Rămâi conectat

Ştirea zilei

Trei români și un maghiar, condamnați la Curtea de Apel Alba Iulia, după ce au deturnat cinci transporturi de marfă din Europa. Cum operau aceștia

Publicat

în

Trei români și un maghiar au fost condamnați definitiv la Curtea de Apel Alba Iulia, într-un dosar instrumentat de DIICOT, după ce au deturnat mai multe transporturi de mărfuri din vestul Europei, provocând un prejudiciu de aproape 300.000 de euro.

Cei patru inculpați au fost trimiși în judecată în 2015, pentru fapte săvârșite în 2011, iar sentința definitivă a fost pronunțată la Curtea de Apel în 2 aprilie 2021. Trei dintre aceștia au fost condamnați la un total de 14 ani și 10 luni de închisoare, iar unul a primit amendă penală.

Cetățeanul maghiar L. Levente a fost condamnat la 6 ani și 2 luni de închisoare, iar S. Levente a primit 5 ani și 6 luni de închisoare, în timp ce P. Alexandru, liderul grupării și singurul care a recunoscut infracțiunile, s-a ales cu pedeapsa finală de 3 ani și 2 luni în regim de detenție. Un alt inculpat, O. Mircea, a fost condamnat la plata unei amenzi penale în valoare de 2.000 de lei pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, acesta fiind achitat de restul acuzațiilor aduse de procurorii DIICOT. Cei patru au fost judecați pentru infracțiuni de înșelăciune în convenții cu consecințe deosebit de grave în formă continuată; introducere fără drept de date informatice rezultând informații necorespunzătoare adevărului în formă continuată; fals în înscrisuri sub semnătură privată; instigare la uz de fals și constituirea unui grup infracțional nestructurat.

Elit - Gustul Desăvârșit

Modul de operare al grupării

Potrivit rechizitoriului, în perioada aprilie-mai 2011, inculpatul P. Alexandru Vlad, împreună cu numiții L. Levente și S. Levente a format o grupare infracțională ce a acționat coordonat în scopul obținerii de beneficii materiale prin mijloace frauduloase. Puticiu a creat în numele unei societăți comerciale conturi fictive pe site-uri de internaționale de intermediere transporturi de marfă și a introdus în mod repetat, fără drept, date informatice false cu privire la firma respectivă. Cei trei s-au înregistrat fără drept, pe patru site-uri, că reprezentanți ai societății și au susținut că firma este activă și efectuează și intermediază în mod curent și aparent licit transporturi de marfă. Ulterior, cei trei au negociat, prin inducerea în eroare a partenerilor, înțelegeri cu privire la efectuarea de transporturi de mărfuri cu destinații în Uniunea Europeană, care au fost apoi deturnate pe teritoriul României sau Ungariei, înainte de ajungerea la destinație.

”Analizând modul de operare al persoanelor implicate și probele administrate, a reieșit faptul că activitatea infracțională a fost plănuită și organizată în cele mai mici detalii, plecând de la documentarea în vederea creării conturilor fictive, continuând cu crearea efectivă a acestora, identificarea transporturilor ce urmau a fi deturnate, relaționarea cu societățile partenere, deturnarea efectivă și până la plasarea mărfii deturnate, toate dublate de măsuri de precauție la fiecare pas (folosirea numai unor conexiuni la internet wireless, a unor cartele prepay doar în scopul infracțional propus și pentru perioade foarte scurte de timp, a unor servicii de fax ce nu permit identificarea utilizatorului etc.), aceste activități implicând acțiuni concertate și pe mai multe planuri din partea mai multor persoane”, se mai susține în rechizitoriul DIICOT.

Transporturile deturnate de inculpați

Primul transport deturnat a fost un camion încărcat cu 21 de paleți cu șorici de porc în cantitate de circa 20 de tone, din Austria, care a ajuns pe teritoriul Ungariei, în loc să fie trimis în Franța. În final, marfă nu a mai fost preluată pentru că inculpații și-au dat seama că nu au ce face cu șoricii de porc. Furnizorul a solicitat în dosar daune de 6.000 de euro, pentru prejudiciul suferit. Al doilea transport deturnat a fost reprezentat de 17,5 tone de carne de pui congelată, în valoare de 75.000 de euro, care trebuia transportată din România în Franța și care a fost descărcată la Budapesta. Al treilea transport a fost un camion plin cu lapte paseurizat care trebuia dus din Germania, în România. Laptele în valoare de 17.000 de euro a fost descărcat în Ungaria și încărcat într-un alt camion, care s-a făcut nevăzut.

Tot din Germania trebuia adus în România un transport în valoare de aproape 60.000 de euro reprezentat de 21 de tone de brânzeturi și frișcă pentru cafea. Și acesta a fost transbordat în Ungaria, într-un alt camion, și a fost făcut dispărut. Ultimul transport deturnat a fost o cantitate de 22 de tone de fructe de pădure, în valoare de 71.000 de euro, care trebuia să ajungă din Ungaria, în Norvegia. A fost deturnat spre România, iar în localitatea Florești din județul Cluj a fost transbordat într-un TIR cu numere de Bulgaria. În final, instanțele de judecată au obligat inculpații să achite un prejudiciu total de 291.000 de euro.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Operațiunea „Transilvania”: Rețea de peste 50 de tâlhari români anihilată de DIICOT, carabinieri și Europol. Cum erau „agățate” victimele

Publicat

în

Operațiunea „Transilvania”: Rețea de peste 50 de tâlhari români anihilată de DIICOT, carabinieri și Europol. Cum erau „agățate” victimele

Presa italiană scrie despre rețeaua de tâlhari români dată în vileag vineri de către DIICOT:  femeile din grupare amețeau bătrâni cu doze masive de Valium pentru ca apoi să-i jefuiască. Un fost pilot a făcut două atacuri de cord după doza de Valium primită din partea româncelor.

Operațiunea, coordonată de Parchetul din Locri și denumită „Transilvania”, a scos la iveală o grupare infracțională cu o structură piramidală și două baze active între România și Italia, potrivit Rai News.

Elit - Gustul Desăvârșit

În prezent, există 59 de suspecți și au fost identificate 15 victime

Ancheta carabinierilor, desfășurată în colaborare cu Europol, a pornit de la plângerea, în 2018, a unui bărbat în vârstă care a fost înșelat de o româncă. Femeia l-a determinat să-i dea 20.000 de euro, pe care i-a transferat apoi în România. Femeia se prefăcuse că este îndrăgostită de el pentru a-i câștiga încrederea și a putea astfel să obțină banii.

Carabinierii au început alte investigații care au scos la iveală o grupare criminală formată în întregime din cetățeni români și în care fiecare suspect avea o sarcină bine definită, iar la conducerea grupării se afla un cuplu.

Se presupune că gruparea se folosea de tinere care își alegeau cu grijă potențialele victime, în principal bărbați în vârstă de 70-90 de ani, de la care obțineau apoi sume mari de bani.

Banii, care ajungeau până la 1.000 de euro pentru fiecare „cadou”, erau fie dați de victimă direct în mâinile escrocului, fie transferați către conducerea de vârf a bandei din România.

Victima era „agățată” pe stradă sub pretextul vânzării de brichete și batiste

Urma faza de „racolare”, în care tinerele, profitând de singurătatea și vulnerabilitatea victimelor, se declarau îndrăgostite. Apoi, spuneau că au nevoie de bani, invocând, în cele mai multe cazuri, probleme de sănătate fictive ale lor sau ale membrilor familiei lor care locuiau, în special, în spațiul european.

Amenințările erau, de asemenea, la ordinea zilei, iar în unele cazuri s-au transformat în extorcare de fonduri atunci când victima, realizând ce se întâmpla, nu mai plătea niciun ban. În acel moment, victima era intimidată cu dezvăluirea relației clandestine partenerilor de viață.

Lipsa de scrupule a membrilor organizației a fost confirmată de un episod din decembrie 2018, când carabinierii din San Luca au arestat două femei, care au fost ulterior condamnate și sunt încă în închisoare.

Acestea au jefuit casa unui bărbat de 77 de ani, care fusese anterior pilot de circuit, nu înainte de a-i administra o doză aproape letală de valium, ceea ce i-a provocat bărbatului două atacuri de cord în zilele care au urmat evenimentului.

În alte două rânduri, în decembrie 2018 și aprilie 2021, carabinierii au arestat în flagrant delict două femei în momentul în care încasau banii de șantaj în urma răzvrătirii victimelor lor, care au fost obligate să plătească noi sume pentru ca relația să nu fie dezvăluită familiilor lor.

Suspecții se întorceau periodic în România pentru a-și redefini strategiile operaționale și pentru a împărți veniturile obținute din comportamentul lor ilegal.

sursa: dcnews.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

UPDATE FOTO| INCENDIU în Sebeș: Acoperișul unei case, CUPRINS de flăcări. Intervin pompierii cu patru autospeciale

Publicat

în

UPDATE FOTO| INCENDIU în Sebeș: Acoperișul unei case, CUPRINS de flăcări. Intervin pompierii cu patru autospeciale

Un incendiu a izbucnit în seara zilei de vineri, 20 mai, la o casa din Sebeș. 

Garda de intervenție Sebeș, în cooperare cu SVSU Sebeș intervine pentru localizarea și lichidarea flăcărilor izbucnite la o casă de locuit din Municipiul Sebeș.

Elit - Gustul Desăvârșit

Din primele informații incendiul se manifestă la acoperișul clădirii pe o suprafață de aproximativ 80 de metri pătrați.

În cadrul intervenției au fost alocate patru autospeciale pentru stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD B2.

UPDATE 20:09 : S-a reușit localizarea incendiului în limitele gasite (80 mp casa de locuit si 10 mp o anexa). Intervenție este îngreunată de prezența unei cantități mari de materiale combustibile in interior (maculatura/hârtie). În acest moment nu mai este pericol de extindere și se lucreaza în continuare pentru lichidarea incendiului. ISU Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

SUBIECTE și BAREME la BACALAUREAT 2022, sesiunea specială, proba la alegere a profilului: Ce au primit olimpicii astăzi

Publicat

în

SUBIECTE și BAREME la BACALAUREAT 2022, sesiunea specială, proba la alegere a profilului: Ce au primit olimpicii astăzi

Bacalaureatul 2022, sesiunea specială, a continuat astăzi, 20 mai, cu proba la alegere a profilului, pentru elevii olimpici din România.

Această sesiune este pentru absolvenții de liceu participanți la loturile olimpice și la competițiile sportive și artistice internaționale care se desfășoară în aceeași perioadă cu examenul național de Bacalaureat 2022.

SUBIECTE și BAREME la BACALAUREAT 2022, sesiunea specială, la proba la alegere

CLICK PENTRU: SUBIECTELE LA GEOGRAFIE

CLICK PENTRU: SUBIECTELE LA PSIHOLOGIE

CLICK PENTRU: SUBIECTELE LA LOGICĂ

CLICK PENTRU: SUBIECTELE LA INFORMATICĂ

CLICK PENTRU: SUBIECTELE LA CHIMIE ORGANICĂ

CLICK PENTRU: SUBIECTELE LA CHIMIE ANORGANICĂ

CLICK PENTRU: SUBIECTELE LA BIOLOGIE

CLICK PENTRU: SUBIECTELE LA ANATOMIE

CLICK PENTRU: BAREMELE LA GEOGRAFIE

CLICK PENTRU:BAREMELE LA  PSIHOLOGIE

CLICK PENTRU: BAREMELE LA LOGICĂ

CLICK PENTRU: BAREMELE LA INFORMATICĂ

CLICK PENTRU: BAREMELE LA CHIMIE ORGANICĂ

CLICK PENTRU: BAREMELE LA CHIMIE ANORGANICĂ

CLICK PENTRU: BAREMELE LA BIOLOGIE

CLICK PENTRU: BAREMELE LA ANATOMIE

Elit - Gustul Desăvârșit

Iată calendarul oficial al sesiunii speciale a examenului de BAC 2022:

 • 9-10 mai 2022: Înscrierea candidaților la sesiunea specială de examen
 • 11 mai 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
 • 12-13 mai 2022: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C
 • 16-17 mai 2022: Evaluarea competențelor digitale — proba D
 • 17 mai 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
 • 18 mai 2022: Limba și literatura română — proba E)a) — proba scrisă
 • 19 mai 2022: Proba obligatorie a profilului — proba E)c) — proba scrisă
 • 20 mai 2022: Proba la alegere a profilului și specializării — proba E)d) — proba scrisă
 • 23 mai 2022: Limba și literatura maternă — proba E)b) — proba scrisă
 • 26 mai 2022: Afișarea rezultatelor până la ora 12.00
  • Depunerea contestațiilor (între orele 12.00 și 14.00)
 • 26-29 mai 2022: Rezolvarea contestațiilor
 • 29 mai 2022: Afișarea rezultatelor finale

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare