Rămâi conectat

Ştirea zilei

Un pensionar acuză: „Conducerea Căminului de Persoane Vârstnice Alba Iulia îmi reţine ilegal banii de înmormântare!”

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

    Ion Radu este un pensionar din Alba Iulia care la aproape 90 de ani a luat decizia de a părăsi Căminul de Persoane Vârstnice din Alba Iulia după ce mai bine de 13 ani a fost locatar al acestui aşezământ. El a intrat în conflict cu conducerea şi angajaţii Căminului după ce aceştia au refuzat să-i înapoieze, la plecare, banii cu care Ion Radu susţine că a contribuit în ultimii 3 ani la fondul de înmormântare stabilit ad-hoc de conducerea Căminului, pentru fiecare locatar în parte. Pensionarul spune că ar fi contribuit cu câte 10 lei pe lună însă nu i s-ar fi eliberat chitanţe pentru întreaga sumă de 360 de lei. Directorul aşezământului, Corina Bedelean, spune că refuză să-i dea bătrânului aceşti bani până ce domnul Radu nu repară cabina de duş din camera de la Cămin în care a locuit. „În contul de înmormântare al lui Ion Radu s-au strâns doar vreo 90 de lei iar dacă i-am cere să schimbe toată cabina de duş l-ar costa şi de 4 ori mai mult. Cei de la Compartimentul Administrativ nu au vrut să-i dea la plecare banii strânşi pentru înmormântare pentru a-l determina să repare ceea ce a stricat”, a recunoscut cu seninătate directorul aşezământului, Corina Bedelean, contactată telefonic de ziarul Unirea.
l”Să vină cu sticla de la cabina de duş să o înlocuiască, nu ne trebuie banii lui”
Doamna Bedelean nu s-a sfiit nici să spună că are pretenţia ca pensionarul în vârstă de aproape 90 de ani să vină cu sticla de la cabina de duş pe care a spart-o şi să o înlocuiască, în condiţiile în care Căminul ar trebui să aibă personal de întreţinere abilitat să se ocupe cu reparaţiile. (Potrivit organigramei de pe site-ul Primăriei Alba Iulia organigrama Căminului cuprinde 43 de posturi bugetate, la 100 de bătrâni cazaţi acolo). „Nu ne trebuie banii lui, să vină cu sticla de la cabina de duş şi să o înlocuiască, să repare ceea ce a stricat”, a spus şefa Căminului de Persoane Vârstnice din Alba Iulia. Ea a spus că, în mod normal, celor care aleg să părăsească aşezământul li se înapoiază sumele de bani cu care au contribuit la fondul de înmormântare. „Domnul Radu nu a contribuit în fiecare lună ci numai din când în când. I-am spus să vină la noi cu toate chitanţele şi să le confruntăm cu situaţia pe care o avem noi aici. În total s-au strâns doar vreo 90 de lei”, a mai spus Corina Bedelean.
Fond separat de înmormântare constituit de conducerea Căminului
De cealaltă parte, pensionarul susţine că timp de 3 ani a dat câte 10 lei în fiecare lună, bani pentru care spune că nu i s-ar fi eliberat chitanţe, astfel că nu are cum să facă dovada acestei contribuţii. Doamna director recunoaşte că pentru banii de înmormântare nu se eliberează separat chitanţe, ci sumele cu care contribuie fiecare în parte sunt trecute pe verso-ul chitanţelor eliberate pentru toată contribuţia pe care bătrânii o plătesc din pensia lor în schimbul găzduirii la Cămin. „Având în vedere că mulţi dintre cei pe care îi găzduim aici sunt foarte în vârstă, nu au familie şi nu are cine să se ocupe de înmormântarea lor iar de multe ori ajutorul de înmormântare acordat de autorităţi nu acoperă în totalitate cheltuielile, am ajuns la o convenţie potrivit căreia cine doreşte poate să contribuie cu anumite sume la un fond de înmormântare. Suma cu care înţelege fiecare să contribuie la acest fond este trecută de asistentul social pe verso-ul chitanţei eliberată pentru întreaga contribuţie”, a explicat directorul Căminului pentru Persoane Vârstnice din Alba Iulia.
Corina Bedelean: „Mă bucur că am scăpat de el, are probleme cu capul”
Directorul aşezământului aflat în subordinea Primăriei Alba Iulia unde sunt găzduite circa 100 de persoane vârstnice pare să nu aibă prea mult respect şi nici înţelegere pentru cei pe care îi păstoreşte. Contactată telefonic pentru a lămuri această problemă punctuală semnalată de pensionarul Ion Radu ziarului nostru, doamna Bedelean a făcut la adresa omului în vârstă de aproape 90 de ani nişte aprecieri care nu au nicio relevanţă în chestiune. „Mă bucur că am scăpat de el pentru că ne-a făcut foarte multe probleme, probabil are probleme cu capul. În trecut ne-a reclamat şi la Prefectură că îi dăm la masă prea multă carne şi că vrem să îl îmbolnăvim. Oricum, nu ştiu cum de a avut domnul Radu 20.000 de euro să-şi cumpere o garsonieră şi nu-şi permite să repare aici ceea ce a stricat”, a spus indignată Bedelean.
Domnul Ion Radu ne-a spus că este de acord să achite contravaloarea stricăciunii pe care a lăsat-o în urmă însă pretinde ca înainte conducerea Căminului să-i returneze banii strânşi în fondul de înmormântare. El a fost pus să semneze o înţelegere prin care se angajează să plătească până în data de 20 noiembrie 120 de lei, contravaloarea geamului spart. „Recunosc că, fără să vreau, am stricat ceva în baie şi sunt de acord să plătesc, însă corect ar fi să-mi dea şi ei banii de înmormântare pentru că am plecat de acolo şi nu o să mă înmormânteze ei”, a spus pensionarul.

Ioana PITICARIU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Carduri de energie 2024: Valabilitatea, prelungită. Expiră la 31 mai

Unirea Ziarul

Publicat

în

Carduri de energie 2024: Valabilitatea a fost prelungită. Expiră la 31 mai Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită, astfel că românii mai pot face plăţi reduse ale facturilor. Aceasta este una dintre cele mai importante măsuri sociale decontate anul trecut din fonduri europene, de care beneficiază 2,8 milioane de locuințe. Pentru că 1,1 milioane […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea