Rămâi conectat

Ştirea zilei

Temperatura maximă absolută a lunii iunie a fost depășită la 27 de stații meteo din țară. Anunțul ANM

Publicat

în

Temperatura medie din luna iunie a anului 2021 a avut valori cuprinse între 4,4 grade Celsius, la statia de la Vârful Omu și 23,2 grade Celsius la statia meteo Timișoara, arată Administrația Balonată de Meteorologie. Totodată, cea mai mare valoare a cantității totale de precipitații de 285,2 MM, înregistrată la Galați.

”Temperatura medie a lunii iunie 2021 a avut valori cuprinse între 4,4 °C, la staţia meteorologică Vf. Omu şi 23,2 °C, la staţia meteorologică Timişoara. Cele mai mari valori, peste 22 °C, s-au înregistrat în jumătatea vestică a Banatului şi Crişanei şi în sud-vestul Olteniei. Mediile lunare de temperatură au fost cuprinse între 18 şi 22 °C în Moldova, Muntenia, Dobrogea, cea mai mare parte a Olteniei şi Transilvaniei, precum şi pe areale extinse din Banat, Crişana şi Maramureş. În zona montană, temperaturile medii lunare au fost cuprinse între 10 şi 18 °C, iar pe crestele înalte, acestea au avut valori sub 10 °C, ajungând la staţia meteorologică Vf. Omu, la 4,4 °C”, a transmis, marţi, ANM, potrivit news.ro.

Sursa citată a rpecizat că abaterea temperaturii medii a aerului din luna iunie 2021 faţă de mediana intervalului de referinţă standard (1991-2020) a fost pozitivă în jumătatea vestică a ţării şi negativă în jumătatea estică.

Electrica Furnizare Discount

Abateri pozitive de peste 1 °C s-au înregistrat doar în Banat, Crişana şi vestul Maramureşului. Cea mai mare valoare a abaterii pozitive a fost 2,5 °C şi s-a înregistrat la staţiile meteorologice Timişoara şi Şiria.

”Analizând încadrarea în clase de severitate a anomaliilor termice din luna iunie 2021, se poate observa că regimul termic a fost cald pe areale extinse din Banat, Crişana, Transilvania, Maramureş, în sud-vestul Olteniei şi izolat în nord-estul Moldovei şi în zona montană, iar în nord-vestul Banatului şi în jumătatea vestică a Crişanei şi a Maramureşului acesta a fost foarte cald şi extrem de cald. Regimul termic a fost rece în Muntenia, Dobrogea, jumătatea sudică a Moldovei, local în Oltenia şi în unele zone montane. Izolat, în sudul Munteniei şi Dobrogea, regimul termic a fost foarte rece, în restul ţării încadrându-se în limite normale”, a mai transmis ANM.

Instituţia a prezentat şi date referitoare la prcipitaţii.

”Cantitatea totală de precipitaţii din luna iunie 2021 a avut valori ridicate, peste 50 mm, în cea mai mare parte a ţării. Cantităţi de precipitaţii sub 50 mm au fost înregistrate în Banat, Crişana, jumătatea vestică a Maramureşului, sud-vestul Olteniei, vestul Transilvaniei şi izolat, la câteva staţii meteorologice din nord-estul Moldovei, nordul Olteniei şi sud-vestul Munteniei. Pe areale extinse din Carpaţi şi din Moldova, Muntenia şi Dobrogea, cantitatea de precipitaţii a depăşit 150 mm. Cea mai mare valoare a cantităţii totale de precipitaţii din luna iunie 2021 a fost de 285,2 mm, înregistrată la staţia meteorologică Galaţi”, a mai transmis ANM.

Abaterea cantităţii de precipitaţii din luna iunie 2021 faţă de mediana intervalului de referinţă standard (1991-2020), calculată în procente, a fost pozitivă în jumătatea de est a ţării şi negativă în jumătatea vestică. Valori ridicate ale abaterii pozitive, peste 100%, s-au înregistrat pe areale din estul Munteniei şi Dobrogei, în sudul extrem al Moldovei şi izolat, în celelalte regiuni. Cea mai mare valoare a abaterii pozitive a fost 378,5%, la staţia meteorologică Galaţi.

”Se constată că regimul pluviometric a fost deficitar şi foarte deficitar în Banat, Crişana, Maramureş, vestul Transilvaniei, pe areale extinse din Oltenia, local, în nord-vestul Munteniei şi Carpaţii Orientali şi izolat, în nord-estul Moldovei. Regimul pluviometric a fost excedentar pe areale extinse din Moldova, Muntenia, Dobrogea şi local, în Oltenia şi în zona montană. Acesta a fost foarte excedentar şi extrem de excedentar în jumătatea estică a Munteniei, jumătatea sudică a Dobrogei, sudul Moldovei, Delta Dunării şi izolat, în zona submontană din Moldova. În rest, regimul pluviometric s-a încadrat în limite normale”, a mai transmis ANM.

Instituţia a precizat că, în luna iunie, a fost depăşită temperatura maximă lunară, maximă absolută, la 27 de staţii meteorologice, cantitatea lunară de precipitaţii, maximă absolută, la 7 staţii meteorologice şi cantitatea de precipitaţii căzută în 24 de ore, maximă absolută, la 2 staţii meteorologice.

Sursa: știripesurse.ro

Publicitate

Ştirea zilei

FOTO| Natura nu iartă Aiudul. Trunchiul unui copac mai slab decât furia vântului. COD ROȘU în județul ALBA

Publicat

în

FOTO| Natura nu iartă Aiudul. Trunchiul unui copac mai slab decât furia vântului. COD ROȘU în județul ALBA

Natura se abate cu toată forța sa asupra județului Alba. În municipiul Aiud, la Magina, forța vântului a fost mai puternică decât rezistența unui trunchi de copac, situat în centrul satului pe drumul principal.

ANM a emis joi seara o avertizare Cod Roșu de vijelie puternică, grindină, descărcări electrice și averse torențiale valabilă în mai multe localități din județul Alba.

Citește și: Pompierii din Alba Iulia au degajat în cursul după-amiezii de astăzi, 5 august, un copac care a căzut pe strada Cloșca din municipiu, urmare a vremii instabile.

Electrica Furnizare Discount

Potrivit ANM, este vizată zona de munte de peste cota 1800 m și localitățile Alba Iulia, Cugir, Sebeș, Săsciori, Șugag, Pianu, Daia Română, Șpring, Ciugud, Berghin, Gârbova, Roșia de Secaș, Câlnic, Cut, Ohaba, Doștat.

Citește mai mult

Ştirea zilei

UPDATE FOTO VIDEO| INCENDIU la Mănăstirea Dumbrava: Detașamentul de Pompieri Aiud intervine pentru stingerea flăcărilor la o anexă

Publicat

în

UPDATE FOTO VIDEO| INCENDIU la Mănăstirea Dumbrava: Detașamentul de Pompieri Aiud intervine pentru stingerea flăcărilor la o anexă

Un incendiu a izbucnit în cursul zilei de joi, 5 august, în curtea Mănăstirii Dumbrava.

Din primele informații, Detașamentul de Pompieri Aiud intervine pentru localizarea și stingerea unui incendiu izbucnit în curtea Mănăstirii Dumbrava.

Electrica Furnizare Discount

Se pare că ar vi vorba despre o anexă, fara pericol de propagare.

În cadrul intervenției au fost alocate doua autospeciale pentru stingere cu apă și spumă.

UPDATE: La ajungerea forțelor de intervenție la locul solicitării, incendiul se manifesta generalizat la anexă, un grajd, al Mănăstirii.

La momentul de față incendiul este localizat și se lucrează la stingerea acestuia.

Suprafața afectată este de aproximativ 200mp.

Fără victime sau pericol de propagare.

Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO VIDEO| COD ROȘU de furtuni în județul Alba: Un copac a fost RUPT de vânt în Alba Iulia. Pompierii, chemați la „curățenie”

Publicat

în

Pompierii din Alba Iulia au degajat în cursul după-amiezii de astăzi, 5 august, un copac care a căzut pe strada Cloșca din municipiu, urmare a vremii instabile.

Reamintim că,  ANM a emis joi seara o avertizare Cod Roșu de vijelie puternică, grindină, descărcări electrice și averse torențiale valabilă în mai multe localități din județul Alba.

Electrica Furnizare Discount

Potrivit ANM, este vizată zona de munte de peste cota 1800 m și localitățile Alba Iulia, Cugir, Sebeș, Săsciori, Șugag, Pianu, Daia Română, Șpring, Ciugud, Berghin, Gârbova, Roșia de Secaș, Câlnic, Cut, Ohaba, Doștat.

CITEȘTE ȘI: O bucată din acoperișul unui bloc din zona Flanco, Alba Iulia, a „aterizat” pe trotuar

Între orele 18:40 și 20:00 se vor semnala vijelie puternică cu rafale de peste 90 km/h, grindină de dimensiuni medii şi mari, frecvente descărcări electrice, averse torenţiale ce vor depăşi 35 l/mp.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare