Rămâi conectat

Politică Administrație

Un fost spital din județul Alba, construit acum mai bine de 280 de ani, renaște cu ajutorul fondurilor europene

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Modernizarea Spitalului Orăşenesc din Zlatna, pe repede înainte

Fostul spital din Zlatna, construit în urmă cu mai bine de 280 de ani, și închis în 2011, în timpul marii reorganizări a spitalelor orășenești – alături de cel din Ocna Mureș și Baia de Arieș, va renaște cu o investiție de peste 5,4 milioane de euro, din fonduri REGIO. Proiectul finanțat prin ADR Centru este derulat în parteneriat cu Consiliul Județean Alba.

Valoarea totală a cererii de finanțare este de peste 5,7 milioane lei, suma nerambursabilă obținută fiind de circa 913 mii euro. Investițiile vor fi susținute prin Prioritatea de Investiții 3.1.B ce vizează îmbunătățirea eficienței energetice în clădirile publice cu fonduri nerambursabile alocate prin Programul REGIO 2014-2020.

Potrivit primarului Silviu Ponoran, administrația locală a luat deja măsura relocării Centrului de permanență medicală și a sediului Ambulanței pentru a face loc viitoarei amenajări de șantier.

”Cele două obiective au fost relocate în imediata apropiere a spitalului, în spații ale primăriei Zlatna”, a explicat Ponoran.

Proiectul prevede lucrări de reabilitare termică a clădirii spitalului prin înlocuirea completă a elementelor de anvelopă, a sistemului de încălzire și producere a apei calde de consum. Vor fi derulate lucrări ce vizează instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice și termice pentru consum propriu, lucrări de reabilitare a instalației de iluminat și măsuri conexe. Va fi reparat acoperișul, inclusiv sistemul de colectare și evacuare a apelor pluviale.

”Spitalul nostru poate deservi o populație de aproape 10.000 de oameni, sau mai mult, din zona adiacentă iar sănătatea cetățenilor este un lucru cu care noi nu ne jucăm. În urmă cu mulți ani Zlatna a fost o emblemă a întregii regiuni, ca urmare a exploatării de metale neferoase și a marilor producători din zonă care le prelucrau. Ponderea acestor activități s-a redus mult și acum întregul spectru socio-economic al orașului se reorientează, dar acest lucru ne obligă și la administrarea cât mai eficientă a resurselor de care dispunem”, spune Silviu Ponoran, primarul orașului Zlatna, în cadrul evenimentului de semnare a contractului de finanțare prin programul REGIO.

În aceste zile va fi scoasă la licitație, pe SICAP, proiectarea lucrării. ”Vrem un proiect de calitate. Separat, scoatem la licitație lucrarea. Vrem un proiect de calitate și separat, o lucrare de calitate. Nu ne jucăm”, a subliniat


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună Cetățenii din comuna Gârbova se pot bucura de un nou parc, situat în fața primăriei. Loc de relaxare și recreere, atât pentru tineri cât și pentru vârstnici sau turiști. „Amenajarea parcului din localitatea Gârbova a fost […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea