Valoarea voucherului pentru „After school” a scăzut la jumătate, iar lista beneficiarilor a fost redusă. Noile condiții pentru acordarea tichetului

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

În anii școlari precedenți, valoarea tichetului pentru programul „After school” a fost stabilit la 200 de lei pe lună, pentru fiecare elev, voucherul fiind acordat elevilor din clasele primare care provin din medii vulnerabile. În cadrul acestui program, elevii vor putea aprofunda lecțiile predate în timpul cursurilor și își pot face temele, fiind supravegheați în timpul în care părinții se află la locul de muncă.

În vara acestui an, Parlamentul a decis că valoarea tichetului pentru programul „Şcoală după şcoală” să fie de 0,8 ISR, respectiv 400 lei, iar beneficiarii urmau să fie copiii de creşă/grădiniţă şi elevii din clasele primare. Acum, prin OUG nr. 171/2020, publicată pe 15 octombrie 2020 în Monitorul Oficial, Guvernul a decis reducerea valorii voucherului „Şcoală pentru şcoală” la 200 lei şi a restrâns sfera beneficiarilor, programul fiind adresat doar elevilor aflaţi în risc de părăsire timpurie a şcolii, în special pentru elevii aparţinând grupurilor vulnerabile, cu accent pe elevii aparţinând minorităţii rome, elevii din mediul rural, elevii cu dizabilitaţi, elevii din comunităţile dezavantajate economic.

USR - Alegeri parlamentare 2020

O altă modificare adusă de Guvern este faptul că tichetul va exista doar în format electronic, nu fizic cum stabilise Parlamentul.

PMP - Alegeri parlamentare 2020

Programul „Şcoală după şcoală” este inclus în Legea educaţiei încă din 2011, însă acesta este primul an în care părinţii elevilor din clasele primare ce provin din medii defavorizate pot primi tichete pentru acoperirea cheltuielilor indiferent dacă elevii participă la un astfel de program în sistemul public sau privat.

Persoanele interesate pot opta pentru aceste tichete în maximum 60 de zile, respectiv până la data de 14 decembrie 2020, însă criteriile de eligibilitate pentru elevii aflaţi în risc de părăsire timpurie a şcolii şi documentele justificative pe baza cărora se va realiza încadrarea copiilor pe aceste categorii se vor stabili prin ordin al ministrului Educaţiei în termen de 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial.

Lista unităţilor de învăţământ din care provin elevii care vor beneficia de program se va propune de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi se aproba prin hotărâre de Guvern în termen de 90 zile de la intrarea în vigoarea a OUG, respectiv 13 februarie 2021.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419