Rămâi conectat

Actualitate

Venus de la Apulum, statueta din bronz care poate fi admirată din orice unghi. Opera este expusă la Muzeul Naţional al Unirii din Cetatea Alba Iulia

Publicat

în

Venus de la Apulum, statueta din bronz care poate fi admirată din orice unghi. Opera este expusă la Muzeul Naţional al Unirii din Cetatea Alba Iulia

O statuetă din bronz a zeiţei frumuseţii şi a dragostei este expusă la Muzeul Naţional al Unirii din Cetatea Alba Iulia. Opera a fost concepută pentru a putea fi admirată din orice unghi.

Piesa a fost descoperită în toamna anului 2019 într-o casă romană din aşezarea civilă a castrului Legiunii a XIII-a Gemina de la Apulum (n.a. denumirea latină a oraşului Alba Iulia), în cursul unei cercetări arheologice preventive.

Este vorba despre locuinţa particulară romană, situată în mediul urban, cu plan rectangular şi numeroase încăperi cu destinaţie specială pentru folosinţa membrilor familiei.

Aici fusese amenajat un mic loc de cult, în care se afla statueta din bronz reprezentând-o pe zeiţa frumuseţii şi a dragostei, în ipostaza Pudica – tipul Cnidos nudă.

Venus este reprezentată acoperindu-şi zona pubiană cu palma stângă, întinzând braţul drept în faţă, cu palma deschisă. Are greutatea corpului pe piciorul drept întins, stângul fiind îndoit din genunchi.

Zeiţa are capul întors uşor spre dreapta, priveşte înainte, are nasul lung şi drept, iar gura este mică, întredeschisă. Părul bogat este pieptănat cu cărare la mijloc, două rulouri încadrând faţa, acoperind urechile şi mascând marginile diademei în formă de semilună.

La ceafă, părul este strâns în coc. Două şuviţe cârlionţate cad de o parte si de cealaltă a gâtului până la umeri.

Corpul este al unei femei tinere cu abdomenul şi fesele rotunjite, sânii sunt mici, iar ombilicul este marcat printr-o incizie.

Piesa are o înălţime de 13,3 cm şi este datată în a doua jumătate a sec. II – sec. III p.Chr.

După descoperire, statueta a fost adusă la muzeu şi restaurată de către arheologul Dan Anghel, fiind apoi scanată 3D de dr. Călin Şuteu şi prezentată online în cadrul Colecţiei virtuale a Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia

Această statuie a zeiţei frumuseţii a stabilit un canon în reprezentarea nudului feminin şi a inspirat mai multe variante.

Publicitate

Chiar dacă originalul nu a supravieţuit, tipul iconografic a fost reluat de numeroase copii romane din marmură, bronz sau teracotă.

Nuditatea zeiţei semnifica naşterea ei divină din mare, dar şi rolul ei sacru la Knidos ca Afrodita Euploia, ocrotitoarea navigatorilor”, spune Anca Timofan, arheolog la Muzeul din Alba Iulia.

Situl Apulum a fost declarat zonă de interes naţional, respectiv zonă de interes arheologic prioritar, regim care se instituie asupra unui teritoriu cu situri a căror cercetare arheologică, protejare şi punere în valoare au o importanţă excepţională pentru istoria şi cultura naţională. Cele două oraşe de la Apulum şi castrul legiunii a XIII-a Gemina sunt înscrise pe Lista Monumentelor Istorice la categoria A.

Venus este numele roman al zeiţei greceşti Afrodita, zeiţa dragostei, frumuseţii şi fertilităţii. Iniţial o veche divinitate de origine latină, protectoare a vegetaţiei şi a fertilităţii, ea a fost identificată apoi cu Afrodita. Era consoarta lui Vulcan. A fost repudiată de soţul său, după ce acesta a surprins-o în braţele zeului războiului Marte. Din unirea celor doi (Venus şi Marte) a rezultat nestatornicul Cupidon (Amor).

Era considerată strămoaşa romanilor datorită întemeietorului legendar Aeneas şi juca un rol important în multe mituri şi festivităţi romane.

sursa : Dorin Țimonea, adevarul.ro

Publicitate

Actualitate

VIDEO | Accident pe DN 1 la intrarea în Aiud, la intersecția cu drumul ce duce spre Rădești

Publicat

în

VIDEO | Accident pe DN 1 la intrarea în Aiud, la intersecția cu drumul ce duce spre Rădești

Astăzi a avut loc un accident pe drumul național 1, la intrarea în Aiud dinspre Alba Iulia. În accident au fost implicate două autoturisme, O Dacia Duster și un BMW.

Din modul în care au fost lovite mașinile Dusterul a fost lovit în partea din față, iar BMW-ul în spate. Se pare că cei doi conducători auto s-au înțeles pe cale amiabilă.

Electrica Furnizare Discount

 

Citește mai mult

Actualitate

ALEGE VIAȚA : Ieri, 30 iulie, polițiștii au depistat, în trafic, 152 de șoferi care au încălcat regulile de circulație

Publicat

în

ALEGE VIAȚA : Ieri, 30 iulie, polițiștii au depistat, în trafic, 152 de șoferi care au încălcat regulile de circulație

Polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba continuă acțiunile pentru creșterea siguranței rutiere pe drumurile publice din județ. Ieri,30 iulie, polițiștii au depistat, în trafic, 152 de șoferi care au încălcat regulile de circulație.

La data de 30 iulie 2021, Serviciul Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba a organizat, pe raza întregului județ, o acțiune care a avut ca scop creșterea siguranței rutiere și depistarea participanților la trafic care nu respectă regulile de circulație.

Electrica Furnizare Discount

Cu ocazia acțiunii, au fost testați, cu aparatul etilotest, 233 de șoferi și au fost aplicate 152 de amenzi, care au sancționat abateri de la normele legale privind circulația pe drumurile publice, majoritatea fiind aplicate conducătorilor auto care au depăşit limita legală de viteză.

Citește și : VIDEO| Poliția Rutieră Alba : activități pe linia depistării șoferilor consumatori de alcool sau substanțe psihoactive. „Toleranță zero față de asemenea genuri de fapte”

Au fost reținute 12 permise de conducere, din care trei pentru nerespectarea culorii roșii a semaforului, unul pentru depășirea vitezei legale de circulație cu peste 50 de kilometri/oră, unul pentru efectuarea manevrei de depășire neregulamentară și 7 pentru alte abateri de la normele legale privind circulația rutieră.

La acțiune, alături de polițiștii rutieri, au participat polițiștii de ordine publică.

Citește mai mult

Actualitate

ALERTĂ de COD GALBEN : vijelii, descărcări electrice, averse torențiale, grindină în județul Alba și alte zone. Valabil astăzi până la ora 23:00

Publicat

în

ALERTĂ de COD GALBEN : vijelii, descărcări electrice, averse torențiale, grindină în județul Alba și alte zone. Valabil astăzi până la ora 23:00

În intervalul menționat, în Crișana, Maramureș, Transilvania, local în Oltenia, Muntenia și jumătatea sudică a Moldovei, precum și la munte vor fi perioade cu vijelii, frecvente descărcări electrice, averse torențiale și grindină. Cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 25…40 l/mp.

Fenomene vizate: vijelii, descărcări electrice, averse torențiale, grindină. Interval de valabilitate: 31 iulie, ora 13:00 – 31 iulie, ora 23:00

Electrica Furnizare Discount

 

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare