Rămâi conectat

Politică Administrație

Teodor Atanasiu despre Cuprumin Abrud: Nu se pune problema schimbării conducerii. Lucian Vasilache și-a făcut datoria

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În cadrul unei conferințe de presă susținute vineri, 19 aprilie, la PNL Alba, senatorul Teodor Atanasoiu a făcut câteva precizări referitoare la compania Cuprumin Abrud. Liberalul a afirmat că este una dintre puținele societăți cu capital integral de stat care este pe profit, iar acest lucru se întâmplă în primul rând datărită prețului bun pe care îl are această resursă pe piața mondială minerurilor.

Teodor Atanasiu a declarat că atâta timp cât compania va fi cu capital de stat  şi va avea un management numit de guvern. nu se pune problema schimbării managementului la această societate.” În ceea ce îl privește pe directorul Cuprumin – Lucian Vasilache, senatorului liberal susține că acesta și-a îndeplinit toți indicatorii de performanță, realizând un profit pe anul 2012 de câteva milioane de euro.

Suma exactă, reprezentând profitul societății miniere, o vom afla la sfârșitul lunii viitoare, respectiv 24 mai, când se va fi depus bilanțul pe 2012 la Direcția de Finanțe (DGFP) Alba.

Problema întâmpinată de conducerea Cuprumin, societatea primind recent un avertisment în urma unui control/audit financiar, este legat de faptul că s-au cheltuit mai mulți bani decât prevede legea. Însă potrivit parlamentarului, legea respectivă este proastă și trebuie schimbată. Ea prevede ca societățile de stat să nu cheltuiască mai mult decât a 12-a parte din suma pe care a produs –o în anul anterior. Din acest punct de vedere, societatea a ieşit din litera legii, companiei punându-i-se în vedere să reglementeze această situație, riscând altfel pentru început o amendă substanțială.

Atanasiu a explicat că acest lucru a fost posibil, tocmai datorită faptului că societatea din Apuseni a produs semnificativ mai mult, respectiv circa 1 milion de euro, în 2012, în comparație cu anul precedent.

Președintele PNL Alba a mai precizat faptul că a stabilit pentru săptămânile viitoare o întâlnire cu miniștrii Daniel Chițoiu de la Finanțe și Varujan Vosganian de la Economie, pentru a discuta tocmai modificarea legii menționate anterior, care ar fi una ce împiedică societățile de stat performante să se dezvolte.

Planul prentru perioada ce urmează, în ceea ce privește Cuprumin, este stabilit prin Memorandumul privind societățile miniere de stat din România, realizat și adoptat de Ministerul Economiei, respectiv de Guvern, și prevede atragerea unui investitor privat pentru rezolvarea problemelor urgente ale companiei. Este nevoie de câteva zeci de milioane de euro pentru investiții legate de protecția mediului – respectiv obținerea avizului de mediu pentru continuarea activitățiii miniere și extinderea capacității de lucru prin noi decopertări prin care se urmărește triplarea producției de cupru.

 

Întrebat cum comentează declarațiile  făcute recent de Varujan Vosganian – ministrul Economiei, care a spus că intenționează să privatizeze majoritatea companiilor de stat din domeniul enegetic, printre care și Cuprumin Abrud, întrucât consideră că un management privat este mult mai eficient ca unul de stat, senatorul Atanasiu a explicat că tocmai acest lucru se intenționează și prin vânzarea unui pachet minoritar de acțiuni către investitori privați.

Astfel, potrivit liberalului, chiar dacă managerul unei astfel de societăți este numit de stat, acționarii verifică eficiența managementului pentru a-și proteja investiția și în felul acesta activitatea economică devine mai transparentă și orientată înspre profit.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO: Peste 10 kilometri de drum urmează să fie modernizat în Roșia Montană: Primăria a solicitat aviz pentru proiectul MAMUT de peste 22 milioane

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Peste 10 kilometri de drum urmează să fie modernizat în Roșia Montană: Primăria a solicitat aviz pentru proiectul MAMUT de peste 22 milioane Primăria Roșia Montană se pregătește să modernizeze patru drumuri comunale cu o lungime totală de aproape 11 kilometri. Este vorba despre DC 146, DC Coasta Henții, DC Hondru Curături – tronosnul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea