Rămâi conectat

Actualitate

Unul din vaccinurile anti COVID-19, ineficient după două sezoane. Ce spune un expert biolog

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Unuil din mai multe vaccinuri anti-coronavirus ar putea să devină ineficient după un sezon sau două, iar acest lucru depinde de cât de mult ajunge virusul să se replice, a explicat la Digi24 biologul Răzvan Popescu Mirceni. El a subliniat că, tocmai de aceea, este important ca mai ales în zonele foarte aglomerate, să se încetineascîă propagarea virusului, astfel ca el să nu se replice de foarte multe ori.

Biologul a explicat care este diferența dintre mutația și tulpina unui virus.

„Mutația este fenomenul prin care ceva în lanțul moleculei de ADN a virusului se schimbă, capătă alte informații care se atașează catenei. Asta îl face să-și schimbe parametrii. Survin multe mutații când virusul se replică. Cu cât are mai mulți indivizi pe care să se replice și mai multă bază genetică uman, cu atât mai mult suferă mai multe mutații.

Virusul încearcă să se adapteze tocmai în scopul de a se propaga cât mai eficient, de aceea, pe termen lung, se vor selecta acele tulpini virale, specii, soluții care nu sunt atât de agresive cu gazdele. Este în interesul reproducerii virusului să se poată reproduce cât mai mult. dacă își ucide gaza, această oportunitate, să îi spunem așa, dispare.

Structura de bază a ADN-ului viral rămâne la fel, rămâne acea amprentă care îi da caracteristica de specie, dar o parte din codul de funcționare al său, celulele în care intră, se schimbă și atunci apar tulpini virale noi. Produce aceleași efecte în organism, dar are fie alte căi de intrare, fie alte grupe de celule pe care le afectează”, a precizat biologul.

El a spus că există unele particularități ale virusului care îl fac identificabil dacă nu se schimbă foarte mult.

Dacă se schimbă o serie din particularități, este posibil ca un vaccin x să nu mai fie atât de eficient și asta depinde și de modul lui de acțiune – poate genera direct anticorpi, cu memorie de scurtă durată, fie o garnitură de celule care să recunoască virusul și care reprezintă o memorie de mai lungă durată, a afirmat Răzvan Popescu Mirceni.

„Tot ce înseamnă mutație face virusul să își schimba acești parametri, așa că există riscul ca un anume vaccin să nu mai fie eficient după un sezon sau două. Asta depinde de cât de mult a ajuns virusul să se replice. Și atunci, cu atât este mai important, mai ales în zonele foarte aglomerate, să se reușească încetinirea propagării lui. Este important ca virusul să nu se replice de foarte multe ori”, a declarat biologul Răzvan Popescu Mirceni.

Costul viitorului vaccin împotriva COVID-10 dezvoltat de laboratoarele Sanofi și Gsk „nu este încă pe deplin stabilit”, dar va fi „sub 10 euro”, a spune Olivier Bogillot, președintele Sanofi Franța, citat de agenția ANSA, potrivit Mediafax.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Pensii 2024 | Când intră pensiile pe card și prin poștă în luna mai 

Bogdan Ilea

Publicat

în

Pensii 2024 | Când intră pensiile pe card și prin poștă în luna mai Cei aproape cinci milioane de pensionari care așteptau anunțul privind pensiile au primit răspunsul. Directorul Poștei Române a anunțat că încearcă ca toți seniorii să primească la timp pensia, cu toate că recunoaște că este o provocare și pentru ei. Potrivit […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea