Vechimea în muncă va putea fi cumpărată mai repede decât a fost planificat. Anunțul ministrului Muncii

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

Conform unor declarații ale ministrului muncii, Violeta Alexandru, persoanele fizice vor putea avea posibilitatea de a cumpăra vechime pentru pensie, mai repede. Aceasta a declarat că are în vedere modificarea Legii pensiilor pentru a putea permite cumpărarea vechimii. În momentul actual, persoanele fizice nu mai au această posibilitate, dar este planificată pentru a redeveni activă din luna septembrie 2021.

„Prima modificare pe care aș intenționa să o fac este legată de posibilitatea oamenilor de a-și cumpăra, adică de a putea recupera din spate perioade pentru care nu au contribuit. Sunt persoane care mi-au semnalat acest lucru, mi-au adus în atenție faptul că ar avea disponibilitate, constatând că, din toată perioada de stagiu de cotizare, le lipsesc câțiva ani și ar fi dispuși să îi acopere în acest moment. Ar fi o potențială modificare pe care o voi pune în dezbatere publică, voi vedea reacțiile și ulterior voi decide”, a explicat aseară Violeta Alexandru la TVR 1 (vezi de la minutul 19 al înregistrării).

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT

Concret, viitorul cadru legal al pensiilor, adică Legea 127/2019, prevede deja posibilitatea de a cumpăra vechime pentru pensie la articolul 6. Însă facilitatea va deveni accesibilă numai odată cu intrarea în vigoare a actului normativ – la 1 septembrie 2021.

PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

Asta înseamnă că, actualmente, nimeni nu poate cumpăra vechime pentru pensie. Însă, conform spuselor ministrului muncii, viitoarea Lege a pensiilor va fi modificată pentru a activa mai repede această facilitate. Momentan, Violeta Alexandru n-a precizat și o dată de la care și-ar dori să se aplice modificarea.

Cumpărarea vechimii pentru pensie este o facilitate care a mai existat de două ori în ultimii ani, dar de fiecare dată s-a aplicat pe o perioadă limitată. Mai precis, facilitatea a fost disponibilă în perioada noiembrie – decembrie 2010, în baza Ordonanței de urgență a Guvernului 94/2010, și în perioada octombrie 2016 – decembrie 2018, în baza Legii 186/2016.
Cum se va putea cumpăra vechimea de anul viitor

Așa cum scriam mai sus, articolul 6 al viitoarei Legi a pensiilor prevede condițiile în care se va putea cumpăra vechime pentru pensie (vechimea în muncă este ceea ce se numește acum stagiu de cotizare), începând din septembrie 2021.

Pe scurt, orice persoană care are o vechime de cel puțin zece ani va putea să încheie un contract cu casa teritorială de pensii pentru a cumpăra vechime. Cumpărarea vechimii înseamnă, concret, că o persoană fizică va achita contribuția la pensii pentru perioade din trecut în care n-a fost asigurată în sistemul public de pensii.

Să luăm exemplul unei persoane care a absolvit studiile de licență ale unei facultăți în iulie 2017 și care s-a angajat pentru prima oară în iulie 2019. Perioada studiilor de licență este recunoscută automat ca vechime în muncă pentru pensie, iar perioadele muncite în baza unui contract individual de muncă reprezintă, de asemenea, vechime în muncă pentru pensie. Persoana respectivă va putea plăti retroactiv contribuția la pensie pentru acei doi ani dintre terminarea studiilor și primul loc de muncă, perioadă în care n-a contribuit la sistemul public de pensii (n-a înregistrat vechime în muncă).

Contractul de asigurare va putea acoperi perioade retroactive ce însumează maximum cinci ani. Aceste persoane vor plăti contribuția la pensii în cuantumul care se aplica în perioadele trecute pentru care încheie contractul de asigurare.

Fiecare persoană fizică trebuie să aibă un stagiu de cotizare, adică o vechime în muncă, de cel puțin 15 ani pentru a putea ieși la pensie. Adică 15 ani de muncă legală pentru care să se plătească la stat contribuția lunară la pensii.

Actuala Lege a pensiilor este Legea 263/2010, care va fi înlocuită la 1 septembrie 2021 de Legea 127/2019.

Sursa: avocatnet.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

3 Comentarii

class 7 august 2020 at 17:02

Dar as vrea sa o intreb pe doamna ministru cand va fi posibila cumpararea vechimii pentru viitor? Adica mai am 5 ani pana la pensie si nu mai pot munci din diverse motive sau pur si simplu nu mai am chef… in sua si in vest e posibil acest lucru de foarte mult timp… mi se pare o măsură buna… care ar aduce bani în plus la bugetul sistemului de pensii… si nu ar mai tine oameni lipsiti de chef in campul muncii… care ocupa degeaba locuri de munca ale unor tineri care chiar ar vrea sa muncească si nu prea au unde… egal ca e la stat sau in privat…

Eu 7 august 2020 at 20:50

Nu cred ca vom avea vreodată posibilitatea asta.. Sa plătim pentru anii pana la pensie sau pensie anticipata dacă avem cotizația de 34 de ani plătită.. În tara asta doar puturosii și cei care au muncit pentru alte tari pot face asta.. Omul cinstit, corect și devotat acestei tari este jignit, umilit, pus sa muncească pe nimic.. Asa ne mulțumește statul pt ca muncim aproape gratis…. De asta suntem unde suntem… La coada civilizației..

Oralf 9 august 2020 at 1:48

Si cand te gandesti ca in aceasta tara unii nemuritori cumuleaza pensia cu salariul….in posturi platite regeste de catre statul roman…Nu se vad plecati din functii !

Comentariile sunt oprite