Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Un criminal cu pedeapsă infimă vrea în libertate, deși nu a plătit nimic din datoria de sute de mii de lei

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Un criminal cu pedeapsă infimă vrea în libertate, deși nu a plătit nimic din datoria de sute de mii de lei

Judecătoria Aiud a refuzat liberarea condiționată a unui deținut condamnat în 2019 la 10 ani de închisoare pentru omor. Bărbatul nu a achitat sumele de bani la care a fost obligat de instanța de judecată.

Gheorghe V. a beneficiat de circumstanțe atenuante, fiind condamnat la minimul pedepsei prevăzute de Codul penal pentru o astfel de faptă. Executarea pedepsei a început la data de 13 februarie 2019 şi urmează să expire la data de 16 decembrie 2026. Din totalul pedepsei se scad 729 de zile ca urmare a măsurilor preventive dispuse în cauză și 60 de zile considerate executate în baza legii privind executarea pedepselor. Bărbatul se afla în arest preventiv din 2015.

Instanța a susținut că deținutul a îndeplinit fracția obligatorie prevăzută de lege pentru a putea fi liberat condiționat și a avut un comportament fără incidente în timpul executării pedepsei. S-a constatat, însă, că acesta nu și-a achitat obligațiile civile prevăzute de hotărârea judecătorească. Bărbatul trebuia să plătească daune morale de 300.000 de lei către trei părți civile, dintre care doi copii minori, care ar fi trebuit să primească și o treime din venitul minim pe economie până la majorat.

„Pe perioada executării pedepsei deţinutul a încasat sume consistente de bani, dar nu a depus la dosar niciun înscris care să demonstreze achitarea, nici măcar parțială, a unor obligații civile. Faptul că petentul este o persoană privată de libertate nu reprezintă un motiv pentru a se considera că acesta s-a aflat într-o stare de imposibilitate obiectivă de achitare a acestor sume de bani. Judecătoria Aiud a respins o altă cerere de liberare condiționată formulată de petent, pentru faptul că acesta nu a achitat obligațiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare. Chiar dacă i s-a pus în vedere în mod expres să depună diligențe pentru achitarea măcar parțială a acestor sume de bani, nu a făcut efectuat niciun demers în acest sens”, a susținut magistratul, în hotărârea pronunțată în 2 august 2023.

Prin urmare, judecătorul a exclus acordarea liberării condiționate până ce deținutul nu se conformează hotărârii judecătorești de condamnare.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

EDUARD PIȚU, elevul-minune din Alba Iulia, primul și singurul din județ care a reușit să obțină punctajul maxim la Olimpiada Națională de Matematică din 2023: În 2024, Mențiune și medalia de aur, la etapa națională de matematică și argint la fizică

Ziarul Unirea

Publicat

în

EDUARD PIȚU, elevul-minune din Alba Iulia, primul și singurul din județ care a reușit să obțină punctajul maxim la Olimpiada Națională de Matematică din 2023: În 2024, Mențiune și medalia de aur, la etapa națională de matematică și argint la fizică Eduard Pițu, elev în clasa a VIII-a C, la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea