Societate
Vacanţa a creat aglomeraţie la… IŞJ Alba
Ieri, 18 aprilie, în prima zi de vacanţă a cadrelor didactice, la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Alba s-a produs agolmeraţie la depunerea dosarelor pentru soluţionarea restrângerilor de activitate şi pretransfer. Potrivit listei cu posturile vacante, în judeţul Alba ar putea fi ocupate în total 721 de catedre. Deşi în lista afişată pe site-ul oficial personal.albanet.ro acestea apar ca fiind netitularizabile, potrivit unui anunţ postat pe acelaşi site al Compartimentului Managementul Resurselor Umane, preşedintele Comisiei judeţene de mobilitate, prof. Marcel Stan – inspector şcolar general adjunct al IŞJ Alba, precizează că termenul de netitularizabil sau titularizabil nu are nicio relevanţă şi nu condiţionează repartizarea candidaţilor în etapele de transfer pentru restrângere de activitate, pretransfer şi detaşare în interesul învăţământului. Atributul de titularizabil sau netitularizabil stabilit pentru un post didactic se referă la lista posturilor vacante pentru concursul de titularizare din 13 iulie 2011 şi va fi publicată în 31 mai.
Dacă în primele zile de la debutul perioadei de înregistrare a dosarelor pentru transfer şi pretransfer au fost depuse doar 16 dosare, odată cu prima zi de vacanţă a început să se producă aglomeraţie, numărul cererilor întregistate apropiindu-se de 150, a declarat Raluca Gheorghiu. În judeţul Alba, numai pentru restrângere de activitate ar trebui să ceară transferul 81 de cadre didactice. Documentele necesare pentru completarea dosarului sunt înscrise în cererea-tip, care poate fi descărcată de pe site-ul personal.albanet.ro. Cadrele didactice ar trebui să nu lase înregistrarea dosarelor pe data de 21 aprilie, la ora 15.00, când este termenul limită, deoarece nu este exclus să le lipsească vreun document şi să nu mai aibă suficient timp pentru completarea dosarului.
Robert GHERGU
Monden-Clubbing
24 septembrie| COD PORTOCALIU de FURTUNĂ, în mai multe localități din Alba: S-a emis un mesaj RO-Alert
Meteorologii ANM au emis duminică după-masa o avertizare cod portocaliu de furtună, valabil până la ora 18:45, în mai multe localități din Alba. Locuitorii din zonele vizate au fost avertizați prin mesaj Ro-Alert.
Se vor semnala averse torențiale care vor acumula local peste 35…40 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului de scurtă durată, izolat grindină de mici dimensiuni.
Localitățile vizate: Cugir, Zlatna, Câmpeni, Abrud, Bistra, Baia de Arieș, Roșia Montană, Lupșa, Meteș, Șibot, Vidra, Albac, Săliștea, Sohodol, Horea, Avram Iancu, Scărișoara, Almașu Mare, Gârda de Sus, Bucium, Arieșeni, Vadu Moților, Poșaga, Ciuruleasa, Mogoș, Poiana Vadului, Blandiana, Întregalde, Ocoliș, Ceru-Băcăinți;
Ştirea Ta
ȘTIREA TA| SCANDAL în miez de noapte într-un fast-food din Alba. Mai mulți tineri și polițiști, amenințați cu cuțitul de un bărbat: ”Te leg de mașină cu lanțuri și te trag, te omor”
ȘTIREA TA| SCANDAL în miez de noapte într-un fast-food din Alba. Mai mulți tineri și polițiști, amenințați cu cuțitul de un bărbat: ”Te leg de mașină cu lanțuri și te trag, te omor”
Un scandal a avut loc în miez de noapte la Alba Iulia, într-un cunoscut fast-food, unde mai mulți tineri au fost amenințați cu cuțitul de un bărbat.
Incidentul ar fi avut loc în jurul orei 2.00, într-un local de tip fast-food din municipiul Alba Iulia. Potrivit unor surse ziarulunirea.ro, bărbatul era violent și amenința cu cuțitul niște tineri. Acesta ar fi angajat al unei firme care lucrează pe loturile de mobilitate.
Martorii ziarulunirea.ro spun că la fața locului au intervenit și polițiștii, iar bărbatul a continuat cu amenințări verbale și la adresa oamenilor legii, cu expresii de genul “Te leg de mașină cu lanțul și te trag”, “Te omor”.
Cei prezenți la incident mai povestesc că agresorul ar fi fost săltat de polițiști.
Opinii - Comentarii
24 septembrie: Ziua internaţională a persoanelor cu deficienţe de auz. Aproximativ 5% din populaţia lumii suferă de pierderea auzului
24 septembrie: Ziua internaţională a persoanelor cu deficienţe de auz. Aproximativ 5% din populaţia lumii suferă de pierderea auzului
În 2023, Ziua internaţională a persoanelor cu deficienţe de auz este marcată la 24 septembrie şi are ca temă „O lume în care surzi de pretutindeni pot semna oriunde!”. Obiectivul acestei zile este creşterea gradului de conştientizare cu privire la provocările persoanelor cu deficienţe de auz.
Iniţiativă a Federaţiei Internaţionale a Surzilor (World Federation of the Deaf – WFD), de la sărbătorirea pe parcursul unei zile evenimentele devenind tot mai numeroase s-a decis celebrarea pe durata unei săptămâni şi a fost aleasă ultima săptămâna a lunii septembrie, pentru a marca şi primul congres de constituire a organizaţiei, care a avut loc în 1951.
Sărbătorită în fiecare an în ultima duminică a lunii septembrie, această zi încheie săptămâna de evenimente dedicate persoanelor cu deficienţe de auz. Tema pentru săptămâna 2023: „O lume în care surzi de pretutindeni pot semna oriunde!”, a adus în atenţia factorilor de decizie, necesitatea respectării drepturilor omului în cazul persoanelor surde prin recunoaşterea legală a limbilor semnelor naţionale. 60% dintre statele părţi la Convenţia Naţiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi încă nu au obţinut recunoaşterea legală a limbilor semnelor lor naţionale. Recunoaşterea juridică este un proces care permite o mai mare conştientizare a drepturilor lingvistice şi culturale ale persoanelor surde şi deschide calea pentru schimbarea socială. WFD face apel la comunităţile de surzi să întreprindă acţiuni specifice pentru a se asigura că în comunităţile cu aceste deficienţe sunt incluse toate persoanele surde, după cum se arată pe wfdeaf.org/iwdeaf2023. Federaţia Mondială a Surzilor este o organizaţie globală a cărei activitate este desfăşurată pentru a asigura drepturi egale pentru 70 de milioane de surzi din întreaga lume.
De-a lungul anilor, evenimentele organizate pentru marcarea acestei zile au căpătat amploare şi au inclus o serie de conferinţe, expoziţii de artă, festivaluri de film, evenimente sportive şi distractive. Potrivit wfdeaf.org, aceste acţiuni impun participarea şi implicarea diverselor părţi interesate, inclusiv familii, colegi, organisme guvernamentale, interpreţi profesionişti ai limbajului de semne.
Mulţi oameni îşi pierd auzul. Peste 460 de milioane de oameni suferă de pierdere a auzului şi acest număr reprezintă aproximativ 5% din populaţia lumii. Zgomotul este principala cauză a pierderii auzului. Expunerea continuă la zgomot puternic provoacă de obicei piederea auzului. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, peste un miliard de persoane sunt expuse riscului de pierdere permanentă a auzului. De aceea este importantă săptămâna dedicată acestor deficienţe, populaţia având ocazia să cunoască cum poate face faţă pierderii auzului, aflând mai multe informaţii despre limbajul semnelor şi despre cum poate fi folosit.
De mai bine de un secol, persoanele cu deficienţe de auz din întreaga lume s-au organizat în asociaţii reprezentative pentru a-şi promova drepturile ce li se cuvin şi care trebuie respectate şi sunt reprezentate în fiecare grup la nivel naţional, cultural, lingvistic şi etnic. Aceste organizaţii au nevoie de resurse financiare pentru consolidare, pentru o funcţionare eficientă şi solicită sprijinul oraganizaţiilor naţionale cu putere de decizie.
Federaţia Mondială a Surzilor este una dintre cele mai vechi organizaţii internaţionale de persoane cu dizabilităţi din lume. Recunoscând că persoanele surde din întreaga lume se confruntă cu obstacole în calea participării la deciziile de elaborare a politicilor care îi afectează, WFD a luat fiinţă la Roma, Italia, la 23 septembrie 1951. La primul Congres Mondial au fost prezenţi doar delegaţi din partea a 25 de asociaţii naţionale ale surzilor. Astăzi, membrii organizaţiei reprezintă 125 de ţări de pe cinci continente. WFD colaborează cu Naţiunile Unite şi agenţiile sale de la sfârşitul anilor 1950. Cea mai recentă implicare a WFD a fost esenţială în susţinerea şi dezvoltarea Convenţiei Naţiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi (United Nations Convention on the Rights of Persons with Disabilities – CRPD), care a fost adoptată de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite în 2006 şi a intrat în vigoare în 2008. WFD rămâne activ implicată, în implementarea, monitorizarea şi promovarea ratificării CDPD de către statele membre.
Sursa: stiritvr.ro
-
Ştirea zileiacum 14 ore
UPDATE FOTO| ACCIDENT rutier la Tăuți: Un autoturism condus de un tânăr de 20 de ani a intrat într-un cap de pod. O femeie de 73 de ani a ajuns la spital
-
Ştirea Taacum 11 ore
ȘTIREA TA| SCANDAL în miez de noapte într-un fast-food din Alba. Mai mulți tineri și polițiști, amenințați cu cuțitul de un bărbat: ”Te leg de mașină cu lanțuri și te trag, te omor”
-
Ştirea zileiacum 11 ore
ANGAJĂRI la STAT 2023: Posturi vacante în instituții din Alba, la data de 24 septembrie 2023. Calendarul examenelor și condițiile de înscriere la CONCURS
-
Ştirea zileiacum 23 de ore
FOTO| Șezătoare la poartă, într-o comună din Alba: ”Mașinile se opresc și lumea vine să se intereseze și să aprecieze ceea ce facem”
-
Ştirea zileiacum 14 ore
FOTO| INCENDIU la o anexă gospodărească din Teiuș: Au intervenit pompierii cu două autospeciale
-
Curier Județeanacum 6 ore
ACCIDENT pe DN75, la Albac: Un bărbat din Călan a pierdut controlul asupra motocicletei și a intrat într-un cap de pod