Un agent de vânzări al unei firme din județul Alba și-a fraudat angajatorul cu peste 18.000 de lei. Ce pedeapsă a primit în instanță

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

Judecătoria Alba Iulia l-a condamnat pe un bărbat în vârstă de 28 de ani din Cluj la pedeapsa de 1 an şi 3 luni de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de delapidare. În sarcina inculpatului G. A. s-a reţinut, în esenţă că, în perioada iulie-noiembrie 2014, în calitate de agent de vânzări în cadrul unei societăţi comerciale cu sediul în Oiejdea, a încasat de la mai mulţi clienţi ai societăţii diferite sume de bani pentru care le-a emis 128 chitanţe.

El a depus însă efectiv doar parţial aceste sume la angajator, diferenţa de bani în cuantum total de 18.372 lei însuşind-o în scop personal. Pentru a ascunde aceste operaţiuni inculpatul a predat clienţilor câte un exemplar al chitanţei pentru fiecare sumă reală încasată şi în evidenţa contabilă a firmei a înregistrat 128 duplicate ale acestor chitanţe pe care a completat sume mai mici decât cele efectiv primite de la clienţi.

USR - Alegeri parlamentare 2020

Conform contractului de muncă, inculpatul avea şi atribuţia de a livra mărfuri către diferite societăţi comerciale cu care societatea angajatoare avea relaţii de afaceri şi să încaseze contravaloarea acestora, banii încasaţi urmând a fi depuşi la casieria societăţii. Concret, pe exemplarele predate clienţilor, inculpatul a completat sumele efectiv încasate, însă ulterior pe exemplarele depuse la firmă a înscris alte sume de bani, mai mici decât cele reale, însuşindu-şi în scop personal diferenţele rezultate în cuantum total de 18.372 lei.

PMP - Alegeri parlamentare 2020

”Instanţa apreciază că fapta inculpatului prezintă un grad ridicat de pericol social, având în vedere împrejurările şi modul de comitere a infracţiunii, mijloacele folosite la comiterea acestora, intervalul mare de timp în care s-a desfăşurat activitatea infracţională, numărul mare de acte materiale, împrejurarea că inculpatul s-a folosit de mijloace frauduloase pentru comiterea infracţiunilor, cuantumul mare al prejudiciului cauzat prin fapta sa, nerecuperat.

Instanţa are în vedere şi criteriile referitoare la persoana şi conduita inculpatului, respectiv: împrejurarea că a recunoscut, în faţa instanţei, învinuirea aşa cum i s-a adus prin actul de sesizare, ceea ce a dus la soluţionarea cu celeritate a cauzei, vârsta matură a inc ulpatului, fără antecedente penale, aşa cum reiese din fişa de cazier judiciar, dar care, în egală măsură, nu a acoperit prejudiciul cauzat prin fapta sa”, se precizează în motivarea hotărârii Judecătoriei Alba Iulia, din 14 iulie 2020.

Bărbatul a mai fost obligat să achite prerjudiciul provocat societăţii la care a lucrat. De asemenea, pe perioada celor doi ani de suspendare a pedepsei, acesta trebuie să urmeze un curs de pregătire şcolară ori de calificare profesională şi să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419