Rămâi conectat

Actualitate

UPDATE: Este definitiv programul manifestărilor de 1 Decembrie? Prefectura spune ”da”, primăria spune ba”

Publicat

în

Deși Prefectura Alba a anunțat, în cadrul conferinței de presă desfășurată în această dimineață la sediul instituției, că programul manifestărilor dedicate Zilei Naționale a României a fost definitivat, celelalte două instituții implicate în organizarea evenimentului transmit că încă se desfășoară consultări, iar programul definitiv va fi anunțat abia săptămâna viitoare.

Motivul este lipsa banilor pe care Guvernul a refuzat să-i aloce în acest an pentru Alba Iulia (în condițiile în care pentru parada militară de la București au fost alocați 400.000 de lei), explicația prefectului Flaviu Cozuc fiind ”criza economică prin care trece țara”. Astfel, având în vedere că finanțarea se va face strict cu bani de la administrația locală și județeană, desfășurarea manifestărilor depinde în acest moment de resursele financiare pe care le au la dispoziție cele două instituții.

Programul pe care domnul prefect l-a anunțat se face cu bani. Dacă Prefectura nu are bani nu poate să organizeze tot ce scrie acolo. Vom discuta până luni cu Consiliul Județean Alba și vă vom comunica programul final al evenimentelor pe care le putem susține financiar”, a declarat primarul Mircea Hava.

Elit - Gustul Desăvârșit

Potrivit reprezentanților CJ Alba, până în acest moment s-a decis finanțarea cu 50.000 de lei a spectacolului folcloric și cu 90.000 de lei (din care 20.000 cotizația anuală) a Congresului Spiritualității Românești – eveniment care, de altfel nu este prezent pe lista de manifestări culturale întocmită de Prefectura Alba.

Voi începe cu Ziua Națională pentru că aici, mai mult sau mai puțin din păcate vreau să vă informez că până în acest moment de la Guvernul României nu ne-a fost alocată nicio sumă cu toate că demersurile au fost făcute încă de la sfârșitul verii. Am cerut o sumă mai mare în speranța că vom primi ceva, dar se pare că nu. Criza își spune cuvântul și Guvernul României nu ne-a alocat nimic. Asta nu înseamnă că nu vom organiza manifestări de Ziua Națională. Vom face tot ceea ce ne stă în putință să organizăm manifestări cu resurse de pe plan local. Important este ca la sfârșit aceste manifestări să fie apreciate de cei care vor participa la această sărbătoare. Eu nu pot decât să fiu de acord cu această decizie a Guvernului pentru că, până la urmă nu are rost să cheltuim bani pe sindrofii, dar, repet, este totuși o sărbătoare importantă, vom organiza manifestări, nu ne vom rezuma la faptul că nu avem bani deci nu facem nimic. Pot să vă spun că spre deosebire de alți ani, cu siguranță nu se va mai organiza acea masă populară. Pe mine mă liniștește acest fapt, având în vedere că este campanie electorală, exista un risc să fim acuzați că facem pomeni electorale, cu atât mai mult cu cât legea prevede foarte clar că în timpul campaniei nu pot fi date decât cadouri cu valoarea maximă de 10 lei”, a declarat în această dimineață prefectul de Alba, Flaviu Cozuc, precizând că evenimentele programate nu necesită cheltuieli majore.

Acesta a mai spus că oricum, în fiecare an Primăria Alba Iulia și Consiliul Județean Alba au pregătit evenimente finanțate din propriile bugete, iar acestea se vor desfășura și în acest an.

Manifestările au început deja din această săptămână. Ieri, la Hotel Parc s-a deschis Sesiunea de comunicări științifice de la Muzeul Unirii, o activitate programată încă de la începutul anului și finanțată din bugetul respectivei instituții. De asemenea, Departamentul pentru Tineret și Casele de Cultură a Tineretului își desfășoară după calendarul lor”, a explicat subprefectul Cornel Murg.

Referitor la faptul că, pentru parada militară de la București Guvernul a alocat nu mai puțin de 400.000 de lei în timp ce pentru sărbătorirea Marii Uniri de la Alba Iulia nu sunt bani, prefectul Flaviu Cozuc a declarat: ”Dacă aș fi fost și eu un cetățean ca oricare altul probabil că aș fi fost puțin frustrat de acest lucru, dar în calitatea mea de prefect trebuie să spun că este, totuși, capitala României și trebuia făcut ceva acolo. Este adevărat că Alba Iulia a fost Capitala Marii Uniri, dar asta este situația”.

UPDATE: Referitor la controversa iscată pe tema finalizării programului de manifestări dedicate Zilei Naționale și dacă acestea vor avea loc așa cum au fost prezentate în programul dat publicității de Prefectura Alba, prefectul Flaviu Cozuc ne-a transmis ulterior: ”Acest program care a fost făcut public astăzi, așa cum spuneam, mai poate suferi modificări. Din toate discuțiile pe care le-am avut cu partenerii noștri, Consiliul Județean Alba și Primăria Alba Iulia, acestea sunt momentele cultural-artistice pe care noi ni le-am propus să facă parte din programul manifestărilor de la Alba Iulia, dedicate Zilei Naționale a României. Săptămâna viitoare vom definitiva împreună acest program, dar ideea care rămâne foarte clară din punctul meu de vedere este aceea că manifestările trebuie să onoreze Ziua Națională a României și să fie apreciate de cetățenii care vor dori să o sărbătorească alături de noi, aici, la Alba Iulia”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

FOTO| 11 vagoane din compunerea unui tren de marfă au deraiat. Care a fost cauza

Publicat

în

FOTO| 11 vagoane din compunerea unui tren de marfă au deraiat. Care a fost cauza

Circulația feroviară pe relația Pașcani – Iași este întreruptă, după ce între stațiile Sârca – Podu Iloaiei au deraiat 11 vagoane din compunerea unui tren privat de marfă, transmite CFR SA.

Trenul s-a rupt și 11 vagoane au sărit de pe șine, arată sursa citată, potrivit căreia trenul se întorcea din Portul Constanța, unde dusese cereale din Ucraina.

Elit - Gustul Desăvârșit

Din primele informații disponibile, deraierea a fost provocată de starea proastă a infrastructurii feroviare din zonă, dar este posibilă și o defecțiune la vagoanele de fabricație sovietică.

Ce spune CFR despre trenul deraiat la Iași

Potrivit CFR, deraierea vagoanelor de marfă ucrainene afectează și traficul de călători.

”Din garnitură, care avea în compunere 32 de vagoane goale, au deraiat 11 vagoane pe firul II de circulație, firul I fiind închis pentru lucrări programate.

În urma deraierii celor 11 vagoane au fost rupți și 7 stâlpi de înaltă tensiune, care asigurau alimentarea cu energie electrică a liniei de contact.

Precizăm faptul că, pentru menținerea continuității traficului de călători, SRCF Iași va pune la dispoziția călătorilor mijloace auto, pe distanța Podu Iloaiei – Târgu Frumos.

Această măsură va fi menținută până la restabilirea traficului pe intervalul de stații afectat de deraiere.

Vă informăm, de asemenea, că personalul de specialitate al SRCF Iași va asigura tot suportul tehnic necesar operatorului privat pentru ridicarea, repunerea pe șină a vagoanelor deraiate și retragerea/scoaterea acestora din gabarit”, a transmis CFR.

Sursa: stirileprotv.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Ajutorul financiar de 700 de lei, pentru pensionarii cu venituri mici, va fi acordat odată cu pensia. Când va fi demarată efectuarea plăților

Publicat

în

Ajutorul financiar de 700 de lei, pentru pensionarii cu venituri mici, va fi acordat odată cu pensia. Când va fi demarată efectuarea plăților

Marius Budăi, ministrul Muncii, a anunțat faptul că taloanele de pensie aferente lunii iunie, care conțin ajutorul financiar de 700 de lei pentru pensionarii cu venituri de până la 2.000 de lei, au început să fie tipărite, urmând ca vineri să fie demarată și efectuarea plăților.

„A început tipărirea taloanelor de pensie aferente lunii iulie, care conţin ajutorul financiar de 700 de lei, care se acordă pensionarilor cu venituri de până la 2.000 de lei. De vineri începe şi efectuarea plăţilor”, a scris ministrul, miercuri, pe pagina sa de Facebook.

Elit - Gustul Desăvârșit

Ajutorul financiar reglementat prin OUG nr. 74/2022 se acordă o singură dată, în luna iulie, acelor beneficiari ai căror venituri lunare cumulate sunt mai mici de 2.000 de lei, potrivit Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale.

Pentru acordarea acestui ajutor sunt luate în calcul unele categorii de venituri, respectiv: pensiile din sistemul public de pensii şi din sistemele neintegrate sistemului public de pensii, care se plătesc în luna iulie 2022, precum şi venituri din drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, care se plătesc în luna iulie 2022 prin casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale.

Totodată, sunt luate în calcul veniturile din indemnizaţia socială pentru pensionari, veniturile din salarii şi asimilate salariilor realizate în luna aprilie 2022. Reprezentanţii Ministerului Muncii precizează că ajutorul financiar se acordă din oficiu, prin casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale.

Totodată, în cazul persoanelor care beneficiază de pensie de urmaş, ajutorul financiar se acordă fiecărui urmaş în parte. Ajutorul financiar se acordă în cuantumul integral de 700 de lei, chiar dacă veniturile plătite în luna iulie sunt aferente unei fracţiuni din luna iulie 2022.

La stabilirea plafonului de 2.000 de lei nu se au în vedere eventualele sume reprezentând drepturi restante aferente unor perioade anterioare, care se plătesc în luna iulie. Ajutorul financiar se acordă doar persoanelor îndreptăţite care au domiciliul în România, nu şi celor care au locul de şedere/reşedinţa obişnuită în străinătate.

Ajutorul financiar se suportă din bugetul de stat. De asemenea, ajutorul financiar nu intră în calculul contribuţiei băneşti individuale în vederea obţinerii unui bilet de tratament balnear şi nu este supus executării silite.

Executivul a aprobat normele de aplicare a prevederilor Legii nr.111/2022 privind reglementarea activităților prestatorului casnic, care stabilesc modalitatea de acordare a tichetelor de activități casnice, modul în care beneficiarul casnic le poate utiliza, precum și modalitatea de preschimbarea în bani a acestora.

Potrivit actului normativ adoptat de Guvern, acest tip de tichete vor putea fi achiziționate atât pe suport electronic, prin crearea unui cont online în vederea înregistrării în platforma electronică de evidență a desfășurării activităților casnice, cât şi pe suport de hârtie.

Tichetul de activităţi casnice va conține rubrici speciale destinate informațiilor referitoare la identificarea beneficiarului și a prestatorului casnic, date referitoare la valabilitatea tichetului, precum şi elemente de siguranță obligatorii. Formatul propus de normele metodologice pentru tichetele în format fizic va fi avut în vedere la încheierea contractului de tipărire.

Sursa: dcbusiness.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

VIDEO| 16 iulie: Lae Dreghici, celebrul cascador albaiulian, anunță un SPECTACOL pentru fanii săi

Publicat

în

16 iulie: Lae Dreghici, celebrul cascador albaiulian, anunță un SPECTACOL pentru fanii săi

Celebrul cascador Lae Dreghici a anunțat că va participa la un spectacol în data de 16 iulie, unde va putea vi revăzut de către fani.

„E timpul să revenim la promisiunile făcute;
,, ANIVERSARE CU CASCADE”!

Locul acestui SPECTACOL, va fi la Oarda de Sus, între păduri, cunoscut de mulți dintre dumneavoastră, pentru că am dat 3 spectacole asemănătoare, cu ceva timp în urmă.

Elit - Gustul Desăvârșit

CITEȘTE ȘI: Lae Dreghici, celebrul cascador albaiulian, împlinește astăzi 70 de ani

Data acestei ,,ANIVERSĂRI” este
16 – IULIE – 2022

O să revin cu detali, cum puteți ajunge în zonă”, a scris cascadorul, pe contul său de socializare.

„Dragi prieteni, vă salut cu drag. După cum vedeți sunt la locul meu de joacă.

Aici o să ne întâlnim cu toții, aici va fi „Aniversarea cu cascade”, alături de invitații speciali, Mihai Stoichescu și Cosmin Pădureanu.

După cum ați văzut, platoul de cascade este pregătit, drumul este foarte bine pregătit, așa că vă aștept cu mare drag.

Amănunte o să vă dau pe parcurs. Vă mulțumesc frumos și vă urez, de pe acuma, vizionare plăcută, să aniversăm împreună”, a transmis Lae Dreghici.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare