Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

USL a început acţiunea de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

    Liderii USL au anunţat ieri că declanşează procedura de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu. „Încercăm să evităm încă un an de gravă dizolvare a statului de drept. Discuţiile despre câte şanse sunt, au rolul şi rostul lor, numai că în politică, din punctul nostru de vedere, nu poţi să acţionezi, să spui, să faci doar ce e garantat imediat, într-o anumită conjunctură, de un număr de voturi. Convingerea e că, făcând acest demers, suntem în asentimentul şi avem susţinerea unei majorităţi a cetăţenilor români. Toate lucrurile vor urma calea constituţională, la capătul demersului vom avea un vot în Parlament şi vom respecta rezultatul votului. Dar nu putem subsuma toate iniţiativele, actele politice, unei majorităţi de moment, care e una artificială în raport cu voinţa electoratului, exprimată în 2008”, a spus copreşedintele USL, Crin Antonescu. Conducerile centrale ale PSD şi PNL vor desemna membrii unei comisii comune a USL, care va redacta cererea de suspendare din funcţie a lui Traian Băsescu. După ce va fi redactată, cererea va fi depusă la grupurile parlamentare, iar apoi se intră în procedurile prevăzute de Constituţie. Victor Ponta şi Crin Antonescu au solicitat juriştilor PSD şi PNL să pregătească un raport care va evalua posibilitatea de a începe procedurile de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu. Motivul, spun cei doi lideri ai USL, este refuzul şefului statului de a aplica legea care prevede indexarea anuală a pensiilor, dar şi hotărârile judecătoreşti definitive şi irevocabile câştigate de profesori şi alţi bugetari. Traian Băsescu a pus pe jar Opoziţia prin declaraţia făcută în urmă cu câteva zile, la postul public de radio, prin care avertiza că, indiferent de deciziile Curţii Constituţionale privind legea care îngheaţă pensiile şi salariile, în anul 2012 „bani nu există”.
Opoziţia a mai iniţiat, în anul 2007, un astfel de demers. Atunci,  Parlamentul a votat, la iniţiativa PSD, suspendarea preşedintelui Băsescu cu 322 de voturi „pentru”. Traian Băsescu s-a întors la Cotroceni, după ce referendumul l-a reconfirmat preşedinte cu un scor de aproape 75%. În opinia lui Ion Iliescu, preşedinte onorific al PSD, spre deosebire de suspendarea precedentă, acum populaţia ar vota, la un eventual referendum, pentru demiterea lui Traian Băsescu. În prezent, pentru ca preşedintele să poate fi suspendat e necesar votul a jumătate plus unu din numărul total al senatorilor şi deputaţilor. Dacă suspendarea este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea preşedintelui. (A.D.T.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024. Prognoza METEO pentru 4 săptămâni

Bogdan Ilea

Publicat

în

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024. Prognoza METEO pentru 4 săptămâni Temperaturile pentru luna mai din acest an or să fie mai ridicate decât cele specifice perioadei. Excepție făcând doar săptămâna 6 – 13 mai. Săptămâna 29 aprilie – 6 mai Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea