Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Vești bune pentru zeci de școli din Regiunea Centru care vor obține fonduri REGIO pentru finalizarea lucrărilor de renovare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

scoala berghinAproape 60 de cereri de finanțare s-au depus, pe noul apel de proiecte pentru investiții în reabilitarea școlilor, la sediul Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru din Alba Iulia. Bugetul disponibil pentru renovarea școlilor din cele șase județe ale Regiunii Centru, respectiv Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu este de 18,85 milioane euro.

Dintre aceste cereri, 45 de proiecte se vor materializa și vor duce la îmbunătățirea condițiilor de studiu ale elevilor din județele regiunii. Pentru ADR Centru acest proces de contractare este în plină desfășurare, azi, 6.10.2014, fiind semnate încă 2 contracte de finanțare, pentru școlile din comunele Berghin-Alba și Batoș-Mureș, în prezența președintelui CDR Centru, domnul Ion Dumitrel, președinte al Consiliului Județean Alba.

Prin investiția a 18,85 milioane euro fonduri nerambursabile în școli, în viitorul an școlar mii de elevi din Regiunea Centru vor putea studia în condiții decente, în școli cu clase călduroase și luminate. Un număr de opt proiecte au semnat contractele de finanțare nerambursabilă până în prezent și primesc, pentru lucrările de reabilitare, peste 1,51 milioane euro. Alte 37 de proiecte depuse și care au depășit etapele de evaluare, fiind în etapă de precontractare, vor semna în curând contractele de finanțare primind astfel fondurile necesare finalizării lucrărilor de modernizare, consolidare și extindere a utilităților școlilor.

Toate cele 45 de școli ce vor intra la finanțare pe acest nou apel lansat în 2014, aveau deja procedurile de achiziție în vederea executării lucrărilor lansate după 1 ianuarie 2007, dar nu au fost finalizate datorită fondurilor proprii insuficiente. Prin cele două contracte de finanțare semnate azi, pentru comunele Berghin și Batoș, beneficiarii proiectelor estimează că numărul de elevi noi ce vor frecventa școlile odată cu finalizarea lucrărilor va crește cu 50%. Fondurile necesare proiectelor se alocă din bugetul Regio, DMI 3.4 – Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea si echiparea infrastructurii educaționale preuniversitare, universitare și a infrastructurii pentru formare profesionala continua. Cererile depuse solicită finanțare pentru realizarea lucrărilor de extindere corpuri clădiri, mansardare, reabilitare termică, grupuri sanitare și instalații electrice, recompartimentări și modernizare fațade.

Fondurile nerambursabile puse la dispoziție pe acest nou apel de proiecte, au rezultat din redistribuirile de fonduri de la alte programe operaționale, respectiv de la programele pentru mediu și de la transporturi. Au putut depune cereri de finanțare doar primăriile de municipii, orașe sau comune, dar și consiliile județene care, în calitate de autoritate contractantă, au încheiat deja un contract de executare lucrări la unitatea de învățământ vizată, deoarece toate aceste proiecte trebuie să aibă finalizate lucrările la data de 31.12.2015. Prin precedentul apel de proiecte avem pe acest domeniu 29 de unități de învățământ reabilitate sau în curs de reabilitare, ale căror cursuri sunt frecventate de peste 10.000 de elevi. Acest domeniu, destinat investițiilor în reabilitarea structurilor de învățământ preuniversitar a fost cel mai solicitant, la nivelul Regiunii Centru. Din fericire, avem aici și unul dintre cele mai mari grade de absorbție, de peste 66%, a celor aproape 29 milioane euro alocate și deja 22 din proiectele contractate sunt finalizate. Acum, prin aceste fonduri investite judicios, aproape 12.000 de elevi vor putea studia în săli noi de clasă, dotate cu mobilier și echipamente didactice și IT performante”, a declarat domnul Simion Crețu director general ADR Centru.

Am dorit să particip la unul dintre evenimentele de semnare a contractelor pentru finanțarea școlilor, deoarece noi, la Consiliul Județean Alba, considerăm că investițiile în învățământ sunt cele mai importante pentru dezvoltarea societății, acestea fiind și o prioritate absolută pentru noi. Suntem bucuroși că prin precedentul apel de proiecte, de exemplu, la Aiud se finanțează Colegiul ”Bethlen Gabor”, care reprezintă cea mai mare investiție de gen din Regiune. Suntem bucuroși că acum s-a semnat finanțarea școlii din Berghin, iar recent s-a semnat contractul cu Primăria Lopadea Nouă și în curând se vor semna și contractele pentru școala din Ghirbom, tot din comuna Berghin, dar și pentru Școala ”Axente Sever” din Aiud. În cadrul întâlnirii recente de la Sibiu, am discutat stadiul implementării proiectelor derulate la nivel regional de ADR Centru, prin POR 2007-2013 și am decis câteva linii strategice referitoare la implementarea viitorului Program Operațional Regional, 2014-2020. Domeniul învățământului este privit cu foarte mare atenție și, în calitate de președinte al Consiliului pentru Dezvoltare regională pot spune cu certitudine că prin învățământ, și prin alocarea de fonduri de investiții în domeniu, vom susține dezvoltarea sustenabilă a Regiunii”, a declarat președintele CDR Centru, domnul Ion Dumitrel, președinte al CJ Alba.

Cele 29 de contracte de finanțare nerambursabilă, din 104 proiecte depuse, au o valoare totală de 48,61 milioane euro, din care 37,36 milioane euro reprezintă fondurile nerambursabile solicitate și alocate. Gradul de finalizare al proiectelor și a lucrărilor de reabilitare, dotărilor cu mobilier, cu echipament școlar, calculatoare și alte echipamente IT, se ridica, la finalul lunii septembrie, la aproximativ 76%.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO „Transapuseana”, șoseaua spectaculoasă din sudul Munților Apuseni, tot mai aproape de finalizare: Primul lot a fost recepționat

Ziarul Unirea

Publicat

în

„Transapuseana”, șoseaua spectaculoasă din sudul Munților Apuseni, tot mai aproape de finalizare: Primul lot a fost recepționat Vineri, 26 aprilie 2024, a avut loc recepția lucrărilor pe lotul 1 al Transapusenei care totalizează nu mai puțin de 43 de kilometri. Un drum de poveste, emblematic pentru județul Alba și pentru România. Citește și: FOTO Cum […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea