Un albaiulian plătește impozite pentru Autostrada A10 Sebeș-Turda!
De aproape 10 ani de zile, un albaiulian plătește impozite pentru terenul de sub Autostrada A10 Sebeș-Turda!
*În afara celor 21,8 arii, alte peste 60 de arii au dispărut misterios la măsurători
Un cetățean din Oarda de Sus, localitate aparținătoare municipiului Alba Iulia, s-a prezentat la redacția ziarului „Unirea” pentru a ne da o veste pe cât de incredibilă, pe atât de șocantă. El ne-a adus la cunoștință faptul că de ani de zile plătește impozite locale pentru o porțiune de teren pe care s-a construit lotul I al Autostrăzii A10 Sebeș – Turda, tronson ce începe la Sebeș și se termină la Pârâul Iovului.
El a povestit pentru ziarul ”Unirea” că odată, cu punerea în posesie a terenurilor după revoluție, a obținut titlu de proprietate pentru o suprafață de aproximativ 84 de arii (n.a. – 8.400 mp), pentru care, ca un contribuabil cinstit, achita anual impozitele locale aferente. Pentru construcția autostrăzii, a fost necesară exproprierea unor terenuri. Inițial, în 2014, i s-a spus că trebuie expropiată o suprafață de 79 – 80 de arii, fiind despăgubit corespunzător, potrivit legislației în vigoare de la acea dată.
Ulterior, măsurătorile au fost refăcute, ajungându-se la concluzia că era necesară exproprierea unei suprafețe de doar 21,8 arii, nu de 79 de arii.
Cititorul nostru a spus că în anul în care a început marcarea traseului autostrăzii a plătit impozit doar pentru suprafața rămasă în proprietate, de 62,2 arii, însă bucuria lui nu a ținut prea mult, pentru că în anul imediat următor i s-a impus și plata impozitului pe anul anterior pentru cele 21,8 arii.
Practic, el a achitat impozitele locale pentru întreaga suprafață, de 84 de arii, deși fusese expropriat de 2 ani de zile de cele 21,8 arii de teren de sub autostradă.
Azi – mâine se împlinesc 10 ani de când cetățeanul plătește impozite pentru tronsonul de teren pe care se află Autostrada A10, pe care se circulă bine-mersi de vreo 3-4 ani! El afirmă că situația lui nu ar fi singulară, pentru că și alți 4 – 5 vecini s-au plâns că ar fi plătit impozite pentru terenul autostrăzii, la care s-ar putea adăuga ceilalți riverani de pe traseul drumului.
Întrebând la Finanțe i s-ar fi răspuns că problema nu va putea fi rezolvată decât după ce autostrada va fi intabulată. Abia atunci fie i s-ar putea restitui contravaloarea impozitelor plătite de atâta amar de vreme pentru acel teren (n.a. – ar trebui inclusiv dobânzi!), fie ar putea fi scutit de plata impozitului până la concurența sumei. În cel de-al doilea caz, ar putea fi însă dezavantajat, întrucât între timp cuantumul impozitelor locale a crescut de la an la an, iar suma respectivă nu ar mai acoperi valoarea totală a impozitului pe 9 ani de acum încolo, ci pe un interval mai mic
Necazurile sale cu autostrada nu se opresc însă aici! Dorind să se intabuleze cu cei 6.220 mp rămași, zilele trecute a obținut un extras de carte funciară din care a aflat cu stupoare că, de fapt, nu i-au mai rămas în proprietate decât… 416 mp, a mai spus pentru ziarulunirea.ro cetățeanul din Alba Iulia.
O explicație neoficială ar putea fi faptul că situația cadastrală nu i-a mai fost actualizată după efectuarea noilor măsurători și, cu toate că fusese expropiat efectiv de doar 21,8 arii, în acte figura în continuare cu o suprafață expropriată de 79 arii de la măsurătorile din 2014, astfel el rămânând acum în proprietate cu puțin peste 4 arii.
Reprezentanții CNAIR au declarat pentru ziarulunirea.ro
” A fost o problemă în sensul în care cetățenii nu aveau planuri de parcelare. Au fost făcute de CNAIR când a fost lansat proiectul autostrăzii. Pe de altă parte, autostrada este întabulata încă din 2018. Deci nu ar trebui sa mai existe nelămuriri privind suprafața de teren afectată de ea.”
Așadar, cu excepția celor 416 mp pe care practic îi mai deține, din 2014 el plătește impozite locale pentru o suprafață de peste 79 de arii, pe care nu o mai are de ani de zile, din care 21,8 arii sunt sub autostradă, iar de restul a fost deposedat din… pix!
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Nicolae Ionel Ciucă vine mâine la Cugir – 225 de ani de existență a fabricilor din orașul de la poalele Drăganei. Programul vizitei
Nicolae Ionel Ciucă vine mâine la Cugir – 225 de ani de existență a fabricilor din orașul de la poalele Drăganei. Programul vizitei Nicolae Ionel Ciucă, va fi prezent mâine, 21 septembrie 2024 în orașul Cugir cu prilejul sărbătoririi a 225 de ani de existență a fabricilor din oraș. De asemenea, fostul premier al României […]
Secțiune Articole Similare
-
Sănătatea și naturăacum 4 zile
Varza murată – sursă de probiotice şi singurul aliment vegetal care conţine vitamina B12
-
Sănătatea și naturăacum 3 zile
Alunele de pădure îmbunătăţesc performanţa intelectuală
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
16 septembrie – Leul este instituit ca monedă a țării. Istoria monedei naționale
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
18 septembrie – Ziua Mondială a Geologilor. Rezultatele cercetărilor geologiei românești, remarcate pe plan mondial
-
Opinii - Comentariiacum 18 ore
20 septembrie 1866: S-a născut marele poet transilvănean George Coșbuc
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
16 septembrie „Ziua europeană de prim ajutor”: şi tu poţi să salvezi vieţi! A ști sau a nu fi