Rămâi conectat

Ştirea zilei

”Unicul dor al vieții mele este să-mi văd națiunea mea fericită…” – Testamentul lui Avram Iancu va fi prezentat în mod festiv, cu ocazia Târgului de Fete de pe Muntele Găina

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Istoria poporului român este bogată în evenimente. Ţara a fost brăzdată de-a lungul şi de-a latul său de puternice lupte pentru independenţă şi unitate naţională, pentru dreptate şi o viaţă mai bună. Aceste evenimente au dat naştere la eroi, pe care istoria şi neamul nostru românesc îi aşează la loc de frunte. Noi şi generaţiile viitoare trebuie să-i cinstim, să-i sărbătorim, să le urmăm exemplul de dăruire şi sacrificii ce i-a caracterizat. testament

Un astfel de eveniment va avea loc în data de 16 iulie 2016, la împlinirea a 192 de ani de la naşterea martirului şi eroului naţional Avram Iancu, la complexul muzeal din satul natal al acestuia, în comuna care-i poartă numele. Printr-o eficientă colaborare a Societăţii Cultural – Patriotice „Avram Iancu” din România cu Consiliul Judeţean Alba, Primăria şi Consiliul Local Avram Iancu şi alte instituţii de cultură, în ultimii ani a fost dovedit un adevărat sentiment şi simţ patriotic în realizarea unor ample acţiuni dedicate personalităţilor care au marcat pentru totdeauna istoria moţilor şi a poporului român: Avram Iancu, Horea, Cloşca şi Crişan.

Aici merită subliniate eforturile pentru consolidarea şi renovarea, în cursul anului 2013, a muzeului cât şi amplasarea unui bust a lui Avram Iancu, foarte bine realizat, în curtea Complexului Muzeal din satul Inceşti. Ulterior, ne-am condus după înţeleapta vorbă păstrată din moşi-strămoşi că este foarte important „ce realizăm în viaţă şi ce lăsăm urmaşilor noştri”. Aşa s-a născut ideea realizării, în anul 2015, a unei biblioteci documentare dedicate lui Avram Iancu. Prin urmare, Primăria şi Consiliul Local din comuna eroului au pus la dispoziţie un spaţiu format din două camere şi mobilierul, iar noi, cei din societatea „Avram Iancu” şi Asociaţiunea ASTRA ne-am mobilizat cu sprijinul Bibliotecii Judeţene „Lucian Blaga” Alba pentru a fi înzestrată cu cărţi, documente şi alte materiale legate de personalitatea eroului. Acum, aici se găsesc peste 3.500 de volume, iar în acest an aceasta va primi încă un număr important de cărţi, cât şi calculatoare absolut necesare pentru o astfel de instituţie, toate acestea venind cu sprijinul Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga” Cluj-Napoca.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recent, în cursul lunii aprilie, Societatea Cultural – Patriotică „Avram Iancu” a asigurat prezenţa în localităţile Cîmpeni, Avram Iancu, Horea, Albac, Abrud, Roşia Montană, Bucium şi Zlatna a unuia din steagurile care l-au însoţit pe Avram Iancu în Revoluţia de la 1848 din Transilvania. Iată ce zicea Nicolae Bălcescu în acea perioadă: „Craiul Munţilor purta cu glorie şi pricepere militară steagul revoluţiei, stând în faţa duşmanului neclintit ca şi granitul munţilor”, la care putem adăuga cuvintele spuse de George Bariţiu: „Avram Iancu a fost sacrificiu al simţului său de libertate şi onoare, al înflăcăratei sale dragoste către naţiune şi al devotamentului său sublim pentru patrie”.

Iată de ce acum, când sărbătorim 192 de ani de la naştere, în frumoasa zi de sâmbătă, 16 iulie, vom avea posibilitatea să vedem, pentru întâia dată la casa natală a acestuia, testamentul pe care l-a redactat în 20 decembrie 1850, la Cîmpeni. El va fi aşezat într-un loc de cinste, printr-un ceremonial ce trebuie văzut de către noi toţi. Merită să fim demni de acest eveniment. În calitate de organizatori, alături de Consiliul Judeţean Alba, Primăria şi Consiliul Local Avram Iancu, trebuie să-i mulţumim domnului prof. univ. dr. Doru Radosav – directorul Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga” Cluj-Napoca pentru aducerea şi prezentarea acestui simbol în minunatul cadru.

CITEȘTE ȘI: Târgul de Fete de pe Muntele Găina – invitaţie la cea mai mare sărbătoare populară din România: Ceremoniale, concerte și petrecere în aer liber

Dacă se pune fireasca întrebare: „De ce am stabilit această dată?” răspunsul este următorul: după cum se ştie, în zilele de 16 şi 17 iulie va avea loc renumitul „Târg de Fete de pe Muntele Găina”, iar Complexul Muzeal „Avram Iancu” va avea în acele zile un mare număr de vizitatori, atât din Apuseni, cât şi turişti veniţi din ţară şi din străinătate. Aceştia au posibilitatea să viziteze la acest complex ridicat în cinstea eroului următoarele: casa memorială, muzeul, biserica, biblioteca documentară şi testamentul lui Avram Iancu.

Închei prin a prezenta una din creaţiile populare dedicate lui Avram Iancu: „Uite, Iancu trece dealu’ / Că-i cunosc ţundra şi calu’; / Calu-i sur şi ţundra-i albă / Nu-i ca el în ţara-ntreagă. / De-ai umbla ca grâu-n ciur / Nu-i ca Iancu prin prejur / De-ai căta ca focu-n vatră / Om ca Iancu, niciodată!”. Să-i urmăm îndemnul şi faptele sale, să-l iubim şi să-l preţuim pe Crăişorul Munţilor!

Ioan Viorel SICOE, preşedintele Societăţii Cultural-Patriotice „Avram Iancu”, filiala Cîmpeni


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

SIMULARE Evaluare Națională 2023 la Matematică: A doua probă începe ASTĂZI. Modele de subiecte și bareme

Ziarul Unirea

Publicat

în

SIMULARE Evaluare Națională 2023 la Matematică: A doua probă începe ASTĂZI. Modele de subiecte și bareme

Simularea la Evaluare Națională 2023 continuă marți cu proba la matematică.

Pentru simularea Evaluării Naționale 2023 elevii de clasa a VIII-a s-au putut pregăti rezolvând modele de subiecte la matematică din testele de antrenament de anii trecuți.

CITEȘTE ȘI: Modele de SUBIECTE SIMULARE EVALUARE NAŢIONALĂ 2023 la română pentru elevii de clasa a VIII-a, din anii precedenți

Elit - Gustul Desăvârșit

Cum sunt elaborate subiectele la română la simulare Evaluare Națională 2023

Subiectele la română la simulare Evaluare Națională 2023 sunt elaborate pe baza conţinuturilor şi competenţelor asociate acestora, conform programelor.

Pentru simularea de la Evaluarea Națională 2023, subiectele la română sunt redactate sub forma unei broșuri care se tipărește față-verso, așa cum este transmisă de Centrul Național pentru Politici în Educație și Evaluare. Elevii pot solicita pagini suplimentare, dacă este cazul.

Citește și: Modele de SUBIECTE EVALUARE NAŢIONALĂ 2023 la română și matematică

Rezultatele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați.

Calendar simulare Evaluare Națională 2023

Simularea Evalării naționale 2023 începe luni, 20 martie, cu proba de limba română, continuă marți, 21 martie, cu matematica, și se finalizează pe 29 martie când vor fi publicate rezultatele obținute de elev.

20 martie 2023: Limba şi literatura română – probă scrisă

21 martie 2023: Matematică – probă scrisă

22 martie 2023: Limba şi literatura maternă – probă scrisă

29 martie 2023: Comunicarea rezultatelor


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Pensii 2023: Indemnizația socială pentru pensionari. Valorea și numărul beneficiarilor

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Pensii 2023: Indemnizația socială pentru pensionari. Valorea și numărul beneficiarilor

Valoarea indemnizației sociale pentru pensionari 2023

Indemnizaţia socială pentru pensionari (pensia minimă garantată de stat) este stabilită la 1.125 lei şi este prevăzută acordarea unui ajutor financiar pensionarilor sistemului public de pensii.

Astfel, în cazul celor care nu au muncit nici măcar o zi în viața lor, pensia acestora este stabilită la suma de 1.125 de lei și reprezintă pensia minimă garantată de către stat, fiind prevăzută totodată și acordarea unui ajutor financiar pensionarilor.

Elit - Gustul Desăvârșit

Citește și: Pensii 2023: Câți bani vor primi cei care nu au muncit nici măcar o zi în viața lor

Numărul total al beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a fost de 1.143.571 în februarie 2023, cu 2.296 persoane mai puţine comparativ cu luna anterioară, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP). Dintre aceştia, 1.029.101 erau pensionari din sistemul public, iar 114.470 erau pensionari proveniţi din fostul sistem de pensii al agricultorilor.

În cazul pensionarilor din sistemul public, valoarea medie a indemnizaţiei suportate de la bugetul de stat a fost de 424 de lei. Cele mai mari valori au fost înregistrate în judeţele Bistriţa-Năsăud (de 489 lei), Maramureş (488 lei), Cluj (470 lei) şi Vrancea (469).

Cei mai mulţi beneficiari ai acestei indemnizaţii erau în Bucureşti – respectiv 48.268 şi în judeţele Suceava (41.838 pensionari), Dolj (37.581) şi Iaşi (36.848).

Citește și: PENSII 2023 – Inechități în legea pensiilor: Cum ajung doi pensionari cu aceleași condiții de muncă și aceeași vechime la diferențe de pensie chiar și de 1.700 de lei

În ceea ce priveşte pensionarii agricultori, indemnizaţia socială medie suportată de la bugetul de stat a fost de 303 de lei, valoarea cea mai mare fiind înregistrată în judeţele Ilfov (436 lei) şi Gorj (393 lei) şi în sectorul 1 din Bucureşti (378 lei).

Potrivit sursei citate, numărul cel mai mare de beneficiari din rândul pensionarilor agricultori se înregistra în judeţele Iaşi (7.861 persoane), urmat de Botoşani (7.482) şi Dolj (7.407).

CNPP precizează că beneficiarii sistemului public de pensii, ale căror venituri din pensii şi indemnizaţii, cumulate, se situează sub valoarea de 1.125 de lei, încasează lunar această valoare, denumită „Indemnizaţie socială pentru pensionari”, conform prevederilor Legii nr. 196/2009, cu modificările şi completările ulterioare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Peste 16 MILIOANE de lei pentru modernizarea a 16 străzi din comuna Lupșa. Licitația, lansată în SEAP

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Peste 16 MILIOANE de lei pentru modernizarea a 16 străzi din comuna Lupșa. Licitația, lansată în SEAP

Primăria comunei Lupșa a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice două licitații pentru lucrări de construcții de drumuri, pentru proiectele „Lucrări modernizare străzi în comuna Lupșa, județul Alba”, în valoare de 7.929.330,10 de lei, fără TVA și „Lucrări de modernizare străzi în satele Lunca și Lupșa din comuna Lupșa, județul Alba”, în valoare de 8.592.948,74 de lei, fără TVA.

Modernizarea străzilor din comuna Lupșa

Străzile care fac obiectul acestei documentaţii D.A.L.I., fac parte din intravilanul şi extravilanul satelor Muşca, Lazuri, Piţiga şi Văi din comuna Lupşa, şi sunt străzi de categoria tehnică IV cu o bandă de circulaţie. Străzile vizate spre modernizare sunt str. Bisericii, str. Galbena, str. Lazuri 1, str. Lazuri 2, str. Măşcăteasa, str. Piţiga, str. Văii, str. Ramificaţie strada Galbenă.

Elit - Gustul Desăvârșit

Strada Bisericii se desprinde din drumul comunal DC 98, continuându-şi traseul spre Nord până la intersecţia cu strada Măşcăteasa care, la rândul său, se desprinde tot din drumul comunal DC 98; lungimea de stradă situată pentru strada Bisericii este de 249,20 m; lăţimea părţii carosabile existente este cuprinsă între 2,80 şi 4,80 m;

Strada Galbenă se desprinde din strada Măşcăteasa, la poziţia kilometrică km 0+198 dreapta, continuându-şi traseul spre Nord-Vest până la strada Piţiga, pe care o intersectează în dreptul poziţiei kilometrice km 0+650 dreapta; lungimea de stradă studiată pentru strada Galbenă este de 527,03 m; lăţimea părţii carosabile existente este cuprinsă între 2,10 şi 3,20 m;

Strada Lazuri 1 se desprinde din drumul comunal DC 98, continuându-şi traseul spre Sud-Vest până la intersecţia cu strada Lazuri 2; lungimea de strada studiată pentru strada Lazuri 1 este de 638,39 m; lăţimea părţii carosabile existente este cuprinsă între 2,30 şi 3,70 m;

Strada Lazuri 2 îşi are originea în dreptul poziţiei kilometrice km 0+133 stânga al străzii Bisericii, continuându-şi traseul pe direcţia Sud şi Sud-Vest, pânâ la capătul străzii Lazuri 1; lungimea de stradă studiată pentru strada Lazuri 2 este de 1369,92 m; lăţimea părţii carosabile existente este cuprinsă între 2,40 şi 3,90 m;

Strada Măşcăteasa se desprinde din drumul comunal DC 98, continuându-şi traseul spre Est şi apoi spre Sud, până la intersecţia cu strada Bisericii; lungimea de stradă situată pentru strada Măşcăteasa este de 473,83 m; lăţimea părţii carosabile existente este cuprinsă între 2,00 şi 2,90 m;

Strada Piţiga îşi are originea la poziţia kilometrică km 0+064 dreapta al străzii Lazuri 2, continuându-şi traseul spre nord-vest, până la limita extravilanului; lungimea de stradă studiată pentru strada Piţiga este de 1348,71 m; lăţimea părţii carosabile existente este cuprinsă între 2,20 şi 3,50 m;

Strada Văii se desprinde din drumul comunal DC 98 şi îşi continuă traseul spre sud-est, până la podeţul existent peste vale la poziţia kilometrică km 0+620,88; lungimea de stradă studiată este de 620,88 m; lăţimea părţii carosabile existente este cuprinsă între 2,00 şi 2,80 m;

Strada Ramificaţie strada Galbenă se desprinde din strada Galbenă la poziţia kilometrică km 0+170 dreapta; lungimea de stradă studiată este de 167,16 m; lăţimea părţii carosabile existente este cuprinsă între 2,30 şi 3,10 m.

Aceste străzi au o lungime totală de 5395,11 m.

Structura rutieră

În vederea amenajării părţii carosabile s-a adoptat următorul tip de structură rutieră:

Structură rutieră suplă pe zonele cu pământ de fundare de tip P4 (strada Bisericii, strada Galbenă, strada Lazuri 1, strada Lazuri 2, strada Măşcăteasa, strada. Piţiga, strada Ramificaţie str. Galbenă}:

– 6 cm strat de uzură din mixtură asfaltică tip MAS 16;
– 20 cm strat de bază din piatră spartă;
– 20 cm strat de fundaţie din balast;
– 7 cm strat de formă din nisip, cu rol de separaţie si anticontaminant;
– Teren de fundare tipul P4.

Structură rutieră suplă pe zonele cu pământ de fundare de tip P2 (strada Văii):

– 6 cm strat de uzură din mixtură asfaltică tip MAS 16;
– 20 cm strat de bază din piatră spartă;
– 20 cm strat de fundaţie din balast;
– 20 cm strat de formă din material gran ular existent;
– Teren de fundare tipul P2.

Modernizarea străzilor din satele Lunca și Lupșa

Străzile care fac obiectul prezentului studiu se află situate în comuna Lupşa, după cum urmează:

• Strada Coriolan Sabău: această stradă începe din drumul naţional 75 (km 93+512 DN 75-stânga) şi se sfârşeşte la km 0+084 al străzii Valea Caselor; lungimea de stradă studiată este de 138m;

• Strada Valea Caselor: această stradă începe din drumul national 75 (km 93+653 al DN 75-stânga) şi se defăşoară spre nordul comunei; lungimea de stradă studiată este de 1215m;

• Strada Cotranii: această stradă începe din drumul national 75 (km 94+068 al DN 75-stânga) şi se sfârşeşte la km 0+155 al străzii Valea Caselor; lungimea de stradă studiată este de 242m;

• Strada Şcolii: această stradă începe din drumul naţional 75 (km 94+468 al DN 75-stânga) şi se desfăşoară spre nord-est şi se sfârşeşte tot în drumul naţional 75 (km 94+646 al DN 75-stânga); lungimea de stradă studiată este de 448m;

• Strada Bisi: această stradă începe de la km 0+099.5 al stăzii Şcolii, se desfăşoară spre sud-vest şi se sfârşeşte la km 0+246 al străzii Valea Caselor; lungimea de stradă studiată este de 468m;

• Ramificaţie Şcolii 1: această stradă începe de la km 0+150 al străzii Şcolii, se desfăşoară spre nord-vest; lungimea de stradă studiată este de 70m;

• Ramificaţie Şcolii 2: această stradă începe de la km 0+010 al străzii Luncă, se desfăşoară spre nord-est şi se înfundă tot în dreptul unei proprietăţi; lungimea de stradă studiată este de 174m;

• Strada Luncă: această stradă începe de la km 0+370 al străzii Şcolii, se desfăşoară spre nord-est şi se sfârşeşte tot în drumul naţional (km 95+650 al DN 75 stânga); lungimea de stradă studiată este de 1194m;

Aceste străzi au o lungime totală de 3950.00 m.

Principalele lucrări proiectate sunt:

  • Lucrări de drum:
    • Structură rutieră;
  • Lucrări pentru asigurarea scurgerii şi evacuării apelor de suprafaţă;
  • Amenajare intersecţii cu drumurile laterale;
  • Lucrări de sprijiniri;
  • Lucrări pentru siguranţa circulaţiei;

Obiectivul are următoarele caracteristici principale:

  • Număr benzi de circulaţie: una sau două benzi după caz;
  • Lungime străzi asfaltate: 3950,00 m;
  • Lăţime parte carosabilă afaltată: 2.30-4.00 m;
  • Panta transversală pe partea carosabilă: 2,50 % (panta unică), -2,50 % (panta inversă);
  • Lucrări de sprijinire cu ziduri de sprijin si fundaţii adâncite de parapet din beton armat;


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare