Rămâi conectat

Ştirea zilei

Urmele unei răzbunări politice din Roma Antică, descoperite în parcul Custozza

Publicat

în

Mărturii despre cum împăratul Caracalla l-a şters din istorie pe fratele său Geta, după asasinare.

Specialiştii de la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia au avut parte de o nouă surpriză în timpul cercetărilor arheologice din Parcul Custozza. Ei au decoperit de curând un artefact care aminteşte de un episod politic sângeros desfăşurat acum mai bine de 1800 de ani în Roma Antică. „Este vorba de o inscripţie din piatră de mari dimensiuni, în lungime de 1,60 şi lăţime de 1,20 metri, în care numele coîmpăratului Geta (Publius Septimius Geta) a fost şters de împăratul Caracalla (Marcus Aurelius Antoninus), fratele său. Cei doi, fii ai împăratului Septimius Severus, au fost asociaţi la domnie după moartea tatălui lor, survenită în anul 211 d.Hr. Tot în acel an Caracalla îl ucide pe Geta şi porunceşte ca fratele său să fie şters din istorie. Iată că nu doar în zilele de azi au existat confruntări politice.

Ele au fost şi în antichitate, mai ales în Epoca romană, unde ele se terminau adesea prin eliminarea fizică a adversarului. De precizat că răzbunarea îl urmărea pe cel învins şi dincolo de moarte. Din acest motiv, o sentinţă mult mai dură în ochii romanilor era ştergerea numelui celui învins din istorie (damnatio memoriae). În acest caz numele lui era şters de pe toate inscripţiile, iar statuile care-l înfăţişau erau ridicate de pe socluri şi topite. Acest tip de a rezolva disputele politice apăreau mai ales în cazurile luptelor pentru scaunul imperial”, a explicat arheologul Gabriel Rustoiu, director al Muzeului Unirii din Alba Iulia.

Elit - Gustul Desăvârșit

Dată fiind importanţa acestei inscripţii s-a luat hotărârea ca ea să fie ridicată şi transportată la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia. În acelaşi timp zidurile care au adăpostit-o, aparţinând clădirii comandamentului (Principia) castrului Legiunii a XIII – Gemina, vor fi astupate cu nisip pentru a fi protejate peste iarnă, timp în care Primăria Municipiului Alba Iulia va căuta resurse financiare pentru ca Principia să fie conservată, restaurată şi pusă în valoare turistică.

Pe lângă mai multe structuri de ziduri ce fac parte din ansamblul clădirii Principiei care indică modul de compartimentare internă, postamente de coloane sau statui de dimensiuni impresionante sau elemente de pavaj, arheologii au mai descoperit în perimetrul fostului parc Custozza o inscripţie votivă foarte importantă, dedicată Iuliei Augusta, soţia lui Septimus Severus şi mama împăratului Caracalla. Prezenţa unei astfel de mărturii pe locul fostei Principia indică, cel mai probabil, faptul că Iulia Augusta (sau Iulia Domna) a efectuat o vizită imperială în Dacia în jurul anului 213 d. Hr., împreună cu fiul său Caracalla. Inscripţia vine să reconfirme această vizită imperială. Se ştia doar de Caracalla, dar se pare că acesta a venit însoţit de mama sa care a stat la Apulum, în Castrul Legiunii XIII Gemina. Iulia Domna era foarte iubită de militari pentru că făcea donaţii.

Ioana PITICARIU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

RADARE de WEEKEND în județul Alba: Drumurile monitorizate de Poliţia Rutieră, în perioada 21 – 22 mai 2022

Publicat

în

RADARE de WEEKEND în județul Alba: Drumurile monitorizate de Poliţia Rutieră, în perioada 21 – 22 mai 2022

Inspectoratul de Poliție Județean Alba a comunicat amplasarea radarelor pe drumurile din județ, în perioada 21 – 22 mai 2022. Conducătorii auto sunt sfătuiți să circule cu atenție și în limitele vitezei legale, dacă este neaparat nevoie să o facă, dacă nu, sunt rugați să respecte restricțiile de circulație impuse de autorități.

Amplasarea radarelor în perioada 21 – 22 mai 2022

Elit - Gustul Desăvârșit

Drumul Naţional 1- Alba Iulia – Sântimbru –– Oiejdea – Galda de Jos – Teiuş – Aiud – Inoc – limită cu judeţul Cluj

Drumul Naţional 1- Sebeş – Cut – Cunţa – limită judeţul Sibiu

Drumul Naţional 7 – Săliştea – Șibot – limită cu judeţul Hunedoara

Drumul Naţional 67C – Sebeş –Petreşti – Săsciori

Drumul Naţional 74 – Ighiu – Zlatna – Feneş – Abrud –– Bucium Cerbu

Drumul Naţional 75 – Câmpeni – Gârda – Arieşeni

Drumul Naţional 75 – Baia de Arieş – Lupşa

Alba Iulia – Bulevardul Încoronării – Bulevardului Ferdinand I – strada Clujului, strada Regiment V Vânători, Strada Calea Moţilor

Municipiul Sebeş – strada Lucian Blaga, strada Traian

Cugir – strada Victoriei

Ocna Mureş – Războieni – Noşlac


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Operațiunea „Transilvania”: Rețea de peste 50 de tâlhari români anihilată de DIICOT, carabinieri și Europol. Cum erau „agățate” victimele

Publicat

în

Operațiunea „Transilvania”: Rețea de peste 50 de tâlhari români anihilată de DIICOT, carabinieri și Europol. Cum erau „agățate” victimele

Presa italiană scrie despre rețeaua de tâlhari români dată în vileag vineri de către DIICOT:  femeile din grupare amețeau bătrâni cu doze masive de Valium pentru ca apoi să-i jefuiască. Un fost pilot a făcut două atacuri de cord după doza de Valium primită din partea româncelor.

Operațiunea, coordonată de Parchetul din Locri și denumită „Transilvania”, a scos la iveală o grupare infracțională cu o structură piramidală și două baze active între România și Italia, potrivit Rai News.

Elit - Gustul Desăvârșit

În prezent, există 59 de suspecți și au fost identificate 15 victime

Ancheta carabinierilor, desfășurată în colaborare cu Europol, a pornit de la plângerea, în 2018, a unui bărbat în vârstă care a fost înșelat de o româncă. Femeia l-a determinat să-i dea 20.000 de euro, pe care i-a transferat apoi în România. Femeia se prefăcuse că este îndrăgostită de el pentru a-i câștiga încrederea și a putea astfel să obțină banii.

Carabinierii au început alte investigații care au scos la iveală o grupare criminală formată în întregime din cetățeni români și în care fiecare suspect avea o sarcină bine definită, iar la conducerea grupării se afla un cuplu.

Se presupune că gruparea se folosea de tinere care își alegeau cu grijă potențialele victime, în principal bărbați în vârstă de 70-90 de ani, de la care obțineau apoi sume mari de bani.

Banii, care ajungeau până la 1.000 de euro pentru fiecare „cadou”, erau fie dați de victimă direct în mâinile escrocului, fie transferați către conducerea de vârf a bandei din România.

Victima era „agățată” pe stradă sub pretextul vânzării de brichete și batiste

Urma faza de „racolare”, în care tinerele, profitând de singurătatea și vulnerabilitatea victimelor, se declarau îndrăgostite. Apoi, spuneau că au nevoie de bani, invocând, în cele mai multe cazuri, probleme de sănătate fictive ale lor sau ale membrilor familiei lor care locuiau, în special, în spațiul european.

Amenințările erau, de asemenea, la ordinea zilei, iar în unele cazuri s-au transformat în extorcare de fonduri atunci când victima, realizând ce se întâmpla, nu mai plătea niciun ban. În acel moment, victima era intimidată cu dezvăluirea relației clandestine partenerilor de viață.

Lipsa de scrupule a membrilor organizației a fost confirmată de un episod din decembrie 2018, când carabinierii din San Luca au arestat două femei, care au fost ulterior condamnate și sunt încă în închisoare.

Acestea au jefuit casa unui bărbat de 77 de ani, care fusese anterior pilot de circuit, nu înainte de a-i administra o doză aproape letală de valium, ceea ce i-a provocat bărbatului două atacuri de cord în zilele care au urmat evenimentului.

În alte două rânduri, în decembrie 2018 și aprilie 2021, carabinierii au arestat în flagrant delict două femei în momentul în care încasau banii de șantaj în urma răzvrătirii victimelor lor, care au fost obligate să plătească noi sume pentru ca relația să nu fie dezvăluită familiilor lor.

Suspecții se întorceau periodic în România pentru a-și redefini strategiile operaționale și pentru a împărți veniturile obținute din comportamentul lor ilegal.

sursa: dcnews.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

UPDATE FOTO| INCENDIU în Sebeș: Acoperișul unei case, CUPRINS de flăcări. Intervin pompierii cu patru autospeciale

Publicat

în

UPDATE FOTO| INCENDIU în Sebeș: Acoperișul unei case, CUPRINS de flăcări. Intervin pompierii cu patru autospeciale

Un incendiu a izbucnit în seara zilei de vineri, 20 mai, la o casa din Sebeș. 

Garda de intervenție Sebeș, în cooperare cu SVSU Sebeș intervine pentru localizarea și lichidarea flăcărilor izbucnite la o casă de locuit din Municipiul Sebeș.

Elit - Gustul Desăvârșit

Din primele informații incendiul se manifestă la acoperișul clădirii pe o suprafață de aproximativ 80 de metri pătrați.

În cadrul intervenției au fost alocate patru autospeciale pentru stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD B2.

UPDATE 20:09 : S-a reușit localizarea incendiului în limitele gasite (80 mp casa de locuit si 10 mp o anexa). Intervenție este îngreunată de prezența unei cantități mari de materiale combustibile in interior (maculatura/hârtie). În acest moment nu mai este pericol de extindere și se lucreaza în continuare pentru lichidarea incendiului. ISU Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare