Rămâi conectat

Actualitate

Un SFERT din românii infectați cu COVID-19 sunt salariați din sănătate: Cum s-a ajuns la această situație

Publicat

în

Un SFERT din românii infectați cu COVID-19 sunt salariați din sănătate: Cum s-a ajuns la această situație

Federatia Solidaritatea Sanitara din Romania a anunțat că 25% dintre persoanele infectate cu coronavirus in Romania sunt salariati din sanatate.

Potrivit sindicatului, rata de infectare in randul lor este de 20 de ori mai mare decat cea a restului cetatenilor.

„In data de 07 aprilie 2020 erau confirmati pozitiv SARS-CoV-2 un numar de 1087 salariati din sanatate. 25% din totalul cetatenilor infectati sunt salariati din sanatate. Procentul salariatilor din sanatate infectati (din total salariati) este de 0,543%, adica aproape de 20 de ori (19,68) mai mare decat cel al populatiei generale (0,02%). Ritmul in care a crescut zilnic, in medie, numarul salariatilor din sanatate infectati SARS-CoV-2 in ultimele 9 zile a saptamana a fost de 22,46%”, se arata intr-un comunicat al Federatiei.

Electrica Furnizare Discount

Mai mult, sindicatul atrage atentia ca „daca s-ar mentine acest ritm de crestere zilnica a numarului atunci in 27 de zile ar fi infectati toti salariatii din sanatate”.

Cateva ipoteze explicative

Potrivit Federatiei Solidaritatea Sanitara din Romania, principala ipoteza explicativa a situatiei actuale este ca aceasta evolutie a fost determinata in special de lipsa echipamentelor individuale de protectie din perioada anterioara.

In masura in care ipoteza este corecta, evolutia ritmul s-ar putea mentine pe aceste coordonate intre 7 si 14 zile, spune sindicatul.

Federatia precizeaza ca rata de crestere zilnica de 22% este o caracteristica ce a fost indicata in foarte multe state in perioada de maxima dezvoltare a pandemiei COVID 19.

Astfel, sindicatul a luat in considerare si doua ipoteze explicative pentru diferenta dintre rata de infectare a personalului din sanatate si cea a populatiei generale:

– Diferentele sunt generate de impactul diferit al testarii: personalul din sanatate este testat intr-un procent mai mare (chiar daca insuficient de mare). Este ipoteza cu probabilitatea cea mai mare. In functie de puterea ei explicativa situatia ar putea fi diferita in realitate si in randul populatiei. Cu alte cuvinte, testarea intr-un procent mai mare a salariatilor din sanatate ar putea fi un indicator mai adecvat a ceea ce se intampla la nivelul intregii populatii.

– Diferentele sunt determinate de factori de amplificare specifici sistemului (concentrarea pacientilor infectati in unitati sanitare, ponderea mare a pacientilor care sunt purtatori asimptomatici, transmitere intra-profesionala).

„Din cauza multiplelor cai de contaminare a salariatilor din sanatate nu ne putem astepta la intreruperea brusca a lantului transmiterii in perioada imunitara, eficienta izolarii si imunizarea unei parti a salariatilor inca nu pot juca un rol semnificativ. Pe coordonatele actuale ne mentinem estimarea anterioara: in continuare 80% din personalul existent in unitatile sanitare risca sa fie infectat”, se mai arata in comunicat.

Solicitarile cadrelor medicale

Federatia Solidaritatea Sanitara din Romania precizeaza ca isi mentine cele noua solicitari transmise luni.

Pe langa aceastea, sindicatul mai are inca 3:

Accentuarea masurilor de „distantare profesionala” (ca parte speciala a distantarii sociale). Ea poate fi facuta prin regandirea rapida a circuitelor, a practicilor si rolurilor profesionale, respectiv a relatiilor dintre diferitele categorii profesionale.

Introducerea exemplelor de bune practici, bazate pe identificarea unitatilor sanitare cu reusite semnificative in domeniu. Atragem atentia in acest punct asupra lipsei dovezilor privind eficienta sistemelor militare. Spitalele militare inregistreaza si ele procente foarte mari ale personalului propriu infectat, situatia indicand riscul ca circuitele militare sa fie si ele inadecvate protectiei salariatilor si pacientilor de infectia cu SARS-CoV-2.

Modificarea paradigmei de pregatire a personalului pentru lupta impotriva pandemiei COVID 19. Pregatirea trebuie sa includa exercitii continue de pregatire in domeniul utilizarii echipamentelor individuale de protectie si sa fie centrata pe rezultat: capacitatea de a-l utiliza in conditii maxime de siguranta.

sursa: ziare.com

Publicitate

Actualitate

Vaccinarea obligatorie împotriva COVID-19: Șeful OMS din Europa o numește o soluție de ultimă instanță

Publicat

în

Vaccinarea obligatorie împotriva COVID-19: Șeful OMS din Europa o numește o soluție de ultimă instanță

Vaccinarea obligatorie împotriva coronavirusului este ”o soluţie de ultimă instanţă”, a declarat marţi directorul pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), citat de agenţiile internaţionale de presă.

”Obligativitatea vaccinării este o soluţie de ultimă instanţă şi se aplică doar atunci când au fost epuizate toate opţiunile fezabile de îmbunătăţire a ratelor de vaccinare”, a declarat Hans Kluge într-o conferinţă de presă online.

”Eficacitatea obligativităţii depinde foarte mult de context”, a spus Kluge, adăugând că trebuie să se ţină cont de încrederea publicului în autorităţi. „Ceea ce este acceptabil într-o societate şi într-o comunitate poate să nu fie eficient şi acceptabil în alta”, a atras atenţia reprezentantul european al OMS, citat de Reuters.

Electrica Furnizare Discount

Din ce în ce mai multe ţări din Europa, inclusiv Germania, dezbat dacă să facă obligatorii vaccinurile COVID-19, după ce Austria a anunţat în noiembrie că va impune această obligativitate de la 1 februarie anul viitor, ceea ce a provocat proteste de amploare.

Totodată, în faţa creşterii cazurilor de COVID-19 în Europa, oficialul OMS a făcut apel la o mai bună protejare a copiilor cu vârste cuprinse între 5 şi 14 ani, în prezent cea mai afectată grupă de vârstă, potrivit OMS-Europa.

Pentru a evita închiderea din nou a claselor şi revenirea la cursurile online, filiala europeană a OMS recomandă o creştere a testărilor în şcoli şi luarea în considerare a vaccinării elevilor.

„Folosirea măştilor şi o bună ventilaţie (a claselor), precum şi testarea regulată ar trebui să fie regula în toate şcolile primare, iar vaccinarea copiilor ar trebui să fie discutată şi luată în considerare la nivel naţional, pentru a proteja şcolile”, a afirmat Hans Kluge.

Potrivit OMS, cazurile sunt în creştere în prezent la toate categoriile de vârstă, „cele mai mari rate de infectare fiind observate în prezent în rândul copiilor de 5-14 ani”.

„Nu este neobişnuit în prezent să vedem incidenţe de două până la trei ori mai mari la copii decât la populaţia generală”, a mai spus Kluge.

OMS şi-a reiterat, de asemenea, îngrijorarea faţă de noua variantă Omicron de coronavirus, însă a cerut combaterea actualei variante dominante de COVID, Delta, pentru „o victorie mâine împotriva Omicron”.

„Omicron este în vizorul nostru şi este în creştere, şi avem dreptate să fim îngrijoraţi şi precauţi. Însă problema în prezent este Delta şi modul în care reuşim să luptăm împotriva Delta astăzi va fi o victorie împotriva Omicron mâine”, înainte ca numărul de cazuri să crească masiv, a mai spus oficialul OMS.

Sursa: stiripesurse.ro

Citește mai mult

Actualitate

PEDEPSE mai aspre pentru cei care agresează pădurarii: Legea, adoptată de Camera Deputaților

Publicat

în

PEDEPSE mai aspre pentru cei care agresează pădurarii: Legea, adoptată de Camera Deputaților

Un proiect de lege potrivit căruia infracţiunea de ultraj asupra personalului silvic aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu să fie sancţionată cu pedepse majorate cu jumătate, la fel ca în cazul poliţiştilor şi jandarmilor, a fost adoptat, marţi, de către Camera Deputaţilor. S-au întregistrat 290 de voturi „pentru” şi o abţinere.

Proiectul de lege – iniţiat de senatorul UDMR Tánczos Barna, ministrul Mediului – modifică alin.(4) al art.257 din Legea nr.286/2009 Codul penal, în sensul stabilirii drept variantă agravată a infracţiunii de ultraj a săvârşirii faptelor prevăzute la art.257 alin.(1)-(3) asupra personalului silvic aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuţii.

„Faptele de ultraj comise asupra unui poliţist sau jandarm, precum şi asupra personalului silvic învestit cu exerciţiul autorităţii publice, aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuţii, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite se majorează cu jumătate”, prevede textul adoptat.

Electrica Furnizare Discount

Camera Deputaţilor este for decizional.

Sursa: stiripesurse.ro

Citește mai mult

Actualitate

Doar 16 cazuri, confirmate la testul PCR, dintre elevii pozitivi la testele pe bază de salivă: 22 de cazuri au fost infirmate

Publicat

în

Doar 16 cazuri, confirmate la testul PCR, dintre elevii pozitivi la testele pe bază de salivă: 22 de cazuri au fost infirmate

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a transmis, marți, că doar 16 elevi au fost confirmați cu SARS-CoV-2 la testarea RT-PCR. Elevii ieșiseră pozitivi după ce li s-au luat probe din salivă.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a spus că la nivel național, până la această oră, au fost confirmate PCR un număr de 16 cazuri identificate pozitiv prin teste pe baza de salivă.

CITEȘTE ȘI: OFICIAL| Testele de salivă în școli: Primul CAZ POZITIV în Alba, depistat printre elevi. În ce localitate a fost înregistrat

Alte 22 de cazuri au fost infirmate prin teste PCR.

Electrica Furnizare Discount

Pentru restul testelor nu au fost încă raportate rezultatele.

În ceea ce privește modalitatea de utilizare a testelor rapide antigen noninvazive efectuate din proba de salivă, conducerea a 16.956 de unități de învățământ cu personalitate juridică sau structuri arondate a decis ca acestea să fie administrate la domiciliu. În 216 unități de învățământ testele se vor administra la școală, iar în cazul a 467 de unități de învățământ vor fi administrate fie la domiciliu, fie la școală, diferențiat, pe niveluri de studiu.

Sursa: stiripesurse.ro

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare