care nu ştiu cât se ocupă de programul lansat de Ministerul Dezvoltării şi Turismului. Nici nu mă interesează de altfel ce şi cât face, eu i-am cerut să trimită urgent la Bucureşti documentaţia pentru tronsoanele II şi III, pentru că peste prostiile exprimate prin declaraţii de presă pot trece, domnul Sorin Bumb atâta poate, adică trâmbiţează tâmpenii într-un soi de campanie electorală, dar nu accept sub nicio formă sfidarea pe faţă la adresa aiudenilor şi a problemelor cu care se confruntă, pentru că banii pe programele Guvernului nu sunt nici ai lui Băsescu, nici ai lui Boc, ori ai Elenei Udrea, ci ai cetăţenilor şi ei trebuie folosiţi în mod corect. În urma discuţiei astfel avute, preşedintele Ion Dumitrel a promis că va regla situaţia şi că va trimite documentaţia la Bucureşti, iar eu sper, în numele cetăţenilor pe care îi reprezint, că se va ţine de cuvânt.
Cât despre proiectele pe care nu le-ar fi avut şi nu le are Aiudul, cum Sorin Bumb e foarte posibil să vrea să candideze la funcţia de primar în 2012, pentru că la Consiliul Judeţean nu va mai avea loc oricum, îl invit să consulte raportul primarului de exemplu sau să citească mai des presa şi să asculte radioul, să umble prin Aiud, să vadă ce e aici şi pe urmă să vorbească. Pentru că în felul acesta nici la o potenţială primărie în Gîmbaş, dacă ar exista aşa ceva, nu ar avea vreo şansă de reuşită, pentru că eu cred că nici părinţii lui nu l-ar vota, la ce prostii vorbeşte.
Şi, în cele din urmă, îl informez pe domnul Bumb că eu nu mă laud niciodată cu ceea ce fac pentru Aiud. Le dau socoteală însă aiudenilor, din oraş şi din localităţile componente şi aparţinătoare, pentru tot ceea ce fac pentru ei, pentru felul în care administrez banii publici. Ştiu că domnul Bumb nu pricepe cum vine asta, dar e o diferenţă uriaşă între a te lăuda şi a comunica cu cetăţenii pentru care lucrezi. La fel e o diferenţă enormă între a te preface că eşti în stare să comunici cu cetăţenii şi a încerca să îi prosteşti pe faţă. Dar, dacă va candida la Aiud, pentru funcţia de primar, va înţelege poate aceste diferenţe, din voturile pe care sigur nu le va primi, că tot e preocupat doar de campanie electorală timpurie şi nu de treaba pe care o are, teoretic, la Consiliul Judeţean. Şi dacă tot a adus în discuţie introducerea apei potabile la Gîmbaş, îl invit să se lecuiască de amnezia care l-a pocnit şi să consulte documentele, dovezi clare ale contribuţiei Consiliului Local Aiud la introducerea reţelelor de alimentare cu apă în localitatea Gîmbaş. Mă văd nevoit să îi reamintesc şi faptul că banii acordaţi pentru acest proiect, pe hotărâre de guvern, sunt ai ce-tă-ţe-ni-lor! Nu ai lui, nu ai PD-L-ului pentru care trâmbiţează cu dizgraţie, nu ai lui Boc şi aşa mai departe. Sunt bani publici, domnule Bumb, iar sfatul meu este să nu mai confundaţi politica de trei lulele, trei surcele, cu administraţia locală. Nu de politică electorală au nevoie oamenii acum, ci de soluţii la problemele pe care le au, multe dintre ele create de guvernanţii care îl secondează pe preşedintele Băsescu.
În final, subliniez faptul că nu am considerat necesar să mă ocup de denunţarea publică a Consiliului Judeţean condus de PD-L şi de felul în care acesta este preocupat de problemele judeţului. Dar văd că portocaliii din Alba au nevoie de nişte palme peste gură, chiar le cer singuri, aşa că o să le dau ce îşi doresc şi anunţ încă de pe acum că primul denunţ, pe care îl vor judeca cel mai bine aiudenii, dar şi ceilalţi locuitori ai Albei, este cel referitor la Parcul Industrial Aiud-Alba, pentru care am încheiat parteneriat cu Consiliul Judeţean în 2006, dar care, deşi noi am făcut toate demersurile la care ne-am angajat, nu a mişcat niciun deget pentru a sprijini crearea de locuri de muncă în Aiud, a căror lipsă o reclamă cu un tupeu absolut nesimţit acelaşi Sorin Bumb. În concluzie, la şedinţa din 31 martie, atât eu cât şi consilierii locali vom rupe acest parteneriat şi vom găsi altă soluţie de valorificare a parcelelor de teren, astfel încât să dezvoltăm activităţi economice în Aiud şi deci să oferim posibilitatea creării locurilor de muncă pentru aiudeni.
Mihai Horaţiu JOSAN, vicepreşedinte PNL Alba, primarul municipiului Aiud
Opinii - Comentarii
Obiceiuri și superstiții în luna OCTOMBRIE. De ce 1 octombrie e sărbătoarea femeilor şi cum atragi norocul în dragoste
Obiceiuri și superstiții în luna OCTOMBRIE. De ce 1 octombrie e sărbătoarea femeilor şi cum atragi norocul în dragoste
Octombrie este zisă şi Brumărel, căci atunci începe să cadă bruma. Sunt multe superstiţii legate de această lună, cele mai multe legate de prevestirea timpului, astfel: dacă în Octombrie cade multă brumă şi zăpadă, luna Ianuarie va fi moale şi călduţă; dacă bubuie în Octombrie, sunt semne de iarnă uşoară; cu cât frunzele arborilor cad mai curând, cu atât mai roditor va fi anul următor.
Sunt şi alte superstiţii şi obiceiuri, multe legate de cele două mari sărbători ale lunii: 14 Octombrie – Sfânta Cuvioasa Parascheva şi 26-27 Octombrie – Sfântul Mare Mucenic Dimitrie şi Cuviosul Dimitrie cel Nou.
Prima zi a lui Brumărel, aşa cum este cunoscută luna octombrie în tradiţia populară, era consacrată, în vechime, unui sfânt aproape necunoscut: Sfântul Procoavă, cel care le dă păr frumos şi atrăgător tinerelor nemăritate.
De aceea, Sărbătoarea Procoavelor mai este considerată şi Sărbătoarea Părului. De altfel, mai peste tot în spaţiul românesc sărbătoarea Procoavelor era socotită una a femeilor. Despre originalul sfânt Procoavă se credea că Dumnezeu l-a sfinţit printre primii, dându-i sarcina de a acoperi pământul cu un prim strat de zăpadă. Conform credinţei populare, fecioarele care duceau lipsă de păr i se închinau cu mare evlavie de ziua sa pentru a le acoperi capul cu păr, astfel devenind mai plăcute flăcăilor care nu le băgau mai deloc în seamă. Tinerele credeau că în acest mod ursitul va veni mai repede, iar ele se vor căsători.
Acoperământului Maicii Domnului
Acoperământul Maicii Domnului este sărbătoarea rânduită de Biserică, în amintirea arătării Maicii Domnului în biserica din Vlaherne. Pe 1 octombrie 911 se făcea priveghere în această biserică, pentru salvarea cetăţii care era asediată. La ora patru dimineaţa, Maica Domnului s-a arătat înaintea poporului, stând în vâzduh şi rugându-se cu lacrimi. Sfântul Acoperământ era ţinut în mâini deasupra capetelor credincioşilor. În jurul ei se aflau apostolii, sfinţii şi mucenicii.
Sfântul Andrei a zis către ucenicul său iubit, Epifanie: „O vezi, frate, pe Împărăteasa şi Doamna tuturor cum se roagă pentru întreaga lume?”. Iar Epifanie a zis: „O văd, Parinte, şi mă minunez!”. Acesta este evenimentul pe care îl prăznuieşte Biserica astăzi, spre a ne aminti că, prin nevoinţă şi rugăciune, putem primi şi noi, în greutăţile vieţii noastre, neîncetatul ajutor al Maicii Domnului.
Dacă frunzele cad repede, anul viitor e roditor Specialiştii în Etnografie şi Folclor de la Muzeul Dunării de Jos din Călăraşi spun că de luna octombrie se leagă multe superstiţii. “Bătrânii mai cred şi acum că, dacă frunzele pomilor se îngălbenesc şi cad repede, e semn că anul care urmează va fi roditor. Tradiţia populară spune că, dacă în luna octombrie este multă brumă sau zăpadă, frig sau ger, luna ianuarie va fi blândă şi mai caldă”, spun specialiştii de la Muzeul Dunării de Jos.
Prima ninsoare în ţara noastră în această lună, conform meteorologilor, a fost înregistrată la 15 octombrie 1970, iar primul strat de zăpadă s-a aşternut la 26 octombrie 1988. Luna octombrie este luna în care ţăranii se preocupă în special de treburile gospodăriei. Se culeg poamele, se strânge porumbul, cartofii, napii, se răsădesc zmeura şi căpşunii. Este, de asemenea, luna în care se fac arăturile şi însămânţările de toamnă, se curăţă pomii şi grădina.
Recolta de gutui spune cum va fi iarna
Pentru creştinii ortodocşi, luna octombrie abundă în sărbători şi în ritualuri importante. Prima şi cea mai importantă este sărbătoarea Sf. Cuvioasa Parascheva, celebrată pe 14 octimbrie. Se spune că, aşa cum va fi vremea în această zi, aşa va fi până la Sf. Dumitru şi aşa va fi şi în celelalte sărbători ale anului.
Se mai spune în tradiţia populară că, dacă până acum n-a plouat, iarna va veni curând. Tot în această zi se organizează târguri pentru valorificarea produsele oilor.
Cele mai importante sărbători
O altă sărbătoare importantă a lunii este Sfântul Mucenic Dimitrie Sâmedru. La 25 octombrie se sărbătoreşte „Focul lui Sumedru” (Ajunul Sf. Dumitru). Se fac focuri peste care sar copiii, ca să fie sănătoşi, sau tinerii, ca să se căsătorească. Dacă recolta de gutui şi nuci este bogată, iarna va fi grea. La 26 octombrie se sărbătoreşte Sumedru, patronul pastorilor şi soroacelor (Sf. Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir). Cad frunzele arborilor şi cum este ziua aşa va fi iarna: dacă este lună plină şi senin, iarna va fi mănoasă, iar dacă bate vântul şi plouă, vor fi zăpezi mari. La 27 octombrie se sărbătoresc Poitra lui Sumedru, Câinii lui Sumedru, Filip Şchiopul (Cuv. Dimitrie cel Nou din Basarabi).
Superstiţii şi obiceiuri de Sfânta Parascheva
Sfânta Cuvioasa Parascheva este pe 14 Octombrie; în această zi, la sate, se face “îngroparea” verii; se face o masă comună la biserică, cu bucate multe şi alese, dar mulţi gospodari postesc cu desăvârşire în această zi, pe care poporul o numeşte şi Vinerea Mare, indiferent în ce zi cade această sărbătoare, căci se spune că Sfânta a fost chinuită de păgâni într-o zi de Vineri. Nu se mănâncă nuci sau alte poame care au cruce, în această zi. Superstiţia spune că dacă toamna nu plouă până la Cuvioasa Parascheva, atunci se pune iarna curând; cum va fi această zi, aşa va fi mereu până la Sfântul Dumitru.
În dimineaţa acestei zile, ciobanii caută să vadă cum s-au culcat oile: dacă stau grămadă, iarna va fi grea; dacă stau împrăştiate, va fi uşoară. Din superstiţie nu se lucrează, fiind primejdie de boli; nu se coase căci va fi rău de traznet, de grindină, de boli de ochi sau de cap. Cine va coase sau va toarce, va face negi pe mâini. Acum se slobozesc berbecii la oi, pentru ca mieiii să fie născuţi înainte cu două săptămâni de Paşte; superstiţia spune ca mieii ce se vor naşte vor fi frumoşi şi pestriţi. Din această zi, până la 27 Octombrie nu e bine să se semene secară, căci e primejdie de moarte pentru semănător.
Alte superstiţii în Octombrie
După Sfânta Parascheva, urmează 17 Octombrie, când este o nouă sărbătoare consacrată lupilor, care vine şi ea cu superstiţii şi se ţine pentru a fi feriţi de lupi. În această zi se încleştează dinţii de la darac (pieptenul cu care scarmănă lâna) şi se interzice orice activitate legată de prelucrarea lânii, părului şi pieilor de animale, de teamă lupilor.
Pe 18 Octombrie este Ziua Lupului, Lucinul, care deschide un ciclu de trei Filipi de Toamnă; în această zi e rău de lupi şi se spune că Lucinul se ţine tot de vite, ca să nu se stingă de boale. Şi, în sfârşit, ziua de 25 a lunii, când este Ajunul Sfântului Dumitru, o sărbătoare cu caracter funerar, care conţine: pomeni, ruguri şi veghea rituală.
Acum se face “focul lui Sâmedru”; superstiţia cere ca peste foc să sară copiii ca să fie sănătoşi tot anul, sau tinerii; cei care reuşesc să sară se vor căsători în decursul anului. Când focul este aproape stins, fiecare gospodar ia câte un tăciune, care este aruncat apoi în livadă, pentru că pomii să rodească şi în anul care vine. De altfel, focuri rituale se pot face şi în livadă. Se spune că iarnă grea este prevestită de abundentă nucilor şi gutuilor.
Superstiţii şi obiceiuri de Sfântul Dumitru
Acest sfânt sărbătorit la 26 Octombrie este asociat cu moartea naturii, cu sosirea iernii şi a frigului, este patronul păstorilor şi garantul soroacelor. În această zi începe “Vara Samedrului” care ţine patru zile. Această zi este zisa a soroacelor; pe vremuri se refăceau contractele de închiriere şi chiriaşii se mutau; tot acum se împart oile. Toamna, la Sfântul Dumitru, se spune că “se slobod sărindarele”, adică se desfac învoielile şi se face pomană mare la biserică. Semnele superstiţioase sunt numeroase: se tunde coama cailor, ca să aibă păr frumos; oamenii nu se piaptănă, că-i primejdios de lupi. Se spune că la Sâmedru morţii se fac moroi, vârcolaci şi strigoi, necăjindu-i pe oameni.
Superstiţii şi obiceiuri de Sfântul Dumitru Basarabov
Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Basarabov, ocrotitorul Bucureştilor, ale cărui moaşte sunt la Patriarhia Română, este sărbătorit la 27 Octombrie, a treia zi a sărbătorii Sf. Dumitru, zisă Poitră lui Sâmedru (poitra este prânzul din a doua zi de praznic), sau Caii lui Sâmedru, sau Filip Şchiopul. Câinii lui Sâmedru sunt lupii lui Sfântul Dumitru; se ţin spre a fi feriţi de lupi, spre a nu se câinii (înrăi) inima oamenilor şi ca să fete bine oile. Există superstiţia că privighetoarea este apărată de căpuşe de către Câinii lui Sâmedru.
Opinii - Comentarii
1 octombrie, zi de sărbătoare: Creștinii prăznuiesc Acoperământul Maicii Domnului
1 octombrie, zi de sărbătoare: Creștinii prăznuiesc Acoperământul Maicii Domnului
La data de 1 octombrie a fiecărui an, creștinii ortodocși prăznuiesc Acoperământul Maicii Domnului, sărbătoarea rânduită de Biserică în amintirea arătării Maicii Domnului în biserica din Vlaherne.
Pe 1 octombrie 911, se făcea priveghere în această biserică, pentru salvarea cetății care era asediată.
La ora patru dimineata, Maica Domnului s-a arătat înaintea poporului, stând în văzduh și rugându-se cu lacrimi. Sfântul Acoperământ era ținut în mâini deasupra capetelor credincioșilor. În jurul ei se aflau apostolii, sfinții și mucenicii.
Sfântul Andrei cel Nebun pentru Hristos a zis către ucenicul său iubit, Epifanie: „O vezi, frate, pe Imparateasa si Doamna tuturor cum se roaga pentru intreaga lume?” Iar Epifanie a zis: „O vad, Parinte, si ma minunez!”.
Acesta este evenimentul pe care îl prazanuieste Biserica pe 1 octombrie, spre a ne aminti că prin rugăciune putem primi și noi, în greutățile vietii noastre, neîncetatul ajutor al Maicii Domnului.
Sărbătoarea ”Acoperământul Maicii Domnului” este marcată în calendar cu cruce roșie.
Rugăciunea Cinstitului Acoperământ
”Măicuța noastră cea bună, stăpână de Dumnezeu Născătoare, acoperă-ne cu Cinstitul Tău Acoperământ, izbăvește-ne de tot răul și roagă pe Fiul Tău și Dumnezeul Nostru să mântuiască sufletele noastre. Amin!”
Pe 1 octombrie este și Ziua Internațională a Persoanelor Varstnice. Ea a fost stabilită în mod oficial în sesiunea ONU din decembrie 1991, la propunerea lui Arghir Anastasios, profesor la Universitatea din Atena. (C.M.)
sursa:crestinortodox.ro
Opinii - Comentarii
1 octombrie, Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice
1 octombrie, Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice
Ziua de 1 Octombrie, desemnată din anul 1991 la initiativa ONU ca Zi Internaţională a Persoanelor Vârstnice, este o zi specială pentru toţi, tineri şi vârstnici deopotrivă.
În toate societăţile, persoanele de vârsta a treia au jucat şi joacă un rol inestimabil, deschizând calea, ocrotind, călăuzind paşi, picurând suflet şi înţelepciune in mintile si inimile copiilor si nepotilor.
De aceea, pe aceasta cale, oferim respect concetăţenilor nostri vârstnici pentru imensa lor contribuţie în dezvoltarea societăţii din care facem parte cu toţii. Vorbim despre oameni a căror experienţă de viaţă este extrem de importantă deoarece ne ajută să înţelegem mult mai bine atât trecutul, cât şi prezentul şi în special viitorul, oameni cărora le suntem datori pentru tot ce au oferit de-a lungul vieţii lor.
Acum mai mult ca oricând, apreciind înţelepciunea cu care înfruntă vremurile, simţim nevoia să ne manifestăm solidaritatea şi sentimentele de respect faţă de cei care au adăugat, după puterile lor, trepte pe scara devenirii noastre.
Sursa: observator.ro
-
Opinii - Comentariiacum 15 ore
Luna Octombrie, Brumărel – O lună plină de tradiție și sărbătoare creștină
-
Opinii - Comentariiacum 5 ore
1 octombrie, zi de sărbătoare: Creștinii prăznuiesc Acoperământul Maicii Domnului
-
Ştirea zileiacum 21 de ore
FOTO-VIDEO | Marea inaugurare a Sălii Polivalente din Blaj! Toate biletele au fost vândute într-o singură zi, evenimentul se desfășoară cu „casa închisă”
-
Opinii - Comentariiacum 17 ore
1 octombrie: Acoperământul Maicii Domnului. Sărbătoare cu cruce roşie pentru creştini
-
Opinii - Comentariiacum 2 ore
Obiceiuri și superstiții în luna OCTOMBRIE. De ce 1 octombrie e sărbătoarea femeilor şi cum atragi norocul în dragoste
-
Sportacum 15 ore
FOTO: Campioana Volei Alba Blaj a cucerit, acasă, Supercupa României! Inaugurare de poveste pentru Sala Polivalentă din Blaj!!