Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

VEZI: Pozițiile liderilor PNL Alba față de declarația consilierului liberal Rareș Buglea

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Liderii PNL Alba consideră cel puțin ”neinspirată” declarația colegului Rareș Buglea, consilier local și președinte TNL Alba care susține ”sterilizarea femeii rrome, dacă după prima naștere la ancheta socială se dovedește că nu are condiții și nici intenția de a crește primul prunc în condiții cât de cât umane”. Totuși, există politicieni liberali care îi acordă ”circumstanțe atenuante” și spun că trebuie să luăm în considerare explicațiile foarte clare și contextul în care Buglea a făcut respectiva declarație.

Iată ce au declarat câțiva liberali din Alba pentru ziarulunirea.ro:

Florin Roman, vicepreședintele PNL Alba: ”Declarația lui Rareșl Buglea nu reprezintă poziția oficială a PNL Alba față de respectiva problemă, însă trăim în cadrul unui partid în care există libertatea de exprimare. Personal, mă miră o astfel de declarație din partea lui, având în vedere că s-a implicat foarte mult în problemele acestei minorități. Foarte puțini știu, de exemplu, că Rareș chiar a botezat un copil rrom, orfan, pe care îl vizitează la casa de copii. Pe de altă parte problema pusă în discuție există, sunt foarte mulți cei care o dezbat dar nimeni nu vine cu o soluție concretă. Sigur, categoric soluția nu este cea descrisă de Rareș Buglea și este de datoria lui să-și justifice poziția și eventual să-și ceară scuze în cazul în care consideră că a greșit”.

Gabriel Pleșa, președintele PNL Alba Iulia: ”Nu am cont pe Facebook și nu sunt familiarizat cu ceea ce se discuta acolo însă am vorbit cu Rareș Buglea care mi-a explicat contextul în care a făcut respectiva declarație. În condițiile în care a spus foarte clar că ceea ce susține el se referă strict la o anumită categorie de femei și nu trebuie să generalizăm, mie mi se pare o poziție clară și corectă și nu se referă doar la femeile rrome, este o problemă generală care vizează o anumită categorie socială, indiferent de etnie. Rareș Buglea a scos în evidență o problemă gravă care ar trebui reglementată legal, bineînțeles cu o amplă dezbatere publică în prealabil. De altfel trebuie să aveți în vedere că Rareș a fost implicat foarte mult timp în problemele acestei etnii, a vizitat copiii în orfelinate, probabil ceea ce a văzut acolo și în comunitățile de rromi l-a făcut să ia o poziție mai dură. Totuși, este neinspirată ultima parte a declarației sale, consider că nu trebuia să facă acele considerații demografice”.

Biroul de presă PNL Alba: ”Recentele opinii formulate de domnul Rareș Buglea nu au fost prezentate în cadrul PNL Alba și nici nu reprezintă punctul de vedere al partidului. Acest subiect nu a fost discutat in interiorul PNL, în forurile statutare. Pozițiile oficiale ale partidului sunt comunicate prin biroul de presă sau în conferințele de presă. În concluzie, PNL Alba nu dorește să comenteze ideile personale ale unor membri, chiar dacă aceștia au anumite funcții, dobândite în urma unui proces electoral. Responsabilitatea afirmațiilor unui om politic îi aparține în totalitate. Până la urmă, există o problemă socială, dar soluțiile extreme nu-și au loc într-o țară europeană. Ca atare, susținem integrarea în societate a tuturor categoriilor sociale. Din punctul de vedere al strategiilor noastre, populația de etnie romă trebuie să fie sprijinită pentru a se integra în societatea românească, fapt pentru care am și demarat mai multe programe socio-economice. Pe de altă parte, dl Buglea are o importantă activitate de voluntariat în zonele cu risc social și este chiar nașul de botez al unui copil orfan. Credem că activitatea sa socială este cea care îl caracterizează, nu neapărat o idee nefericit formulată pe rețelele de socializare”.

Dan Coriolan Simedru, deputat PNL de Alba: ”Tot ceea ce știu despre declarația lui Rareș Buglea este ceea ce a apărut publicat pe pagina de Facebook a autorului opiniilor exprimate acolo. Despre Rareș Buglea pe care îl cunosc știu că este un tânăr, consilier local și președinte al Organizației județene de tineret, dar uitându-mă la data nașterii menționată pe pagină constat că există niște inexactități care mă duc cu gândul că deși poziția expusă acolo este criticabilă, totuși am rezerve (n.r. anul nașterii de pa pagina de Facebook este 1907). Textul în sine este revoltător dar în condițiile încare eu nu am certitudinea că îi aparține lui Rareș Buglea, nu am ce să comentez în plus. În consecință, mi se pare un subiect exagerat care deturnează atenția de la lucrurile importante pentru județul Alba și pentru municipiul Alba Iulia”.

Senatorul PNL de Alba Teodor Atanasiu a declarat pentru Mediafax că Rareș Buglea a comis o „greşeală impardonabilă pentru un om politic”, postând o serie de comentarii pe pagina de Facebook privind sterilizarea femeilor rome care îşi abandonează copiii.

„Mi-a spus că a scris deja demisia din funcţia de preşedinte al TNL Alba, o am pe masă când ajung la sediu, o trimite şi prin fax, pe mail, la secretariatul general şi la Tineretul Naţional Liberal (…) Mi-a spus că, de fapt, el a făcut o greşeală, discuta cu prietenii despre problemele mamelor care îşi abandonau copiii, că ce soluţie ar fi ca să nu-şi mai abandoneze copiii, şi a luat-o razna şi s-a gândit el că ia să le pedepsească pe mamele alea care îşi abandonează copiii şi să le facă ceva. Acum şi-a dat seama de greşeală şi şi-a asumat-o politic”, a declarat Atanasiu.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO: Ce spune îngrijitoarea de la grădinița din Cugir agresată de mămică nervoasă. „Din senin m-a lovit cu pumnul în față, fără să mă aștept”

Bogdan Ilea

Publicat

în

Ce spune îngrijitoarea de la grădinița din Cugir agresată de mămică nervoasă. „Din senin m-a lovit cu pumnul în față, fără să mă aștept” În data de 17 aprilie, o îngrijitoare de la grădinița „Piticot” din Cugir ar fi fost agresată, mai exact lovită cu pumnul în față, de către o mămică nervoasă, așa cum […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea