Rămâi conectat
Alba Music and Film Festival 2022

Politică Administrație

Vești bune pentru zeci de școli din Regiunea Centru care vor obține fonduri REGIO pentru finalizarea lucrărilor de renovare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

scoala berghinAproape 60 de cereri de finanțare s-au depus, pe noul apel de proiecte pentru investiții în reabilitarea școlilor, la sediul Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru din Alba Iulia. Bugetul disponibil pentru renovarea școlilor din cele șase județe ale Regiunii Centru, respectiv Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu este de 18,85 milioane euro.

Dintre aceste cereri, 45 de proiecte se vor materializa și vor duce la îmbunătățirea condițiilor de studiu ale elevilor din județele regiunii. Pentru ADR Centru acest proces de contractare este în plină desfășurare, azi, 6.10.2014, fiind semnate încă 2 contracte de finanțare, pentru școlile din comunele Berghin-Alba și Batoș-Mureș, în prezența președintelui CDR Centru, domnul Ion Dumitrel, președinte al Consiliului Județean Alba.

Prin investiția a 18,85 milioane euro fonduri nerambursabile în școli, în viitorul an școlar mii de elevi din Regiunea Centru vor putea studia în condiții decente, în școli cu clase călduroase și luminate. Un număr de opt proiecte au semnat contractele de finanțare nerambursabilă până în prezent și primesc, pentru lucrările de reabilitare, peste 1,51 milioane euro. Alte 37 de proiecte depuse și care au depășit etapele de evaluare, fiind în etapă de precontractare, vor semna în curând contractele de finanțare primind astfel fondurile necesare finalizării lucrărilor de modernizare, consolidare și extindere a utilităților școlilor.

Elit - Gustul Desăvârșit

Toate cele 45 de școli ce vor intra la finanțare pe acest nou apel lansat în 2014, aveau deja procedurile de achiziție în vederea executării lucrărilor lansate după 1 ianuarie 2007, dar nu au fost finalizate datorită fondurilor proprii insuficiente. Prin cele două contracte de finanțare semnate azi, pentru comunele Berghin și Batoș, beneficiarii proiectelor estimează că numărul de elevi noi ce vor frecventa școlile odată cu finalizarea lucrărilor va crește cu 50%. Fondurile necesare proiectelor se alocă din bugetul Regio, DMI 3.4 – Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea si echiparea infrastructurii educaționale preuniversitare, universitare și a infrastructurii pentru formare profesionala continua. Cererile depuse solicită finanțare pentru realizarea lucrărilor de extindere corpuri clădiri, mansardare, reabilitare termică, grupuri sanitare și instalații electrice, recompartimentări și modernizare fațade.

Fondurile nerambursabile puse la dispoziție pe acest nou apel de proiecte, au rezultat din redistribuirile de fonduri de la alte programe operaționale, respectiv de la programele pentru mediu și de la transporturi. Au putut depune cereri de finanțare doar primăriile de municipii, orașe sau comune, dar și consiliile județene care, în calitate de autoritate contractantă, au încheiat deja un contract de executare lucrări la unitatea de învățământ vizată, deoarece toate aceste proiecte trebuie să aibă finalizate lucrările la data de 31.12.2015. Prin precedentul apel de proiecte avem pe acest domeniu 29 de unități de învățământ reabilitate sau în curs de reabilitare, ale căror cursuri sunt frecventate de peste 10.000 de elevi. Acest domeniu, destinat investițiilor în reabilitarea structurilor de învățământ preuniversitar a fost cel mai solicitant, la nivelul Regiunii Centru. Din fericire, avem aici și unul dintre cele mai mari grade de absorbție, de peste 66%, a celor aproape 29 milioane euro alocate și deja 22 din proiectele contractate sunt finalizate. Acum, prin aceste fonduri investite judicios, aproape 12.000 de elevi vor putea studia în săli noi de clasă, dotate cu mobilier și echipamente didactice și IT performante”, a declarat domnul Simion Crețu director general ADR Centru.

Am dorit să particip la unul dintre evenimentele de semnare a contractelor pentru finanțarea școlilor, deoarece noi, la Consiliul Județean Alba, considerăm că investițiile în învățământ sunt cele mai importante pentru dezvoltarea societății, acestea fiind și o prioritate absolută pentru noi. Suntem bucuroși că prin precedentul apel de proiecte, de exemplu, la Aiud se finanțează Colegiul ”Bethlen Gabor”, care reprezintă cea mai mare investiție de gen din Regiune. Suntem bucuroși că acum s-a semnat finanțarea școlii din Berghin, iar recent s-a semnat contractul cu Primăria Lopadea Nouă și în curând se vor semna și contractele pentru școala din Ghirbom, tot din comuna Berghin, dar și pentru Școala ”Axente Sever” din Aiud. În cadrul întâlnirii recente de la Sibiu, am discutat stadiul implementării proiectelor derulate la nivel regional de ADR Centru, prin POR 2007-2013 și am decis câteva linii strategice referitoare la implementarea viitorului Program Operațional Regional, 2014-2020. Domeniul învățământului este privit cu foarte mare atenție și, în calitate de președinte al Consiliului pentru Dezvoltare regională pot spune cu certitudine că prin învățământ, și prin alocarea de fonduri de investiții în domeniu, vom susține dezvoltarea sustenabilă a Regiunii”, a declarat președintele CDR Centru, domnul Ion Dumitrel, președinte al CJ Alba.

Cele 29 de contracte de finanțare nerambursabilă, din 104 proiecte depuse, au o valoare totală de 48,61 milioane euro, din care 37,36 milioane euro reprezintă fondurile nerambursabile solicitate și alocate. Gradul de finalizare al proiectelor și a lucrărilor de reabilitare, dotărilor cu mobilier, cu echipament școlar, calculatoare și alte echipamente IT, se ridica, la finalul lunii septembrie, la aproximativ 76%.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Ion Dumitrel, președinte PNL Alba: „Le mulțumesc tuturor celor care au transformat criticile în propuneri constructive la legile educației”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022
Comunicat de presă| Ion Dumitrel, președinte PNL Alba: „Le mulțumesc tuturor celor care au transformat criticile în propuneri constructive la legile educației”

Chiar dacă responsabilitatea adoptării legilor educației cade în sarcina Parlamentului și, prin extensie, a partidelor și clasei politice, considerăm că întregul proces trebuie să fie unul care depășească sfera politicului. 

Noul pachet de legi, absolut necesar pentru reforma sistemului educațional, nu trebuie să vină sub forma unui nou set de reguli, stabilite în câteva birouri, la București, și apoi aplicate la nivelul întregii țări.

Elit - Gustul Desăvârșit

Propunerea și forma inițială a acestor legi trebuie să fie o bază de discuție, un punct de plecare pentru dezbateri avute cu toți factorii implicați în sistem, de la profesori, elevi, părinți, mediu economic privat și autorități locale. Tocmai de aceea, PNL Alba a facilitat, în contextul noului pachet de legi, preluarea a cât mai multe opinii și amendamente.

Întregul dosar ce se fundamentează pe baza propunerilor venite din toate localitățile județului a fost analizat de către Comisia de Educație, Cercetare, Tineret și Sport din PNL Alba și structurat într-un material ce va fi transmis, prin intermediul parlamentarilor PNL, ministrului Sorin Câmpeanu.

„Mă bucur că în Alba sunt foarte mulți profesioniști în educație care nu apelează la varianta comodă a constatării și acceptării prin neimplicare față de legi fundamentale pentru școala românească. Le mulțumesc tuturor celor care au transformat criticile în propuneri constructive la legile educației. S-au formulat amendamente pe baza unor argumente serioase, lucru care nu trebuie tratat relativ și printr-un recurs la metoda „las’ că știm noi”, de la București.

Pentru că niciun guvern nu e privat, iar puterea deciziei nu o ai pentru că lucrezi într-o clădire de stat, ci pentru că oamenii ți-au dat-o, iar legile nu vin fără opinia lor consemnată. Vreau să avem un învățământ, mai cu seamă profesional și dual, de calitate.

Am și formulat propuneri în sensul ăsta. Dar asta nu înseamnă că sunt mai puțin preocupat de faptul că dascălii, din Palatele Copiilor, trebuie să rămână profesori, nu simpli angajați ai unei primării. Vom prezenta public răspunsul pe care-l vom obține la propunerile noastre.”- Ion Dumitrel, președinte PNL Alba.

Cele mai multe sugestii de corectare și modificare au vizat varianta propusă de minister pentru învățământul preuniversitar.

Iată câteva dintre cele mai importante:
  • procentul de ocupare a locurilor prin concurs organizat de colegii să fie de max. 25%, nu de 90%, iar 75% să se ocupe în urma evaluării naționale;
  • structurile de învățământ subordonate aceluiași ordonator de credite să poată funcționa cu efective de minim 12 elevi și 8 preșcolari, nu cu 40 cu cât prevede actuala propunere;
  • clasele/grupele în funcţiune la data intrării în vigoare a prezentei legi rămân cu acelaşi număr de elevi până la finalizarea ciclului gimnazial;
  • amendamente cu privire la implicare agenților economici în învățământul profesional dual;
  • la bacalaureat probă scrisă la Limba și literatura română – probă comună pentru elevii de la toate filierele, profilurile și specializările, dar și probe obligatorii specifice profilului;
  • personalul didactic de predare titular existent în cluburile sportive școlare, palatele copiilor şi cluburile copiilor, nu își pierde calitatea de personal didactic;
  • lămuriri cu privire la statutul profesorului-mentor.

Întregul material poate fi consultat la sediul PNL Alba.

Biroul de presă al PNL Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Daniel Zdrânc, vicepreședinte ANRSC: „Cum poate deveni Alba un județ curat, atractiv pentru cetățeni, turiști și investitori!”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022
Comunicat de presă| Daniel Zdrânc, vicepreședinte ANRSC: „Cum poate deveni Alba un județ curat, atractiv pentru cetățeni, turiști și investitori!”

Un județ curat atrage atât turiști, cât și investitori. Dar, mai ales, un județ curat influențează, în bine, calitatea vieții locuitorilor lui.

Odată cu darea în folosință a depozitului „ecologic” de la Galda, parte a SMID (sistem de management integrat al deșeurilor), sistem care nu funcționează decât parțial, planurile Consiliului Județean pentru viitor în ce privește gestionarea deșeurilor s-au oprit.

Elit - Gustul Desăvârșit

Eu cred că este nevoie de o dezvoltare pe etape, inteligentă, care să vizeze câteva componente generale:

– Colectarea și transportul deșeurilor;
– Refolosire/reciclare;
– Pretratarea deșeurilor biodegrdabile prin compostare;
– Depozitarea ecologică a reziduurilor;

Iar pentru asta aș pregăti un program etapizat de investiții pe termen lung în domeniul managementului deșeurilor pentru județul Alba.

Ce aș face concret:

– Pregătirea unei noi celule ecologice pentru depozitare.
– Stații noi de sortare în cât mai multe zone ale județului, ușor accesibile.
– Stații de compost individuale distribuite gratuit, dar și platforme de compostare.
– Complementar, colectarea gratuită a deșeurilor vegetale de la populație, agricultori și ferme agricole.
– Platforme de depozitare a materialelor din construcții și demolări, unde să fie sortate și procesate, dotate cu concasoare care transformă betonul, piatra și cărămizile în materiale ce pot avea o utilizare ulterioară.
– Deșeurile provenite din construcții și demolări reprezintă până la o treime din totalul deșeurilor.
– Sprijinirea constantă a primăriilor pentru efectuarea unor acțiuni de igienizare și întreținere a curățeniei pe toate drumurile publice, șanțuri și acostamente, a cursurilor de apă și a zonelor turistice din județ.

Daniel Zdrânc, Vicepreședinte Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

FOTO| Sicoe Mihai, noul președinte interimar al TSD Alba. Tinerii social-democrați și-au ales noul președinte și un nou birou de conducere

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

FOTO| Sicoe Mihai, noul președinte interimar al TSD Alba. Tinerii social-democrați și-au ales noul președinte și un nou birou de conducere

În cursul zilei de joi, 11 august, tinerii social-democrați și-au ales noul președinte, în persoana lui Sicoe Mihai și un nou birou de conducere. Noua structura de conducere trebuie validata în Consiliul Politic Județean.

„La sediul PSD Alba am participat, alături de secretarul executiv, Corneliu Muresan, fost președinte al TSD Alba, la o nouă întâlnire cu tinerii social-democrați, care doresc să se implice în politică și să lase în urma lor lucruri bune, pozitive, pentru cei din jur.

Noua structura de conducere trebuie validata în Consiliul Politic Județean. Îmi doresc ca în noua echipa a tinerilor social-democrați sa facă parte și membrii noștri de la tineret care sunt în partid de mai mulți ani.

Elit - Gustul Desăvârșit

Tinerii trebuie să aibă o șansă în politică. Cei cu care m-am întâlnit astăzi sunt muncitori, au succes pe plan profesional și sunt convins că pot aduce plusvaloare comunităților din care fac parte!

În următoarea perioadă, vom organiza mai multe întâlniri și ne vom implica în diverse activități benefice oamenilor, așa cum am mai făcut! Mult succes tinerilor noștri! Mult succes noului președinte și echipei sale!”, a transmis deputatul Radu Tuhuț.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare