Rămâi conectat

Curier Județean

Tehnici medicale de ultimă generaţie folosite de echipa medicală a Secţiei de Oftalmologie din Spitalul Județean Alba Iulia

Publicat

în

oftalmologPatologia ce poate fi abordată de medicii Secţiei de Oftalmologie de la Spitalul Județean Alba Iulia acoperă toate afecţiunile oculare pe care le pot prezenta adulţii şi copiii. Se pot realiza operaţii oftalmologice pentru tratarea glaucomului şi a cataractei, dar şi injecţii intravitrene  precum şi intervenţii de chirurgie a pleoapelor  şi a căilor lacrimale.

„În Secţia de Oftalmologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia, din anul 2012, s-au realizat mii de operații de cataractă, efectuate în Blocul Operator. În urma diagnosticării corecte, cu aparate de ultimă generaţie, pacienţii vor fi corectaţi cu implanturi de cristalin monofocale sau multifocale, în funcţie de necesitatea fiecăruia. Implanturile multifocale sunt cele care asigură o calitate ridicată a vederii, atât la depărtare, cât şi la apropiere. Cea mai mare parte a acestor implanturi de cristalin oferă pacienţilor posibilitatea de a renunţa la ochelari, se restituie aşa zisa << tinereţe oftalmologică >>”, a explicat medicul primar oftalmolog Mihaela Susan, coordonatorul secţiei din cadrul Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia.

Totodată secția dispune de aparatură ce permite depistarea precoce a glaucomului și a afecțiunilor nervului optic.

Elit - Gustul Desăvârșit

Diagnosticarea și evaluarea evoluției glaucomului se realizează prin monitorizarea timp de maxim 48 de ore a pacientului internat. Pe parcursul acestei perioade se realizează măsurarea  mai multor creşteri tensionale pentru surprinderea mai multor valori tensionale, pe parcursul unei zile, la anumite ore. Diagnosticul de precizie a glaucomului se realizează mai apoi prin corelarea examinării fundului de ochi, valorilor tensionale şi a câmpului vizual computerizat, ce surprind modificări precoce în evoluţia boli. Această evaluare complexă poate duce la un tratament adecvat ce împiedică pierderea irecuperabilă a vederii. Este important de ştiut că această analiza de precizie nu poate fi realizată într-un cabinet oftalomologic, deoarece  este nevoie de internare.

„Glaucomul este o afecțiune care necesită un tratament adecvat și care nu doare, nu alertează pacietul.  Poate fi foarte greu depistat dacă nu se face screening și investigare corespunzătoare. În cazul în care nu este tratat precoce poate duce la pierderea totală a vederii”, a explicat medicul primar Silvestru Morușcă.

În spitalul Județean de Urgență Alba Iulia pot fi tratate de asemenea, și bolile infecțioase ale ochiului prin examinări complexe care presupun și investigații de laborator, tomografie comuterizată sau RMN. De asemenea, poate fi solicitat şi consultul altor medici specialişti din alte discipline medicale. Se poate realiza astfel o conlucrare în cadrul unei echipe medicale multidisciplinare pentru obținerea unor rezultate optime în cazul fiecărui pacient.

Investigaţiile de laborator ajută la depistarea şi tratarea cheratilelor, uveitelor anterioare şi posterioare, sclerite, cheratouveite, a neuropatiilor optice anterioare şi posterioare.

„În urma analizelor de laborator se poate depista clar cauza producerii afecțiunilor infecțioase și se poate aplica tratamentul corespunzător. De asemenea, spitalul din Alba Iulia dispune și de Computer Tomograf  şi RMN. Se poate solicita și investigarea cu aceste aparate pentru depistarea afecţiunilor tumorale”, a declarat mediul primar oftalmolog Tatiana Platon.

Afecțiunile congenitale, cele pe care medicul oftalmolog le poate depista la naștere, ca de altfel și afecțiunile pe care copiii le pot prezenta în primii ani de viață, pot fi de asemenea, tratate în spitalul din Alba Iulia.

„Secția de oftalmologie din Alba Iulia dispune de aparatură pentru depistarea viciilor de refracţie. În urma diagnosticării se pot face prescripții pentru corecţia acuităţii vizuale. La nou născuți se poate realizarea desfundarea canalului nazolacrimal. Este important ca părinții să se adreseze medicului în primele şase luni de la naştere, pentru tratament, deoarece în timp această problemă congenitală poate aduce după sine și alte afecțiuni oculare”, a explicat medicul Violeta Lazăr.

Ecipa medicală a Secției de Oftalmologie a Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia este formată din patru medici primari oftalmologi: Mihaela Susan, Tatiana Platon, Violeta Lazăr și Silvestru Morușcă.  Întreaga echipă medicală a dobândit de-a lungul anilor o vastă competență și este într-o continuă pregătire profesională urmând cursuri și congrese naționale și internaționale. Vă puteți adresa cu încredere pentru tratarea unei patologi vaste Secției de Oftalmologie a Spitalului de Urgență Alba Iulia.

 

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

Echipamente IT în cadrul proiectului „a doua șansă pentru copiii și tineri din Alba”: Investiție de peste 70.000 de lei

Publicat

în

Echipamente IT în cadrul proiectului „a doua șansă pentru copiii și tineri din Alba”: Investiție de peste 70.000 de lei

Inspectoratul Școlar Județean Alba a lansat luni, 23 mai, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, o licitație pentru achiziția de echipamente IT, care vor fi utilizate pentru buna desfășurare a activităților în cadrul proiectului „ADS pentru copiii și tinerii din Alba”, proiect cofinanțat din Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020.

Valoarea totală estimată a investiției este de 71.600 de lei, fără TVA.

Echipamentele IT care fac obiectul prezenței proceduri de achiziție sunt destinate pentru bună desfășurare a activității în cadrul proiectului: ”ADS pentru copiii și tinerii din Alba”.

Elit - Gustul Desăvârșit

Echipamente IT:

Denumire produs component/ U.M/ Necesar UM/ Preț unitar maxim estimat, fără TVA (lei)/ Valoare totală maxim estimată, fără TVA(lei)

 • Videoproiector – Buc. – 12 – 1.800 – 21.600
 • Multifuncționala – Buc. – 5 – 10.000 – 50000

Specificații tehnice minimale:

Videoproiectoare – Videoproiector WXGA, suportă Full HD 1080p„ 3500 lumeni, contrast 16000:1, lampa 6000 ore, VGA, Component, HDMI, USB, Telecomanda

Multifuncționala – Dimensiune A3, duplex, viteză max 26ppm A4, rezoluție printare 1200x1200dpi, alimentare hârtie 250 coli + 250 coli, 1 tavă multifuncționala de 100 de coli, limbaje de printare PCL 5e, PCL 6, PostScript 3 Emulation, native PDF printing v1.4, volum de printare, Ciclu de lucru maxim (pagini/luna) 50000, Volum recomandat de printare (pagini/luna)8000 interfața: Interfața 1 x Wireless 802.11 b/g/n Air Prinț Mopria Copiere față-verso automat


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

ITM Alba: Amenzi de peste 9.000 de lei și zeci de avertismente, în perioada 16 – 20 mai 2022. Ce nereguli au găsit inspectorii

Publicat

în

ITM Alba: Amenzi de peste 9.000 de lei și zeci de avertismente, în perioada 16 – 20 mai 2022. Ce nereguli au găsit inspectorii

Prin Programul cadru de acţiuni al I.T.M. Alba pentru anul 2022, aprobat de către conducerea Inspecţiei Muncii, s-a stabilit că unul dintre obiectivele prioritare ale activităţii inspectoratului îl reprezintă combaterea muncii nedeclarate, în vederea descurajării şi a diminuării acestui fenomen care, în fapt, reprezintă tot o formă de evaziune fiscală.

Activitatea zilnică  a  inspectorilor de muncă a vizat, cu prioritate, sancţionarea muncii nedeclarate, rezultatele controalelor efectuate fiind comunicate săptămînal, către Inspecţia Muncii.

Rezultatele obţinute la nivelul judeţului Alba, în perioada 16.05. -20.05.2022, în  activitatea de control, sunt redate mai jos.

Elit - Gustul Desăvârșit

În domeniul relaţiilor de muncă:

Total unităţi controlate:  40

Numar de salariați ai angajatorilor controlați: 491

                  Din care – femei :   225

Număr deficienţe constatate:    109

          Nr. sancţiuni aplicate angajatorilor : 9

          Din care      :  –  5 avertismente;

                                –  4 amenzi in cuantum de 5.300 lei.

      Principalele deficienţe constatate în controale :

 • Contractele individuale de muncă cu timp parțial nu conțin clauze referitoare la repartizarea programului de lucru;
 • neplata orelor suplimentare și neacordarea concediilor legale de odihnă anuale;
 • neacordarea repausului săptămânal și a sporului aferent;
 • nu se face dovada înmânării unui exemplar din contractul individual de muncă salariatului;
 • neconducerea corectă a evidenţei timpului lucrat;
 • dosarele personale nu conțin actele necesare angajării;
 • nu a fost întocmită programarea concediilor de odihnă pentru anul 2022;

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă:

Nr. total unităţi controlate:    22

Număr deficienţe constatate:  40

Număr de măsuri dispuse  :     40

Angajatori sancționați:            22

Nr. sancţiuni aplicate: –    40

 • 39 avertismente;
 • 1 amenda in cuantum de 4.000 lei;

           Nr.evenimente in curs de cercetare :     2

Nr. actiuni de informare/constientizare angajatori : 1

 Principalele deficienţe stabilite în controale :

 • Lipsa fișelor de aptitudini eliberate în urma examinării medicale la angajare și/sau periodică a lucrătorilor.
 • Lipsa evaluarii riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională pentru activitățile desfășurate.
 • Lipsa autorizării inițiale și a verificărilor periodice a echipamentelor tehnice supuse reglementărilor ISCIR.
 • Lipsa instruirii periodice a lucrătorilor.
 • Organizarea necorespunzătoare a activității la nivelul unităților, conform noilor reglementari din H.G. nr. 955/2010 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii securității și sănătății în muncă nr. 319/2006.
 • Lipsa instrucțiunilor proprii de securitate a muncii pentru activitățile desfășurate.
 • Desfășurarea activității fără efectuarea examenului medical la angajare și/sau periodic a lucrătorilor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Bugetare participativă la Aiud: Cum funcționează, cine poate trimite propuneri și câte proiecte vor fi finanțate

Publicat

în

Bugetare participativă la Aiud: Cum funcționează, cine poate trimite propuneri și câte proiecte vor fi finanțate

Peste câteva va fi lansată prima ediție a procesului de bugetare participativă din municipiul Aiud. Bugetarea participativă este un proces derulat de Primăria Municipiului Aiud, prin care ideile şi iniţiativele comunităţii se transformă în realitate. Cetățenii se implică direct în formularea deciziilor privind priorităţile de cheltuire a unei părți din bugetul local.

Cum funcționează?

– Primăria alocă un buget
– Cetățenii propun proiecte
– Cetățenii votează pe site proiectele
– Cele mai votate propuneri vor fi implementate începând cu anul 2023.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cine poate trimite propuneri de proiecte?

Pot participa la procesul de bugetare participativă cetăţenii care locuiesc în Municipiul Aiud şi au vârsta de cel puţin 16 ani. Cei care doresc să participe trebuie să se înscrie în platforma bugetării participative aiud.decide.direct.

Câte proiecte vor fi finanțate?

Bugetul acestei ediții (ediție pilot) a procesului de bugetare participativă din municipiul Aiud este de 80.000 RON (inclusiv TVA). În funcție de bugetul propus al proiectelor câștigătoare, pot fi finanțare două sau mai multe proiecte.

Care este suma maximă alocată unui proiect?

Fiecare propunere trebuie să aibă un cost total de cel mult 40.000 RON (inclusiv TVA).

Care este calendarul?

– 1 iunie – 29 iulie – cetățenii depun proiecte
– 1 august – 15 septembrie – noi analizăm
– 16 septembrie – 31 octombrie – cetățenii votează
– 2023 – noi implementăm


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare