Rămâi conectat

Politică Administrație

USR Alba: Pensiile speciale sunt o nedreptate. Vrem respect și echitate pentru toți pensionarii români!

Unirea Ziarul

Publicat

în

Pensiile speciale sunt o nedreptate. Vrem respect și echitate pentru toți pensionarii români!

Uniunea Salvați România luptă de peste 2 ani pentru eliminarea pensiilor speciale pe care le consideră o nedreptate, o inechitate și o sfidare la adresa milioanelor de pensionari care primesc pensii pe principiul contributivității.

În România, partidele politice au permis crearea unei noi categorii sociale – „pensionarii speciali”. Astfel s-a ajuns la situații hilare în care un astfel de pensionar „special” să încaseze lunar o pensie de 74.000 de lei (peste 15.000 de euro), în condițiile în care pensia medie în România a fost, în 2019, de aproximativ 1.300 de lei (270 de euro). Cea mai mare pensie specială plătită este astfel de 55 de ori mai mare decât pensia medie din România, pensie pe care o primesc milioane de pensionari români. Să nu uităm însă că alte câteva sute de mii de pensionari din România trăiesc anual cu 704 lei (147 de euro), cât reprezintă pensia minimă.

La polul opus peste 9.300 de persoane, foști magistrați, militari, polițiști, membri ai corpului diplomatic și consular, foști angajați ai Curții de Conturi, foști parlamentari sau aviatori primeau în 2019 pensii speciale care variază între 1.000 și 15.000 de euro pe lună.

Mai nou se dorește pensii speciale pentru primari, iar de acestea vor beneficia chiar și acei edili care își țin de mulți ani comunitățile în sărăcie și subdezvoltare. La un calcul simplu, un primar al unei comune sărace din Alba ar putea avea o pensie specială de 6.000 de lei pentru simplu fapt că are peste trei mandate, nu pentru că ar fi făcut ceva  pentru a dezvolta comunitatea sa.

De ce sunt speciale aceste categorii sociale? De ce nu poate fi special și medicul care salvează, zi de zi, vieți? De ce nu poate fi special și dascălul care ne modelează viitorul copiilor noștri? De ce nu poate fi special fiecare dintre noi ? Nu suntem „speciali” pentru că noi, majoritatea românilor, avem bun simț și respect acceptând principiul calculării pensiei în funcție de contribuția pe care am avut-o la sistemul național de pensii. Nu suntem „speciali” pentru că noi ne gândim la viitorul acestei țări și la povara care ar urma să o poarte copiii noștri dacă continuăm să acceptăm pensiile speciale.

Uniunea Salvați România depune toate eforturile în Parlament pentru eliminarea pensiilor speciale, dovadă stând și cele două proiecte de lege depuse în septembrie 2017, respectiv octombrie 2017. Primul vizează pensiile speciale ale parlamentarilor, al doilea prevede eliminarea a șapte categorii de pensii speciale și plafonarea pensiilor magistraților și militarilor.

Uniunea Salvați România Alba face un apel public către parlamentarii de Alba să susțină real, în Parlament, eliminarea pensiilor speciale, nu doar prin articole de presă care să de-a bine la electorat. Eliminarea pensiilor speciale trebuie urmată de o analiză corectă a întregului sistem de pensii din România, iar acestea să fie calculate pe principiul contributivității, echitabil pentru fiecare cetățean român.

Biroul de presă al USR Alba


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Județul Alba campion al învățământului dual din România. 11,36% nivelul județului față de 3% nivelul național

Bogdan Ilea

Publicat

în

Județul Alba campion al învățământului dual din România. 11,36% nivelul județului față de 3% nivelul național În cadrul ședinței de colegiu prefectural, Inspectorul Școlar General Adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Alba, Dan Chercheș a vorbit despre învățământul dual din județ. La nivel național România ponderea învățământului dual este de doar 3%, în timp ce în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea