Rămâi conectat

Actualitate

Unul din vaccinurile anti COVID-19, ineficient după două sezoane. Ce spune un expert biolog

Publicat

în

Unuil din mai multe vaccinuri anti-coronavirus ar putea să devină ineficient după un sezon sau două, iar acest lucru depinde de cât de mult ajunge virusul să se replice, a explicat la Digi24 biologul Răzvan Popescu Mirceni. El a subliniat că, tocmai de aceea, este important ca mai ales în zonele foarte aglomerate, să se încetineascîă propagarea virusului, astfel ca el să nu se replice de foarte multe ori.

Biologul a explicat care este diferența dintre mutația și tulpina unui virus.

„Mutația este fenomenul prin care ceva în lanțul moleculei de ADN a virusului se schimbă, capătă alte informații care se atașează catenei. Asta îl face să-și schimbe parametrii. Survin multe mutații când virusul se replică. Cu cât are mai mulți indivizi pe care să se replice și mai multă bază genetică uman, cu atât mai mult suferă mai multe mutații.

Electrica Furnizare Discount

Virusul încearcă să se adapteze tocmai în scopul de a se propaga cât mai eficient, de aceea, pe termen lung, se vor selecta acele tulpini virale, specii, soluții care nu sunt atât de agresive cu gazdele. Este în interesul reproducerii virusului să se poată reproduce cât mai mult. dacă își ucide gaza, această oportunitate, să îi spunem așa, dispare.

Structura de bază a ADN-ului viral rămâne la fel, rămâne acea amprentă care îi da caracteristica de specie, dar o parte din codul de funcționare al său, celulele în care intră, se schimbă și atunci apar tulpini virale noi. Produce aceleași efecte în organism, dar are fie alte căi de intrare, fie alte grupe de celule pe care le afectează”, a precizat biologul.

El a spus că există unele particularități ale virusului care îl fac identificabil dacă nu se schimbă foarte mult.

Dacă se schimbă o serie din particularități, este posibil ca un vaccin x să nu mai fie atât de eficient și asta depinde și de modul lui de acțiune – poate genera direct anticorpi, cu memorie de scurtă durată, fie o garnitură de celule care să recunoască virusul și care reprezintă o memorie de mai lungă durată, a afirmat Răzvan Popescu Mirceni.

„Tot ce înseamnă mutație face virusul să își schimba acești parametri, așa că există riscul ca un anume vaccin să nu mai fie eficient după un sezon sau două. Asta depinde de cât de mult a ajuns virusul să se replice. Și atunci, cu atât este mai important, mai ales în zonele foarte aglomerate, să se reușească încetinirea propagării lui. Este important ca virusul să nu se replice de foarte multe ori”, a declarat biologul Răzvan Popescu Mirceni.

Costul viitorului vaccin împotriva COVID-10 dezvoltat de laboratoarele Sanofi și Gsk „nu este încă pe deplin stabilit”, dar va fi „sub 10 euro”, a spune Olivier Bogillot, președintele Sanofi Franța, citat de agenția ANSA, potrivit Mediafax.

Publicitate

Actualitate

O femeie din România care a născut în ambulanță își va boteza copilul cu numele paramedicului care a salvat-o

Publicat

în

O femeie din România care a născut în ambulanță își va boteza copilul cu numele paramedicului care a salvat-o

O femeie din Teleorman care a născut într-o ambulanță aflată în drum spre spital își va boteza copilul cu numele paramedicului care a asistat-o. Ea a luat decizia după ce, împreună cu bebelușul, a ajuns în siguranță la spital, anunță Mediafax.

Evenimentul s-a produs în noaptea de duminică spre luni. O femeie de 37 de ani a născut într-o ambulanță a SMURD Videle în timp ce se îndrepta către spital.

Femeia a fost asistată la naștere de o asistentă a Serviciului de Ambulanță Teleorman și de trei paramedici de la SMURD.

Electrica Furnizare Discount

Mama și copilul au ajuns sănătoși la spital, iar evenimentul a fost relatat pe pagina de Facebook a IGSU.

„Aventura s-a încheiat cu bine, copilul și mama fiind aduși la spital sănătoși, de unde au fost preluați de personalul medical. Mămica băiețelului le-a mulțumit din suflet salvatorilor pentru ajutorul oferit, iar la întrebarea medicului privind numele copilului, ea a răspuns imediat, fără să mai stea pe gânduri: Ce nume vreți să-i puneți băiețelului? – Dan, ca al acestui paramedic care m-a ajutat!”, scrie în mesajul publicat pe pagina IGSU.

Femeia și bebelușul se află la Spitalul Județean Alexandria.

Citește mai mult

Actualitate

BILANȚ PARȚIAL| 15.410 de cazuri noi de COVID-19 și 357 de decese, raportate în ultimele 24 de ore

Publicat

în

BILANȚ PARȚIAL| 15.410 de cazuri noi de COVID-19 și 357 de decese, raportate în ultimele 24 de ore

Vineri, 22 octombrie 2021, Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității un prim bilanț pe scurt al pandemiei de COVID-19 în România

357 de decese și 15.410 cazuri noi de COVID au fost raportate în ultimele 24 de ore, potrivit datelor furnizate de Grupul de Comunicare Strategică.

„Conform datelor existente la nivelul CNCCI la data de 22 octombrie 2021, ora 10.00, în intervalul de 24 de ore, au fost înregistrate 15.410 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2. De asemenea, au fost raportate 357 decese dintre care 1 anterior. Vom detalia datele în buletinul informativ de la ora 13.00.”, a anunțat GCS.

Electrica Furnizare Discount
Citește mai mult

Actualitate

OMS: Pandemia va continua și în 2022, deoarece ţările defavorizate nu primesc vaccinurile de care au nevoie

Publicat

în

OMS: Pandemia va continua și în 2022, deoarece ţările defavorizate nu primesc vaccinurile de care au nevoie

Pandemia de Covid va continua şi în 2022, deoarece ţările defavorizate nu primesc vaccinurile de care au nevoie, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Specialiştii au estimat extinderea cu încă un an a pandemiei deoarece nu toate ţările au ajuns la un număr suficient de mare al persoanelor vaccinate pentru a putea ţine sub control virusul. Mai puţin de 5% din populaţia Africii a fost vaccinată, comparativ cu 40% pe majoritatea celorlalte continente, relatează BBC.

Au fost livrate peste 10 milioane de vaccinuri în ţările africane care au făcut solicitări, din totalul promis de o sută. Marea majoritate a vaccinurilor anti Covid au fost distribuite şi utilizate în ţările cu venituri mari sau medii. Africa reprezintă doar 2,6% din dozele administrate la nivel global. Oficialii OMS fac apel către ţările dezvoltate să renunţe la locul lor pe lista de priorităţi a companiilor farmaceutice care distribuie vaccinul pentru a putea echilibra situaţia la nivel global.

Electrica Furnizare Discount

„Pot să vă spun că nu suntem pe drumul cel bun. Trebuie, într-adevăr, să grăbim ritmul vaccinări şi ştiţi de ce? Această pandemie va dura mai mult decât este necesar, din cauza lipsei posibilităţilor de imunizare a ţărilor în curs de dezvoltare şi nu numai”, a declarat Dr. Bruce Aylward, cercetător şi lider în cadrul OMS.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare