Rămâi conectat

Ştirea zilei

Un agent de vânzări al unei firme din județul Alba și-a fraudat angajatorul cu peste 18.000 de lei. Ce pedeapsă a primit în instanță

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Judecătoria Alba Iulia l-a condamnat pe un bărbat în vârstă de 28 de ani din Cluj la pedeapsa de 1 an şi 3 luni de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de delapidare. În sarcina inculpatului G. A. s-a reţinut, în esenţă că, în perioada iulie-noiembrie 2014, în calitate de agent de vânzări în cadrul unei societăţi comerciale cu sediul în Oiejdea, a încasat de la mai mulţi clienţi ai societăţii diferite sume de bani pentru care le-a emis 128 chitanţe.

El a depus însă efectiv doar parţial aceste sume la angajator, diferenţa de bani în cuantum total de 18.372 lei însuşind-o în scop personal. Pentru a ascunde aceste operaţiuni inculpatul a predat clienţilor câte un exemplar al chitanţei pentru fiecare sumă reală încasată şi în evidenţa contabilă a firmei a înregistrat 128 duplicate ale acestor chitanţe pe care a completat sume mai mici decât cele efectiv primite de la clienţi.

Conform contractului de muncă, inculpatul avea şi atribuţia de a livra mărfuri către diferite societăţi comerciale cu care societatea angajatoare avea relaţii de afaceri şi să încaseze contravaloarea acestora, banii încasaţi urmând a fi depuşi la casieria societăţii. Concret, pe exemplarele predate clienţilor, inculpatul a completat sumele efectiv încasate, însă ulterior pe exemplarele depuse la firmă a înscris alte sume de bani, mai mici decât cele reale, însuşindu-şi în scop personal diferenţele rezultate în cuantum total de 18.372 lei.

”Instanţa apreciază că fapta inculpatului prezintă un grad ridicat de pericol social, având în vedere împrejurările şi modul de comitere a infracţiunii, mijloacele folosite la comiterea acestora, intervalul mare de timp în care s-a desfăşurat activitatea infracţională, numărul mare de acte materiale, împrejurarea că inculpatul s-a folosit de mijloace frauduloase pentru comiterea infracţiunilor, cuantumul mare al prejudiciului cauzat prin fapta sa, nerecuperat.

Instanţa are în vedere şi criteriile referitoare la persoana şi conduita inculpatului, respectiv: împrejurarea că a recunoscut, în faţa instanţei, învinuirea aşa cum i s-a adus prin actul de sesizare, ceea ce a dus la soluţionarea cu celeritate a cauzei, vârsta matură a inc ulpatului, fără antecedente penale, aşa cum reiese din fişa de cazier judiciar, dar care, în egală măsură, nu a acoperit prejudiciul cauzat prin fapta sa”, se precizează în motivarea hotărârii Judecătoriei Alba Iulia, din 14 iulie 2020.

Bărbatul a mai fost obligat să achite prerjudiciul provocat societăţii la care a lucrat. De asemenea, pe perioada celor doi ani de suspendare a pedepsei, acesta trebuie să urmeze un curs de pregătire şcolară ori de calificare profesională şi să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VINERI: ”Start la mișcare”, program educativ – sportiv în șanțurile Cetății Alba Carolina. Cros și ateliere de handbal, baschet, tenis și badminton 

Ziarul Unirea

Publicat

în

VINERI: ”Start la mișcare”, program educativ – sportiv în șanțurile Cetății Alba Carolina. Cros și ateliere de handbal, baschet, tenis și badminton Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia, alături de Primăria Municipiului Alba Iulia și CSM Alba Iulia, vă invită să participați, în ziua de 26 Aprilie 2024, la Programul educativ – sportiv ”START LA […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea