Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Sport

Un albaiulian, avocat în America, participă la Sparthatlonul din Grecia de 245 de km – cea mai mare competiţie de ultra-atletism din lume

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Albaiulianul Andrei Nana va concura anul acesta la cursa considerată a fi cea mai de elită competiţie de ultra-atletism din lume, Sparthatlonul. Întrecerea presupune parcurgerea a 245 kilometri lungime în 36 de ore (aproximativ echivalentul a 6 maratoane puse cap la cap), cu startul în Atena, traversând munţii Greciei şi încheindu-se în Sparta. În fiecare an, 350 dintre cei mai buni ultra-atleţi din lume, profesionişti şi amatori, sunt invitaţi să concureze în această competiţie. Andrei este în prezent avocat în America, acolo unde s-a mutat de mai bine de 14 ani şi va alerga sub steagul Americii, alături de alţi şase colegi, în calitate de atleţi amatori. Competiţia va avea loc în data de 27 septembrie 2013, în Grecia, unde echipa americană va concura cu atleţi din alte 31 de ţări, incluzind echipele favorite ale Angliei, Germaniei şi Japoniei.

 Dificultatea competiţiei este determinată nu numai de  distanţa de alergat dar şi de o serie de puncte de control orare, unde foarte multi atleţi sunt înlăturaţi din cursă pentru a putea menţine un timp de încheiere a competiţiei sub 36 de ore.

Este o competiţie de ultra-atletism de 245 km pe care un atlet trebuie să-i alerge în mai puţin de 36 ore de la start. Startul este în Acropolis în Atena şi Andrei Nana 1cursul urmează drumuri peste munţii Greciei, cu un final în faţa statuii Regelui Leonidas în oraşul Sparta. În fiecare an 350 dintre cei mai buni ultra-atleţi din lume sunt invitaţi să participle la această competiţie care cu câţiva ani în urmă a fost considerată imposibilă şi o creaţie legendară a scriitorului/istoricului Herodotus. Ca să participe la competiţie, un atlet trebuie să se califice, să trimită o cerere de participare iar organizatorii după ce iau în considerare calificarea şi alte rezultate trimit o invitaţie la linia de start”, a precizat Andrei.

Andrei Nana s-a născut în Alba Iulia, are 36 ani şi de 14 ani s-a mutat în Statele Unite ale Americii. Locuieşte în Miami, unde lucrează ca şi avocat.  A terminat facultatea de Psihologie la „University of Tennessee” şi un doctorat în Ştiinţe Juridice la „Florida Coastal School of Law.” Înainte de a-şi termina doctoratul de drept, Andrei a făcut parte din Armata Americană în Irak (gradul de sergent), unde a lucrat ca şi contractor în Afganistan.

A început să alerge cu 4 ani în urmă şi să concureze în competiţii de ultra-atletism de 2 ani.  În aceşti ultimi doi ani a concurat cu succes, finalizând competiţia, la 19 ultramaratoane cu distanţe de 160 kilometri sau competiţii de alergat 24 ore, cu scopul de a parcurge cât mai mulţi kilometri, ş.a.

La Sparthatlon, Andrei va fi însoţit şi ajutat cu tot ceea ce are nevoie de sora lui Ioana, care locuieşte în Franţa şi de prietena lui Claire, care şi ea este o ultra-atletă. „Ele îmi vor asigura cele necesare (apă, mâncare, haine de schimb pentru noapte, papuci de schimb, etc.) şi vor fi în maşina de ajutor”, ne-a declarat Andrei.

Ca şi antrenament pentru competitive, Andrei aleargă între 160 şi 320 de kilometri pe săptămână, depinzând de timpul liber pe care îl are. Spre exemplu, trage un cauciuc peste podul Key Biscayne în Miami îmbrăcat în haine negre termale de iarnă şi aleargă diferite sesiuni de antrenament de 24 ore în sudul Floridei să-şi menţină mintea şi corpul în alertă/mişcare la oboseală.

Andrei va participa sub steagul Americii pentru că, din păcate, ca şi ţară, România nu este încă parte din Asociaţia Internaţională de Ultra-Atletism

„România ca şi ţară încă nu este parte din Asociaţia Internaţională de Ultra-Atletism, aşa că nu avem ca şi ţară o echipă naţională care să participle la Campionatele Mondiale sau alte concursuri mari. Nu sunt sigur dacă sunt ultra-atleţi în România, dar sunt câţiva români care locuiesc în USA, Canada, Germania şi Ungaria care participă la concursuri majore în lume. Dacă Federaţia Română de Atletism va forma o ramură de ultra-atletism, sunt sigur că România va putea forma o echipă  care să alerge sub tricolorul ţării.

Ultra-Atletismul este o subramură a atletismului, care creşte foarte rapid în lume, la un pas 75-80% în ultimii 10 ani. Multe ţări la momentul de faţă au echipe foarte bine organizate compuse dintr-o combinaţie de atleţi profesionişti şi amatori”, ne-a declarat Andrei.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sport

Sport

Juncan, Oniche și Cioară (Industria Galda), Cl. Marcu și Bistraie, jucătorii din Alba convocați la selecționata de fotbal amator a României

Dan HENEGAR

Publicat

în

Juncan, Oniche și Cioară (Industria Galda), Cl. Marcu și Bistraie, sunt cei 5 jucători din Alba convocați la selecționata de fotbal amator a României Fundașul Alexandru Juncan (29 de ani), mijlocașul Bogdan Oniche (29 de ani), atacantul Alexandru Cioară (29 de ani), toți de la Industria Galda de Jos, plus portarul Sergiu Bistraie (20 de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea