Rămâi conectat

Actualitate

Viața la țară devine un lux? Tendința oamenilor de la oraș de a se muta la sat

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Viața la țară devine un lux? Tendința oamenilor de la oraș de a se muta la sat

Avram Fițiu a vorbit, în exclusivitate pentru DC News, despre tendința oamenilor de a se muta la sat.

Profesorul Avram Fițiu, conferențiar universitar la USAMV Cluj-Napoca, a vorbit despre tendința oamenilor de la oraș de a se muta la sat:

„În funcție de situația socio-economică din anii următori, cu siguranță că această clasă de mijloc din România, cel puțin spre o casă de vacanță, dacă își permite, o să facă pasul, din motive de siguranță a familiei. Pandemia și războiul pot accelera acest fenomen neo-rural și în România. L-am văzut în marile orașe ale țării și bănuiesc că și Bucureștiul s-a trezit cu același fenomen, până la 30-50 de kilometri de Capitală. Eu am prieteni în București, profesori universitari, care s-au dus în zona Curtea de Argeș și încearcă să redevină autonomi alimentar.“, a spus profesorul Fițiu.

Viața la țară, un lux

„Viața la țară va deveni un lux în sensul că vom redescoperi vechile valori ale omului și anume o viață în comuniune cu natura. Orașul, așa cum arată el astăzi în România, unde se dezvoltă doar pe verticală, față de orașele vestice care au avut o dezvoltare pe orizontală, nici măcar nu mai este comparabil cu cel francez sau german. Acolo, orașul înseamnă dezvoltare pe orizontală. Te duci în Scandinavia și când zici oraș te duci 30 de kilometri, oamenii stau la case. În România, orașul este înțeles pe verticală, unde sunt cât mai multe blocuri, iar asta înseamnă că acele condiții de viață din oraș nu mai sunt un lucru pe care să și-l dorească tânăra generație.“, a conchis Avram Fițiu.

Invitat la DC News, Avram Fițiu, conferențiar universitar la USAMV Cluj Napoca, a vorbit despre politica Uniunii Europene în ceea ce privește fluxul alimentar între producător și consumator:

„Supermarket-ul este o greșeală a istoriei care în 10 ani va fi corectată de noile tendințe din domeniul tehnologic. Marke-tul va deveni o biată platformă logistică de distribuție la domiciliul consumatorilor. Deja, în ultimii 2 ani, pandemia ne-a arătat că de la 0% distribuție pe domiciliu s-a ajuns la 10-12%. Market-ul a fost doar o greșeală istorică, nu am trăit cu market-ul în istorie, iar dacă ne uităm în Franța și Germania, la numărul de francezi și de nemți care ies din supermarket și nu mai consumă de acolo, vom vedea, în cazul Franței, undeva la 16 milioane de francezi care au ieșit din supermarket. Fenomenul va fi istorie, așa cum cunoaștem noi supermarket-ul.

Una dintre învățămintele acestei crize pandemice și a războiului este că fluxul alimentar ar trebui să fie regândit pe circuit alimentar scurt, între țăran și consumator, în care verigile intermediare să dispară. Va fi o decizie obligatorie a Europei, în condițiile în care strategia „De la fermă la consumator“ tocmai asta și-a propus la nivel european, să cheltuie 1.000 de miliarde de euro, până în 2030, prin care circuitele alimentare de la fermă la consumator să devină predominante și să ducă la dispariția intermediarilor, gen supermarket-urile. Este o politică asumată la nivel european, de Comisia Europeană, din 2020 și până în 2030.“, a spus, la DC News, Avram Fițiu, conferenția universitar la USAMV Cluj-Napoca


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara

Unirea Ziarul

Publicat

în

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara Variațiile termice și climatice devin din ce în ce mai extreme, iar în mai multe regiuni europene pătrund valuri de căldură și valuri de frig polar. Încălzirea globală și efectele meteorologice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea