Rămâi conectat

Actualitate

TOATE MĂSURILE luate, în contextul prevenirii infecției cu CORONAVIRUS, de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență

Ziarul Unirea

Publicat

în

TOATE MĂSURILE luate, în contextul prevenirii infecției cu CORONAVIRUS, de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență

Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU) a luat mai multe decizii cu privire la epidemia de coronavirus, măsuri care afectează viața de zi cu zi a persoanelor fizice și a operatorilor economici. Iată care sunt toate deciziile:

”Art.1 Se aprobă suspendarea cursurilor din toate unitățile de învățământ preuniversitar începând din data de 11 martie 2020 până în data de 22 martie 2020, cu posibilitatea de prelungire în funcție de evoluția situației.

Art.2

(1) Se aprobă suspendarea transportului rutier de persoane prin servicii regulate, regulate speciale și ocazionale în trafic internațional pentru toate cursele efectuate de către operatorii de transport spre Italia și din Italia spre România începând cu data de 10.03.2020, ora 12:00, până în data de 31.03.2020, ora 12:00, ora României.

(2) Operatorii de transport rutier care efectueaza servicii regulate, regulate speciale și servicii ocazionale care tranzitează Italia au obligația de a comunica cetățenilor români care se vor îmbarca din Italia către România, faptul că vor intra în carantină/ autoizolare pe teritoriul României și își vor asuma responsabilitatea prin completarea unei declaratii pe propria raspundere la imbarcarea in autobuz.

Art. 3

(1) Se aproba suspendarea sau dupa caz interzicerea introducerii de catre operatorii feroviari de transport calatori de noi trenuri directe spre Italia si dinspre Italia spre Romania, incepand cu data de 12.03.2020 ora 12.00 pana la data de 31.03.2020 ora 12.00, ora Romaniei.

(2) Operatorii feroviari au obligația de a afisa la bordul trenurilor si de a distribui materiale tiparite care sa aduca la cunostinta calatorilor faptul ca cetatenii romani care se vor imbarca venind din Italia catre Romania vor intra in carantina sau autoizolare pe teritoriul Romaniei si isi vor asuma aceasta responsabilitate prin completarea unei declaratii pe proprie raspundere, la urcarea in tren.

(3) Operatorii feroviari au obligatia de a instiinta cetatenii straini ca acestora nu li se va permite trecerea frontierei Romaniei, daca vin cu escala din Italia.

Art.4 Se aprobă sistarea programelor de studii privind schimbul de experiență până la 31.03.2020, cu posibilitatea de prelungire, dacă acestea nu au fost începute până la data prezentei hotărâri.

Art. 5 Se aprobă suspendarea, până la 31.03.2020, a stagiilor în spitale pentru cursanții școlilor postliceale-sanitare.

Art. 6 Se aprobă instituirea obligației pentru unitățile de alimentație publică (ex. hyper-market, super market, market, magazine de cartier, etc.) de a lua măsuri în privința:

– dezinfecția frecventă a suprafețelor expuse (cărucioare, balustrade, coșuri de cumpărături, clanțe de uși, butoane de la lifturi, grupuri sanitare, etc.).

– instituirea de măsuri privind evitarea aglomerării de persoane, în special în zonele caselor de marcat, în spațiile comerciale.

Această măsură se va implementa pe baza recomandărilor Ministerului Sănătății în termen de 48 de ore de la adoptarea prezentei Hotărâri.

Art. 7 Se aprobă desfășurarea reuniunilor cu un număr sub 200 de persoane fără avizul DSP.

Art. 8 Furnizorii publici și privați de transport de persoane sunt obligați să efectueze dezinfectarea frecventă a spațiului (ex. bare și suporți de susținere, uși, scaune, etc.), de preferat la finalizarea traseului.

Art. 9 Toate instituțiile publice și private au obligația de a asigura la toalete, material destinat igienei personale (săpun, prosoape hârtie, uscătoare de mâini), dezinfecția frecventă a clanțelor, ușilor, precum și a altor suprafețe expuse (mese conferințe, birouri, balustrade, butoanele de lifturi, etc.).

Art. 10 Se vor transmite circulare către instinuțiile publice și private în vederea analizării posibilității desfășurării muncii la domiciliu pentru o parte din personal, în temeiul dispoziților art. 108–110 din Legea 53/2003 Codul Muncii coroborat cu art. 2 din Legea nr. 81/2018 Privind reglementarea activității de telemuncă, acolo unde este posibil.

Art.11 Se aprobă modelul declarației pe propria răspundere utilizată la intrarea în țară, anexă la prezenta Hotărâre.

Art.12 La nivel national, autoritățiile cu responsabilități în gestionarea riscului manifestat de virusul SARS–COV–2, intensifică acțiuniile preventive derulate în spațiile publice, cu aflux de persoane (cum ar fi: gări, autogări, stații de metrou, târguri, piețe, etc.), în vederea conștientizării populației cu privire la importanța respectării măsurilor de sănătate publică dispuse.”, se spune în documentul aprobat în cursul reuniunii de aseară.

sursa: stiripesurse.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Recalculare pensii 2024: Exemple de calcul pe noua lege a pensiilor

Unirea Ziarul

Publicat

în

Recalculare pensii 2024: Exemple de calcul pe noua lege a pensiilor Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a adus lămuriri importante despre noua Lege a Pensiilor și a explicat faptul că tinerii vor fi avantajați dacă au studii superioare, aceștia urmând să încaseze sume în plus la pensie. De asemenea, românii care au peste 36 de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea