Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Societate

Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia aşteaptă clasificarea făcută de experţi ai Asociaţiei Universităţilor Europene

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

La Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia se munceşte pe brânci pentru transmiterea către Ministerul Educaţiei a bazei de date necesară clasificării insituţiei de învăţământ superioare. Data de 23 mai este ultima zi în care aceste informaţii pot fi înaintate. La nivel naţional s-a decis clasificarea tuturor universităţilor, odată cu această clasificare începând şi ierarhizarea domeniilor de studii care va dura până în anul 2014. Insituţiile de învăţământ superior de la noi vor fi clasificate cu ajutorul unor experţi ai Asociaţiei Universităţilor Europene, iar clasarea într-o categorie superioară celei reale ar putea fi sancţionată pentru declaraţii false. Aşa cum ne-a precizat prof. univ. dr. ing. Moise Ioan Achim, universităţile vor fi clasificate în trei categorii, respectiv: universităţi centrate pe educaţie, care au numai pregătire de licenţă; universităţi de educaţie şi cercetare ştiinţifică sau universităţi de educaţie şi creaţie artistică, care au licenţă şi masterat şi universităţi de cercetare avansată şi educaţie, care au licenţă, masterat şi doctorat. Universitatea albaiuliană are linii atât de licenţă, masterat cât şi doctorat, rămâne însă de văzut în care dintre cele trei categorii va fi inclusă instituţia. „Mizăm pe cea de a treia categorie, însă e posibil să intrăm în cea de a II-a. Întreg demersul poate fi un eşec sau poate avea un rezultat pozitiv, cert este că ideea de clasificare este una bună. Cu toate acestea, o clasificare a universităţilor nu se poate face într-un timp scurt, de doar două, trei săptămâni, e nevoie de luni de zile pentru asta. Noi muncim non stop de câteva zile”, a menţionat rectorul Moise Ioan Achim.
La sfârşitul lunii, o echipă de experţi ai Asociaţiei Universităţilor Europene va fi la Bucureşti, membrii acesteia urmând să evalueze datele transmise de către unităţile de învăţământ superior. În cazul în care o instituţie de învăţământ s-a clasat, intenţionat, într-o categorie superioară celei reale ar putea fi sancţionată, conform legii educaţiei pentru declaraţii false şi inducerea în eroare a publicului. Conform celor spuse de reprezentanţii Ministerului Educaţiei, prin această clasificare se urmăreşte ca universităţile să aibă posibilitatea de a-şi identifica poziţia în cadrul mediului universitar, social – economic sau cultural şi de a-şi concentra mai bine resursele pentru a-şi îndeplini cu eficienţă misiunea asumată şi pentru a răspunde nevoilor reale ale beneficiarilor. În evaluare se va ţine cont de anumite criterii, respectiv predare şi învăţare, cercetare ştiinţifică, relaţiile universităţilor cu mediul extern etc. Clasificarea ar trebui încheiată în a doua parte a lunii iunie. (L.I.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Societate

Ştirea Ta

FOTO ȘTIREA TA | Cu ce ne mai lăudăm în anul 2024 la Alba Iulia: Staţie de autobuz ca în Evul Mediu, în Orizont – ”Doi bolțari sunt… mai trebuie o scândură…”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cu ce ne mai lăudăm în anul 2024 la Alba Iulia: Staţie de autobuz ca în Evul Mediu, în Orizont – ”Doi bolțari sunt… mai trebuie o scândură…” O fotografie cu felul în care arată o staţie de autobuz din municipiul Alba Iulia, în cartierul Orizont, a atras atenția internauților, care, mai în glumă mai […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea