Ziarul Unirea

UPDATE: Este definitiv programul manifestărilor de 1 Decembrie? Prefectura spune ”da”, primăria spune ba”

PNL - Alegeri Locale Partiale - 27 iunie

Deși Prefectura Alba a anunțat, în cadrul conferinței de presă desfășurată în această dimineață la sediul instituției, că programul manifestărilor dedicate Zilei Naționale a României a fost definitivat, celelalte două instituții implicate în organizarea evenimentului transmit că încă se desfășoară consultări, iar programul definitiv va fi anunțat abia săptămâna viitoare.

Motivul este lipsa banilor pe care Guvernul a refuzat să-i aloce în acest an pentru Alba Iulia (în condițiile în care pentru parada militară de la București au fost alocați 400.000 de lei), explicația prefectului Flaviu Cozuc fiind ”criza economică prin care trece țara”. Astfel, având în vedere că finanțarea se va face strict cu bani de la administrația locală și județeană, desfășurarea manifestărilor depinde în acest moment de resursele financiare pe care le au la dispoziție cele două instituții.

ELIT

Programul pe care domnul prefect l-a anunțat se face cu bani. Dacă Prefectura nu are bani nu poate să organizeze tot ce scrie acolo. Vom discuta până luni cu Consiliul Județean Alba și vă vom comunica programul final al evenimentelor pe care le putem susține financiar”, a declarat primarul Mircea Hava.

Potrivit reprezentanților CJ Alba, până în acest moment s-a decis finanțarea cu 50.000 de lei a spectacolului folcloric și cu 90.000 de lei (din care 20.000 cotizația anuală) a Congresului Spiritualității Românești – eveniment care, de altfel nu este prezent pe lista de manifestări culturale întocmită de Prefectura Alba.

Voi începe cu Ziua Națională pentru că aici, mai mult sau mai puțin din păcate vreau să vă informez că până în acest moment de la Guvernul României nu ne-a fost alocată nicio sumă cu toate că demersurile au fost făcute încă de la sfârșitul verii. Am cerut o sumă mai mare în speranța că vom primi ceva, dar se pare că nu. Criza își spune cuvântul și Guvernul României nu ne-a alocat nimic. Asta nu înseamnă că nu vom organiza manifestări de Ziua Națională. Vom face tot ceea ce ne stă în putință să organizăm manifestări cu resurse de pe plan local. Important este ca la sfârșit aceste manifestări să fie apreciate de cei care vor participa la această sărbătoare. Eu nu pot decât să fiu de acord cu această decizie a Guvernului pentru că, până la urmă nu are rost să cheltuim bani pe sindrofii, dar, repet, este totuși o sărbătoare importantă, vom organiza manifestări, nu ne vom rezuma la faptul că nu avem bani deci nu facem nimic. Pot să vă spun că spre deosebire de alți ani, cu siguranță nu se va mai organiza acea masă populară. Pe mine mă liniștește acest fapt, având în vedere că este campanie electorală, exista un risc să fim acuzați că facem pomeni electorale, cu atât mai mult cu cât legea prevede foarte clar că în timpul campaniei nu pot fi date decât cadouri cu valoarea maximă de 10 lei”, a declarat în această dimineață prefectul de Alba, Flaviu Cozuc, precizând că evenimentele programate nu necesită cheltuieli majore.

Acesta a mai spus că oricum, în fiecare an Primăria Alba Iulia și Consiliul Județean Alba au pregătit evenimente finanțate din propriile bugete, iar acestea se vor desfășura și în acest an.

Manifestările au început deja din această săptămână. Ieri, la Hotel Parc s-a deschis Sesiunea de comunicări științifice de la Muzeul Unirii, o activitate programată încă de la începutul anului și finanțată din bugetul respectivei instituții. De asemenea, Departamentul pentru Tineret și Casele de Cultură a Tineretului își desfășoară după calendarul lor”, a explicat subprefectul Cornel Murg.

Referitor la faptul că, pentru parada militară de la București Guvernul a alocat nu mai puțin de 400.000 de lei în timp ce pentru sărbătorirea Marii Uniri de la Alba Iulia nu sunt bani, prefectul Flaviu Cozuc a declarat: ”Dacă aș fi fost și eu un cetățean ca oricare altul probabil că aș fi fost puțin frustrat de acest lucru, dar în calitatea mea de prefect trebuie să spun că este, totuși, capitala României și trebuia făcut ceva acolo. Este adevărat că Alba Iulia a fost Capitala Marii Uniri, dar asta este situația”.

UPDATE: Referitor la controversa iscată pe tema finalizării programului de manifestări dedicate Zilei Naționale și dacă acestea vor avea loc așa cum au fost prezentate în programul dat publicității de Prefectura Alba, prefectul Flaviu Cozuc ne-a transmis ulterior: ”Acest program care a fost făcut public astăzi, așa cum spuneam, mai poate suferi modificări. Din toate discuțiile pe care le-am avut cu partenerii noștri, Consiliul Județean Alba și Primăria Alba Iulia, acestea sunt momentele cultural-artistice pe care noi ni le-am propus să facă parte din programul manifestărilor de la Alba Iulia, dedicate Zilei Naționale a României. Săptămâna viitoare vom definitiva împreună acest program, dar ideea care rămâne foarte clară din punctul meu de vedere este aceea că manifestările trebuie să onoreze Ziua Națională a României și să fie apreciate de cetățenii care vor dori să o sărbătorească alături de noi, aici, la Alba Iulia”.

Ioana SFÂRLEA

Redactor șef
Email: stiri@ziarulunirea.ro

Te-ar putea interesa și:

Unii patroni anunță că nu îi vor primi la muncă pe cei nevaccinați. 5 milioane de angajați își așteaptă rândul la vaccinare

Angajatorii sunt cei care îi înscriu pe liste pe angajați, 5 milioane dintre aceștia își așteaptă rândul la vaccinare. Romania… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

INFOTRAFIC: Restricții de circulație, vineri, pe Valea Oltului, pentru decolmatarea șanțurilor de aluviuni . Recomandări pentru șoferi

Traficul se va desfășura dirijat, vineri, 8 ianuarie, pe Valea Oltului, DN7 Râmnicu Vâlcea – Sibiu, între kilometrii 227 și… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Restricții mai DURE de intrat în Marea Britanie. Prezentarea testului COVID negativ și carantinarea, necesare

Începând cu săptămâna viitoare, este nevoie de prezentarea unui test COVID negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Haos la Ministerul Sănătății: Un angajat a trimis spitalelor o somație greșită privind vaccinarea

Haos la Ministerul Sănătății după ce un angajat a trimis spitalelor o somație greșită privind vaccinarea. La câteva ore după… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

VIOLENȚELE din SUA: Primul polițist DECEDAT la protestele de la Washington. Bilanțul ajunge la 5 MORȚI

Brian D. Sicknick a fost rănit miercuri, într-o confruntare cu protestatarii, şi a revenit la biroul diviziei, unde i s-a… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

EURO 2021: Decizia UEFA după ce fanii maghiari au afișat bannere homofobe și au imitat sunete de maimuță

EURO 2021: Decizia UEFA după ce fanii maghiari au afișat bannere homofobe și au imitat sunete de maimuță Forul european… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Simulările pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat vor avea loc și în acest an! Ministerul Educației: „Din simulări va rezulta nivelul cunoștințelor elevilor”

Anunțul a fost făcut de Ministerul Educației, iar președintele Consiliului Național al Elevilor a declarat că propunerea acceptată de Minister… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

7 Comentarii

Copy-ponta si Cacarau nu dau bani 23 noiembrie 2012 at 15:21

pt ca vor sa faca un alt referendum,dupa alegeri…

apoliticul 23 noiembrie 2012 at 16:52

Las ca ne da chiorul si cu trupa lui…

Aurelian 23 noiembrie 2012 at 18:02

Iar se baga in sama, Tzapul de la Prefectura, iar isi da cu parerea, cu toate ca Cacarau si Pacalici coppy-paste nu au dat nici o para chioara!

Liberalul Aiudean 23 noiembrie 2012 at 19:27

Ce fraieriiiii!!!!! Totul se rezolva foarte usor: Sa nerga fomfaila si piticul atomic la Bucuresti, ca tot se lauda ei ca fac si dreg pentru judet si Alba Iulia. Faceti pariu ca nu merg? Si stiti de ce? Deoasrece ei sunt buni numai de vorbe in rest…KK.

gogu 23 noiembrie 2012 at 22:14

Daca guvernul condus de plagiator nu da nici un sfant ce se baga-n seama prefectul si ceilalti uslisti,ei sa mearga la Bucale sa sarbatoreasca ziua miticilor,a cacarailor si cacarezelor,iar noi sarbatorim ZIUA NATIONALA la ALBA IULIA-N ARDEAL unde s-a facut MAREA UNIRE!Astia sunt gunoaiele usl,incearca din rasputeri sa ne dezmembreze si sa ne imparta pentru a ne conduce ca pe o turma de oi,nu degeaba au in randurile lor pe oierul analfabet din Pipera,daca Alba era rosie erau bani ,asa …ciuciu.Va mai aduceti aminte cand faceau diferenta intre romanii din diaspora si cei din tara,aia erau buni sa trimita bani acasa si de voturi sa se ocupe cacarau,o sa ne rugam moartea dupa 9 decembrie daca au uslinosii majoritate,o sa urmeze fidelcastrarea Romaniei!

Dorin 24 noiembrie 2012 at 12:20

Chiar daca nu se dadeau bani la nivelul anilor trecuti , poate am fi inteles , dar sa nu dai bani deloc inseamna sfidare . Sigur , daca presedintele Consiliului Judetean si primarul municipiului erau USL-asi se gaseau bani , de aceea va indemn sa nu votati USL , aceasta alianta toxica condusa de Voiculescu -securistul , Ponta -plagiatorul mincinos si Antonescu – chiulangiul repetent , zis cacarau . Singurul scop al acestei aliante este de subjuga justitia pentru a-si salva puscariabilii , pentru a putea fura ca in vremurile bune , cu Adrian Nastase -primministru .

Român 24 noiembrie 2012 at 16:37

nu cred că banii ne-ar face mai buni ROMÂNI,la Marea Unire oamenii nu au avut bani și distracție,au vrut să fie și au fost ROMÂNI.

Comentariile sunt oprite