Rămâi conectat

Actualitate

Turcia pune capăt operațiunilor de căutare și salvare a victimelor din regiunea Hatay

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Turcia pune capăt operațiunilor de căutare și salvare a victimelor din regiunea Hatay

Autorităţile turce au pus capăt marţi operaţiunilor de căutare a supravieţuitorilor în provincia Hatay (sud), cea mai afectată de cutremurele puternice din 6 februarie şi care a fost lovită din nou, luni noapte, de alte două seisme care au dărâmat numeroase clădiri deja afectate de cutremurele de acum două săptămâni, transmite EFE.

Şase persoane şi-au pierdut viaţa în cele două cutremure de marţi, cifră pe care autorităţile o consideră definitivă, iar 294 de persoane au fost rănite, din care 18 au suferit răni grave. Bilanţul victimelor nu a fost mai mare pentru că, de la primele cutremure, care s-au soldat cu cel puţin 42.310 de morţi în întreaga Turcie, nicio clădire din zona epicentrului şi din împrejurimi nu mai este locuită şi populaţia doarme sub cerul liber, în corturi de campanie sau în locuinţe prefabricate.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cel puţin trei dintre victime au murit în timp ce se aflau în clădiri goale încă în picioare pentru a-şi recupera din lucruri, o practică obişnuită în aceste zile, dar foarte riscantă.

Ultimele seisme, cu epicentrul la ceva mai mult de 10 kilometri sud de Antakya, au făcut să se încline clădiri care până acum păreau intacte, motiv pentru care nicio locuinţă nu mai poate fi considerată sigură deocamdată, potrivit postului de televiziune turc NTV.

După cum a declarat marţi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, cutremurele au dărâmat sau au afectat grav 139.000 de clădiri în cele 11 provincii afectate. După analizarea a peste un milion de locuinţe din zonă, una din zece fie este distrusă, fie trebuie demolată urgent, a concluzionat ministrul pentru urbanism Murat Kurum. Proporţia este dublă în cele două provincii cel mai grav afectate, Kahramanmaraş şi Hatay, unde una din cinci clădiri verificate este distrusă.

Provincia Hatay, cu o populaţie de 1,6 milioane de locuitori, cu o agricultură înfloritoare, industrie, artizanat şi turism local, este cea mai afectată, cu 37.000 de clădiri în ruine. Mai ales capitala provinciei, Antakya, cu aproape 400.000 de locuitori, este atât de distrusă încât economia nu se va putea recupera pe termen scurt, a explicat preşedintele camerei locale de comerţ, Hikmet Cincin, pentru NTV.

Din cele 2.000 de mici afaceri înregistrate, 1.700 au fost distruse de cutremure, a explicat Cincin, ceea ce provoacă un exod al supravieţuitorilor.

Două incinte industriale situate pe colinele de la periferia Antakya au rezistat cutremurelor şi sunt practic funcţionale, dar nu vor putea continua să opereze pentru că atât muncitorii, cât şi personalul calificat au abandonat zona, a adăugat el. Industria locală caută acum cu disperare să angajeze muncitori, dar va fi nevoită să tragă obloanele dacă nu mai rămâne nimeni să trăiască într-un oraş unde în prezent nu există nici măcar electricitate, a deplâns Cincin.

Peste 7.000 de replici

Cele două cutremure care au zguduit Turcia la 6 februarie au avut peste 7.000 de replici, unele de mare intensitate, a informat marţi serviciul de urgenţe turc AFAD.

Potrivit directorului departamentului de seismologie al AFAD, Orhan Tatar, se poate vorbi despre trei cutremure diferite, două din data de 6 februarie, cu epicentrul în Kahramanmaraş, cu magnitudinea 7,7 şi respectiv 7,6 pe scara momentului şi un al treilea, independent de primele două, produs marţi în Hatay, pe coasta mediteraneană, cu magnitudinea de 6,4.

În total, s-au înregistrat 7.242 de replici ale acestor trei seisme, din care 41 au avut magnitudini între 5 şi 6, altfel spus, cutremure cu o magnitudine care în Turcia se produc în mod normal de circa 10 ori pe an şi care provoacă mereu panică, dar foarte rar victime. Alte 450 de replici au avut magnitudini între 4 şi 5, fenomen care se produce în medie de cinci ori pe lună în Turcia, de obicei fără să producă pagube. În mod normal, cutremure de magnitudine 5 nu dărâmă clădiri, dar pot pune la pământ o clădire deja afectată de un cutremur anterior, a avertizat Tatar.

Seismele cu epicentrul în Kahramanmaraş au rupt în cinci părţi falia din Anatolia orientală, cu o lungime de 400 de kilometri, a explicat expertul, în unele locuri scoarţa terestră fiind ”mutată” cu 7,2 şi până la 7,3 metri.

Cutremurul de marţi din Hatay, amplasată pe falia din Antakya, a avut 116 replici, din care cea mai mare, survenită la 3 minute după seism, a avut 5,8 grade, a menţionat Tatar.

sursa: tvr.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Cod Galben de viituri în următoarele 72 de ore, în ALBA: Ce râuri sunt vizate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cod Galben de viituri în următoarele 72 de ore, în ALBA: Ce râuri sunt vizate

Ca urmare a precipitaţiilor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării, specialiștii I.N.H.G.A. instituie Codul Portocaliu, începând de mâine, 1 aprilie, ora 18:00, până duminică, 2 aprilie, la ora 12:00.

În acest context, există probabilitatea depășirii cotelor de apărare pe unele sectoare de râuri din bazinele hidrografice: Bega (judeţul Timiş) și Timiş (judeţele: Caraş Severin şi Timiş).

Elit - Gustul Desăvârșit

De asemenea, în intervalul 31.03.2023 ora 14:00 – 03.04.2023 ora 12:00, va fi Cod Galben, pe râuri din bazinele hidrografice: Tur (judeţul Satu Mare), Crasna (judeţele: Sălaj şi Satu Mare), Crişul Negru (judeţele: Bihor şi Arad), Crişul Alb (judeţele: Hunedoara şi Arad), Arieş (judeţele: Alba şi Cluj), Bega (judeţul Timiş) și Timiş (judeţele: Caraş Severin şi Timiş).

Același cod este valabil și în intervalul 01.04.2023 ora 06:00 – 03.04.2023 ora 12:00, pe unele râuri din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Lăpuş (judeţul Maramureş), Someşul Mare (judeţul Bistriţa Năsăud), Someşul Mic (judeţele: Bihor şi Cluj), Someş (judeţele: Cluj, Sălaj, Maramureş şi Satu Mare), Mureş (judeţele: Alba, Sibiu, Hunedoara şi Arad), Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera (judeţele: Caraş Severin şi Timiş), Cerna (judeţele: Gorj şi Caraş Severin) și râurile mici din Dobrogea (judeţele: Tulcea şi Constanţa).

Fenomenele vizate constau în scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate.

Recomandăm respectarea măsurilor dispuse de autoritățile de la nivel național, județean sau local cu responsabilități ȋn gestionarea situațiilor de urgență generate de inundații.

În funcție de evoluția fenomenelor hidrometeorologice, vom reveni cu informații.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Vești bune pentru fermierii români: Vor primi un nou ajutor financiar din partea Comisiei Europene

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vești bune pentru fermierii români: Vor primi un nou ajutor financiar din partea Comisiei Europene

Liderul PSD și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a anunțat faptul că fermierii români vor primi un nou ajutor financiar din partea Comisiei Europene.

”Fermierii români vor primi un nou ajutor financiar din partea Comisiei Europene, pe baza unei formule echitabile!

Elit - Gustul Desăvârșit

Acesta este unul dintre rezultatele discuției pe care am avut-o astăzi cu vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, domnul Frans Timmermans.

De asemenea, i-am mulțumit domnului Timmermans pentru sprijinul puternic al socialiștilor europeni în ceea ce privește aderarea României la Schengen și mă bucur să constat că această susținere rămâne la fel de fermă din partea familiei noastre europene.

În plus, am transmis că PSD va asigura implementarea integrală a PNRR și va continua efortul pentru sprijinirea Ucrainei și Republicii Moldova.

PSD și-a asumat responsabilitatea guvernării pentru a oferi stabilitatea de care are nevoie România.

Astăzi, împreună cu domnul Timmermans și colegii noștri din PSD, vom sărbători 130 de ani de social-democrație în România!”, a transmis Marcel Ciolacu într-o postare făcută pe pagina sa de Facebook.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Schimbări majore pentru români de la 1 aprilie: Rate majorate, facturi la energie modificate și țigări mai scumpe

Ziarul Unirea

Publicat

în

Schimbări majore pentru români de la 1 aprilie: Rate majorate, facturi la energie modificate și țigări mai scumpe

Data de 1 aprilie vine cu o serie de modificări majore pentru români. IRCC va fi majorat, lucru care înseamnă că ratele pentru aproape jumătate de milion de români vor fi majorate, din nou, și vor avea loc modificări ale facturilor la energie pentru consumatorii casnici finali. Tot în luna aprilie va urma o majorare la prețul țigărilor.

Ratele românilor împrumutați la bănci vor crește iar, începând cu 1 aprilie 2023. Dobânda IRCC se va apropia de 6%, estimează analiștii economici. Ar fi a șasea creștere consecutivă înregistrată de IRCC.

Elit - Gustul Desăvârșit

Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte CFA România şi al Asociaţiei Analiştilor Financiari Bancari din România, estimează că nivelul IRCC la 1 iulie ar trebui să se situeze în jurul valorii de 5,93%.

Potrivit unor calcule din piaţa bancară făcute de Economica.net, dacă am contractat un credit de 250.000 de lei la 1 iulie 2019, rambursabil în 300 de rate lunare (adică 25 de ani), la 1 iulie 2020, rata creditului era de 1.465 de lei. La 1 ianuarie 2023, rata aceluiaşi credit devine 1888 de lei, în condiţiile majorării IRCC, urmând ca la 1 aprilie 2023, rata aceluiaşi credit să ajungă la 1.925 de lei, adică cu doar 37 de lei mai mult decât la ora actuală. Menţionăm totuşi că acest calcul are la bază un credit în derulare la care clientul a mai rambursat în aproape cinci ani de când a contractat împrumutul şi o parte din principalul împrumutului.

De la 1 ianuarie 2023, nivelul IRCC a ajuns la 5,71% iar rata creditului la 2.004,65 lei. Practic în şase luni rata pentru un creditul ipotecar de 250.000 de lei s-a scumpit cu 520 de lei. Scumpirea împrumutului este de 35%.

Ce se întâmplă cu facturile românilor de la 1 aprilie. Vor fi vizați toți consumatorii casnici

Comitetului de Reglementare al ANRE e emis Ordinul pentru aprobarea contractului-cadru de furnizare a energiei electrice în regim de serviciu universal, a condițiilor generale de furnizare a energiei electrice în regim de serviciu universal şi a modelului de factură aplicabil tuturor clienţilor casnici. Noile reglementări vor intra în vigoare din aprilie 2023 și se vor reflecta în facturile emise.

Modelul de factură pentru clienţii casnici a fost simplificat şi va conţine:

 • date de identificare şi contact ale furnizorului şi ale clientului
 • data de încetare a contractului
 • dacă contractul este încheiat pe perioadă determinată
 • perioada de facturare
 • cantitatea totală de energie electrică facturată
 • preţul final facturat
 • valoarea totală de plată
 • data scadentă a plăţii

Țigările se scumpesc de la 1 aprilie

Fumătorii vor plăti mai mulți bani pentru acest viciu de la 1 aprilie. Acciza crește și, odată cu ea, începând cu data de 1 aprilie, și prețul țigărilor.

Nivelul accizei specifice la ţigarete în perioada 1 aprilie 2023 – 31 martie 2024 inclusiv este de 493,988 lei/1.000 de ţigarete, a transmis Ministerul Finanțelor.

Pentru ţigarete, acciza datorată este egală cu suma dintre acciza specifică şi acciza ad valorem. Acciza ad valorem se calculează prin aplicarea procentului legal asupra preţului de vânzare cu amănuntul al ţigaretelor eliberate pentru consum. Acest procent legal se aplică după cum urmează:

a) 13% asupra preţului de vânzare cu amănuntul al ţigaretelor eliberate pentru consum, pentru perioada 1 august 2022 – 31 martie 2023 inclusiv

b) 12% asupra preţului de vânzare cu amănuntul al ţigaretelor eliberate pentru consum, pentru perioada 1 aprilie 2023 – 31 martie 2024 inclusiv;

c) 11% asupra preţului de vânzare cu amănuntul al ţigaretelor eliberate pentru consum, pentru perioada 1 aprilie 2024 – 31 martie 2025 inclusiv;

d) 10% asupra preţului de vânzare cu amănuntul al ţigaretelor eliberate pentru consum, începând cu 1 aprilie 2025.

Se majorează diurna netaxabilă ce poate fi acordată de angajatori la delegările și detașările în țară de la 1 aprilie

Diurna acordată bugetarilor delegați sau detașați în altă localitate din țară se majorează de la 1 aprilie 2023. Măsura este prevăzută într-un ordin apărut miercuri în Monitorul Oficial.

Tot din aprilie se majorează indirect și diurna netaxabilă pe care o pot acorda angajatorii privați pentru salariații delegați sau detașați în țară.

Ministerului Finanțelor a stabilit cantumurile indemnizațiilor de delegare și detașare pentru bugetari, dar și cuantumul aocației de cazare, după cum urmează:

 • cuantumul indemnizației de delegare se majorează de la 20 la 23 de lei pe zi;
 • cuantumul indemnizației de detașare se majorează de la 20 la 23 de lei pe zi;
 • cuantumul alocației de cazare se majorează de la 230 la 265 de lei pe zi.

Potrivit Codului fiscal, ca să fie netaxabile, diurnele acordate de angajatorii privați pentru salariații delegați sau detașați în țară trebuie să fie de maximum 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru bugetari. Automat, dacă diurna zilnică acordată bugetarilor se majorează, asta înseamnă că se majorează, de la 1 aprilie, și cuantumul netaxabil al diurnelor acordate în mediul privat. Concret, de la o diurnă zilnică netaxabilă de 50 de lei (20 lei x 2,5) se ajunge la o diurnă zilnică netaxabilă de 57,5 lei (23 lei x 2,5).

Atenție, însă, pentru că, din mai 2022, diurnele netaxabile au și o a doua limită – trei salarii de bază corespunzătoare locului de muncă ocupat. Plafonul aferent valorii de trei salarii de bază corespunzătoare locului de muncă ocupat se calculează, conform Codului fiscal, prin raportarea celor trei salarii la numărul de zile lucrătoare din luna în cauză, iar rezultatul se multiplică cu numărul de zile din perioada de delegare sau detașare în țară.

Pentru partea ce depășește limitele stabilite de Codul fiscal, angajatorii trebuie să achite la stat impozit pe venit (cotă: 10%) și contribuții sociale pentru pensii (cotă: 25%), sănătate (cotă: 10%) și muncă (cotă: 2,25%).

Bugetarii delegați într-o localitate situată la o distanță cuprinsă între cinci și 50 km de localitatea în care își au locul permanent de muncă beneficiază, din aprilie 2023, de o indemnizație de delegare de 23 de lei pe zi. Iar bugetarii delegați într-o localitate situată la o distanță mai mare de 50 km de localitatea în care își au locul permanent de muncă (și care nu se pot înapoia la sfârșitul zilei de lucru) beneficiază de o alocație zilnică de delegare compusă din o indemnizație de delegare de 23 de lei pe zi și o alocație de cazare de 265 de lei pe zi.

Bugetarii detașați într-o localitate situată la o distanță cuprinsă între cinci și 50 km de localitatea în care își au locul permanent de muncă beneficiază de o indemnizație de detașare de 23 de lei pe zi. Iar bugetarilor detașați într-o localitate situată la o distanță mai mare de 50 km de localitatea în care își au locul permanent de muncă (și care nu se pot înapoia la sfârșitul zilei de lucru) li se asigură cazarea gratuită de către autoritatea sau instituția publică la care sunt detașați, în clădiri ori în spații închiriate.

Sursa: romaniatv.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare