„Transursoaia”, drumul impresionant din Apuseni, care a contribuit la dezvoltarea turistică a zonei de munte

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

„Transursoaia”, drumul impresionant din Apuseni, care a contribuit la dezvoltarea turistică a zonei de munte

„Transursoaia” sau DN1R, este un drum modernizat acum patru ani și care a contribuit din plin la dezvoltarea turistică a zonei. Drumul traversează Apusenii printr-o spectaculoasă zonă de munte și este asemănat, din mai multe puncte de vedere, cu „Transalpina”. Pe o distanță de 80 de kilometri, șoseaua îngustă poartă turiștii printr-un peisaj deosebit.

Transursoaia porneşte din localitatea Albac, din DN75, şi urcă până la o altitudine de 1300 de metri, până în Huedin, unde se intersectează cu DN1. Drumul, pe alocuri îngust, urca şi coboară în pante abrupte.

USR - Alegeri parlamentare 2020

Din loc în loc, sunt amenajate parcări de unde turiştii pot admira în voie frumuseţea locului. Celelalte localități prin care trece Transursoaia sunt Sancraiu, Călata, Beliș, Lacul Fântânele, Poiana Horea, Mătișești, Horea, Albac. Cea mai frumoasă zonă este cea cuprinsă între Horea și Beliș, aici fiind și altitudinea maximă a drumului.

PMP - Alegeri parlamentare 2020

În trecut, era parcurs de moții care doreau să ajungă la Huedin sau la Cluj-Napoca pentru a-și comercializa produsele tradiționale. După modernizarea șoselei, numărul turiştilor a crescut considerabil, şi moţii s-au orientat şi şi-au transformat casele în pensiuni. O noapte de cazare porneşte de la 80 de lei, iar o cabană se poate închiria cu 450 de lei.

”De când s-a asfaltat drumul, acum patru ani, sunt tot mai mulţi trecători, tot mai mulţi turişti care întreabă de locuri de cazare, de unde se poate vizita. Îi așteptăm cu cele mai bune condiții de cazare și cu bunătățile specific ale moților. Oamenii vin să se bucure de natură motiv pentru care merg în drumeții către atracțiile turistice din apropierea noastră”, spune Ioana Avram, proprietarul unei pensiuni din zona comunei Albac.

Renumele șoselei a crescut și după accidentul aviatic din ianuarie 2014, din masivul Petreasa, soldat cu decesul pilotului Adrian Iovan și al tinerei Aura Ion. Drumul de acces spre locul accidentului, devenit atracție turistică și care a fost, de asemenea, asfaltat, pornește din “Transursoaia”, de pe teritoriul comunei Horea. Autoritățile locale au încercat să construiască și o pârtie de schi, în apropierea șoselei. Proiectul a fost abandonat pentru că nu a fost finanțat, deși s-a defrișat o suprafață de 30 de hectare de pădure și s-a cheltuit suma de 1,5 milioane de lei.

”Drumul a ajutat la dezvoltarea comunei pentru că se poate ajunge mult mai ușor de celalaltă parte a munților, la Huedin. O perioadă a circulat și un autobuz pe treseul Huedin – Horea. Vin mulți turiști pe acest drum după ce a fost modernizat. Acum e nevoie de reparații, deja, dar există un proiect și se vor asfalta din nou porțiunile care au fost distruse. Iarna e mai greu pentru că fiind zonă de munte, drumul se acoperă cu zăpadă și este dificil de întreținut. Dar, una peste alta, pentru locuitorii comunei Horea, «Transuroaia» este un beneficiu clar”, spune un reprezentant al Primăriei Horea.

Mulți turiști vor să simtă altfel natura, aşa că îşi lasă maşina într-o localitate şi merg pe drumul şerpuit cu bicicleta. Parcurg o porțiune și apoi se întorc la mașină. Alții aleg să meargă întregul traseu pe bicicletă, dus-întors, situație în care călătoria durează trei zile. Se cazează la pensiunile din apropierea drumului și vizitează peșterile și cascadele spectaculoase prezente peste tot în Apuseni.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419