Rămâi conectat

Politică Administrație

Vești bune pentru zeci de școli din Regiunea Centru care vor obține fonduri REGIO pentru finalizarea lucrărilor de renovare

Ziarul Unirea

Publicat

în

scoala berghinAproape 60 de cereri de finanțare s-au depus, pe noul apel de proiecte pentru investiții în reabilitarea școlilor, la sediul Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru din Alba Iulia. Bugetul disponibil pentru renovarea școlilor din cele șase județe ale Regiunii Centru, respectiv Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu este de 18,85 milioane euro.

Dintre aceste cereri, 45 de proiecte se vor materializa și vor duce la îmbunătățirea condițiilor de studiu ale elevilor din județele regiunii. Pentru ADR Centru acest proces de contractare este în plină desfășurare, azi, 6.10.2014, fiind semnate încă 2 contracte de finanțare, pentru școlile din comunele Berghin-Alba și Batoș-Mureș, în prezența președintelui CDR Centru, domnul Ion Dumitrel, președinte al Consiliului Județean Alba.

Prin investiția a 18,85 milioane euro fonduri nerambursabile în școli, în viitorul an școlar mii de elevi din Regiunea Centru vor putea studia în condiții decente, în școli cu clase călduroase și luminate. Un număr de opt proiecte au semnat contractele de finanțare nerambursabilă până în prezent și primesc, pentru lucrările de reabilitare, peste 1,51 milioane euro. Alte 37 de proiecte depuse și care au depășit etapele de evaluare, fiind în etapă de precontractare, vor semna în curând contractele de finanțare primind astfel fondurile necesare finalizării lucrărilor de modernizare, consolidare și extindere a utilităților școlilor.

Toate cele 45 de școli ce vor intra la finanțare pe acest nou apel lansat în 2014, aveau deja procedurile de achiziție în vederea executării lucrărilor lansate după 1 ianuarie 2007, dar nu au fost finalizate datorită fondurilor proprii insuficiente. Prin cele două contracte de finanțare semnate azi, pentru comunele Berghin și Batoș, beneficiarii proiectelor estimează că numărul de elevi noi ce vor frecventa școlile odată cu finalizarea lucrărilor va crește cu 50%. Fondurile necesare proiectelor se alocă din bugetul Regio, DMI 3.4 – Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea si echiparea infrastructurii educaționale preuniversitare, universitare și a infrastructurii pentru formare profesionala continua. Cererile depuse solicită finanțare pentru realizarea lucrărilor de extindere corpuri clădiri, mansardare, reabilitare termică, grupuri sanitare și instalații electrice, recompartimentări și modernizare fațade.

Fondurile nerambursabile puse la dispoziție pe acest nou apel de proiecte, au rezultat din redistribuirile de fonduri de la alte programe operaționale, respectiv de la programele pentru mediu și de la transporturi. Au putut depune cereri de finanțare doar primăriile de municipii, orașe sau comune, dar și consiliile județene care, în calitate de autoritate contractantă, au încheiat deja un contract de executare lucrări la unitatea de învățământ vizată, deoarece toate aceste proiecte trebuie să aibă finalizate lucrările la data de 31.12.2015. Prin precedentul apel de proiecte avem pe acest domeniu 29 de unități de învățământ reabilitate sau în curs de reabilitare, ale căror cursuri sunt frecventate de peste 10.000 de elevi. Acest domeniu, destinat investițiilor în reabilitarea structurilor de învățământ preuniversitar a fost cel mai solicitant, la nivelul Regiunii Centru. Din fericire, avem aici și unul dintre cele mai mari grade de absorbție, de peste 66%, a celor aproape 29 milioane euro alocate și deja 22 din proiectele contractate sunt finalizate. Acum, prin aceste fonduri investite judicios, aproape 12.000 de elevi vor putea studia în săli noi de clasă, dotate cu mobilier și echipamente didactice și IT performante”, a declarat domnul Simion Crețu director general ADR Centru.

Am dorit să particip la unul dintre evenimentele de semnare a contractelor pentru finanțarea școlilor, deoarece noi, la Consiliul Județean Alba, considerăm că investițiile în învățământ sunt cele mai importante pentru dezvoltarea societății, acestea fiind și o prioritate absolută pentru noi. Suntem bucuroși că prin precedentul apel de proiecte, de exemplu, la Aiud se finanțează Colegiul ”Bethlen Gabor”, care reprezintă cea mai mare investiție de gen din Regiune. Suntem bucuroși că acum s-a semnat finanțarea școlii din Berghin, iar recent s-a semnat contractul cu Primăria Lopadea Nouă și în curând se vor semna și contractele pentru școala din Ghirbom, tot din comuna Berghin, dar și pentru Școala ”Axente Sever” din Aiud. În cadrul întâlnirii recente de la Sibiu, am discutat stadiul implementării proiectelor derulate la nivel regional de ADR Centru, prin POR 2007-2013 și am decis câteva linii strategice referitoare la implementarea viitorului Program Operațional Regional, 2014-2020. Domeniul învățământului este privit cu foarte mare atenție și, în calitate de președinte al Consiliului pentru Dezvoltare regională pot spune cu certitudine că prin învățământ, și prin alocarea de fonduri de investiții în domeniu, vom susține dezvoltarea sustenabilă a Regiunii”, a declarat președintele CDR Centru, domnul Ion Dumitrel, președinte al CJ Alba.

Cele 29 de contracte de finanțare nerambursabilă, din 104 proiecte depuse, au o valoare totală de 48,61 milioane euro, din care 37,36 milioane euro reprezintă fondurile nerambursabile solicitate și alocate. Gradul de finalizare al proiectelor și a lucrărilor de reabilitare, dotărilor cu mobilier, cu echipament școlar, calculatoare și alte echipamente IT, se ridica, la finalul lunii septembrie, la aproximativ 76%.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comunicat de presă Beniamin Todosiu (deputat USR de Alba): La mulți ani, România! Îți doresc conducători care să știe să păstreze moștenirea lăsată de cei care au făcut, la Alba Iulia, Marea Unire!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Beniamin Todosiu (deputat USR de Alba): La mulți ani, România! Îți doresc conducători care să știe să păstreze moștenirea lăsată de cei care au făcut, la Alba Iulia, Marea Unire!

1 Decembrie 1918 este ziua de naștere a României moderne, ziua care reunește simbolic valorile pe care s-a construit națiunea română: unitate, libertate, curaj și egalitate. În urmă cu 105 ani, în 1 Decembrie 1918, peste 100.000 de oameni s-au adunat la Alba Iulia pentru a decide Marea Unire. Majoritatea liderilor politici ai vremii au lăsat deoparte interesele și orgoliile politice, înlocuind dezbinarea cu unirea, un ideal pentru care luptaseră înaintașii lor cu determinare și curaj.

Citește și: PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2023, Ziua Națională, la Alba Iulia

Astfel, oameni simpli, reprezentanți ai breslelor, ai cultelor religioase, ai cercurilor electorale, ai presei sau oameni politici au lăsat la o parte motivele care îi dezbinau până atunci și au păstrat în suflete doar iubirea de țară. 1 Decembrie 1918 este și dovada modului în care românii, în momente cruciale, au știut să își găsească drumul împreună, uniți într-un ideal comun.

Istoria ne-a demonstrat mereu că doar uniți am reușit să depășim toate încercările și provocările vremurilor, iar în unire stă cu adevărat puterea unui popor.

Din păcate, am ajuns să fim mai dezbinați ca niciodată, iar valorile pe care s-a construit această țară au fost uitate. Vremurile pe care le trăim, cu un război la granițele țării și cu un alt război împotriva terorismului, trebuie să ne trezească și să înțelegem că avem nevoie, mai mult ca oricând, de unitate.

Citește și: MESAJE de ZIUA NATIONALA, 1 DECEMBRIE 2023

Pe unitate s-a construit și Marea Unire din 1918, iar această valoare se află încă în ADN-ul fiecărui român. E important să regăsim această unitate și să trezim adevăratul patriotism, care nu trebuie să însemne manifestări extremiste și patriotarde. Adevăratul patriotism înseamnă să îți iubești și să îți respecți țara, să îți pui priceperea în slujba acesteia, dar mai ales să îți îndeplinești obligațiile cetățenești.

Înaintașii noștri ne-au oferit o țară, care s-a desăvârșit la Alba Iulia ca stat democratic și s-a proclamat apoi ca o națiune liberă și europeană. Noi avem obligația morală să continuăm această moștenire și să menținem România pe drumul democratic și european. Crizele politice, dezbinarea societății, învrăjbirea românilor nu ne fac cinste și nu ne ridică la nivelul moral al înaintașilor noștri.

Citește și: LIVE VIDEO| 1 Decembrie 2023, la Alba Iulia: Marșul Unirii a dat startul zilei. Oameni din toate colțurile țării, dar și din Diaspora au sosit în Cealaltă Capitală

Și să nu uităm că 1 Decembrie înseamnă Alba Iulia, locul de naștere al României moderne. Aici, Ziua Națională are o însemnătate deosebită pentru că vei simți vibrația istorică a celor peste 100.000 de oameni care au participat, în 1918, la înfăptuirea Marii Uniri. Cu toții, oameni simpli sau lideri politici, avem obligația de a cinsti Alba Iulia ca o capitală istorică a acestei țări, capitala de suflet a tuturor românilor.

Închei cu un apel sincer la unitate. Viitorul României se scrie astăzi prin faptele noastre. Haideți să lăsăm copiilor noștri o țară democratică și europeană, așa cum și nouă ne-au lăsat înaintașii noștri.

La mulți ani, România! Îți doresc conducători care să știe să păstreze moștenirea lăsată de cei care au înfăptuit, la Alba Iulia, Marea Unire!

Beniamin Todosiu
Deputat USR de Alba


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare