Trei ani în plus la pedeapsă pentru cei care fug de închisoare: Nou proiect de lege anunțat de ministrul Justiției
Trei ani în plus la pedeapsă pentru cei care fug de închisoare: Nou proiect de lege anunțat de ministrul Justiției
Cei care fug de închisoare ar putea avea parte de pedepse mai aspre dacă un nou proiect de lege va fi adoptat de Parlament. În cursul zilei de luni, ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a anunţat, că în şedinţa de Guvern de joi va prezenta un proiect de lege privind tematica fugarilor, precum şi raportul referitor la persoanele plecate din România care încearcă să se ascundă pentru a nu-şi executa condamnările în penitenciarele din România, raport solicitat de premierul Marcel Ciolacu, relatează Agerpres.
„Joi, pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern, aşa cum i-am informat şi pe colegii mei, se va afla un proiect foarte important pentru Ministerul Justiţiei. Este un proiect generat din dorinţa de a gestiona mai bine tematica fugarilor. La nivelul lunii septembrie, 110 persoane din România au fost date în urmărire internaţională. Ca atare, am identificat această modalitate de a reglementa suplimentar şi anume în condiţiile în care în 7 zile după ce ai fost condamnat definitiv la pedeapsa închisorii cu executare nu te prezinţi pentru a putea fi încarcerat vei avea o pedeapsă de până la 3 ani, suplimentar, pentru această variantă nouă de reglementare a infracţiunii de evadare”, a explicat Gorghiu, după o reuniune a conducerii PNL.
Ea a menţionat că va prezenta în şedinţă şi raportul privind persoanele fugite din România care încearcă „să se ascundă de penitenciarele din ţară” şi „să îşi îndulcească” existenţa prin alte jurisdicţii.
Ministrul a mai informat că în şedinţa de Guvern de joi se va discuta şi suplimentarea resursei umane a secţiei de antidrog din cadrul DIICOT cu 25 de posturi, în prezent fiind 16 persoane care se ocupă la nivel central, ceea ce este insuficient.
„Acest lucru este absolut necesar pentru a ataca frontal o problemă care este prioritate de agendă nu numai pentru România, ci şi pentru Europa, pentru SUA”, a arătat Gorghiu.
Potrivit ministrului Justiţiei, un raport al Departamentului american de Stat arată că, „după terorism, SUA văd problema drogurilor ca cel mai important atac la securitatea internă”, iar România trebuie să trateze la fel această chestiune. „Problema consumului şi a traficului de droguri este una de sănătate publică şi de securitate naţională”, a transmis Gorghiu.
Sursa: g4media.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Datoria externă totală a României a atins un nivel record: A crescut cu 17,8 milioane de euro în primele 9 luni ale anului 2024
Datoria externă totală a României a atins un nivel record: A crescut cu 17,8 milioane de euro în primele 9 luni ale anului 2024 Datoria externă totală a României a atins un nivel record în primele 9 luni ale anului 2024, pe fondul unei inflații galopante și a cheltuielilor administrative exorbitante. Citește și: Alimentele în […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii5 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii