Un pod nou peste Mureş la Alba Iulia!
Ultimele luni ne-au arătat cât de dependenţi suntem de podul de peste Mureş. Închiderea lui şi lucrările derulate mult prea încet au sugrumat viaţa Alba Iuliei şi a economiei din zonă. Zeci de mii de oameni afectaţi, mii de afaceri lovite în plin. Pentru moment, pentru o perioadă podul s-a redeschis, dar el este vechi, lucrările de acum sunt doar nişte cârpeli şi viitorul nu arată prea roz.
Trebuie să fim realişti: acest pod nu mai e de actualitate. Problema reparaţiilor lui va reveni din ce în ce mai des în următorii ani, iar oraşul va fi din ce în ce mai des blocat. Nu ne permitem. Uzura podului actual este mare, este un pod foarte vechi şi, în condiţiile lumii de azi, a devenit şi neîncăpător şi nefuncţional. Se ştie limpede, au spus-o şi autorităţile, că reparaţiile de acum nu au rezolvat problemele esenţiale ale podului – din lipsă de bani.
Soluţia este construirea unui nou pod peste Mureş şi am susţinut-o deja de mai mult timp. În loc să aruncăm bani pe reparaţii o dată la câţiva ani mai bine investim sănătos într-un pod nou. Vorba „avem prea puţini bani ca să ne permitem lucruri la mâna a doua” se aplică şi aici.
O altă problemă a podului actual e îngustimea lui, fapt pentru care nu e funcţional. Traficul mare din ziua de azi îl face să gâtuie mai degrabă circulaţia – o ştim toţi cei care intrăm şi ieşim des din Alba Iulia. Circulaţia până în zona podului se face pe două benzi aducând un flux mare de maşini. Însă podul nu poate prelua acest trafic decât pe o bandă provocând blocaje şi nervi.
Cu autostrăzi care vor ocoli practic Alba Iulia, dacă ne mai şi faultăm singuri cu asemenea probleme, blocându-ne singuri accesul în oraş, oraşul nostru va ajunge în 4-5 ani unul izolat, impracticabil, nefrecventabil. Atunci Alba Iulia va muri definitiv.
Un pod nou se poate face aproape de cel actual. Există însă şi soluţii complementare. Un PUG (Plan Urbanistic General) al Alba Iuliei, din anii 90, prevedea un al doilea pod în zona Recea, adică un pod secundar spre Pâclişa, care să preia o parte din traficul din cartierul Cetate. De ce s-a renunţat la această soluţie? Există alte variante? Nu există un răspuns la aceste întrebări. De altfel nu există un PUG al oraşului adus la zi în ultimii 15 ani. De ce este ignorată totuşi soluţia acelui pod prevăzută de peste 17 ani? Alba Iulia suferă pentru că nu există o minte limpede care să facă un proiect nou şi modern al oraşului.
Municipalitatea trebuie să se implice. Nu va promova nimeni altcineva interesul oraşului şi ideea unui pod nou. Iar interesul oraşului e să nu ajungă izolat. Din contră: interesul nostru e să primim afluxuri de turişti în viitor, să asigurăm un trafic liniştit oamenilor din judeţul Alba, să nu rămânem izolaţi de circuitele economice majore şi viitoarele autostrăzi şi în nici un caz să ne mai sufocăm în Alba Iulia, fără a avea cum să trecem Mureşul!
Trebuie revenit urgent la Planul Urbanistic General care e rămas în urmă şi uitat de actualii conducători. Trebuie făcută rapid o opţiune pentru noul pod şi demarate proiectele. Nu e timp de pierdut!
Simone ALBANI, vicepreşedinte al PNL Alba
Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO| Un spital privat din Alba Iulia, „îmbrăcat” cu cel mai mare tricolor din oraș, de 1 Decembrie, Ziua Națională a României!
Un spital privat din Alba Iulia, „îmbrăcat” cu cel mai mare tricolor din oraș, de 1 Decembrie, Ziua Națională a României!
Spitalul privat construit de doctorul Teodor Holhoș a fost frumos decorat cu ocazia Zilei Naționale a României, 1 Decembrie 2023, cu cel mai mare tricolor din orașul nostru.
Citește și: PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2023, Ziua Națională, la Alba Iulia
Teodor Holhoş, chirurg oftalmolog şi fondatorul clinicilor de oftalmologie Doctor Holhoş, reţea ce include 5 clinici, construieşte un spital pe cinci etaje în Alba Iulia şi are în plan un al doilea spital la Cluj-Napoca.
„Primul spital este în construcţie, un spital de 5 etaje în Alba Iulia, lucrăm la ultimul etaj. Este un proiect început în urmă cu câţiva ani. Sper ca într-un an, un an şi jumătate să dăm drumul, are şi alte specialităţi medicale pe lângă oftalmologie. Am demarat această construcţie din fonduri proprii în 2017, am întins investiţia pe mai mult timp pentru că nu am vrut să fac credite“, a declarat chirurgul oftalmolog Teodor Holhoş, fondatorul clinicilor Dr. Holhoş, în cadrul unei emisiuni ZF Private Health. El nu a precizat la cât se va ridica investiţia totală în acest spital.
Citește și: MESAJE de ZIUA NATIONALA, 1 DECEMBRIE 2023. SMS-uri, felicitări, urări și mesaje pe care le puteți trimite prietenilor
În prezent Dr. Holhoş include o reţea de 5 clinici de oftalmologie în Alba Iulia, Cluj, Sibiu, Turda şi Mediaş.
El mai spune că a dezvoltat aceste clinici de oftalmologie pentru că şi-a dorit foarte mult să profeseze în România şi cum nu a fost primit în sistemul public de sănătate a înfiinţat prima clinică de oftalmologie la Alba Iulia.
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc în 30 noiembrie, de Sfântul Andrei
-
Opinii - Comentariiacum 14 ore
MESAJE de SFÂNTUL ANDREI 2023. SMS-uri, urări, felicitări pe care le poţi trimite celor care îşi sărbătoresc onomastica de Sf. Andrei
-
Opinii - Comentariiacum 18 ore
MESAJE de SFANTUL ANDREI 2023. Ce SMS-uri, urări, felicitări, mesaje poți trimite celor care își sărbătoresc onomastica de Sf. Andrei
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Marea Unire de la 1918, pagina sublimă a istoriei românești. CRONOLOGIE
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE de ZIUA NATIONALA, 1 DECEMBRIE 2023. SMS-uri, felicitări, urări și mesaje pe care le puteți trimite prietenilor
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
LA MULȚI ANI ANDREI ȘI ANDREEA! Mesaje, FELICITĂRI și URĂRI de Sfântul Andrei pentru cei dragi
-
Actualitateacum 2 zile
MESAJE HAIOASE de SFANTUL ANDREI 2023: SMS-uri, felicitari și urări amuzante de Sfantul Andrei
-
Ştirea zileiacum 18 ore
La mulți ani, România! MESAJE de 1 DECEMBRIE, ZIUA NAȚIONALĂ 2023. FELICITARI și URARI pentru toți care trăiesc și simt românește!
-
Ştirea zileiacum 2 zile
LEGENDA Marelui Lup Alb, cel care îl călăuzea pe Sfântul Apostol Andrei pe tot parcursul său înspre sanctuarele dacice