Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

„Taxa pe paragină” – Impozite cu 100%-500% mai mari de la 1 ianuarie 2024, pentru proprietarii care nu au grijă de clădirile lor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

„Taxa pe paragină” – Impozite cu 100%-500% mai mari de la 1 ianuarie 2024, pentru proprietarii care nu au grijă de clădirile lor

Proprietarii de imobile care nu au grijă de ele vor trebui să achite impozite cu 100%-500% mai mari, de la 1 ianuarie 2024. În unele locuri din ţară, măsura este deja în vigoare.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

 

Aceasta este şi cea mai mare taxă din România de anul viitor, apărută în urma unui amendament USR, şi care se va aplica în mai multe localităţi.

Pe de altă parte, de la 1 ianuarie 2024, cresc și impozitele și taxele locale, cu 13,8%, atât cât a fost rata inflației anul trecut, majorare obligatorie prin lege.

Mai mult, printre cei care vor avea de plătit sume mult mai mari la stat se numără proprietarii care nu au grijă de clădirile lor.

Numită şi „taxa pe paragină”, aceasta va fi cea mai mare taxă din România, iar în unele orașe, au avut loc ședințe de consiliu și primarii au început deja să ia măsuri cu privire la aceste imobile.

Decizia de supraimpozitare a clădirilor neîngrijite se aplică în mai multe județe.

Şi la Piteşti, în Argeş, românii care își lasă proprietățile neîngrijite sau în paragină vor plăti impozit de până la 500% mai mare.

Majorarea impozitelor cu 500% a fost posibilă la Pitești prin decizie de Consiliu Local. Se aplică tuturor celor care nu-și îngrijesc casele sau terenurile.

Și se pare că sunt mai multe decât s-au așteptat chiar și autoritățile: 200 de terenuri și 76 de case abandonate au fost contabilizate de angajații Primăriei.

Sumele pentru cei care nu vor respecta somațiile nu a fost deocamdată calculate. Impozitul în Pitești se plătește în funcție de zona în care se află proprietatea, apoi de suprafață. Autoritățile au transmis și un mesaj public către cei vizați, să nu creadă că este o glumă.

Termenul pentru cei care sunt obligați să-și curețe gospodăriile expiră la sfârșitul lunii. Este pentru prima dată în ultimii 30 de ani când se ia o astfel de decizie în Pitești.

Şi în Olt, la Caracal, se va aplica această taxă pe paragină. Totuși, au fost trimise avertismente către proprietarii imobilelor ce se degradează încă din anul 2021.

Mai mult, aceștia au continuat să primească notificări chiar și în anul 2022.

De ceva timp, şi Primăria Făgăraş din judeţul Braşov a decis să impună un impozit de la 300% până la 500% pentru clădirile degradate.

În Codul fiscal, este precizat la art. 489 alin. (5) că impozitul pe clădirile şi terenurile neîngrijite va putea fi majorat cu până la 500%.

„Consiliul local poate majora impozitul pe clădiri şi impozitul pe teren cu până la 500% pentru clădirile şi terenurile neîngrijite, situate în intravilan”, scrie în actul normativ citat.

Sursa: antena3.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

PENSII 2024: Ce penalizări se aplică de la 1 septembrie pentru pensionarea anticipată. Explicații oficiale

Ziarul Unirea

Publicat

în

PENSII 2024: Ce penalizări se aplică de la 1 septembrie pentru pensionarea anticipată. Explicații oficiale Noua lege a pensiilor prevede că stagiul minim de cotizare se va majora în funcție de evoluția speranței de viață din România și va elimina pensia anticipată fără penalizări. Potrivit legii, stagiul minim de cotizare contributiv este de 15 ani […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea