Rămâi conectat
Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Ştirea zilei

Un spor pentru bugetari este ELIMINAT: Ce angajați nu vor mai beneficia de el

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Un spor pentru bugetari este ELIMINAT: Ce angajați nu vor mai beneficia de el

Noile prevederi introduse în Codul administrativ privind activitatea funcționarilor publici vor intra în vigoare de la data de 11 noiembrie.

Conform noilor dispoziții, funcționarii publici își vor putea desfășura activitatea și în regim de telemuncă sau prin muncă la domiciliu, dacă îndeplinesc anumite condiții și au accpetul șefului instituției la care lucrează.

Elit - Gustul Desăvârșit

Aceste perioade sunt limitate la cinci zile pe lună, un privilegiu care se acordă angajaților la stat care au copii de până în 11 ani, care acordă îngrijire unei rude cu care locuiește în aceeași gospodărie, care, din motive de sănătăte dovedite prin adeverință medicală nu se pot deplasa la sediul instituției publice sau care desfășoară activități din cele stabilite de conducătorul autorității ca putând fi realizate în regim de telemuncă.

Totuși, pentru a putea lucra de la distanță, conducătorii instituțiilor trebuie să fie de acord cu cererea pe care o vor putea depune de luna viitoare funcționarii publici. Mai mult, activitatea prestată de la distanță va trebui să facă acordul de voință al părților, astfel nici funcționarul nu poate obliga conducătorul autorității să îi accepte cererea și nici nu ar putea fi obligat de aceeași persoană să lucreze în telemuncă sau de la domiciliu, dacă nu își dorește.

Funcționarilor cărora li se vor aproba cererile vor trebui să dețină mijloacele necesare îndeplinirii atribuțiilor, potrivit fișei postului, dintre care sunt amintite telefon, laptop/desktop, acces la internet, semnătură electronică, acces securizat la distanță la sistemele IT sau la resursele documentare ale instituției utilizate la nivelul compartimentului.

Deși nu stabilește expres despre ce drepturi vor fi menținute cât timp lucrează la distanță, putem înțelege că leguitorul face referire la cele prevăzute de Codul administrativ, cum ar fi dreptul la opinie, la tratament egal, dreptul de a fi informat, dreptul de asociere sindicală, în limitele și condițiile stabilite de lege (în sens larg), dreptul la grevă, dreptul la salarizare și alte drepturi conexe, fiind stabilite, tot prin acte normative, limitele, dreptul la asigurarea uniformei, după caz, dreptul asigurării, cu prioritate, a unui program de lucru care să nu depășească durata normală generală, 8 ore/zi și 40 de ore/săptămână, dreptul la compensarea muncii suplimentare, dreptul de a fi ales sau numit într-o funcție de autoritate sau demnitate publică, dreptul la concedii, dreptul la un mediu sănătos la locul de muncă, dreptul la asistență medicală, dreptul la recunoașterea vechimii în muncă, în specialitate și grad profesional și dreptul la protecția legii.

„Practic, aceste drepturi sunt prevăzute pentru orice lucrător, fiind precizat faptul că, în mare măsură, Codul administrativ se completează cu celelalte dispoziții prevăzute de legislația muncii, în măsura în care nu sunt incompatibile sau prin acte normative cu caracter special nu sunt stabilite alte drepturi și/sau obligații.

În cazul muncii la domiciliu și/sau telemuncii, Codul administrativ prevede o serie de condiții și, privind în ansamblu situația, putem spune că avem și limitări în această privință, fără a omite faptul că, prin derogare atât de la dispozițiile Codului muncii, cât și de la cele ale Legii 81/2018, în mod explicit sunt plasate în sarcina funcționarilor costurile aferente desfășurării activității în această formă”, a explicat pentru Avocatnet consilierul juridic Dan Năstase.

De asemenea, el subliniază că, în privința drepturilor, nu poate exista un tratament diferențiat, astfel că funcționarii publici care vor lucra de la distanță vor beneficia de drepturi egale, inclusiv de indemnizația de hrană. Notă: Situația este similară salariaților care primesc tichete de masă chiar și când se află în telemuncă.

„Însă nu și în privința sporului pentru condiții grele, vătămătoare sau periculoase. Legiuitorul a inclus „la grămadă” aceste situații, fără a distinge între factorii de risc, deși o parte dintre aceștia s-ar putea să nu aibă o legătură cu locul de muncă efectiv, ci cu specificul activității/natura muncii. Faptul că un funcționar, de exemplu, își desfășoară activitatea în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu nu înseamnă că în luna respectivă nu va beneficia de sporul pentru condiții de muncă grele, vătămătoare sau periculoase, ci el se va raporta la perioada lucrată la locul de muncă organizat de către angajator”, a menționat specialistul.

Deși modificările aduse Codului administrativ intră în vigoare în data de 11 noiembrie, conducătorii autorităților și instituțiilor publice vor trebui să aprobe procedurile pentru desfășurarea activității în regim de telemuncă sau munca la domiciliu până pe 21 noiembrie.

Sursa: dcbusiness.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

FOTO| Vom avea patinoar și anul acesta la Alba Iulia: Ar putea fi deschis chiar de 1 Decembrie

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vom avea patinoar și anul acesta la Alba Iulia: Ar putea fi deschis chiar de 1 Decembrie

Veste bună pentru localnici și iubitorii sporturilor de iarnă care vor veni la Alba Iulia în acest sezon. Administrația locală va amenaja și în acest an patinoarul în Cetatea Alba Carolina.

Potrivit reprezentanților primăriei municipiului Alba Iulia, patinoarul va fi amplasat pe latura de vest a Cetății și se va încerca deschiderea lui pe data de 1 Decembrie.

„Dacă nu va încurca la evenimentele care se desfășoară în zona istorică în data de 30 noiembrie – 1 decembrie, va fi funcțional începând chiar cu data de 1 decembrie. Dacă nu, în prima duminică după 1 decembrie, 4 decembrie, când ne dorim să inaugurăm Târgul Sărbătorilor de Iarnă va fi deschis patinoarul.

Elit - Gustul Desăvârșit

Din nou, va fi două ore fără plată, o oră pentru persoanele cu dizabilități și apoi cu plată pentru adulți, în orele serii”, declara în urmă cu două săptămâni Gabriel Pleșa, primarul Municipiului Alba.Iulia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO| Istoria extraordinară a unui Messerschmitt 109 G, la Muzeul Unirii din Alba Iulia: Cum a reuşit prințul „Bâzu” Cantacuzino să transporte un pilot american, în fuzelajul avionului

Ziarul Unirea

Publicat

în

VIDEO| Istoria extraordinară a unui Messerschmitt 109 G, la Muzeul Unirii din Alba Iulia: Cum a reuşit prințul „Bâzu” Cantacuzino să transporte un pilot american, în fuzelajul avionului

Printre machetele de avioane aduse astăzi de pasionații de modelism din mai multe țări, la Alba Iulia, se află și un Messerschmitt 109 G, copia avionului de vânătoare al asului aviației române, Constantin Cantacuzino.

Cum a reușit acesta să transporte un pilot americat din România în Italia, în interiorul fuzelajului, în timpul celui de-al doilea război mondial ne povestește Mihai Câmpeanu, membru al asociației AMA. Povestea o puteți urmări de la minutul 1:45.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Aș dori să vă prezint un avion de vânătoare de fabricație germană, Messerschmitt 109 G6, folosit de noi în licență la IAR Brașov. Acest avion are o poveste extraordinară, deoarece după lovitura de stat de la 23 august 1944, când armata română a întors armele împotriva germanilor și având nevoie de ajutorul aliaților, unul dintre piloții americani capturați de români a fost introdus în fuzelajul avionului pilotat de prințul „Bâzu” Cantacuzino și a zburat la Foggia, la baza americană din Italia.

Acolo a înmânat documentele necesare pentru executarea raidului american asupra pădurii Băneasa unde era o concentrare mare de forțe și tehnică militară germană. Raidul a fost executat cu succes, iar „Bâzu” Cantacuzino, întrucât la acest avion fusese rupt trenul de aterizare, s-a întors înapoi în România cu un avion american”, a povestit Mihai Câmpeanu.

Constantin „Bâzu” Cantacuzino a fost considerat unul dintre cei mai buni piloţi ai aviaţiei sportive din România. Fiul lui Mihai Cantacuzino şi al Mariei Rosetti, s-a impus drept unul dintre cei mai împătimiți practicanți ai sporturilor de viteză, fie că a fost vorba de motociclism sau de aviaţia sportivă.

A fost unul dintre foarte puţinii piloţi de vânătoare care au reuşit să doboare avioane sovietice, americane şi germane, de la I-16, Yak-1,3,7,9, La-3,5, Spitfire, P-38 şi P-51 până la Fw-190F.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| Căsuțe și figurine din turtă dulce decorate de zeci de voluntari dintr-un oraș din Alba: Vor fi vândute la târgul de Crăciun, în scop caritabil

Ziarul Unirea

Publicat

în

Căsuțe și figurine din turtă dulce decorate de zeci de voluntari dintr-un oraș din Alba: Vor fi vândute la târgul de Crăciun, în scop caritabil

Bucuria de a dărui de Crăciun și de a aduce un strop de speranță de sărbători pe chipurile celor aflați în nevoie i-a transformat pe zeci de voluntari ai comunității săsești din Sebeș, județul Alba, în… patiseri.

Ei coc și decorează cu măiestrie case și figurine din turtă dulce, în spiritul Crăciunului. Figurinele vor fi vândute la un târg, iar banii vor ajunge la familiile aflate în nevoie și la copiii bolnavi.

Elit - Gustul Desăvârșit

Zeci de ajutoare ale moșului muncesc la modelarea și decorarea figurinelor de turtă dulce. Bunătățile sunt pregătite după rețete vechi cu mirodenii care dau desertului o aromă ce te duce cu gândul la copilărie.

Fiecare are o sarcină precisă, pentru ca turta dulce să prindă formele dorite și să fie gata la timp.

”Cu un scop caritabil și plini de entuziasm, ne-am luat cu seriozitate rolul de ajutoare ale Moșului. Pentru că nu mai este mult până ne vom revedea la târgul de Crăciun, lucrăm de zor în micul nostru atelier de turtă dulce. La fel ca în fiecare an, banii pe care îi strangem din urma vânzării de turtă dulce vor fi redirecționați pentru două cauze, o parte vor fi folosiți pentru a cumpăra alimente pentru copii nevoiași, iar restul vor merge la Hospice Sibiu, un centru de îngrijiri paliative pentru copiii ce suferă de boli cronice sau se află în stadii terminale. Împreuna putem face bine, așa că vă așteptăm să ne fiți alături și în acest an!”, spun voluntarii de la Sebeș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea