Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

”Unicul dor al vieții mele este să-mi văd națiunea mea fericită…” – Testamentul lui Avram Iancu va fi prezentat în mod festiv, cu ocazia Târgului de Fete de pe Muntele Găina

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Istoria poporului român este bogată în evenimente. Ţara a fost brăzdată de-a lungul şi de-a latul său de puternice lupte pentru independenţă şi unitate naţională, pentru dreptate şi o viaţă mai bună. Aceste evenimente au dat naştere la eroi, pe care istoria şi neamul nostru românesc îi aşează la loc de frunte. Noi şi generaţiile viitoare trebuie să-i cinstim, să-i sărbătorim, să le urmăm exemplul de dăruire şi sacrificii ce i-a caracterizat. testament

Un astfel de eveniment va avea loc în data de 16 iulie 2016, la împlinirea a 192 de ani de la naşterea martirului şi eroului naţional Avram Iancu, la complexul muzeal din satul natal al acestuia, în comuna care-i poartă numele. Printr-o eficientă colaborare a Societăţii Cultural – Patriotice „Avram Iancu” din România cu Consiliul Judeţean Alba, Primăria şi Consiliul Local Avram Iancu şi alte instituţii de cultură, în ultimii ani a fost dovedit un adevărat sentiment şi simţ patriotic în realizarea unor ample acţiuni dedicate personalităţilor care au marcat pentru totdeauna istoria moţilor şi a poporului român: Avram Iancu, Horea, Cloşca şi Crişan.

Aici merită subliniate eforturile pentru consolidarea şi renovarea, în cursul anului 2013, a muzeului cât şi amplasarea unui bust a lui Avram Iancu, foarte bine realizat, în curtea Complexului Muzeal din satul Inceşti. Ulterior, ne-am condus după înţeleapta vorbă păstrată din moşi-strămoşi că este foarte important „ce realizăm în viaţă şi ce lăsăm urmaşilor noştri”. Aşa s-a născut ideea realizării, în anul 2015, a unei biblioteci documentare dedicate lui Avram Iancu. Prin urmare, Primăria şi Consiliul Local din comuna eroului au pus la dispoziţie un spaţiu format din două camere şi mobilierul, iar noi, cei din societatea „Avram Iancu” şi Asociaţiunea ASTRA ne-am mobilizat cu sprijinul Bibliotecii Judeţene „Lucian Blaga” Alba pentru a fi înzestrată cu cărţi, documente şi alte materiale legate de personalitatea eroului. Acum, aici se găsesc peste 3.500 de volume, iar în acest an aceasta va primi încă un număr important de cărţi, cât şi calculatoare absolut necesare pentru o astfel de instituţie, toate acestea venind cu sprijinul Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga” Cluj-Napoca.

Recent, în cursul lunii aprilie, Societatea Cultural – Patriotică „Avram Iancu” a asigurat prezenţa în localităţile Cîmpeni, Avram Iancu, Horea, Albac, Abrud, Roşia Montană, Bucium şi Zlatna a unuia din steagurile care l-au însoţit pe Avram Iancu în Revoluţia de la 1848 din Transilvania. Iată ce zicea Nicolae Bălcescu în acea perioadă: „Craiul Munţilor purta cu glorie şi pricepere militară steagul revoluţiei, stând în faţa duşmanului neclintit ca şi granitul munţilor”, la care putem adăuga cuvintele spuse de George Bariţiu: „Avram Iancu a fost sacrificiu al simţului său de libertate şi onoare, al înflăcăratei sale dragoste către naţiune şi al devotamentului său sublim pentru patrie”.

Iată de ce acum, când sărbătorim 192 de ani de la naştere, în frumoasa zi de sâmbătă, 16 iulie, vom avea posibilitatea să vedem, pentru întâia dată la casa natală a acestuia, testamentul pe care l-a redactat în 20 decembrie 1850, la Cîmpeni. El va fi aşezat într-un loc de cinste, printr-un ceremonial ce trebuie văzut de către noi toţi. Merită să fim demni de acest eveniment. În calitate de organizatori, alături de Consiliul Judeţean Alba, Primăria şi Consiliul Local Avram Iancu, trebuie să-i mulţumim domnului prof. univ. dr. Doru Radosav – directorul Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga” Cluj-Napoca pentru aducerea şi prezentarea acestui simbol în minunatul cadru.

CITEȘTE ȘI: Târgul de Fete de pe Muntele Găina – invitaţie la cea mai mare sărbătoare populară din România: Ceremoniale, concerte și petrecere în aer liber

Dacă se pune fireasca întrebare: „De ce am stabilit această dată?” răspunsul este următorul: după cum se ştie, în zilele de 16 şi 17 iulie va avea loc renumitul „Târg de Fete de pe Muntele Găina”, iar Complexul Muzeal „Avram Iancu” va avea în acele zile un mare număr de vizitatori, atât din Apuseni, cât şi turişti veniţi din ţară şi din străinătate. Aceştia au posibilitatea să viziteze la acest complex ridicat în cinstea eroului următoarele: casa memorială, muzeul, biserica, biblioteca documentară şi testamentul lui Avram Iancu.

Închei prin a prezenta una din creaţiile populare dedicate lui Avram Iancu: „Uite, Iancu trece dealu’ / Că-i cunosc ţundra şi calu’; / Calu-i sur şi ţundra-i albă / Nu-i ca el în ţara-ntreagă. / De-ai umbla ca grâu-n ciur / Nu-i ca Iancu prin prejur / De-ai căta ca focu-n vatră / Om ca Iancu, niciodată!”. Să-i urmăm îndemnul şi faptele sale, să-l iubim şi să-l preţuim pe Crăişorul Munţilor!

Ioan Viorel SICOE, preşedintele Societăţii Cultural-Patriotice „Avram Iancu”, filiala Cîmpeni


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Micul Patriot din Alba, cântece patriotice pentru românii din diaspora, la Bruxelles: Vino iar la Alba frățioare, ia din ladă straiul strămoșesc, prinde-te și joacă-n hora mare, lânga cei cu suflet românesc!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Micul Patriot din Alba, cântece patriotice pentru românii din diaspora, la Bruxelles: Vino iar la Alba frățioare, ia din ladă straiul strămoșesc, prinde-te și joacă-n hora mare, lânga cei cu suflet românesc! Tudor Limbean, cunoscut ca și Micul Patriot din județul Alba, nu putea lipsi de cel mai mare eveniment dedicat diasporei românești din Belgia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea