Rămâi conectat

Actualitate

Vești proaste pentru agricultură: Prețurile îngrășămintelor au atins maxime istorice

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vești proaste pentru agricultură: Prețurile îngrășămintelor au atins maxime istorice

În urma războiului dintre Rusia și Ucraina, dar și a unor factori preexistenți, prețurile îngrășămintelor agricole au atins maxime de record la nivel mondial.

Preţurile materiilor prime care constituie piaţa îngrăşămintelor — amoniac, azot, nitraţi, fosfaţi, potasiu şi sulfaţi — au crescut cu 30% de la începutul anului şi le depăşesc acum pe cele observate în timpul crizei alimentare şi energetice din 2008, potrivit firmei britanice de consultanţă CRU, informează News.ro.

Elit - Gustul Desăvârșit

Rusia şi Ucraina sunt printre cei mai importanţi producători de mărfuri agricole din lume.

În 2021, Rusia a fost cel mai mare exportator mondial de îngrăşăminte cu azot şi al doilea cel mai mare furnizor de îngrăşăminte atât potasice, cât şi cu fosfor, potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură.

Comerţul dintre Rusia şi restul lumii nu s-a oprit, dar a fost grav perturbat, deoarece importatorii şi navlositorii de nave (persoane agreate de autoritatea portuară care percepe o taxa numita nalvu pentru inchirierea navelor n.r.) se distanţează de această ţară în urma invadării Ucrainei, a declarat marţi şeful CRU pentru îngrăşăminte, Chris Lawson.

Rusia, care reprezintă aproximativ 14% din exporturile globale de îngrăşăminte, a suspendat temporar exporturile, ceea ce va avea un impact puternic pe pieţele alimentare globale.

”În plus, gazele naturale sunt un element cheie pentru producţia de îngrăşăminte. Preţurile ridicate ale gazelor au dus la o reducere a producţiei în regiuni precum Europa, constrângând şi mai mult o piaţă deja strânsă”, a spus Lawson.

Între timp, sancţiunile împotriva Belarusului, stat aliat al Rusiei, au implicaţii substanţiale pentru piaţa de potasiu, Rusia şi Belarus contribuind cu 40% din volumele tranzacţionate anual.

”De la începutul anului 2020, preţurile îngrăşămintelor cu azot au crescut de patru ori, în timp ce preţurile la fosfat şi potasiu de peste trei ori”, a explicat Lawson.

”În timp ce fermierii de pe pieţele dezvoltate au beneficiat de preţurile ridicate ale mărfurilor agricole, contribuind la compensarea parţială a preţurilor ridicate ale materialelor, distrugerea cererii este din ce în ce mai probabilă din cauza preţurilor ridicate şi a deficitului de aprovizionare.”

Economiile din întreaga lume se confruntă deja cu o inflaţie istoric de ridicată, determinată în mare parte de creşterea preţurilor la alimente şi energie.

Indicele ONU pentru Alimentaţie şi Agricultură arată că preţurile alimentelor sunt la un nivel ridicat, iar Lawson a sugerat că o perioadă prelungită de deficit de îngrăşăminte va afecta randamentul agricol pe termen lung.

”Având în vedere piaţa deja strânsă a cerealelor şi seminţelor oleaginoase şi importanţa atât a Rusiei, cât şi a Ucrainei pe acele pieţe, inflaţia preţurilor la alimente este un risc din ce în ce mai important”, a adăugat el.

Înainte de ameninţarea cu aprovizionarea redusă din Rusia şi Belarus, preţurile îngrăşămintelor se confruntau deja cu presiuni în creştere din cauza întreruperilor lanţului global de aprovizionare, a unei interdicţii de export din China şi a unei greve feroviare din Canada.

În timp ce o mare parte din discuţiile cu privire la creşterea preţurilor ca urmare a invadării Ucrainei de către Rusia a fost dominată de energie, este aşteptat ca şocul ofertei de îngrăşăminte, grâu şi alte cereale să agraveze problema.

Într-o notă de cercetare la începutul acestei luni, şeful Barclays din Marea Britanie, economist senior european Fabrice Montagné, şi şeful de cercetare economică Christian Keller au sugerat că ”amploarea şi intensitatea acestui şoc de ofertă ar putea avea consecinţe mai grave decât creşterile anterioare ale preţurilor mărfurilor, prin extinderea presiunii inflaţioniste”.

”Producţia de alimente şi îngrăşăminte au un conţinut ridicat de energie ca urmare a mecanizării, industrializării şi transportului, dar concurează şi cu alte industrii pentru inputuri brute: producţia de biocombustibil, de exemplu, deturnează culturile de la agroalimente, în timp ce producţia de bateriu litiu-ion necesită substanţe chimice utilizate în producţia de îngrăşăminte P”, au spus ei.

”Reapariţia dificultăţilor de livrare şi transport şi, mai important, impactul sancţiunilor ruseşti asupra ofertei globale vor tensiona şi mai mult pieţele globale, asemănător cu criza alimentară globală din 2008”.

Preţurile alimentelor la nivel mondial au crescut brusc în 2007 şi în primul trimestru al anului 2008, declanşând instabilitate economică şi politică şi tulburări sociale în toate ţările, atât în ​​economiile dezvoltate, cât şi în cele emergente. Impactul, a sugerat Barclays, va fi ”extrem de asimetric”, majoritatea economiilor de piaţă emergente fiind afectate în mod disproporţionat de riscurile aprovizionării cu alimente şi îngrăşăminte. Cu toate acestea, asta nu înseamnă că economiile dezvoltate şi investitorii nu vor fi afectaţi, sancţiunile economice punitive ruse şi occidentale reducând inevitabil livrările de energie, cereale şi îngrăşăminte.

Într-o notă de vineri, şeful Global Real Assets de la Wells Fargo, John LaForge, şi strategul global Gary Schlossberg au declarat că, având în vedere ponderea ofertei ruseşti, alte ţări vor putea doar ”parţial” să umple golurile globale de aprovizionare.

Wells Fargo se aşteaptă ca impactul alimentelor să fie simţit la nivel global, devenind deosebit de supărător pentru anumite ţări emergente.

”În general, războaiele actuale ale mărfurilor, credem noi, vor duce la o inflaţie mai mare şi mai persistentă în întreaga lume, inclusiv în SUA”, au spus aceştia.

”Cu toate acestea, credem că o recesiune în SUA este puţin probabilă, deoarece volumele mici de comerţ cu Rusia ar trebui să lase SUA într-o poziţie economică comparativ mai puternică.”

Sursa: stiripesurse.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Românii sunt printre europenii care merg cel mai puțin la medic. Prevenția pentru boli grave este aproape ignorată

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Românii sunt printre europenii care merg cel mai puțin la medic. Prevenția pentru boli grave este aproape ignorată

Unul din patru români are grijă de sănătate și încearcă să mănânce sănătos, aproape dublu față de media europeană. Nu același lucru se poate spune când vine vorba de controale medicale, unde situația stă exact invers. Sunt concluziile celui mai recent studiu realizat la nivel european, în 16 țări și prezentat la Madrid.

32 de mii de persoane au răspuns la cel mai amplu sondaj realizat până acum privind starea de sănătate la nivel european.

Elit - Gustul Desăvârșit

Doar 6 din 10 persoane s-au declarat satisfăcute de sistemul sanitar, în scădere față de ultimii ani.

Oana Dobrescu, corespondent TVR în Spania: Europenii sunt din ce în ce mai nemulțumiți de sistemul de sănătate. 4 din 10 persoane nu merg să își facă controalele medicale obișnuite, iar când vine vorba de România procentul crește la 60%. Principala cauză, lipsa banilor.

Mai exact, 42% dintre români nu își permit să meargă la doctor, în timp ce 16% consideră că nu este necesar sau nu au timp.

Procentele sunt alarmante pentru cei care au realizat studiul.

Peter Goldschmidt, CEO Stada Group: În România, din păcate, vedem foarte multă lume care nu merge deloc la controale medicale și trebuie făcută o discuție, nu doar în industria farmaceutică, ci și cu politicenii, companiile de asigurări, pentru a vedea cum se poate creşte acest procent și oamenii să mergă la medic.

Cel mai prost stăm la prevenția pentru boli grave, precum cancerul. Doar 7 la sută dintre români merg la control.

Stăm bine, în schimb, la sănătatea mintală: ​86% dintre români susțin că sunt mulțumiți, mult peste media europeană.

Per total însă, românii sunt dezamăgiți de sistemul medical din țara noastră. Mai bine de jumătate, față de o treime media europeană.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Proiectul Registrul traficanţilor de droguri, depus săptămâna viitoare în Parlament. Alina Gorghiu: Datele nu sunt publice

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Proiectul Registrul traficanţilor de droguri, depus săptămâna viitoare în Parlament. Alina Gorghiu: Datele nu sunt publice

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat vineri, 22 septembrie, că proiectul de lege intitulat „Registrul traficanţilor de droguri” va funcționa pe modelul registrului agresorilor sexuali.

Gorghiu a spus că „Registrul traficanţilor de droguri” va fi depus curând în Parlament, cel mai probabil luni, 25 septembrie, de către grupurile parlamentare ale PNL și a precizat că scopul este unul preventiv.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Datele din acest Registru nu sunt publice, însă ne vor folosi în combaterea recidivei. Traficanţii care vor fi înregistraţi în acest registru vor fi obligaţi să ofere singuri informaţii despre persoanele cu care intră în contact şi locurile în care merg”, a spus ministrul Justiţiei într-o conferință de presă la Pitești, potrivit news.ro.

Aceasta a precizat că în sistemul penitenciar se află 1.100 de persoane condamnate pe tematica droguri, mare parte din ei pe traficul de droguri. „Din păcate, 65% – 66% sunt recidivişti. De aceea se justifică această iniţiativă legislativă”, a mai punctat Alina Gorghiu.

Cel mai recent raport al Agenţiei Naţionale Antidrog, publicat în februarie, arată că 10,7% dintre cei cu vârsta cuprinsă între 15 şi 64 de ani au consumat del puţin un tip de drog de-a lungul vieţii.

Consumul de canabis a crescut în principal în categoria de vârstă 15-34 ani, dar şi în rândul populaţiei şcolare, 1% dintre elevi debutează cu consumul de canabis la 13 ani sau mai devreme.

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu: ”Alte droguri consumate în România sunt cocaina, ecstasy, heroina, iar în cazul heroinei, o treime dintre consumatori au între 35-39 de ani și peste 80% dintre ei locuiesc în București.”

Potrivit ministrului Justiției, este necesară și o „Lege 2 Mai”, similară cu „Legea Anastasia”, care să prevadă ca traficanții de droguri să fie condamnați doar cu executare, nu cu suspendare. Legea Anastasia, promulgată de președintele Klaus Iohannis pe 7 iulie, spune că șoferii care se urcă la volan sub influența alcoolului sau a drogurilor ori fără permis de conducere și fac accidente mortale ajung direct la închisoare


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Hidroelectrica: Anunț privind perioada în care clienții pot transmite indexul în luna septembrie 2023

Ziarul Unirea

Publicat

în

Hidroelectrica: Anunț privind perioada în care clienții pot transmite indexul în luna septembrie 2023

Compania Hidroelectrica a anunţat perioada în care clienții pot transmite indexul în luna septembrie 2023. Astfel, citirea indexului Hidroelectrica pentru luna septembrie şi transmiterea lui se face în această perioadă, anunţă reprezentanţii companiei de energie a statului.

Indexul autocitit poate fi comunicat gratuit la numărul de telefon: 0800.800.359.

Elit - Gustul Desăvârșit

Perioada de citire a indexului la Hidroelectrica se face în intervalul 24-28 septembrie 2023, adică începând de duminică, pe parcursul a cinci zile.

„Perioada de transmitere a indexului pentru clienţii companiei Hidroelectrica se face în perioada 24-28 septembrie.

Indexul autocitit poate fi comunicat în intervalul amintit al lunii curente, la numărul de telefon 0800 800 359 (apel gratuit)”, a spus consilierul președintelui directoratului Hidroelectrica, Bogdan Buciu, vineri, pentru Antena3.ro.

Informaţii suplimentare puteţi obţine prin apelarea serviciului Call Center la numărul de telefon: 021.9834.

Compania Hidroelectrica are în prezent aproape 600.000 de clienţi.

Hidroelectrica a anunţat la începutul anului că restanțierii pot opta pentru eșalonarea sumelor, pe o perioadă de șase luni.

Facturile Hidroelectrica pot fi plătite într-un interval destul de larg, de 45 de zile în cazul clienților casnici, respectiv de 30 de zile în cazul consumatorilor non-casnici, perioade pentru care nu sunt percepute penalități.

Eșalonarea se solicită online, prin completarea unui formular tip, sau direct la sediile sucursalelor. Hidroelectrica ocupă a treia poziție în topul furnizorilor de energie electrică din țara noastră.

În ceea ce privește plata în rate a facturilor, Hidroelectrica a anunțat cu câteva luni în urmă că dacă suma de plată este prea mare, clienţii pot să achite factura și în rate, dar trebuie să depună o cerere.

Aceasta trebuie trimisă la adresa de mail [email protected] sau poate fi depusă în format fizic la sediile sucursalelor Hidroelectrica precum și la sediul central. Plata va fi făcută în maximum şase rate lunare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare