Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Opinii - Comentarii

Un albaiulian deține locul 3 în topul celor mai bine plătiți lideri de sindicat din România. A câștigat peste 170.000 de lei în 2015

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În România sunt lideri de sindicat care încasează pe lună, doar din activitatea de reprezentare a colegilor lor și, implicit, din cotizațiile acestora, sume de peste 3.000-3.500 de euro – scrie digi24.ro care a făcut un top al celor mai bine plătiți sindicaliști.

Potrivit caculelor făcute, locul 3 în acest top îl ocupă albaiulianul Marius Sepi, prim-vicepreședinte al Federației Sanitas din România. Potrivit declarației de avere depuse în 2016 pentru veniturile din 2015, acesta a încasat anul trecut 55.902 lei ca președinte al Sindicatului Județean Sanitas Alba, 87.355 lei ca prim-vicepreședinte al Federației Sanitas din România, 4.800 lei ca președinte al Filialei CNSLR Frăția Alba și 27.983 lei ca salariat (contract individual de muncă – n.r.) al Federației Sanitas din România. În total, deci, 176.040 lei.

Locul 1 în top este ocupat de șeful liderului de sindicat plecat din Alba Iulia – Leonard Bărăscu, președintele Federației Sanitas din România. La bază asistent medical, acesta a preluat conducerea de la Marius Petcu, la acel moment trimis în judecată și condamnat pentru luare de mită.

Fostul asistent medical de la ATI a avut în 2015, potrivit propriei declarații de avere depuse la Agenția Națională de Integritate (ANI), venituri în sumă de 404.591 lei. Adică, aproape 91.000 de euro pe an sau circa 7.500 de euro pe lună!

Despre modul în care s-a calculat indemnizația sa, șeful Sanitas a declarat pentru digi24.ro: „S-a creat o bază. Cel mai mare salariu al unui asistent medical la momentul respectiv, când s-a făcut în ’90, şi-apoi la câţiva ani de zile s-a revenit asupra lui, plus o indemnizaţie de conducere, plus anumite sporuri pe care le aveam, de exemplu eu, dacă aş fi lucrat unde am fost înainte, în reanimare (…) Prestaţia este internă şi internaţională. Adică tot ceea ce fac împreună cu colegii mei la Sanitas, ei au decis că această sumă trebuie să fie reprezentativă pentru cei care îi conduc”.

Pe un loc doi într-un așa-zis top al liderilor sindicali bine remunerați, s-ar înscrie Eugen Luha, președintele Federației Sindicatelor Gaz-România (FSGR) și vicepreședinte CNSLR Frăția. Acesta a încasat în 2015 (potrivit declarației de avere depuse la ANI în 2016): 51.500 lei ca președinte al FSGR, 131.307 lei ca manager de proiect pentru FSGR, 7.909 lei ca membru în AGA a SC Sind România SRL (societate înființată în 1992 de cele trei mari confederații sindicale ale momentului pentru a gestiona patrimoniul UGSR) și 4.238 lei ca vicepreședinte al CNSLR Frăția. În total, 195.004 lei de pe urma funcțiilor sindicale sau circa 39.500 euro.

Alți lideri de sindicat ale căror venituri din activități sindicale depășesc echivalentul a 2.000 de euro pe lună sunt:

– Mircea Ciocan, vicepreședinte Federația Sanitas din România – 147.717 lei.

– Ion Samoilă, vicepreședinte CNSLR Frăția, președinte Institutul de Educație și Studii Sindicale, președinte Federația Sindicatelor Termoelectrica, membru al AGA Sind Tour Trading SRL – 132.201 lei.

– Sebastian Oprescu, președinte Sindicatul Național al Funcționarilor Publici din România, vicepreședinte CNSLR Frăția – 159.522 lei.

– Vasile Marica, președinte Alianța Națională a Sindicatelor Bugetarilor Sed Lex, președinte Sindicatul Național Vamal Unirea, președinte Federația Națională a Sindicatelor din Finanțe – 142.538 lei.

– Marius Nistor, președinte Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, președinte Sindicatul Salariaților din Invățământ București – 130.308 lei (incluzând diurne interne și externe, drepturi de autor).

La polul opus se află Anton Hadăr, președintele Federației Naționale Sindicale Alma Mater, a preferat să nu încaseze bani de pe urma activității sindicale, concentrându-se pe celelalte activități, deoarece art. 50 lit. e) din Codul Muncii spune: „contractul individual de muncă se suspendă de drept în situația îndeplinirii unei funcții de conducere salarizate în sindicat”.

Sursa: digi24.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

26 aprilie: Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale

Bogdan Ilea

Publicat

în

26 aprilie: Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale În fiecare an, la 26 aprilie este marcată Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale. În 2000, statele membre ale Organizaţiei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale (WIPO) au desemnat ziua de 26 aprilie, dată la care, în 1970, a intrat în vigoare convenţia de înfiinţare a WIPO, ca zi dedicată recunoaşterii […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea