Rămâi conectat

Actualitate

Tăierea porcului în gospodărie, numai cu aviz de la medicul veterinar: Directiva lui Daea creează un val de nemulțumiri

Ziarul Unirea

Publicat

în

Tăierea porcului în gospodărie, numai cu aviz de la medicul veterinar: Directiva lui Daea creează un val de nemulțumiri

Val de nemulțumiri printre crescătorii de porci. Sacrificarea porcilor în gospodării se mai poate face acum numai sub supravegherea unui veterinar, stabilește o directivă a Ministerului Agriculturii. Teoretic, se poate. Practic, spun oamenii, regula este aproape imposibilă în condițiile în care nu avem suficienți medici veterinari.

Noua directivă, semnată de fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea, a intrat în vigoare de o săptămână. Direcțiile sanitar-veterinare au anunțat primăriile care, la rândul lor, au început să îi instruiască pe oameni.

În comuna Sprîncenata, din județul Olt, respectarea legii se va dovedi o adevărată provocare.

– De cât timp nu mai aveți medic veterinar în comună?

– De aproximativ un an de zile.

– Nu s-a găsit altcineva?

– Nu.

Deși primarii evită să critice noua măsură, oamenii sunt revoltați și spun că autoritățile decid împotriva lor, nicidecum pentru a-i sprijini.

„Vin copiii de la oraș, e musai să-i tai. Și mă duc aici și nu găsesc doctorul. Ce faci? Nu trebuie să îl tai?” – spune revoltată o femeie.

„De-aia stăm la țară, să creștem, să avem și noi animalul nostru în curte. Cum, ne ducem sa cumpărăm?” – adaugă o alta.

„Nu e normal, doamnă. Pentru că ei zic că o fi bolnav. Să aducă ei din alte părți. Omul muncește, suntem vai de capul nostru, dintr-o pensie care o avem sa cumpărăm, să ținem și noi un porc, să avem ce mânca”, arată o altă săteancă.
Criză de medici veterinari. Au plecat la muncă în străinătate

Șapte comune din județ sunt în aceeași situație. Medicii veterinari și-au abandonat meseria sau au plecat în străinătate, explică Direcția Sanitar-Veterinară. Acum, deficitul va trebui acoperit de aici. Nu va fi ușor.

Veronel Bolborea, director DSVSA Olt: „Sunt medici care au preferat să se ocupe de alte activități, în alte domenii. Pentru că, la ora actuală, din cauza deficitului de animale, nu mai asigură veniturile necesare funcționării unor astfel de cabinete. (…) cu greu facem față. Și noi suntem destul de puțini”.

Nici în județele vecine măsura nu este privită cu ochi buni.

Dr. Andrei Butaru, director DSVSA Dolj: „Nu se poate! La o comună sunt cel puțin o mie de porci. Or, în condițiile în care noi avem un singur medic și un tehnician sau maxim doi, vă dați seama că porcii se taie într-o anumită perioadă. N-ai cum să fii peste tot”.

Același ordin al ministrului prevede și o limitare a numărului de porci crescuți într-o gospodărie la maximum 5 animale.

sursa: digi24.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Când pică Rusaliile în 2024: Câte zile libere vor avea românii de „Cincizecime”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Când pică Rusaliile în 2024: Câte zile libere vor avea românii de „Cincizecime” Rusaliile sunt sărbătorite de creştinii ortodocşi în fiecare an. Pogorârea Duhului Sfânt asupra Sfinţilor Apostoli a avut loc la cincizeci de zile de la Învierea Domnului. Acest detaliu temporal explică şi denumirea de „Cincizecime”. Această zi este cunoscută şi sub numele de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea