UE a decis: Străinii vor putea cumpăra teren nelimitat în România
Proiectul României ce prevedea limitarea la 100 de hectare a vânzării și cumpărării de terenuri agricole de către persoane fizice, a fost respins de Uniunea Europeană care a motivat că aceeași limită nu se aplică și companiilor.
Ministerul Agriculturii a dorit să ia această măsură pentru ca să oprească avântul străinilor care vor să achiziționeze pământ pentru agricultură, după liberalizarea pieței, care va avea loc la 1 ianuarie 2014.
În plus, oficialii europeni nu sunt de acord nici cu obligația de a avea cinci ani experiență de profil pentru cei care fac investiții, deoarece îi dezavantajează pe tinerii care doresc să se mute în mediul rural.
De altfel, UE a respins și crearea unei instituții care să intervină în relația dintre cumpărător și vânzător și să avizeze prețul și tranzacția.
În consecință, străinii pot cumpăra „la liber” terenuri agricole în România, iar ”șansele pentru realizarea unui nou proiect legislativ pe această temă sunt mici, deoarece noi suntem cei care cerem bani de la UE”, după cum susțin reprezentanții ministerului de resort.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anunțat în repetate rânduri că statul va lua unele măsuri, în 2013, pentru a limita cumpărările de teren de către străini, după liberalizarea pieței, la 1 ianuarie 2014, stipulată în Tratatul de aderare la UE.
În prezent, străinii pot cumpăra terenuri în Romania numai dacă înființează o firmă.
Sursa: realitatea.net
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Prima de carieră didactică 2024: Cine o primeşte, când sunt virați banii și ce produse se pot achiziționa
Prima de carieră didactică 2024: Cine o primeşte, când sunt virați banii și ce produse se pot achiziționa Prima de carieră didactică a fost promulgată de către Guvern, la mai bine de an și cinci luni de la emiterea ordonanței. Legea promulgată conține și prevederi legate de acordarea tichetelor educaționale pentru rechizite în valoare de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Când pică Paștele ortodox și catolic în 2025 și în următorii ani – calendar
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
6 octombrie: Sfântul Apostol Toma, patronul arhitecţilor, zidarilor şi al pietrarilor, dar și ocrotitorul întârziaților
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
5 octombrie 1918: Declaraţia de independenţă a Transilvaniei este citită în Parlamentul ungar de la Budapesta de Alexandru Vaida-Voievod
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
7 octombrie: Ziua internațională a muncii decente. Cum s-a „născut” acest concept și cum a ajuns să fie sărbătorit
-
Sportacum 5 zile
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 2-0 (1-0) | Cocan, MVP-ul confruntării cu „lanterna roșie”, gol și pasă decisivă
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
5 octombrie – Ziua Mondială a Educaţiei sărbătorită în întreaga lume