Rămâi conectat

Ştirea zilei

Tradiția udatului fetelor, în Ardeal, de Dragobete: Fetele trebuie stropite, pentru a le merge bine şi a fi frumoase tot anul

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Tradiția udatului fetelor, în Ardeal, de Dragobete: Fetele trebuie stropite, pentru a le merge bine şi a fi frumoase tot anul

În Transilvania, de Dragobete, este păstrat obiceiul udatului fetelor, deși cunoscut pentru a doua zi de Paște, în unele comunități obiceiul se practică și în data de 24 februarie.

Citește și: Mesaje de Dragobete, ziua îndrăgostiților la români. Texte cu declarații de iubire, felicitări și urări de Dragobete

Tradiţia „udatului” spune că fetele trebuie stropite, pentru a le merge bine şi a fi frumoase tot anul. În semn de recompensă pentru feciorii „udători”, fetele trebuie să îi cinstească cu băutură şi daruri, iar celor mai mici li se oferă ouă roşii şi bănuţi.

„Eu sunt micul grădinar/ Cu sticluţa-n buzunar/ Şi-am venit la dumneavoastră/ Să ud floarea din fereastră”, aşa încep udatul fetelor tinerii din Ardeal, care merg la casele acestora pentru a le stropi cu apă din fântână.

Citește și: Obiceiuri, tradiţii şi superstiţii de Dragobete, sărbătoarea iubirii la români

După ce băiatul spune că îi e sete şi scoate un ulcior cu apă pe care o toarnă pe gâtul sau pe faţa fetei spunând: „Să-ţi fie inima curată ca apa şi ea să te ferească de orice boală”.

A doua zi, fetele se mândresc cu numărul de udători care le-au colindat. Se mai obişnuieşte ca feciorii din sat să ia cu ei o găleată cu apă şi să meargă acasă la fetele nemăritate. Dacă le găsesc dormind, toarnă apa din găleată pe ele. Se crede că fetele care sunt udate se vor mărita în curând.

Obiceiul „udatului” este preluat în Ardeal de la comunitatea maghiară şi s-a extins în toată regiunea. Tradiţia cu apa din fântână se practică mai ales la sate, în timp ce în oraşe bărbaţii obişnuiesc să ude doamnele şi domnişoare cu parfum.

De sărbătoarea iubirii la români se transmit felicitări de Dragobete și declarații de dragoste pentru persoana iubită.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Georgiana Pavelescu, o tânără din Alba, ambasadoare a cântecului popular de pe Valea Sebeșului, la „Primăvara românească la Bruxelles”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Georgiana Pavelescu, o tânără din Alba, ambasadoare a cântecului popular de pe Valea Sebeșului, la „Primăvara românească la Bruxelles” Georgiana Pavelescu, o tânără originară de pe Valea Sebeșului, județul Alba, a fost weekend-ul trecut ambasadoarea Cântecului Popular Românesc în cadrul evenimentului „Primăvara românească la Bruxelles”, eveniment prin care Europarlamentarul PSD, Victor Negrescu, continuă an de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea