Actualitate
USL a început acţiunea de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu
Liderii USL au anunţat ieri că declanşează procedura de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu. „Încercăm să evităm încă un an de gravă dizolvare a statului de drept. Discuţiile despre câte şanse sunt, au rolul şi rostul lor, numai că în politică, din punctul nostru de vedere, nu poţi să acţionezi, să spui, să faci doar ce e garantat imediat, într-o anumită conjunctură, de un număr de voturi. Convingerea e că, făcând acest demers, suntem în asentimentul şi avem susţinerea unei majorităţi a cetăţenilor români. Toate lucrurile vor urma calea constituţională, la capătul demersului vom avea un vot în Parlament şi vom respecta rezultatul votului. Dar nu putem subsuma toate iniţiativele, actele politice, unei majorităţi de moment, care e una artificială în raport cu voinţa electoratului, exprimată în 2008”, a spus copreşedintele USL, Crin Antonescu. Conducerile centrale ale PSD şi PNL vor desemna membrii unei comisii comune a USL, care va redacta cererea de suspendare din funcţie a lui Traian Băsescu. După ce va fi redactată, cererea va fi depusă la grupurile parlamentare, iar apoi se intră în procedurile prevăzute de Constituţie. Victor Ponta şi Crin Antonescu au solicitat juriştilor PSD şi PNL să pregătească un raport care va evalua posibilitatea de a începe procedurile de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu. Motivul, spun cei doi lideri ai USL, este refuzul şefului statului de a aplica legea care prevede indexarea anuală a pensiilor, dar şi hotărârile judecătoreşti definitive şi irevocabile câştigate de profesori şi alţi bugetari. Traian Băsescu a pus pe jar Opoziţia prin declaraţia făcută în urmă cu câteva zile, la postul public de radio, prin care avertiza că, indiferent de deciziile Curţii Constituţionale privind legea care îngheaţă pensiile şi salariile, în anul 2012 „bani nu există”.
Opoziţia a mai iniţiat, în anul 2007, un astfel de demers. Atunci, Parlamentul a votat, la iniţiativa PSD, suspendarea preşedintelui Băsescu cu 322 de voturi „pentru”. Traian Băsescu s-a întors la Cotroceni, după ce referendumul l-a reconfirmat preşedinte cu un scor de aproape 75%. În opinia lui Ion Iliescu, preşedinte onorific al PSD, spre deosebire de suspendarea precedentă, acum populaţia ar vota, la un eventual referendum, pentru demiterea lui Traian Băsescu. În prezent, pentru ca preşedintele să poate fi suspendat e necesar votul a jumătate plus unu din numărul total al senatorilor şi deputaţilor. Dacă suspendarea este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea preşedintelui. (A.D.T.)

Actualitate
FOTO| Alba Iulia va avea un hotel dintr-un lanț INTERNAȚIONAL: Când va fi inaugurat Mercure Alba Iulia Cetate
Alba Iulia va avea un hotel dintr-un lanț INTERNAȚIONAL: Când va fi inaugurat Mercure Alba Iulia Cetate
Grupul hotelier Accor va deschide un nou hotel în România, la Alba Iulia. Noul proiect, Mercure Alba Iulia Cetate, va fi primul hotel din acest oraș afiliat unui lanț internațional și va fi inaugurat în al doilea trimestru din 2024.
Hotelul va funcționa în cadrul unui contract de franciză cu un investitor local, parte a grupului Dentotal, care a deschis deja două hoteluri în cadrul grupului: Mercure Bucharest City Center în 2014 și ibis Styles Bucharest City Center în 2020.
Amplasat la câteva minute de Cetate, hotelul din Alba Iulia va avea 112 camere și apartamente, dispuse pe trei etaje plus mansardă, un restaurant de 282 mp cu terasă exterioară, o sală de evenimente de 430 mp, un centru SPA, un loc de joacă pentru copii în interior și exterior și o parcare exterioară și interioară.
Platforma booking.com listează în prezent doar zece hoteluri în Alba Iulia. Orașul Unirii, situat în inima Transilvaniei, este vizitat anual de mii de turiști români și străini. În topul destinațiilor preferate de turiști se află Cetatea Albă Carolina.
Actualitate
Noutăți în trafic: Poliția testează o aplicație prin care află rapid ce mașină are RCA sau nu
Noutăți în trafic: Poliția testează o aplicație prin care află rapid ce mașină are RCA sau nu
Mădălin Roșu, președintele Biroului Asigurătorilor Auto (BAAR), a declarat în cursul zilei de luni, 23 mai, că Poliția Română testează în prezent o aplicație de mobil prin care ar putea fotografia și filma numerele de înmatriculare și ar putea afla, în câteva fracțiuni de secundă, conectându-se la baza de date AIDA cu polițele RCA, dacă o mașină este asigurată sau nu. Se estimează că folosirea aplicației va deveni operațională în acest an.
Poliţia a încercat deja aplicaţia din perspectiva fotografierii numărului de înmatriculare.
Preşedintele BAAR a oferit amănunte despre etapa testării acestei aplicaţii de către Poliţia Română, la cererea HotNews.ro.
„Aplicaţia a fost deja testată din perspectiva fotografierii numărului de înmatriculare. În câteva fracţiuni de secundă aplicaţia interoghează baza de date AIDA şi întoarce răspunsul dacă maşina este e asigurată sau nu.
Apoi poliţistul poate lua decizia să oprească maşina şi să verifice dacă într-adevăr are sau nu asigurare, pentru că se pot întâmpla cazuri în care maşina are asigurare, dar e făcută pe seria de şasiu – e în vederea înmatriculării – şi atunci numnărul de înamtriculare nu figurează, ci figurează şasiul. Se va rezolva în timp şi acest aspect.
Se lucrează în prezent şi la capacitatea de a filma a aplicaţiei. În momentul de faţă aplicaţia permite căutarea doar după fotografie. Acum se lucrează la testarea unei variante video, adică în timp ce poliţistul circulă cu maşina şi filmează, aplicaţia vede numărul şi semnalează dacă e asigurată sau nu.”, a comunicat luni pentru HotNews.ro Mădălin Roşu, preşedintele BAAR.
Preşedintele BAAR a mai adăugat că aplicaţia în sine este interconectată cu baza de date AIDA şi va fi disponibilă exclusiv pentru Poliţie.
„Aplicaţia va fi pusă pe aparate speciale, securizate ale Poliţiei, deci nu va fi la liber pentru toată lumea. Vom încerca să ducem aplicaţia mai departe, poate reusim să o integrăm cu camerele de CNAIR, să interconectăm cu sistemele radar.
Partea de fotografie funcţionează şi a şi fost testată de câteva misiuni ale unor echipaje de Poliţie în ţară. La partea video încă se lucrează. Anul acesta estimăm că se va da drumul la aplicaţie”, a mai adăugat preşedintele BAAR.
Sursa: adevarul.ro
Actualitate
OMS nu consideră că este nevoie de vaccin împotriva variolei maimuței
OMS nu consideră că este nevoie de vaccin împotriva variolei maimuței
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) nu crede că apariţia variolei maimuţelor în Europa şi America de Nord necesită vaccinări în masă ca măsură precum o bună igienă iar comportamentul sexual sigur va ajuta la controlul răspândirii acestuia, potrivit unui oficial, scrie Reuters.
Într-un interviu pentru Reuters, Richard Pebody, care conduce echipa care se ocupă de agenţi patogeni cu ameninţare ridicată din cadrul OMS Europa, a spus că rezervele de vaccinuri sunt relativ limitate, informează News.ro.
Măsurile imediate pentru controlarea focarului sunt depistarea contactului şi izolarea, a spus el, observând că nu este un virus care se răspândeşte foarte uşor şi nici nu a provocat până acum boli grave. „Nu ne aflăm în situaţia în care să trecem la răspândirea vaccinării populaţiilor”, a afirmat oficialul.
Comentariile sale au venit ca urmare a anunţului Centrului pentru Controlul şi Prevenţia Bolilor din SUA că este în curs de a elibera unele doze de vaccin Jynneos pentru utilizare în cazurile de variola maimuţelor.
Autorităţile de sănătate publică din Europa şi America de Nord investighează peste 100 de cazuri suspecte şi confirmate de infecţie virală în cel mai grav focar de virus din afara Africii. Pe acest continent este endemic de zeci de ani.
Oamenii de ştiinţă spun că nu sunt clar ce provoacă focarul şi încearcă să înţeleagă originea cazurilor şi dacă virusul a schimbat ceva. Nu există nicio dovadă că virusul a suferit mutaţii, a declarat luni un director executiv al agenţiei ONU.
Multe – dar nu toate – dintre persoanele care au fost diagnosticate cu variola maimuţelor au fost bărbaţi care au întreţinut relaţii sexuale cu bărbaţi.
-
Actualitateacum 20 de ore
FOTO VIDEO| Serbarea Narciselor de la Negrileasa 2022: Mii de oameni s-au bucurat de muzică, mâncare tradițională și parfumul vestitelor flori, într-un colț de Rai din Apuseni
-
Ştirea zileiacum 19 ore
FOTO| Admis cu 9,97 la Colegiul Militar din Alba Iulia, elevul fruntaș Flavius Taflan își reconfirmă statutul de elev de excepție: Premii la olimpiada de franceză și engleză
-
Actualitateacum 17 ore
Noi măsuri sociale pentru români: Ratele la bănci vor fi amânate, salariile bugetarilor, majorate și pensionarii vor primi bani în plus
-
Curier Județeanacum 20 de ore
Bugetare participativă la Aiud: Cum funcționează, cine poate trimite propuneri și câte proiecte vor fi finanțate
-
Politică Administrațieacum 21 de ore
COMUNICAT DE PRESĂ| Beniamin Todosiu, deputat USR: „USR continuă lupta!”
-
Curier Județeanacum 5 ore
FOTO| Potopea Lukas de la C.S. V.Î.R.F Alba Iulia, medalie de aur la Campionatul Național al României la judo de la Sibiu
-
Curier Județeanacum 21 de ore
FOTO| Crișan Ileana, din Teiuș, sărbătorită la vârsta venerabilă de 101 ani, cu o diplomă, flori și o „surpriză dulce”
-
Actualitateacum 7 ore
Carantină obligatorie pentru pacienții infectați cu variola maimuței: Care este prima țară care a introdus măsura
-
Ştirea zileiacum 8 ore
Angajările la stat, SUSPENDATE de la 1 iulie: Guvernul are în plan scăderea cheltuielilor bugetare
-
Ştirea zileiacum 24 de ore
25 mai. Serviciul de distribuţie a gazelor naturale va fi sistat temporar într-o localitate din județul Alba. Recomandări pentru consumatori
-
Curier Județeanacum 23 de ore
5 proiecte în valoare de peste 21 de milioane de lei depuse de primăria Cugir, prin PNRR: În ce vor fi investiți banii
-
Curier Județeanacum 22 de ore
Săptămâna Prevenirii Criminalității: Polițiștii din Alba au susținut dezbateri pentru prevenirea discriminării, sub sloganul ”Diferiți, dar egali!”