Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Valoarea exporturilor și importurilor din Regiunea Centru. Cât contribuie județul Alba în economia regională și care sunt datele oficiale

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Potrivit unui comunicat remis presei în cursul acestei zile de Direcția Regională de Statistică (DRS) Alba, județele din Regiunea Centru, din care face parte și județul Alba, au realizat, în primul trimestru al anului, exporturi în valoare de peste 2,7 miliarde de euro. Valoarea este într-o ușoară scădere, de 1%, în raport cu aceeași perioadă din anul 2018.

În cadrul judeţelor componente ale regiunii, Braşovul a avut o pondere de 32,6% în totalul exporturilor realizate în perioada ianuarie-martie, fiind urmat de Sibiu, cu 30,2%, Alba, cu 22,2%, Mureş, cu 9,2%, Covasna, cu 3,0%, şi Harghita, cu 2,8%.

Importurile realizate în primul trimestru au fost în valoare de peste 2,4 miliarde de euro, mai puţin tot cu 1% faţă de perioada corespunzătoare din anul 2018.

Cea mai mare valoare a fost înregistrată tot de Braşov, respectiv 32,6%, iar cea mai scăzută valoare a fost în judeţul Covasna, reprezentând 2,9% din total.

În Regiunea Centru, balanţa comercială a înregistrat, în perioada 1 ianuarie – 31 martie, un excedent în valoare de 302,6 milioane de euro, având valori pozitive în judeţele Sibiu, Alba, Braşov şi Covasna şi negative în Mureş şi Harghita.

Valoarea exporturilor realizate de Regiunea Centru în martie a însumat peste 951 de milioane de euro, în creştere cu 3,5% faţă de cele din luna anterioară, dar în scădere cu 4,0% faţă de aceeaşi lună din anul 2018, menţionează DRS Alba.

Judeţul Braşov a avut o pondere de 33,2% în totalul exporturilor realizate în martie 2019 la nivelul Regiunii Centru, fiind urmat de Sibiu, cu 29,8%, Alba, cu 21,1%, Mureş, cu 10,1%, Covasna şi Harghita, cu 2,9%, se menţionează în comunicatul DRS Alba.

Grupa maşini, aparate şi echipamente electrice participă cu 35,9% la totalul exporturilor din regiune, fiind urmată de mijloace de transport, cu 26,4%, metale comune, articole din metal, 6,9%, textile şi articole din textile, 5,7%, mărfuri şi produse diverse, incusiv mobilă, 4,2%, lemn si produse din lemn, 3,6%.

În ceea ce priveşte importurile realizate în martie, valoarea acestora a fost la nivelul Regiunii Centru de peste 843 milioane de euro, în creştere cu 4,5% faţă de luna anterioară şi în scădere cu 6,0% faţă de luna corespunzătoare din anul anterior.

În cadrul regiunii, importurile de mărfuri au fost realizate în ordine descrescătoare în Braşov, 33,3%, Sibiu, 27,0%, Alba, 16,8 %, Mureş, 15,3%, Harghita, 4,6%, şi Covasna, 3,0%.

Principalele secţiuni care au participat la valoarea totală a importurilor regionale în luna martie au fost maşini, aparate şi echipamente electrice, 31,8%, metale comune articole din metal, 13,6%, mijloace de transport, 9,3%, produse ale industriei chimice, 8,4%, articole din materiale plastice, 8,4%, textile şi articole din materiale textile, 6,6%.

Balanţa comercială a Regiunii Centru a înregistrat în martie o valoare pozitivă, de 108,1 milioane de euro, iar la nivelul judeţelor aceasta a avut valori pozitive în Sibiu, Alba, Braşov şi Covasna, iar judeţele Mureş şi Harghita au înregistrat valori negative.

sursa: dcnews.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024. Prognoza METEO pentru 4 săptămâni

Bogdan Ilea

Publicat

în

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024. Prognoza METEO pentru 4 săptămâni Temperaturile pentru luna mai din acest an or să fie mai ridicate decât cele specifice perioadei. Excepție făcând doar săptămâna 6 – 13 mai. Săptămâna 29 aprilie – 6 mai Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea