Rămâi conectat

Ştirea zilei

Trei români și un maghiar, condamnați la Curtea de Apel Alba Iulia, după ce au deturnat cinci transporturi de marfă din Europa. Cum operau aceștia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Trei români și un maghiar au fost condamnați definitiv la Curtea de Apel Alba Iulia, într-un dosar instrumentat de DIICOT, după ce au deturnat mai multe transporturi de mărfuri din vestul Europei, provocând un prejudiciu de aproape 300.000 de euro.

Cei patru inculpați au fost trimiși în judecată în 2015, pentru fapte săvârșite în 2011, iar sentința definitivă a fost pronunțată la Curtea de Apel în 2 aprilie 2021. Trei dintre aceștia au fost condamnați la un total de 14 ani și 10 luni de închisoare, iar unul a primit amendă penală.

Cetățeanul maghiar L. Levente a fost condamnat la 6 ani și 2 luni de închisoare, iar S. Levente a primit 5 ani și 6 luni de închisoare, în timp ce P. Alexandru, liderul grupării și singurul care a recunoscut infracțiunile, s-a ales cu pedeapsa finală de 3 ani și 2 luni în regim de detenție. Un alt inculpat, O. Mircea, a fost condamnat la plata unei amenzi penale în valoare de 2.000 de lei pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, acesta fiind achitat de restul acuzațiilor aduse de procurorii DIICOT. Cei patru au fost judecați pentru infracțiuni de înșelăciune în convenții cu consecințe deosebit de grave în formă continuată; introducere fără drept de date informatice rezultând informații necorespunzătoare adevărului în formă continuată; fals în înscrisuri sub semnătură privată; instigare la uz de fals și constituirea unui grup infracțional nestructurat.

Modul de operare al grupării

Potrivit rechizitoriului, în perioada aprilie-mai 2011, inculpatul P. Alexandru Vlad, împreună cu numiții L. Levente și S. Levente a format o grupare infracțională ce a acționat coordonat în scopul obținerii de beneficii materiale prin mijloace frauduloase. Puticiu a creat în numele unei societăți comerciale conturi fictive pe site-uri de internaționale de intermediere transporturi de marfă și a introdus în mod repetat, fără drept, date informatice false cu privire la firma respectivă. Cei trei s-au înregistrat fără drept, pe patru site-uri, că reprezentanți ai societății și au susținut că firma este activă și efectuează și intermediază în mod curent și aparent licit transporturi de marfă. Ulterior, cei trei au negociat, prin inducerea în eroare a partenerilor, înțelegeri cu privire la efectuarea de transporturi de mărfuri cu destinații în Uniunea Europeană, care au fost apoi deturnate pe teritoriul României sau Ungariei, înainte de ajungerea la destinație.

”Analizând modul de operare al persoanelor implicate și probele administrate, a reieșit faptul că activitatea infracțională a fost plănuită și organizată în cele mai mici detalii, plecând de la documentarea în vederea creării conturilor fictive, continuând cu crearea efectivă a acestora, identificarea transporturilor ce urmau a fi deturnate, relaționarea cu societățile partenere, deturnarea efectivă și până la plasarea mărfii deturnate, toate dublate de măsuri de precauție la fiecare pas (folosirea numai unor conexiuni la internet wireless, a unor cartele prepay doar în scopul infracțional propus și pentru perioade foarte scurte de timp, a unor servicii de fax ce nu permit identificarea utilizatorului etc.), aceste activități implicând acțiuni concertate și pe mai multe planuri din partea mai multor persoane”, se mai susține în rechizitoriul DIICOT.

Transporturile deturnate de inculpați

Primul transport deturnat a fost un camion încărcat cu 21 de paleți cu șorici de porc în cantitate de circa 20 de tone, din Austria, care a ajuns pe teritoriul Ungariei, în loc să fie trimis în Franța. În final, marfă nu a mai fost preluată pentru că inculpații și-au dat seama că nu au ce face cu șoricii de porc. Furnizorul a solicitat în dosar daune de 6.000 de euro, pentru prejudiciul suferit. Al doilea transport deturnat a fost reprezentat de 17,5 tone de carne de pui congelată, în valoare de 75.000 de euro, care trebuia transportată din România în Franța și care a fost descărcată la Budapesta. Al treilea transport a fost un camion plin cu lapte paseurizat care trebuia dus din Germania, în România. Laptele în valoare de 17.000 de euro a fost descărcat în Ungaria și încărcat într-un alt camion, care s-a făcut nevăzut.

Tot din Germania trebuia adus în România un transport în valoare de aproape 60.000 de euro reprezentat de 21 de tone de brânzeturi și frișcă pentru cafea. Și acesta a fost transbordat în Ungaria, într-un alt camion, și a fost făcut dispărut. Ultimul transport deturnat a fost o cantitate de 22 de tone de fructe de pădure, în valoare de 71.000 de euro, care trebuia să ajungă din Ungaria, în Norvegia. A fost deturnat spre România, iar în localitatea Florești din județul Cluj a fost transbordat într-un TIR cu numere de Bulgaria. În final, instanțele de judecată au obligat inculpații să achite un prejudiciu total de 291.000 de euro.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Ciortea Maria Christina, medic pediatru cu o carieră îndelungată la Ocna Mureș, sărbătorită la venerabila vârstă de 100 de ani: Era cunoscută ca doamna doctor care era mereu pe o bicicletă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ciortea Maria Christina, medic pediatru cu o carieră îndelungată la Ocna Mureș, sărbătorită la venerabila vârstă de 100 de ani: Era cunoscută ca doamna doctor care era mereu pe o bicicletă Ciortea Maria Christina, medic pediatru cu o carieră îndelungată la Ocna Mureș, a împlinit venerabila vârstă de 100 de ani. Era cunoscută ca doamna […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea