Rămâi conectat

Actualitate

UPDATE: Este definitiv programul manifestărilor de 1 Decembrie? Prefectura spune ”da”, primăria spune ba”

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Deși Prefectura Alba a anunțat, în cadrul conferinței de presă desfășurată în această dimineață la sediul instituției, că programul manifestărilor dedicate Zilei Naționale a României a fost definitivat, celelalte două instituții implicate în organizarea evenimentului transmit că încă se desfășoară consultări, iar programul definitiv va fi anunțat abia săptămâna viitoare.

Motivul este lipsa banilor pe care Guvernul a refuzat să-i aloce în acest an pentru Alba Iulia (în condițiile în care pentru parada militară de la București au fost alocați 400.000 de lei), explicația prefectului Flaviu Cozuc fiind ”criza economică prin care trece țara”. Astfel, având în vedere că finanțarea se va face strict cu bani de la administrația locală și județeană, desfășurarea manifestărilor depinde în acest moment de resursele financiare pe care le au la dispoziție cele două instituții.

Programul pe care domnul prefect l-a anunțat se face cu bani. Dacă Prefectura nu are bani nu poate să organizeze tot ce scrie acolo. Vom discuta până luni cu Consiliul Județean Alba și vă vom comunica programul final al evenimentelor pe care le putem susține financiar”, a declarat primarul Mircea Hava.

Potrivit reprezentanților CJ Alba, până în acest moment s-a decis finanțarea cu 50.000 de lei a spectacolului folcloric și cu 90.000 de lei (din care 20.000 cotizația anuală) a Congresului Spiritualității Românești – eveniment care, de altfel nu este prezent pe lista de manifestări culturale întocmită de Prefectura Alba.

Voi începe cu Ziua Națională pentru că aici, mai mult sau mai puțin din păcate vreau să vă informez că până în acest moment de la Guvernul României nu ne-a fost alocată nicio sumă cu toate că demersurile au fost făcute încă de la sfârșitul verii. Am cerut o sumă mai mare în speranța că vom primi ceva, dar se pare că nu. Criza își spune cuvântul și Guvernul României nu ne-a alocat nimic. Asta nu înseamnă că nu vom organiza manifestări de Ziua Națională. Vom face tot ceea ce ne stă în putință să organizăm manifestări cu resurse de pe plan local. Important este ca la sfârșit aceste manifestări să fie apreciate de cei care vor participa la această sărbătoare. Eu nu pot decât să fiu de acord cu această decizie a Guvernului pentru că, până la urmă nu are rost să cheltuim bani pe sindrofii, dar, repet, este totuși o sărbătoare importantă, vom organiza manifestări, nu ne vom rezuma la faptul că nu avem bani deci nu facem nimic. Pot să vă spun că spre deosebire de alți ani, cu siguranță nu se va mai organiza acea masă populară. Pe mine mă liniștește acest fapt, având în vedere că este campanie electorală, exista un risc să fim acuzați că facem pomeni electorale, cu atât mai mult cu cât legea prevede foarte clar că în timpul campaniei nu pot fi date decât cadouri cu valoarea maximă de 10 lei”, a declarat în această dimineață prefectul de Alba, Flaviu Cozuc, precizând că evenimentele programate nu necesită cheltuieli majore.

Acesta a mai spus că oricum, în fiecare an Primăria Alba Iulia și Consiliul Județean Alba au pregătit evenimente finanțate din propriile bugete, iar acestea se vor desfășura și în acest an.

Manifestările au început deja din această săptămână. Ieri, la Hotel Parc s-a deschis Sesiunea de comunicări științifice de la Muzeul Unirii, o activitate programată încă de la începutul anului și finanțată din bugetul respectivei instituții. De asemenea, Departamentul pentru Tineret și Casele de Cultură a Tineretului își desfășoară după calendarul lor”, a explicat subprefectul Cornel Murg.

Referitor la faptul că, pentru parada militară de la București Guvernul a alocat nu mai puțin de 400.000 de lei în timp ce pentru sărbătorirea Marii Uniri de la Alba Iulia nu sunt bani, prefectul Flaviu Cozuc a declarat: ”Dacă aș fi fost și eu un cetățean ca oricare altul probabil că aș fi fost puțin frustrat de acest lucru, dar în calitatea mea de prefect trebuie să spun că este, totuși, capitala României și trebuia făcut ceva acolo. Este adevărat că Alba Iulia a fost Capitala Marii Uniri, dar asta este situația”.

UPDATE: Referitor la controversa iscată pe tema finalizării programului de manifestări dedicate Zilei Naționale și dacă acestea vor avea loc așa cum au fost prezentate în programul dat publicității de Prefectura Alba, prefectul Flaviu Cozuc ne-a transmis ulterior: ”Acest program care a fost făcut public astăzi, așa cum spuneam, mai poate suferi modificări. Din toate discuțiile pe care le-am avut cu partenerii noștri, Consiliul Județean Alba și Primăria Alba Iulia, acestea sunt momentele cultural-artistice pe care noi ni le-am propus să facă parte din programul manifestărilor de la Alba Iulia, dedicate Zilei Naționale a României. Săptămâna viitoare vom definitiva împreună acest program, dar ideea care rămâne foarte clară din punctul meu de vedere este aceea că manifestările trebuie să onoreze Ziua Națională a României și să fie apreciate de cetățenii care vor dori să o sărbătorească alături de noi, aici, la Alba Iulia”.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma

Ziarul Unirea

Publicat

în

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma O noutate pe piaţa muncii a fost anunţată marţi, 23 aprilie, de către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale. Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice, iar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea