Rămâi conectat

Ştirea zilei

Urmele unei răzbunări politice din Roma Antică, descoperite în parcul Custozza

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Mărturii despre cum împăratul Caracalla l-a şters din istorie pe fratele său Geta, după asasinare.

Specialiştii de la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia au avut parte de o nouă surpriză în timpul cercetărilor arheologice din Parcul Custozza. Ei au decoperit de curând un artefact care aminteşte de un episod politic sângeros desfăşurat acum mai bine de 1800 de ani în Roma Antică. „Este vorba de o inscripţie din piatră de mari dimensiuni, în lungime de 1,60 şi lăţime de 1,20 metri, în care numele coîmpăratului Geta (Publius Septimius Geta) a fost şters de împăratul Caracalla (Marcus Aurelius Antoninus), fratele său. Cei doi, fii ai împăratului Septimius Severus, au fost asociaţi la domnie după moartea tatălui lor, survenită în anul 211 d.Hr. Tot în acel an Caracalla îl ucide pe Geta şi porunceşte ca fratele său să fie şters din istorie. Iată că nu doar în zilele de azi au existat confruntări politice.

Ele au fost şi în antichitate, mai ales în Epoca romană, unde ele se terminau adesea prin eliminarea fizică a adversarului. De precizat că răzbunarea îl urmărea pe cel învins şi dincolo de moarte. Din acest motiv, o sentinţă mult mai dură în ochii romanilor era ştergerea numelui celui învins din istorie (damnatio memoriae). În acest caz numele lui era şters de pe toate inscripţiile, iar statuile care-l înfăţişau erau ridicate de pe socluri şi topite. Acest tip de a rezolva disputele politice apăreau mai ales în cazurile luptelor pentru scaunul imperial”, a explicat arheologul Gabriel Rustoiu, director al Muzeului Unirii din Alba Iulia.

Dată fiind importanţa acestei inscripţii s-a luat hotărârea ca ea să fie ridicată şi transportată la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia. În acelaşi timp zidurile care au adăpostit-o, aparţinând clădirii comandamentului (Principia) castrului Legiunii a XIII – Gemina, vor fi astupate cu nisip pentru a fi protejate peste iarnă, timp în care Primăria Municipiului Alba Iulia va căuta resurse financiare pentru ca Principia să fie conservată, restaurată şi pusă în valoare turistică.

Pe lângă mai multe structuri de ziduri ce fac parte din ansamblul clădirii Principiei care indică modul de compartimentare internă, postamente de coloane sau statui de dimensiuni impresionante sau elemente de pavaj, arheologii au mai descoperit în perimetrul fostului parc Custozza o inscripţie votivă foarte importantă, dedicată Iuliei Augusta, soţia lui Septimus Severus şi mama împăratului Caracalla. Prezenţa unei astfel de mărturii pe locul fostei Principia indică, cel mai probabil, faptul că Iulia Augusta (sau Iulia Domna) a efectuat o vizită imperială în Dacia în jurul anului 213 d. Hr., împreună cu fiul său Caracalla. Inscripţia vine să reconfirme această vizită imperială. Se ştia doar de Caracalla, dar se pare că acesta a venit însoţit de mama sa care a stat la Apulum, în Castrul Legiunii XIII Gemina. Iulia Domna era foarte iubită de militari pentru că făcea donaţii.

Ioana PITICARIU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Carduri de energie 2024: Valabilitatea, prelungită. Expiră la 31 mai

Unirea Ziarul

Publicat

în

Carduri de energie 2024: Valabilitatea a fost prelungită. Expiră la 31 mai Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită, astfel că românii mai pot face plăţi reduse ale facturilor. Aceasta este una dintre cele mai importante măsuri sociale decontate anul trecut din fonduri europene, de care beneficiază 2,8 milioane de locuințe. Pentru că 1,1 milioane […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea