Rămâi conectat

Actualitate

Telefonul știe mai multe lucruri despre noi decât credem: Experții spun că e în avantajul nostru

Ziarul Unirea

Publicat

în

Dispozitivele inteligente pe care le accesăm zilnic și aplicațiile pe care le instalăm știu mai multe lucruri despre noi decât credem. Au acces la camera foto, microfon, agenda și nu numai.

Așa se explică de ce uneori ne apar pe telefon reclame la produse sau vacanțe despre care doar vorbim, fără să accesăm vreun site sau vreo pagină de Facebook. Specialiștii în publicitate online spun însă, că sistemele de genul acesta sunt folosite în avantajul nostru. Ne ajută să câștigăm timp și să găsim cele mai bune oferte pentru produsele sau serviciile de care avem nevoie.

Publicitatea online funcționează acum printr-un sistem foarte bine pus la punct. Companiile își promovează produsele către un public țintă. Așa ajungem de multe ori să facem cumpărături fără să plănuim asta. Ceea ce ne dorim este mereu în fața noastră, pe Facebook, Instagram și nu numai

„În momentul în care ne căutăm o vacanţă ne alegem o anumită regiune şi imediat după aceea mi s-a întâmplat să văd poate chiar un preţ mai bun decât cea la care ne hotărâsem. Poate fără să căutăm sau să scriem despre asta pe anumite chat-uri, doar să vorbim.”

„Este şi o realitate ca aceste aplicaţii au şi acces la microfon şi în momentul acela ţie îţi apar reclame după ce ai vizitat locul respectiv sau ai vorbit despre locul respectiv.”

„Mi se întâmplă des să fiu urmărit de astfel de reclame. Mă ajută foarte mult să compar şi să iau o decizie foarte bună pentru mine.”

„Folosesc un VPN şi merg pe incognito să nu-mi apară din astea.”

Astfel de mecanisme sunt folosite de câțiva ani buni în mediul online. Site-urile monitorizează activitatea utilizatorilor și strâng date despre ei prin intermediul rețelelor sociale.

Raluca Radu, specialist marketing și publicitate: „În momentul în care vizităm orice tip de site sau publicaţie mobilă, în browser-ul nostru este pusă o bucăţică cu o sursă, care se numeşte cookie şi în momentul respectiv putem să fim urmăriţi mai departe de site-ul respectiv.”

Alex Bălan, specialist securitate online: „Cred că e important ca oamenii să înţeleagă de unde se aduna aceste date. Foarte mulţi spun că se adună de pe Facebook, la ce dăm like, a fost scandalul cu Cambridge Analytica. Asta reprezintă numai o fracţiune foarte, foarte mică. În momentul acesta poţi să creezi o reclamă şi s-o duci către oamenii care au anumite interese, care au aceste preferinţe, care vor să ştie informaţii despre gravură, dureri de spate sau care au anumite preferinţe politice.”

Însă noi stabilim la ce informații le dăm acces rețelelor sociale sau aplicațiilor din telefon.

Dacă intrăm în setările telefonului, putem vedea foarte uşor la ce anume au acces aplicaţiile pe care le folosim şi tot din setări le putem limita acestora accesul la microfon, contacte, camera foto, locaţie şi nu numai. Înainte de a face asta, însă, trebuie să ţinem cont de faptul că de multe ori este în avantajul nostru să vedem anumite reclame. Dacă nu am fi targetați în funcţie de vârstă, sex sau preocupări, publicitatea online nu ar mai trece prin niciun filtru şi am ajunge să vedem multe lucruri de care nu suntem intersati.

Google a inițiat inclusiv un sistem prin care utilizatorii pot raporta reclamele nepotrivite. La fel se întâmplă și pe Facebook, Instagram sau Linkedin.

sursa: stirileprotv.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori

Ziarul Unirea

Publicat

în

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori România intră în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene (Air Schengen) și maritime începând de duminică, 31 martie. Secretarul de stat în Ministerul de Interne, chestorul Bogdan Despescu, a explicat ce înseamnă acest […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea