Rămâi conectat

Actualitate

„Toate drumurile duc la Alba Iulia 2020 – Capitală Culturală Europeană”

Publicat

în

În cadrul unei conferinţe de presă, Florin Roman, vicepreşedintele PNL Alba a lansat un proiect îndrăzneţ, dar nu imposibil, menit să scoată comunitatea albaiuliană (deopotrivă administraţia locală şi cetăţenii) din rutina zilnică şi picajul economic. Astfel, reluând o idee dezbătută anul trecut, după discuţiile purtate cu directorul Teatrului Naţional din Sibiu, Constantin Chiriac, Florin Roman a lansat proiectul „Toate drumurile duc la Alba Iulia 2020 – Capitală Culturală Europeană”. „E o campanie care vrea să facă din Alba Iulia în 2020 capitală a Europei culturale, după ce secolul trecut a devenit şi a rămas Capitala de suflet a tuturor românilor. Vrem să spunem oricărui român: Vino să ne UNIM din nou la Alba Iulia!”.
Florin Roman a lansat public invitaţia de a sprijini acest demers mai multor persoane publice, reprezentative pentru comunitate: ÎPS Irineu Bistriţeanul – Arhiepiscop de Alba Iulia, Moise Achim – rectorul Universităţii 1 Decembrie 1918 Alba Iulia, artiştilor Ionuţ Fulea, Veta Biriş, Nicolae Furdui Iancu, Ioan Bocşa, Ioana Bogăţan – director teatrul Prichindel din Alba Iulia, Marius Moga jr. – compozitor, Marius Moga – sr, organizator de evenimente, trupa Zadar, Edy Schneider – muzicolog, Alin Ignat – artist, laureat al festivalului de la Mamaia, Gheorghe Ciul – directorul ziarului Unirea, Cornel Comşa – specialist în comunicare, Maria Lucia Munteanu – redactor şef ziarul Unirea, Claudiu Makkai – director Alba24.ro, Nicolaie Moldovan – şef Serviciu Programe Comunitare din Primăria Alba Iulia, Popescu Dan – director în Consiliul Judeţean Alba, Călin Bogdan – fotograf profesionist, Cătălin Cădan – freelancer, Traian Mârza – pictor, George Bounegru – muzeograf Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, Florin Mircea Corcoz – ziarist, Ioan Rus – avocat, fost prefect, Simion Creţu – director ADR Centru, Augustin Mândroc – avocat, fost preşedinte al CJ Alba, Tudor Roşu – Muzeul Naţional al Unirii, ec. Ananie Gârbovean, fost prefect de Alba, arh. Marius Barbieri. „Şi lista rămâne deschisă tuturor celor care reprezintă ceva pentru judeţul Alba, reprezentanţi ai ONG-urilor şi societăţii civile, din mediul academic şi de afaceri” a subliniat Roman. (N.I.T.)

Publicitate

Actualitate

ANSVSA : NU interzice și NU limitează creșterea porcinelor în gospodăriile populației din România. Clarificări din partea instituției

Publicat

în

ANSVSA : NU interzice și NU limitează creșterea porcinelor în gospodăriile populației din România. Clarificări din partea instituției

Ca urmare a informațiilor eronate apărute în presă, având ca scop denaturarea situației reale, precizăm următoarele:

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) NU interzice și NU limitează creșterea porcinelor în gospodăriile populației din România.

În urma consultărilor cu crescătorii, asociațiile de fermieri și asociațiile procesatorilor de carne a rezultat un proiect de ordin comun (ANSVSA și MADR) în care s-au stabilit anumite reguli generale de biosecuritate.

În propria gospodărie, fiecare crescător poate crește câte porcine dorește și să facă sau nu reproducție. ANSVSA intenționează numai să stabilească măsurile de biosecuritate pentru fiecare tip de exploatație, nicidecum să interzică creșterea sau reproducția în gospodăriile populației. Astfel, cei care doresc să facă reproducție și să vândă suine, inclusiv ca persoană fizică, vor trebui să respecte câteva măsuri suplimentare de biosecuritate, față de ceilalți crescători, pe întreaga durată a evoluției pestei porcine africane în România.

Responsabilizarea deținătorilor de porcine din gospodăriile populației și verificarea respectării obligațiilor acestora privind sănătatea, bunăstarea, regulile minime de biosecuritate și mișcare a animalelor au un rol deosebit de important în vederea prevenirii evoluției pestei porcine africane.

Atâta timp cât pesta porcină africană evoluează pe teritoriul României, ANSVSA, instituția responsabilă pentru sănătatea și bunăstarea animalelor are rolul de prevenție și combatere a acestui virus prin aplicarea de măsuri specifice. Chiar în condițiile în care scăderea numărului de focare este semnificativă, de la 1.220 de focare active în septembrie 2019 la 236 în prezent, măsurile trebuie menținute și intensificate pentru că pericolul este permanent prezent. Ca dovadă în acest sens stă panta ascendentă pe care se află numărul de focare, odată cu încălzirea vremii. În ultima săptămână au fost înregistrate 70 de focare noi în 16 județe.

ANSVSA rămâne alături atât de crescătorii din fermele comerciale, cât și de cei din gospodărille populației în prevenirea și combaterea virusului PPA. Este esențial ca acesta să nu provoace pagube economice de o asemenea anvergură astfel încât să facă imposibil pentru statul român să asigure fondurile necesare pentru despăgubiri. În perioada în care virusul evoluează în jurul fermelor, activitatea acestora este blocată și sunt șanse foarte mari ca boala să afecteze animalele din aceste unități, ceea ce ar duce la o creștere exponențială a pagubelor pe întreg lanțul de producție. Din 2017 până în prezent, despăgubirile plătite propietarilor de animale afectate din România se ridică la peste 200 de milioane de euro.

Subliniem că responsabilitatea prevenirii și combaterii PPA revine tuturor instituțiilor din România, cu responsabilități în domeniu (ANSVSA, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Autoritățile Publice Locale și nu în ultimul rând crescătorii de porcine), întrucât boala nu poate fi gestionată exclusiv de serviciile sanitare veterinare.

Transmit reprezentanții ANSVSA

Publicitate
Citește mai mult

Actualitate

Un nou ATAC DE URS în România : Animalul a atacat o turmă de oi, a răpus o mioară și a plecat cu a doua „la pachet” în pădure

Publicat

în

Un nou ATAC DE URS în România : Animalul a atacat o turmă de oi, a răpus o mioară și a plecat cu a doua „la pachet” în pădure

Un urs a omorât o oaie, iar pe o alta a târât-o în pădure, după ce a atacat o turmă de pe un islaz comunal din localitatea suceveană Lungeni, comuna Broşteni, potrivit Agerpres.

Potrivit Jandarmeriei Suceava, persoana care a apelat la 112 este proprietarul turmei de oi şi a constatat că din 17 i-au rămas 15, el declarând că a văzut „umbra ursului la marginea pădurii”.

La faţa locului a intervenit un echipaj de la Postul de Jandarmi Montani Broşteni, care nu a găsit ursul, dar a rămas în zonă pentru monitorizare.

Electrica Furnizare Discount

În contextul în care prezenţa urşilor este semnalată tot mai des în zonele montane ale judeţului, dar şi în apropierea gospodăriilor, jandarmii recomandă ca persoanele care se întâlnesc cu un urs să nu îi dea de mâncare, să nu se apropie pentru a face fotografii şi să îşi facă simţită prezenţa vorbind, astfel încât animalul să nu fie luat prin surprindere şi să evite oamenii.

Totodată, zgomotele puternice şi muzica tare irită ursul, iar mirosul grătarului îl poate atrage şi de la 10 kilometri.

”În cazul în care animalul se apropie de voi, încercaţi să păreţi cât mai mari prin ridicarea braţelor deasupra capului şi, în niciun caz, nu fugiţi. Ursul fuge mult mai repede decât omul, atingând în urcare circa 25-30 km pe oră, iar prin fugă instinctul de vânătoare se va activa şi atunci va ataca”, au transmis reprezentanţii Jandarmeriei Suceava.

Citește mai mult

Actualitate

VIDEO | Accident pe DN 1 la intrarea în Aiud, la intersecția cu drumul ce duce spre Rădești

Publicat

în

VIDEO | Accident pe DN 1 la intrarea în Aiud, la intersecția cu drumul ce duce spre Rădești

Astăzi a avut loc un accident pe drumul național 1, la intrarea în Aiud dinspre Alba Iulia. În accident au fost implicate două autoturisme, O Dacia Duster și un BMW.

Din modul în care au fost lovite mașinile Dusterul a fost lovit în partea din față, iar BMW-ul în spate. Se pare că cei doi conducători auto s-au înțeles pe cale amiabilă.

Electrica Furnizare Discount

 

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare