Rămâi conectat

Ştirea zilei

Veste bună pentru instructorii auto! Ordinul 733, suspendat! Tarifele la şcolile de şoferi din Alba râmân neschimbate

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Începând din această lună, ar fi trebuit să intre în vigoare controversatul ordin 733/2013 dat de Ministerului Transporturilor în luna apriliie, prin care se stabilesc noi reguli privind funcţionarea şcolilor de şoferi. În loc de ordine a creat haos la şcolile de şoferi.

Informație de ultimă orăPotrivit Autorității Rutiere Române ordinul ar fi fost suspendat de Ministerul Transporturilor, urmând ca în cursul zilei de astăzi sau cel târziu mâine, toate Agentiile Teritoriale ale ARR să primească  înștiințări oficiale în acest sens

Cele mai importante măsuri se referă la suspendarea activității școlilor de șoferi care nu au promovabilitate de peste 50% într-un an, cu exceptia primului an, când se acceptă 40%. Dacă au promovabilitate mai mare de 60%, la cererea lor pot să reducă numărul de ore practice de instruire a elevilor;  obligativitatea dotării autoturismelor “Școală” cu camere video și harduri de stocare necesare în timpul examinării prectice a cursanților; obligativitatea deţinerii unor săli încăpătoare ;i dotate corespunzător pentru cursurile de legislaţie rutieră; de asemenea persoanele fizice care își desfăşurau activitatea de instructor auto sunt obligate să-şi facă PFA, însă o mare parte dintre ei au preferat varianta angajării la şcolile de şoferi.

Confuzie și revoltă din partea instructorilor auto independenti

Problema este că nici la această oră, mulți dintre reprezentanții școlilor de șoferi din județul Alba nu sunt siguri dacă ordinul 733/2013 a intrat în vigoare cum era prevăzut, sau a fost suspendat. Asta, deoarece instantele din Suceava, Bacau si Brasov au suspendat deja prin hotarare judecatorească acest ordin, iar alte procese similare, intentate de instructorii auto din țară, se află pe rolul instanțelor.

Cei care au atacat și obținut suspendarea în justiție al acetui Ordin sunt de parere ca ministerul lezează drepturile instructorilor auto independenti și protejeaza școlile de șoferi.

 

Tarifele în Alba Iulia râmân neschimbate

Efectul cel mai important al acestor măsuri vehiculat în ultima perioadă în presă, pentru clienții școlilor de șoferi, ar fi majorarea tarifelor pentru cei care vor să obțină un permis deconducere, indiferent de categoria vizată. Am cerut în acest sens opinia reprezentantului unei Școli de Șoferi din Alba Iulia.

Acesta a precizat faptul că, cel puțin pentru moment nu s-a cerut la examinarea cursanților, care a avut loc zilele trecute, ca autoturismele să fie doatate cu echipamente de supraveghere. Din punctul său de vedere, aceasta ar fi una dintre principalele cheltuieli la care îl noile reglementări. Costurile pentru dotarea unei sibgure mașini  “Școală” ridicându-se la minim 1.000 de lei.

Cu toate acestea, instructorul auto a afirmat că nu va majora tarifele pentru cursanți, fiind vorba de o investiție pe care o face o singură dată, pe care o va suporta singur. Reprezentantul Școlii de Șoferi, a precizat faptul că prețul acestor servicii vor crește de fiecare dată când este majorat prețul carburanților.

IMPORTANT! În prezent, în Alba Iulia, tarifele pentru a urma cursurile unei școli de șoferi sunt cuprinse între 1000 și 1250 de lei. În schimbul acestor bani, pe parcursul a 4 săptămâni, cursantul trebuie să beneficieze de 30 de ore de conducere și 24 de ore de cursuri de legislație rutieră.

O altă problemă semnalată de interlocutorul nostru se referă la acei intructori auto independenți, care pentru a își găsi clienți practică niște tarife “de dumping”, de respectiv 700-800 de lei, dar care nu îi permit să asigure numărul obligatoriu de ore de conducere elevilor săi, din moment ce costurile unui instructor cu un cursant se ridică, dacă sunt respectate orele de pregătire, la minim 700 de lei.

O mare „bătaie de cap” pentru instructorii auto și școlile de șoferi se referă la obligativitatea, din 30 noiembrie, a completării Registrului National al Cursantilor, o aplicație informatică online unde fiecare instructor este obligat să introducă la zi, rezultatul evalurii practice (inregistrare audio/video) pentru fiecare cursant.

Partea bună a acestor măsuri este că, după aplicarea noii legi, vor rămâne pe piaţă doar şcolile serioase de şoferi şi nu cele care scot pe bandă rulantă şoferi care au dat de o zece ori examenul.

Potrivit reprezentanților Agentiei Teritoriale ARR Alba, până la această oră nu a fost primită nicio înștiințare cu privire la o eventuală suspendare a ordinului 733/2013.

Vezi AICI școlile auto din județul Alba cu promovabilitate mică


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD

Ziarul Unirea

Publicat

în

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD Un accident rutier grav a avut loc joi, în jurul orei 13.00, pe autostrada A1, la km 230, zona Veștem, pe sensul Sebeș – Valcea, cu 4 autovehicule implicate. Traficul este blocat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea