Rămâi conectat

Cultură Educație

”Toamna Cugireană” – Simpozion: Importanța patrimoniului istoric local

Ziarul Unirea

Publicat

în

În cadrul suitei de manifestări consacrate Fesivalului ”Toamna Cugireană” s-a situat și Simpozionul intitulat ”Importanța Patrimoniului Istoric Local”, eveniment organizat de autoritatile locale, sâmbătă, începând de la ora 11.00, cu participarea unor personalități reprezentative din Cluj Napoca, precum și a unui numar semnificativ de cadre didactice, elevi și cetățeni ai Cugirului.   

Manifestarea s-a desfășurat în sala de ședințe a Consiliului Local, lucrările simpozionului fiind  deschise de profesor Rodica Florea – consilier local, care a ținut să le mulțumească tuturor celor care s-au străduit să răspundă invitației de a induce în rândul tinerilor și nu numai, dorința de cunoaștere, în contextul în care trăirile omenești sunt marcate de legăturile profunde dintre individ și pământul natal.

A urmat apoi cuvântul de salut adresat participanților de către primarul localității, Adrian Teban, dupa care s-a trecut la dezbaterea aflată pe ordinea de zi, sarcina de moderator revenindu-i profesorului Valentin Trifescu, de la Universitatea ”Babeș Bolyai” Cluj-Napoca.

Despre importanța patrimoniului istoric local au vorbit conferențiar Gheorghe Mandrescu – Universitatea ”Babeș Bolyai” Cluj-Napoca, cu tema ”Cum se promovează astăzi istoria locală”; conf. univ. Edit Szegedi UBB Cluj Napoca – ”Istoria locală și istoria națională: o relație complicată”; scriitorul și traducătorul Raoul Weiss, Cluj-Napoca – Strassbourg ”Despre unitatea și diversitatea muzicii țărănești din Transilvania”;

Despre personalitatea inginerului silvic Augustin Berian, autorul primei Monografii a Cugirului, scrisă în 1932 a vorbit prof. Georgeta Augusta Botez și prof. univ. dr. Constantin Botez, de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj Napoca, iar Valentin Trifescu a susținut tema: ”Geografii identitare și locuri simbolice în Transilvania”.

Un rol însemnat în susținerea temei puse spre dezbatere l-au avut cadrele didactice locale precum prof. de istorie Nicolae Florea, cu lucrarea ”File de Istorie: 125 de ani de la prima școala românească la Cugir; ”Continuitate, prezent și viitor în învățământul cugirean 125 ani”, prezentată de prof. Nicolae Pădurean, de la Colegiul Național ”David Prodan”; ”Descoperiri arheologice de pe cetatea Cugirului”, aparținând prof. Nicolae Băcilă (Colegiul ”David Prodan”); despre ”Patrimoniul istoric, cultural și spiritual al Cugirului” a vorbit prof. Daniela Satmari, de la Colegiul Național ”David Prodan”.

Spre finalul evenimentului a ținut să intervină și președintele Asociației cultural-istorice ”Pro Cugir”, ing. Aurel Voicu care a arătat necesitatea existenței unui muzeu, pentru că așa cum arăta vorbitorul ”cei care nu-și cunosc trecutul, nu-și pot construi viitorul”, poziție susținută de preotul protopop Gheorghe Donu, precum și de localnicul Petru Teodorescu.

Constantin PREDESCU

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Astăzi: 103 ani de la momentul punerii pietrei de temelie a Catedralei Reîntregirii și Încoronării din vechea Cetate a Bălgradului

Bogdan Ilea

Publicat

în

Astăzi: 103 ani de la momentul punerii pietrei de temelie a Catedralei Reîntregirii și Încoronării din vechea Cetate a Bălgradului S-au împlinit 103 ani de la momentul în care arhitectul Victor Ștefănescu a pus piatra de temelie a Catedralei Reîntregirii și Încoronării din vechea Cetate a Bălgradului. Joi, 28 martie 2024, se împlinesc 103 de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea